sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy

Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją

Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.
Hubert Rój
listopad 30, 2020

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą.

Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga…

W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą, który dzisiaj wam polecamy.

To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy.

A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty)
  • Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania)
  • Cukier waniliowy
  • Budyń waniliowy
  • Opcjonalnie 15-20 dag cukru

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy.
  • Ser mielimy zgodnie z opisem powyżej, najlepiej 3 razy.
  • Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do ostudzenia.
  • Oddzielamy białka z jaj, ucieramy je na sztywną pianę.
  • Ser ucieramy z żółtkami i roztopioną czekoladą, następnie dodajemy cukier waniliowy i budyń w proszku (jeżeli lubimy słodkie ciasta, sama czekolada może nam nie wystarczyć do osłodzenia sernika – w takim wypadku dodajmy do ucieranego sera w zależności od upodobań ok. pół szklanki cukru).
  • Następnie stopniowo do serowej masy dodajemy pianę z białek i powoli ucieramy.
  • Wypełniamy serową masą naszą tortownicę. Pieczemy w temperaturze ok. 160 st. C przez około 45 min. Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą – w ten sposób sprawimy, że sernik lepiej zachowa wilgotność.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

Przeczytaj