Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa.
Przepis na fasolkę szparagową w słoiku
Składniki
- 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
- 10 łyżeczek soli
- 10 łyżeczek cukru
Przygotowanie
- Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut.
- Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie.
- Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle.
- Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru.
- Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki.
- Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały.
- Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę.
- Wyjmijcie, żeby ostygły.
- Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut.
- Smacznego!
Przepisy na fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką, podać w formie sałatki z tuńczykiem, dodać ją do placków zamiast tartych ziemniaków czy cukinii albo zrobić makaron z fasolką.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: