Fasolka po bretońsku
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy

Fasolka po bretońsku będzie idealna, gdy zastosujecie te 2 triki. To takie proste 

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Znana również we Francji i Wielkiej Brytanii, może być przyrządzana na różne sposoby.

Na pewno jedliście chociaż raz fasolkę po bretońsku. Szczególnie, że składniki do jej wykonania dostaniecie w każdym sklepie. Smakuje wyśmienicie podana osobno, ale i z dodatkiem bułki paryskiej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fasolka po bretońsku ulubionym daniem Polaków

Polacy mają kilka dań, po które sięgają na co dzień i od święta. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku. To pyszne i pożywne danie, które zachwyca od lat swoją wyrazistością. Ze względu na częstotliwość, z jaką potrawa pojawia się na waszych stołach, warto poznać kilka trików, które ułatwią jej przyrządzenie. 

Cenne właściwości fasoli

Fasola jest rośliną i ma liczne właściwości oraz wartości odżywcze. Wszystkie jej odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Jest trzecim po soi i grochu jego największym źródłem. Ma go więcej niż mięso! Jest też bogatym dostawcą witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie i poprawia pamięć.

Fasolka po bretońsku na obiad po ciężkim dniu pracy

Łatwość przygotowania dodatkowo wpływa na jej przystępność i wygodę. Jeśli nie posiadacie wiedzy eksperckiej na temat gotowania, nie musicie się przejmować. Dzięki znajomości kilku prostych metod jej gotowanie już nigdy nie przysporzy wam najmniejszych problemów. 

Do ugotowania dania można wykorzystać dwa rodzaje fasoli, czarną lub czerwoną. Dla tych, którym się spieszy, sprawdzi się także fasola konserwowa. Najsmaczniejsze efekty uzyskacie jednak wybierając fasolę białą, której duże fasolki sprawiają największą frajdę podczas jedzenia.

Zobacz także
Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy

Lubicie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten 1 tajemniczy składnik. Smak potrawy was zaskoczy

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy

Moczenie fasoli

To pierwszy z etapów, którego nie można pominąć! To proste, ale skuteczne zalecenie. Wybrany rodzaj fasoli wsypujecie do dużego naczynia i zalewacie wodą. Tak przygotowane jedzenie odkłada się na bok i pozostawia, zazwyczaj na całą noc. Fasolkę można ugotować w tej samej wodzie.

Zagęszczanie potrawy 

Rzadka fasola po bretońsku to nic dobrego. Konsystencja dania powinna być płynna lecz gęsta. Zbyt dużo płynu w proporcji do zasmażki generuje rzadką breję, której nie będziecie chcieli zjeść. Wystarczy dodać do gotowej fasolki więcej koncentratu pomidorowego. Wraz z koncentratem warto dodać także więcej przypraw, soli oraz cukru. 

Przechowywanie fasolki po bretońsku

Fasolka nadaje się do ponownego spożycia nawet po czasie. Po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można przechowywać ją w lodówce ok. 3-4 dni. Można także ją zamrozić i przechowywać zamrożoną do 3 miesięcy. Można ją też zawekować, czyli po ugotowaniu kiedy fasolka po bretońsku jest bardzo gorąca, przekładacie ją do czystych słoików, natychmiast zakręcacie i odwracacie do góry dnem. Przykrywacie ręcznikiem i pozostawiacie do całkowitego wystygnięcia. Następnie sprawdzacie czy w zimnych już słoikach zakrętka jest lekko wklęsła. To znaczy, że fasolka dobrze się zamknęła. Zawekowaną fasolkę można przechowywać w chłodnym miejscu, np. spiżarni przez ok. 2 miesiące.

Źródło: gotujmy.pl

jak zagęścić fasolkę po bretońsku
nulkaa22/gotujmy.pl
Newsy
Czym zagęszczacie fasolkę po bretońsku? Doskonałą konsystencję bez grudek uzyskacie tylko dzięki 1 sposobowi
Czego używacie do zagęszczenia fasolki? Sposobów jest kilka, ale tylko jeden z nich najlepiej się sprawdza. Którego wy używacie?

Pyszna fasolka po bretońsku to idealne danie na tą porę roku! Sycąca i rozgrzewająca da mnóstwo energii. Przyznacie, że urok tkwi w prostocie – ta potrawa nie jest wcale szczególnie trudna do wykonania ani wymyślna, za to zawsze smakuje przepysznie! Fasolka po bretońsku to świetny przykład na to, że nie trzeba wcale egzotycznych dodatków, ani mnóstwa przypraw, by potrawa się udała. Trzeba jednak wiedzieć, jak ją poprawnie przyrządzić, by dobrze smakowała. Wiecie, jak powinno się zagęszczać fasolkę po bretońsku? Jak zagęścić fasolkę po bretońsku Ponieważ dziś panuje moda na bardzo zdrowe odżywianie, odchodzi się od tradycyjnych trików wykorzystywanych w kuchni i zagęszcza sosy na przykład startymi na tarce warzywami. Jednak nie dadzą one nigdy takiego efektu jak stara, dobra zasmażka z mąki. To właśnie mąka jest najlepszym zagęszczaczem do fasolki! A jak to zrobić? Wystarczy na niedużej patelni rozgrzać masło i cały czas mieszając powoli wsypywać mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę, wlewa się do garnka z fasolką i gotowe! A jak jeszcze można nadać temu daniu gęstości? Jeśli jesteście ciekawi i chcecie spróbować czegoś innego, wypróbujcie jeden z tych sposobów: Fasola – nie przywidziało wam się! Fasola jest świetnym zagęszczaczem. Wystarczy kilkanaście ziaren fasoli zblendować czy zmiksować w osobnym naczyniu i dodać do gotującej się fasolki po bretońsku, koniecznie pod koniec gotowania. Jeśli jednak nie macie blendera, wystarczy po prostu rozgnieść fasolkę widelcem. Musicie jednak uważać – przez skórki fasolka jest bardzo śliska! Koncentrat pomidorowy – również dobrze się sprawdzi. Dodajcie go do fasolki koniecznie w trakcie gotowania, ponieważ koncentrat zmieni nieco smak dania i być może będzie wymagało ono doprawienia. Warzywa –...

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
nulkaa22/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
Ta przepyszna fasolka po bretońsku to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządzicie ją z tego prostego przepisu.

Smaczna fasolka po bretońsku to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Choć do jej przygotowania potrzeba nieco cierpliwości, to naprawdę warto poczekać! Fasolka z aromatycznym mięsem w pomidorowym sosie smakuje po prostu obłędnie, a do tego jest bardzo sycąca. Przyrządzicie ją z przepisu autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Sposoby na fasolkę po bretońsku Jeśli jesteście miłośnikami tego dania, przyda się wam kilka trików, dzięki którym fasolka po bretońsku będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest wybór odpowiedniej fasoli do fasolki po bretońsku , a także sposób jej zagęszczenia . Nie bez znaczenia jest również metoda przyrządzania fasoli – wy gotujecie ją w wodzie, w której się moczyła, czy w świeżej? Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania klasycznej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram fasoli Jaś 1 kilogram mięsa wieprzowego 1 kilogram kiełbasy 800 g boczku 2 puszki koncentratu pomidorowego 4 cebule Przyprawa do fasoli Majeranek Olej do smażenia lub smalec Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do dużego garnka i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą. Odstawcie do namoczenia na 8-12 godzin. Następnego dnia wylejcie wodę z garnka, przepłuczcie fasolę i ponownie zalejcie wodą. Postawcie garnek na kuchence, zagotujcie i gotujcie fasolę do miękkości – może to potrwać nawet kilkadziesiąt minut, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Pokrójcie mięso wieprzowe w kostkę i podsmażcie na tłuszczu. Cebule pokrójcie w kostkę i wrzućcie je do podsmażonego mięsa. Smażcie, mieszając od czasu do czasu. Boczek pokrójcie w kostkę, a kiełbasę w plastry....

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...

Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie
Flickr
Newsy
Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie
Co prawda do sezonu na fasolkę szparagową pozostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz przyswoić wiedzę na temat jej prawidłowego gotowania. Podpowiadamy, jak długo powinno się ją gotować, by nie była rozgotowana.

Gotowanie popularnej szparagówki jak wiedzą doświadczone gospodynie nie należy do szczególnie trudnych kulinarnych zadań. Niemniej jednak osoby niedoświadczone powinny pilnować czasu gotowania fasolki, by nie dopuścić do jej rozgotowania. Wtedy nie nada się już do niczego. Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową: Fasolkę dokładnie umyjcie w wodzie. Odetnijcie końcówki fasolki z dwóch stron. Wypłukaną i przygotowaną fasolkę włóżcie do garnka i zalejcie ją zimną wodą. Na 1 kg fasolki powinny przypadać 4 litry wody. Taką ilość fasolki posólcie jedną łyżeczką soli i dosłodźcie 1 łyżeczką cukru. Gotujcie ok. 10-15 min do uzyskania oczekiwanego efektu. Jeżeli wolicie fasolkę bardziej kruchą i chrupiącą, gotujcie krócej. Jeżeli zaś gotujecie już nieco starszą fasolkę i chcecie, by stała się miękka, wydłużcie czas gotowania o dosłownie parę minut. Fasolkę próbujcie podczas gotowania, by nie dopuścić do jej rozgotowania. Kiedy fasolka szparagowa będzie już gotowa, odcedźcie ją za pomocą cedzaka, łyżki cedzakowej lub wykorzystując sprytny patent z przykrywką. Chwyćcie garnek razem z przykrywką i pod kątem wylejcie wodę przez szczelinę. Uważajcie tylko, by się nie poparzyć wrzątkiem! Przygotowaną, umytą fasolkę szparagową można także gotować na parze. Będzie miękka po również ok. 15 min gotowania. Gotową fasolkę szparagową podawajcie według własnego uznania do dań głównych lub jako odrębne danie. Polecamy podprażenie na patelni bułki tartej i roztopienie odrobiny masła, a następnie wymieszanie takiej zasmażki z fasolką w garnku. Smacznego! Jeśli w waszych spiżarniach zostało jeszcze dużo białej fasoli Piękny Jaś, wykorzystajcie ją na ostatnie w tym roku podejścia do fasolki po bretońsku. Dobry przepis na to danie znajdziecie w...