Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.
Magda Borucińska
kwiecień 27, 2021

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na fasolkę szparagową w słoiku

Składniki

  • 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
  • 10 łyżeczek soli
  • 10 łyżeczek cukru

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut.
  2. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie.
  3. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle.
  4. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru.
  5. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki.
  6. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały.
  7. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę.
  8. Wyjmijcie, żeby ostygły.
  9. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut.
  10. Smacznego!

Przepisy na fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką, podać w formie sałatki z tuńczykiem, dodać ją do placków zamiast tartych ziemniaków czy cukinii albo zrobić makaron z fasolką.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze