Święta za pasem! Z pewnością już zaczynacie powoli przygotowania do wigilijnej kolacji. Przygotowanie tradycyjnych 12 potraw jest ogromnym wyzwaniem! Tym, czego absolutnie nie może zabraknąć na stole w Wigilię jest jarski barszcz z uszkami, czyli malutkimi pierożkami z delikatnego ciasta. Część z was pewnie zdecyduje się na kupienie gotowych uszek w sklepie, natomiast ci, którzy postanowią podjąć się ich wykonania często napotykają różne problemy.
Choć niepozorne, uszka nie są bardzo prostym daniem. Zrobienie idealnych i smacznych pierożków wymaga nieco wprawy. Ciasto musi być niezwykle lekkie, delikatne i cienkie – osiąga się to mieszając mąkę z wodą w idealnych proporcjach. Gdy już uporacie się z ciastem, pora na farsz – a i ten może nie wyjść! Zdarza się, że wychodzi zbyt gorzki i psuje całe danie. Dlaczego tak się dzieje? Winne są grzyby! Jeżeli wasze grzyby, których używacie do farszu w trakcie suszenia zostały przypalone lub zbyt wysuszone, to wówczas zaczynają mieć gorzkawy posmak. Można uratować farsz, korzystając z tych prostych sposobów:
- Zeszklona cebula – nada grzybom bardziej słodkiego smaku
- Roztrzepane widelcem jajko
- Gotowane ziemniaki
- Bułka tarta
Pamiętajcie o tym, by zawsze koniecznie sprawdzać grzyby, z których robicie farsz do uszek. To podstawa tego dania!
Zobacz także:
Przepis na farsz do uszek
- 50 g suszonych prawdziwków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Zagotujcie i następnie gotujcie przez pół godziny.
- Posiekajcie drobno cebulę i zeszklijcie na maśle. Uwaga – cebula nie może się przyrumienić!
- Za pomocą sitka przecedźcie grzyby i dodajcie do cebuli. Cały czas mieszając smażcie przez 3 minuty i dodajcie pieprz i sól do smaku.
- Gdy grzyby z cebulą nieco ostygną, pokrójcie je bardzo drobno nożem lub zmielcie w maszynce.