Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, które obecnie zaczyna już tanieć. Jest to więc świetny moment na wprowadzenie tego produktu do codziennego jadłospisu – jest on bogaty w błonnik, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Może być z powodzeniem spożywany przez cukrzyków oraz osoby na diecie redukcyjnej.

Jeśli jesteście fanami fasolki po bretońsku, na pewno próbowaliście już tego dania w różnych odmianach – ale czy zdarzyło wam się je stworzyć z użyciem właśnie odmiany szparagowej? 

Fuzja tych dwóch smaków może nie przyszłaby wam nigdy do głowy, ale gwarantujemy, że zaskoczy nie tylko waszych domowników, ale i wszystkich gości!

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku

Ten niezwykle oryginalny przepis wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu! 

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej (mieszanka żółtej i zielonej)
  • 2,5 l wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie: 

  1. Fasolkę szparagową dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i pokrójcie warzywo na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełóżcie do garnka.
  2. Zalejcie wodą, dodajcie majeranek oraz listki laurowe i zagotujcie.
  3. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje, dodajcie pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotujcie aż fasolka będzie miękka.
  4. W między czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokrójcie w kostkę.
  5. Na patelni podsmażcie pokrojoną kiełbasę, a gdy lekko się zarumieni, dodajcie cebulkę i smażcie, aż się zeszkli.
  6. Następnie dodajcie łyżkę mąki i wszystko razem przesmażcie. Gdy fasolka będzie już miękka, dodajcie zawartość patelni.
  7. Wszystko wymieszajcie i jeszcze chwilkę gotujcie. Dodajcie soli do smaku i podawajcie.

Źródło: Gotujmy.pl