gorzki farsz do uszek
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy

Farsz do uszek wyszedł gorzki? Nie panikujcie. Dodajcie do niego składnik, który na bank macie pod ręką

Nie robicie już w tym roku uszek, bo ostatnio wyszły zbyt gorzkie? Dowiedzcie się, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Święta za pasem! Z pewnością już zaczynacie powoli przygotowania do wigilijnej kolacji. Przygotowanie tradycyjnych 12 potraw jest ogromnym wyzwaniem! Tym, czego absolutnie nie może zabraknąć na stole w Wigilię jest jarski barszcz z uszkami, czyli malutkimi pierożkami z delikatnego ciasta. Część z was pewnie zdecyduje się na kupienie gotowych uszek w sklepie, natomiast ci, którzy postanowią podjąć się ich wykonania często napotykają różne problemy.

 

Choć niepozorne, uszka nie są bardzo prostym daniem. Zrobienie idealnych i smacznych pierożków wymaga nieco wprawy. Ciasto musi być niezwykle lekkie, delikatne i cienkie – osiąga się to mieszając mąkę z wodą w idealnych proporcjach. Gdy już uporacie się z ciastem, pora na farsz – a i ten może nie wyjść! Zdarza się, że wychodzi zbyt gorzki i psuje całe danie. Dlaczego tak się dzieje? Winne są grzyby! Jeżeli wasze grzyby, których używacie do farszu w trakcie suszenia zostały przypalone lub zbyt wysuszone, to wówczas zaczynają mieć gorzkawy posmak. Można uratować farsz, korzystając z tych prostych sposobów:

  • Zeszklona cebula – nada grzybom bardziej słodkiego smaku
  • Roztrzepane widelcem jajko
  • Gotowane ziemniaki
  • Bułka tarta

Pamiętajcie o tym, by zawsze koniecznie sprawdzać grzyby, z których robicie farsz do uszek. To podstawa tego dania!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na farsz do uszek

  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Zagotujcie i następnie gotujcie przez pół godziny.
  2. Posiekajcie drobno cebulę i zeszklijcie na maśle. Uwaga – cebula nie może się przyrumienić!
  3. Za pomocą sitka przecedźcie grzyby i dodajcie do cebuli. Cały czas mieszając smażcie przez 3 minuty i dodajcie pieprz i sól do smaku.
  4. Gdy grzyby z cebulą nieco ostygną, pokrójcie je bardzo drobno nożem lub zmielcie w maszynce.
Komentarze
anna lewandowska barszcz wigilijny
ONS / AdobeStock
Newsy Ania Lewandowska do świątecznego barszczu dodaje bardzo nietypowy składnik. To on sprawia, że zupa jest obłędna
Ania Lewandowska znana jest ze wspaniałych i zdrowych przepisów. Sprawdźcie, co dodaje do swojego wigilijnego barszczu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Sportsmenka, żona wybitnego piłkarza i zapracowana mama nie przestaje nas zaskakiwać świetnymi pomysłami na pyszne i zdrowe dania! Ania Lewandowska poza rozwijaniem własnej marki, wychowywaniem dzieci i wspieraniem Roberta w karierze piłkarskiej jest bardzo aktywna na własnej stronie internetowej, gdzie regularnie udostępnia autorskie dania. Ania wymyśla przepisy na zupy, przekąski, desery i inne pyszności, a do tego wszystkie muszą spełniać jeden wymóg – mają być bardzo zdrowe, ponieważ zarówno ona, jak i jej mąż dbają o to, by mieć dużo siły i nienaganną sylwetkę! Barszcz wigilijny Ani Lewandowskiej Gwiazda ma własny sposób na wszystko – także na wigilijny barszczyk! Dzięki dodaniu odrobiny soku jabłkowego i suszonych jabłek jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Przekonajcie się sami! Aby przygotować to danie, będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 – 2,5 kg buraków 10 dag suszonych grzybów 4 śliwki suszone 3 suszone jabłka 3 suszone gruszki 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 1 l soku jabłkowego Sok z cytryny Łyżka oliwy z oliwek Ziele angielskie Liście laurowe Tymianek Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Do dwóch osobnych garnków wsypcie suszone owoce i grzyby. Zalejcie oba garnki wodą i odstawcie na kilka godzin. Buraki podzielcie na kilka części. Jedną ugotujcie (bez obierania), a drugą obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie razem z grzybami – w tej samej wodzie, w której się namoczyły. Trzecia posłuży wam na sam koniec – obrane buraki należy zetrzeć do gotowego barszczu. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklijcie na oliwie z oliwek i dodajcie do wywaru. Gotujcie przez dwie godziny. Po tym czasie za pomocą sitka przecedźcie barszcz do drugiego garnka. Zagotujcie,...

Przeczytaj
śledź pod pierzynką przepis
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy Sałatka śledziowa "jak pod śniegiem" to prawdziwy hit tych świąt. Goście aż przyklasną z wrażenia
Ta sałatka ze śledzi była przebojem w PRLu i wciąż ma wielu zwolenników!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Kto wychował się w PRLu, ten doskonale zna śledzia pod pierzynką – jedno z typowych dań tamtych czasów! Wszystko dzięki Związkowi Radzieckiemu, który miał duży wpływ także na polską kuchnię. Charakterystyczna sałatka ze śledzi jest jednym z tradycyjnych dań w Rosji i stała się popularna w innych krajach należących dawniej do ZSRR, np. na Ukrainie. Również w Polsce zdobyła ona uznanie i zwłaszcza w PRLu śledź pod pierzynką często pojawiał się na stołach podczas świąt, imienin i innych uroczystości. To smaczna zakąska do zjedzenia na zimno, która sprawdza się w takich sytuacjach! Rosyjski śledź Oficjalnie sałatka ze śledzi została wymyślona w Rosji w drugiej połowie XX. wieku. Jednak jeden z czołowych rosyjskich ekspertów kulinarnych twierdzi, że danie to serwowano w karczmach i restauracjach jeszcze przed wybuchem rewolucji. Podobno dodanie do śledzi warzyw miało ukryć wątpliwy smak tej ryby – wówczas używane do niej śledzie były marnej jakości. Przepis na śledzia pod pierzynką Ten stary sposób na przyrządzanie śledzi z pewnością wielu z was przypadnie do gustu! Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników: 200 g śledzi w oleju 3-4 łyżki majonezu 2 czerwone cebule 3 ogórki konserwowe 5 jaj Ser żółty w kostce I oczywiście salaterka! Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki mieszczącej się w naczyniu średniej wielkości. Przygotowanie Odsączcie dokładnie śledzie z zalewy i pokrójcie w wąskie paski. Cebule obierzcie i posiekajcie w półplasterki, a ogórki pokrójcie w kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie z łupinek, a następnie pokrójcie drobno osobno żółtka i białka. Ser żółty zetrzyjcie na tarce – zależnie od waszych...

Przeczytaj