Okrzyknięta przez Gościa Niedzielnego „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej” siostra Anastazja od wielu lat dzieli się z Polakami swoimi fantastycznymi przepisami na różne dania. Dziś polecamy wam wyjątkowy farsz do gołąbków z ziemniaków. Skusicie się?

Jak gotuje siostra Anastazja?

Autorka kilkunastu książek z przepisami zawsze podkreśla, że jej dania są zasadniczo bardzo proste, ponieważ inspirację czerpie z tradycji. A polska kuchnia pełna jest nieskomplikowanych przepisów na bardzo smaczne dania.

— Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi — pisze siostra Anastazja o swoich kulinarnych inspiracjach z przeszlości w książce „Siostra Anastazja. Życie pełne smaku”. 

Kariera siostry Anastazji

A jak zrodził się pomysł napisania pierwszej książki kucharskiej? Okazuje się, że do wydania swoich przepisów siostrę Anastazję przekonali ojcowie jezuici. Zakonnica od zawsze lubiła eksperymentować w kuchni, próbować nowych rozwiązań i wymyślać własne dania.

Ojcowie jezuici stwierdzili, że jej talent nie może się zmarnować i namówili siostrę Anastazję do wydania książki kucharskiej z autorskimi przepisami, by więcej osób mogło je poznać. Tak powstała pierwsza książka „103 ciasta siostry Anastazji”, a dziś Anastazja Pustelnik ma na swoim koncie już kilkanaście książek z przepisami. 

Zobacz także:

Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków od siostry Anastazji

Farsz z tego przepisu jest prosty zarówno pod względem składników, jak i wykonania. Siostra Anastazja wspomina to danie ze swojego dzieciństwa i przekonuje, że gołąbki z takim farszem będą doskonale smakowały z dodatkiem sosu śmietanowego. Będziecie potrzebowali produktów z poniższej listy: 

Składniki do farszu:

  • kilogram ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie surowe ziemniaki i zetrzyjcie je drobno na tarce.
  2. Następnie pokrójcie cebulę i zeszklijcie ją na oleju.
  3. Zeszkloną cebulę dodajcie do ziemniaków i dokładnie wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem. 
  4. Następnie ułóżcie farsz na sparzonych liściach kapusty, zawińcie i gotujcie pod przykryciem, ułożone ciasno w naczyniu tak, jak tradycyjne gołąbki. 

Źródło: kobieta.interia.pl