Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, które obecnie zaczyna już tanieć. Jest to więc świetny moment na wprowadzenie tego produktu do codziennego jadłospisu – jest on bogaty w błonnik, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Może być z powodzeniem spożywany przez cukrzyków oraz osoby na diecie redukcyjnej.
Jeśli jesteście fanami fasolki po bretońsku, na pewno próbowaliście już tego dania w różnych odmianach – ale czy zdarzyło wam się je stworzyć z użyciem właśnie odmiany szparagowej?
Fuzja tych dwóch smaków może nie przyszłaby wam nigdy do głowy, ale gwarantujemy, że zaskoczy nie tylko waszych domowników, ale i wszystkich gości!
Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku
Ten niezwykle oryginalny przepis wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu!
Zobacz także:
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej (mieszanka żółtej i zielonej)
- 2,5 l wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majeranku
- 3 listki laurowe
- 250 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 250 g cienkiej kiełbasy
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i pokrójcie warzywo na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełóżcie do garnka.
- Zalejcie wodą, dodajcie majeranek oraz listki laurowe i zagotujcie.
- Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje, dodajcie pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotujcie aż fasolka będzie miękka.
- W między czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokrójcie w kostkę.
- Na patelni podsmażcie pokrojoną kiełbasę, a gdy lekko się zarumieni, dodajcie cebulkę i smażcie, aż się zeszkli.
- Następnie dodajcie łyżkę mąki i wszystko razem przesmażcie. Gdy fasolka będzie już miękka, dodajcie zawartość patelni.
- Wszystko wymieszajcie i jeszcze chwilkę gotujcie. Dodajcie soli do smaku i podawajcie.
Źródło: Gotujmy.pl