sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy

Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją

Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą.

Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga…

W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą, który dzisiaj wam polecamy.

To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy.

A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty)
  • Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania)
  • Cukier waniliowy
  • Budyń waniliowy
  • Opcjonalnie 15-20 dag cukru

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy.
  • Ser mielimy zgodnie z opisem powyżej, najlepiej 3 razy.
  • Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do ostudzenia.
  • Oddzielamy białka z jaj, ucieramy je na sztywną pianę.
  • Ser ucieramy z żółtkami i roztopioną czekoladą, następnie dodajemy cukier waniliowy i budyń w proszku (jeżeli lubimy słodkie ciasta, sama czekolada może nam nie wystarczyć do osłodzenia sernika – w takim wypadku dodajmy do ucieranego sera w zależności od upodobań ok. pół szklanki cukru).
  • Następnie stopniowo do serowej masy dodajemy pianę z białek i powoli ucieramy.
  • Wypełniamy serową masą naszą tortownicę. Pieczemy w temperaturze ok. 160 st. C przez około 45 min. Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą – w ten sposób sprawimy, że sernik lepiej zachowa wilgotność.

Źródło: gotujmy.pl

sernik
Gotujmy.pl/Babeczka35
Przepisy
Ten sernik pochwali nawet twoja teściowa. Jest wyjątkowo lekki i aksamitny
Sekretem tego sernika jest dodatek w postaci pysznych pierniczków w czekoladzie. To właśnie one nadają mu wyjątkowy smak.

Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.   Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis.  Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką Składniki na masę serową  1kg sera (najlepiej w wiaderku)  5 jajek w rozmiarze L lub XL  1 szklanka cukru  1 cukier waniliowy  2 budynie waniliowe  150g masła  olejek pomarańczowy według uznania  Składniki na piankę  200ml śmietanki kremówki 30%  cukier puder  2 kopiaste łyżki mleka w proszku  1 płaska łyżka żelatyny  3 łyżki gorącej wody  Dodatkowo:  400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie  50g mlecznej czekolady  Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika.  Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy...

Sernik bez twarogu
Pixabay/ReinhardTrainher
Newsy
Kasia Bosacka robi genialny sernik bez twarogu. Dzięki temu ma o połowę mniej kalorii. Musicie spróbować
Genialny pomysł! Kasia Bosacka podzieliła się tym niesamowitym przepisem na wielkanocny sernik.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka prasowa i telewizyjna. Zajmuje się głównie zdrowiem, ekologią i edukowaniem Polaków na temat zdrowego odżywiania. Popularność zyskała głównie dzięki występom w programach telewizyjnych, gdzie wyjaśnia prostym językiem jak odżywiać się zdrowiej. Kasia Bosacka jest też aktywna w Internecie. Prowadzi swój kanał na YouTube, który nazywa się EkoBosacka. Dzieli się tam przepisami i ciekawostkami ze świata ekologii, zdrowia i urody. Niedawno, Kasia opublikowała na swoim kanale niesamowity przepis na wielkanocny sernik, który nie wymaga twarogu! Jest zdrowszy niż tradycyjny sernik i ma naprawdę znacząco mniej kalorii! Poznajcie przepis na ten fit sernik wielkanocny z przepisu Kasi Bosackiej. Sernik bez twarogu od Kasi Bosackiej - przepis Składniki na sernik dietetyczny 8 jajek ¾ szklanki cukru pudru Budyń waniliowy bez cukru Cukier waniliowy – 1 opakowanie 150 g roztopionego masła 3 opakowania gęstego jogurtu (1200 g) Dekoracja sernika - propozycja Pół tabliczki białej czekolady Świeże pistacje do dekoracji Maliny Konfitura z płatków róż Świeże płatki róży Przygotowanie sernika Bosackiej Oddzielcie białka od żółtek. Do żółtek dodajcie 3 łyżki cukru pudru. Wymieszajcie. Białka ubijcie z pozostałym cukrem pudrem. Budyń dodajcie do żółtek i wymieszajcie z cukrem waniliowym. Dodajcie do masy z żółtek rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszajcie żółtka z jogurtem naturalnym i powoli dodajcie też pianę z białek. Wymieszajcie dobrze masę sernikową. Blachę wysmarujcie masłem. Przelejcie sernik na blaszkę. Pieczcie sernik w temperaturze 160 stopni przez ok. 100 minut. Ostudźcie sernik i podawajcie na zimno, najlepiej prosto wyjęty z...

Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy
Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...

Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc
Gotujmy.pl/superbaba4
Newsy
Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc
Sernik to nieodłączny element każdej Wielkanocy. Przygotujcie go z naszego przepisu a każdy poprosi was o dokładkę.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czy wiecie już, jakie przygotujecie ciasto na Wielkanoc? Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na słodkie wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na sernik łaciaty. Jest tak pyszny, że od razu zróbcie go więcej na Wielkanoc! Puszysty sernik łaciaty Puszysty sernik łaciaty to doskonała propozycja na Wielkanoc. Ciasto wygląda i smakuje niebanalnie. Sernik jest bardzo puszysty i delikatny i świetnie się sprawdzi do popołudniowej kawy i herbaty. Jak go przygotować? To bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków. Składniki: Masa serowa 1 kg sera do sernika 5 jajek 1 kostka masła 170 g cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Spód sernika 150 g masła 80 g cukru trzcinowego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 jajka Przygotowanie: Spód sernika: Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe składniki spodu sernika dodajemy do misy miksera i starannie mieszamy. Dolewamy wystudzone masło i dokładnie wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta odkrawamy około 1/3. Pozostałą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki nasmarowanej wcześniej masłem i podsypanej mąką lub bułką tartą. Przygotowujemy masę serową: 150 g masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera dodając po 1 łyżce cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami pozostałe składniki: budyń, ser, mąkę ziemniaczaną. Na koniec powoli wlewamy wystudzone masło. Gotową masę serową wylewamy na spód. Odłożoną część ciasta do spodu mieszamy z ciemnym kakao. Wałkujemy odrywając po kawałku. Układamy na serniku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ciasto około 60...