Fantastyczny sposób na przechowanie natki i koperku. Będą świeże nawet 2 tygodnie
Adobe Stock
Newsy

Fantastyczny sposób na przechowanie natki i koperku. Będą świeże nawet 2 tygodnie

Świeże zioła zawsze warto mieć pod ręką. Ale jak to zrobić skoro tak szybko więdną? Podpowiadamy, jak skutecznie je przechowywać.

Świeże zioła, które najchętniej kupujemy, to te same, które w doniczkach można dostać w każdym większym sklepie. To natka pietruszki, zielony, pachnący koperek, mięta, którą czasem dodajemy do pieczonych mięs, ale równie chętnie parzymy herbatkę miętową „na trawienie”. Czy bazylia, której popularność w Polsce pojawiła się wraz z daniami kuchni śródziemnomorskiej, jak spaghetti, pizza czy sałatka grecka.

Wszystkie te zioła łatwo hodować samemu, mieć zapas przez cały rok i obcinać i dodawać do dań tylko pojedyncze listki. Co jednak zrobić gdy macie cały pęczek, którego nie zużywacie na raz i który bardzo szybko zwiędnie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Natka, koperek i inne świeże zioła – jak ich używać i do czego?

Zielenina, która dodajemy do dań ma z reguły trzy ważne funkcje. Po pierwsze wzbogaca danie o ziołowe smaki i aromaty, po drugie uzupełnia je nie o witaminy i minerały, a po trzecie dostarcza substancji, które ułatwiają trawienie. Oto w jaki sposób działają zioła, które najczęściej w postaci świeżej dodajemy do dań:

  • Natka. Jej listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę podczas fermentacji w jelitach i odtruwają organizm.
  • Koperek. Wspomaga pracę jelit dzięki olejkom eterycznym, które wzmagają wydzielanie żółci i doków trawiennych, a także stymulują perystaltykę jelit. Łagodzi niestrawność i wzdęcia.
  • Bazylia. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z żywności. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega skurczom żołądka. Skutecznie pobudza apetyt.
  • Kolendra. Także stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, pobudza apetyt i obniża poziom cukru we krwi. Działa przeciwutleniającą i rozkurczająco.
  • Mięta. Wzmaga produkcję żółci i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Ma działanie rozkurczowe, przynosi ulgę w bólach brzucha, usuwa uczucie ciężkości. Wzmaga produkcję żółci, soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Picie jej przynosi również ulgę przy zaparciach, wzdęciach czy zatruciach pokarmowych. Ma działanie rozkurczowe, pomagające w bólach brzucha, pozbawiając uczucia ciężkości.
Zobacz także
Geniałny sposób na przechowanie koperku bez mrożenia i suszenia. Będzie świeży nawet 2 miesiące.

Genialny sposób na przechowanie koperku bez mrożenia i suszenia. Będzie świeży nawet 2 miesiące

Na przeziębienie, lepszą odporność i wzdęcia. Prosty i szybki w przygotowaniu syrop z mięty

Na przeziębienie, lepszą odporność i wzdęcia. Szybki w przygotowaniu syrop z mięty

Jak przez długi czas utrzymać świeżość ziół?

Podajemy przepis na przygotowanie pęczka ziół do przechowywania w lodówce. W ten sposób dłużej zachowacie jego świeżość.

Przygotowanie

  1. Dokładnie opłuczcie zioła, a następnie wysuszcie. Mogą też wyschnąć same, rozłożone na ręczniku papierowym.
  2. Owińcie pęczek ręcznikiem papierowym i zwilżcie papier od strony łodyżek.
  3. Włóżcie zawinięty pęczek do torebki strunowej i zaciągnijcie strunę.
  4. Włóżcie torebkę z ziołami od lodówki

Tak przechowywany pęczek zachowa świeżość nawet do dwóch tygodni.

Źródło: medonet.pl, poradnikzdrowie.pl

Geniałny sposób na przechowanie koperku bez mrożenia i suszenia. Będzie świeży nawet 2 miesiące.
Adobe Stock
Newsy
Genialny sposób na przechowanie koperku bez mrożenia i suszenia. Będzie świeży nawet 2 miesiące
Tak długo świeżego kopru jeszcze nie przechowywaliście. Będziecie zachwyceni, że codziennie macie pod ręką to pachnące zioło.

Świeży koperek dodaje daniom znacznie więcej aromatu i smaku niż ten mrożony czy suszony. Istnieje sposób na utrzymanie go w postaci świeżej nawet przez jeden czy dwa miesiące. Potrzebne wam będą: pęczek kopru i czysty słoik. Jak przygotować koperek do przechowania w postaci świeżej? Koperek w wielu domach używany jest codziennie. Trudno wyobrazić sobie niektóre dania bez dodatku tego zioła. Gotowane ziemniaki posypujemy nim zawsze, dodany do zupy, nadaje jej świeżego aromatu, nawet twarożek z koperkiem smakuje lepiej niż sam twarożek. Chcecie go więc stale mieć pod ręką i narzekacie, że tak szybko więdnie. Wiecie jak przedłużyć jego świeżość? To bardzo proste, choć wymaga kilku czynności: Pęczek koperku dokładnie umyjcie, a następnie wysuszcie. Nie może być na nim żadnej wilgoci Umyjcie i dokładni wysuszcie słoik z przykrywką Oberwijcie listki z grubych łodyg tak, aby zostały sam cienkie gałązki i listki (możecie go poszatkować) Przełóżcie koper do słoika i szczelnie zakręćcie nakrętkę Słoik włóżcie do lodówki i przechowujcie 1-2 miesiące Używajcie zawsze, gdy musicie szybko przyprawić danie. Koperek — właściwości odżywcze Koperek poza tym, że dodaje aromatu daniom, jest niskokaloryczny, przyspiesza metabolizm i zaostrza apetyt. Skutecznie pomaga na problemy gastryczne, takie jak zaparcia i wzdęcia, bóle głowy oraz pobudza laktację u kobiet karmiących. Zioło jest cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziecie w nim witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, mangan i żelazo. Najpowszechniej znane właściwości zdrowotne koperku są następujące: Wspomaga pracę jelit dzięki olejkom eterycznych, które wspomagają wydzielanie żółci Jest źródłem przeciwutleniaczy pomagających chronić...

Imbir
Newsy
Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie
Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany. Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?  Domowa hodowla imbiru krok po kroku. Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie. Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem. Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach. Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.  Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki. Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu. Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu. W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około...

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości
AdobeStock
Newsy
Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości
Przesadziliście z jedzeniem i dokucza wam niestrawność? Poznajcie prosty sposób na złagodzenie dolegliwości.

Po wielkim ucztowaniu wielu ludzi cierpi na niestrawność. Nieraz trudno jest sobie odmówić pyszności, ale niestety wiele z nich powoduje nieprzyjemne dolegliwości! Niektóre potrawy siłą rzeczy powodują zgagę, wzdęcia i ból żołądka. By nieco złagodzić te objawy, warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania i wykorzystać naturalne metody! Jeśli więc dokucza wam niestrawność, wypróbujcie poniższe sposoby na złagodzenie objawów przejedzenia. Soda oczyszczona na niestrawność Jednym z najpopularniejszych sposobów na radzenie sobie z niestrawnością jest soda oczyszczona, którą każdy ma w domu! Wystarczy do szklanki wody wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać i wypić. Soda zneutralizuje kwasy znajdujące się w żołądku oraz przyniesie ulgę przy wzdęciach. Mieszanki nie powinny pić osoby, które stosują dietę niskosodową. Inne domowe sposoby na łagodzenie niestrawności Soda oczyszczona jest tylko jednym z domowych sposobów na niestrawność! Jeśli z jakichś powodów wam nie odpowiada lub nie możecie jej stosować, wypróbujcie inne, naturalne metody łagodzenia niestrawności: Ocet Ocet winny lub jabłkowy sprawdzi się doskonale wówczas, gdy cierpicie na uczucie pełności w żołądku i ciężkości. Zawarty w occie kwas poprawi trawienie i szybko uwolni was od tych przykrych dolegliwości. Należy jedną łyżeczkę octu rozpuścić w szklance wody i wypić. Zapach i smak octu jest bardzo ostry, dlatego warto dodać do szklanki odrobinę miodu, by złagodzić smak. Kminek i koper włoski Kminek oraz koper włoski znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na trawienie. Zawarte w nich olejki eteryczne łagodzą skurcze jelit. Nasiona kminku i kopru można żuć po posiłku lub przygotować z nich napar. Wystarczy wsypać po pół łyżeczki kopru oraz kminku do kubka,...

 Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Newsy
Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Wasz organizm nie daje już sobie rady z trawieniem świątecznych pyszności? Ulgę przyniosą naturalne, ziołowe herbatki.

Święta to prawdziwe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. W naturze nigdy nie musiał mierzyć się z aż taką ilością jedzenia – i to przez kilka dni pod rząd! Nic dziwnego, że w święta większość osób cierpi na objawy przejedzenia. Ich żołądki zwyczajnie protestują, ponieważ nie są już w stanie przyjąć kolejnych porcji świątecznych potraw! Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zgaga to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po najstarsze remedium, czyli… ziołowe herbatki! Napar z ziół to najlepszy sposób na przejedzenie i szybko przyniesie ulgę. Najlepsze herbaty ziołowe na trawienie Jeżeli odczuwacie objawy niestrawności w trakcie świąt, warto sięgnąć po jedno z poniższych ziół: Rumianek Najczęściej stosuje się go przy zatruciach pokarmowych, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Poznajcie właściwości lecznicze rumianku: Rozkurczanie mięśni gładkich – przypomnijmy, że właśnie w żołądku się takie mięśnie znajdują. Gdy dokuczają wam mdłości i wymioty, rumianek wspaniale je złagodzi. Zwalczanie bakterii Łagodzenie stanów zapalnych Łagodzenie skurczów żołądka i jelit Szybsza przemiana materii Ponadto, w rumianku znajdują się: Fenolokwasy Garbniki katechinowe Cholina Fitosterole Mięta Odświeża oddech i pomaga, gdy dokuczają wam bóle żołądka: Rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i całego przewodu pokarmowego (podobnie jak rumianek) Przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach Wspomaga produkcję soku żołądkowego, a tym samym usprawnia proces trawienia i pomaga schudnąć Łagodzi ból jelit przy zespole jelita drażliwego Inne drogocenne właściwości mięty to: Działanie uspokajające...