Fasolka po bretońsku
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy

Fasolka po bretońsku zyska na smaku, gdy zastosujecie te 2 triki. Będzie pyszniejsza niż kiedykolwiek

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Znana również we Francji i Wielkiej Brytanii, może być przyrządzana na różne sposoby.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Na pewno jedliście chociaż raz fasolkę po bretońsku. Szczególnie, że składniki do jej wykonania dostaniecie w każdym sklepie. Smakuje wyśmienicie podana osobno, ale i z dodatkiem bułki paryskiej.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Fasolka po bretońsku ulubionym daniem Polaków

Polacy mają kilka dań, po które sięgają na co dzień i od święta. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku. To pyszne i pożywne danie, które zachwyca od lat swoją wyrazistością. Ze względu na częstotliwość, z jaką potrawa pojawia się na waszych stołach, warto poznać kilka trików, które ułatwią jej przyrządzenie. 

Cenne właściwości fasoli

Fasola jest rośliną i ma liczne właściwości oraz wartości odżywcze. Wszystkie jej odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Jest trzecim po soi i grochu jego największym źródłem. Ma go więcej niż mięso! Jest też bogatym dostawcą witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie i poprawia pamięć.

Fasolka po bretońsku na obiad po ciężkim dniu pracy

Łatwość przygotowania dodatkowo wpływa na jej przystępność i wygodę. Jeśli nie posiadacie wiedzy eksperckiej na temat gotowania, nie musicie się przejmować. Dzięki znajomości kilku prostych metod jej gotowanie już nigdy nie przysporzy wam najmniejszych problemów. 

Do ugotowania dania można wykorzystać dwa rodzaje fasoli, czarną lub czerwoną. Dla tych, którym się spieszy, sprawdzi się także fasola konserwowa. Najsmaczniejsze efekty uzyskacie jednak wybierając fasolę białą, której duże fasolki sprawiają największą frajdę podczas jedzenia.

Moczenie fasoli

To pierwszy z etapów, którego nie można pominąć! To proste, ale skuteczne zalecenie. Wybrany rodzaj fasoli wsypujecie do dużego naczynia i zalewacie wodą. Tak przygotowane jedzenie odkłada się na bok i pozostawia, zazwyczaj na całą noc. Fasolkę można ugotować w tej samej wodzie.

Zagęszczanie potrawy 

Rzadka fasola po bretońsku to nic dobrego. Konsystencja dania powinna być płynna lecz gęsta. Zbyt dużo płynu w proporcji do zasmażki generuje rzadką breję, której nie będziecie chcieli zjeść. Wystarczy dodać do gotowej fasolki więcej koncentratu pomidorowego. Wraz z koncentratem warto dodać także więcej przypraw, soli oraz cukru. 

Przechowywanie fasolki po bretońsku

Fasolka nadaje się do ponownego spożycia nawet po czasie. Po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można przechowywać ją w lodówce ok. 3-4 dni. Można także ją zamrozić i przechowywać zamrożoną do 3 miesięcy. Można ją też zawekować, czyli po ugotowaniu kiedy fasolka po bretońsku jest bardzo gorąca, przekładacie ją do czystych słoików, natychmiast zakręcacie i odwracacie do góry dnem. Przykrywacie ręcznikiem i pozostawiacie do całkowitego wystygnięcia. Następnie sprawdzacie czy w zimnych już słoikach zakrętka jest lekko wklęsła. To znaczy, że fasolka dobrze się zamknęła. Zawekowaną fasolkę można przechowywać w chłodnym miejscu, np. spiżarni przez ok. 2 miesiące.
 

Komentarze
Parówka w naleśniku
wiola11/gotujmy.pl
Newsy Przepis na oszczędny i wyśmienity posiłek. Parówki w naleśniku robi się w mig. Głód znika na długo
Parówka w cieście. Pierwsze skojarzenie to oczywiście hot dog. Zamiast popularnego fast-fooda ze stacji paliw, wybierzmy domowe parówki w cieście naleśnikowym!
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Impreza ze znajomymi, kinderbal naszych małych podopiecznych, czy po prostu śniadanie – okazja nie ma znaczenia. Ta przekąska sprawdzi się w każdych warunkach. Chyba dlatego, że po prostu mamy słabość do jedzenia obsmażanego w cieście. Poniższy przepis nie przewiduje jednak smażenia parówek w głębokim tłuszczu. Zamiast tego zawiniemy je w gotowe naleśniki wcześniej i potem podsmażymy jak krokiety. Nasza przekąska ma jeszcze dwie bardzo ważne zalety. Po pierwsze jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Po drugie jest daniem na każdą kieszeń. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z gorącym barszczem czerwonym – podobnie jak wspomniane tradycyjne krokiety. Będzie pasowała także do kufla zimnego piwa. Przepis na parówki w naleśniku Składniki: 1 szklanka mleka Pół szklanki wody gazowanej 2 jajka Ok. 20 dag mąki pszennej Szczypta soli Ok. 6 parówek Ok. 8 plastrów sera żółtego 2-3 średniej wielkości ogórki kiszone Bułka tarta Olej rzepakowy Przygotowanie: Z mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, szczypty soli i 1 jajka przygotowujemy tradycyjne ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Ser i ogórki kroimy na cienkie plastry i umieszczamy w naleśnikach razem z parówką. Zawijamy naleśniki w rulonik, zatykamy naleśniki z tyłu. Roztrzepujemy jajko w jednym naczyniu, na dwóch pozostałych wysypujemy nieco mąki i bułki tartej. Panierujemy ruloniki i smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Przeczytaj