W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą.

Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga…

W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą, który dzisiaj wam polecamy.

To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy.

Zobacz także:

A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą.

Składniki:

  • 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty)
  • Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania)
  • Cukier waniliowy
  • Budyń waniliowy
  • Opcjonalnie 15-20 dag cukru

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy.
  • Ser mielimy zgodnie z opisem powyżej, najlepiej 3 razy.
  • Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do ostudzenia.
  • Oddzielamy białka z jaj, ucieramy je na sztywną pianę.
  • Ser ucieramy z żółtkami i roztopioną czekoladą, następnie dodajemy cukier waniliowy i budyń w proszku (jeżeli lubimy słodkie ciasta, sama czekolada może nam nie wystarczyć do osłodzenia sernika – w takim wypadku dodajmy do ucieranego sera w zależności od upodobań ok. pół szklanki cukru).
  • Następnie stopniowo do serowej masy dodajemy pianę z białek i powoli ucieramy.
  • Wypełniamy serową masą naszą tortownicę. Pieczemy w temperaturze ok. 160 st. C przez około 45 min. Do piekarnika warto wstawić naczynie z wodą – w ten sposób sprawimy, że sernik lepiej zachowa wilgotność.

Źródło: gotujmy.pl