Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy ich nie wyrzucicie
AdobeStock
Newsy

Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy więcej ich nie wyrzucicie

W kuchni zaskakująco wiele produktów-odpadów znajduje swoje drugie zastosowanie. Nawet takich, które, wydawało by się, nadają się tylko do śmieci. Sprawdźcie, jak można wykorzystać obierki z jabłek.

Jesień nieubłaganie daje o sobie znać. Dni są coraz chłodniejsze, wobec czego wyciągamy z szaf cieplejsze ubrania, a wieczorem chętnie raczymy się kubkiem gorącej herbaty. Jest to też czas intensywnych zbiorów jabłek, które większości z nas kojarzą się ze schyłkiem lata.

Robimy z jabłek przetwory, ciasta i inne pyszności, które będą na zimę idealne. Po takim pichceniu zawsze zostaje bardzo dużo obierek z jabłek. Jeśli wyrzucacie je do kosza, nawet nie wiecie, ile tracicie. Te „odpadki” można jeszcze wykorzystać na kilka smacznych sposobów. 

Obierki z jabłek do herbaty

Doskonałym pomysłem na wykorzystanie obierek z jabłek jest zrobienie z nich smacznej herbaty. Możecie używać obierek „solo” lub mieszać je z ulubioną herbatą liściastą. Oto, co należy zrobić:

  1. Obierzcie jabłka.

  2. Następnie obierki pokrójcie na drobne kawałki.

  3. Ułóżcie je na suszarce do grzybów i wysuszcie.

  4. Gotowe obierki przełóżcie do słoika.

I gotowe! Tak ususzone obierki będą wspaniałym dodatkiem do herbaty który sprawi, że będzie bardzo aromatyczna, a do tego zdrowa. W końcu jabłka są bogate w potas, a w samych skórkach znajdziecie dużo witaminy A i witaminy K. Nic, tylko się zajadać (i wypić z herbatą). 

A jeżeli nie macie suszarki do grzybów, obierki można wysuszyć w piekarniku. Należy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni, w termoobiegu. 

Zobacz także
Łupiny, obierki ziemniaczane

O takim wykorzystaniu skórek ziemniaka jeszcze nie słyszeliście. Super łatwy przepis, który kosztuje grosze

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie

Jak jeszcze można wykorzystać obierki z jabłek?

Kolejnym ciekawym pomysłem na zużycie obierek z jabłek jest zrobienie z nich kompotu. Włóżcie obierki do garnka, zalejcie wodą, wsypcie nieco cukru i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez około pół godziny pod przykryciem. 

Z obierek można też zrobić chipsy. Po prostu pokrójcie skórki na kawałki, połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upieczcie w piekarniku, w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Takie owocowe chipsy będą bardzo zdrową przekąską!

Źródło: shareinfo.pl, hajduczeknaturalnie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ta herbatka z obierek z 1 dodatkiem pomaga schudnąć i rewelacyjnie smakuje
Flickr
Newsy
Ta herbatka z obierek z 1 dodatkiem pomaga schudnąć i rewelacyjnie smakuje
Poznajcie prosty przepis na rozgrzewającą i odchudzającą herbatkę. Wystarczą do tego tylko 2 składniki.

Coraz chłodniejsze dni nieubłaganie przypominają o tym, że lato już się kończy, a jesień jest tuż za progiem. Choć aura często nie sprzyja już długim spacerom czy opalaniu, nie ma co się załamywać - w końcu jesienią wciąż dojrzewają pyszne warzywa i owoce, typowe dla tej pory roku. Jest to więc najlepszy czas na ich wykorzystanie. Mowa tutaj przede wszystkim o jabłkach, których mamy prawdziwe zatrzęsienie. Można z nich przyrządzić musy, soki, ciasta i inne pyszności. Po takich przygotowaniach zawsze zostaje góra obierek i pojawia się pytanie - co z nimi zrobić? Wyrzucić, czy może jeszcze w jakiś sposób wykorzystać? Zanim pozbędziecie się obierek z jabłek, zostawcie część z nich i zróbcie smaczną i rozgrzewającą herbatkę.  Na co pomaga herbata z obierek z jabłek? Herbata z obierek to nic innego jak napar o smaku jabłek, który pełen jest witamin, minerałów i składników odżywczych znajdujących się w skórkach. Zwykle je wyrzucamy i zupełnie niepotrzebnie, bo to właśnie one mają wielką wartość dla zdrowia. Zawierają więcej niektórych witamin i minerałów, niż sam miąższ jabłka. To m.in.: witamina C potas wapń W skórkach znajdują się też antocyjany, które zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają starzeniu i mogą obniżyć ryzyko pojawienia się nowotworów.  Jak zrobić odchudzającą herbatkę z obierek? Przyrządzenie takiej zdrowotnej i pysznej herbatki jest banalnie proste. Wystarczy, że do garnka wrzucicie obierki z trzech sporych jabłek, zalejecie litrem wody i zagotujecie. Kiedy woda już będzie się gotować, do garnka dodajcie jeszcze korę cynamonu. Po kilku minutach wyłączcie gaz i przelejcie napar do kubków. Tak przygotowaną herbatkę można pić przez cały dzień. Ze względu na witaminę C podniesie odporność, tak ważną o tej porze roku, a także pomoże...

Łupiny, obierki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
O takim wykorzystaniu skórek ziemniaka jeszcze nie słyszeliście. Super łatwy przepis, który kosztuje grosze
W dawnych polskich domach nie było mowy o marnowaniu jedzenia czy nawet jego resztek. Nasze babcie nie słyszały za to na pewno o chipsach z łupin!

Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa. Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne. Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje. Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe. Smaczny sposób na łupiny Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby. Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka. Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek ! Przygotowanie: Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi. Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min. Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.

Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika
Flickr
Newsy
Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika
Jesteście już zmęczeni na myśl o wałkowaniu ciasta na pierogi? Zróbcie je w ten sposób - będą gotowe, zanim się obejrzycie.

Nie ma Wigilii bez pierogów czy pasztecików z kapustą i grzybami - najlepiej zebranymi własnoręcznie jesienią w lesie. Pierogi, choć pyszne, są niestety bardzo czasochłonne i nie każdy ma cierpliwość do tego, by najpierw przygotować ciasto, następnie farsz, a później wszystko sklejać i gotować (oczywiście partiami, ponieważ nie można wrzucić wszystkich pierogów do jednego garnka - to skończyłoby się katastrofą). Jeśli więc nie macie ochoty na robienie tradycyjnych pierogów, a chętnie zjedlibyście je z wigilijnym barszczem, zróbcie je w innej wersji. Zamiast typowego ciasta do pierogów, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Wyjdą chrupiące, smaczne, a do tego będą gotowe zanim się obejrzycie. Będą także świetną alternatywą dla tradycyjnych pasztecików z ciasta drożdżowego czy półkruchego. Przepis na szybkie pierogi z kapustą i grzybami  Głównym składnikiem tego przepisu jest ciasto francuskie, które obecnie znajdziecie w większości sklepów. Wystarczy je pokroić, nałożyć farsz i gotowe - pierogi od razu można wstawiać do piekarnika. Zaoszczędzicie w ten sposób mnóstwo czasu! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 cebula 15 dag gotowanych grzybów 80 g kapusty kiszonej 75 g ugotowanej kaszy jęczmiennej olej sól pieprz Przygotowanie: Ugotujcie kaszę. Jeżeli używacie suszonych grzybów, zamoczcie je wcześniej w wodzie, by zmiękły. Jeśli zaś mrożonych, możecie od razu wrzucić je do garnka i zagotować, by się rozmroziły. Dodajcie do grzybów poszatkowaną kapustę oraz cebulę. Gotujcie kilka minut, a następnie odcedźcie, dodajcie ugotowaną kaszę i duście razem jeszcze przez chwilę.  Doprawcie masę solą, pieprzem i dodajcie trochę oleju. Powinna być nieco kleista -...

jabłka
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórkę od jabłka? Zrobicie z niej genialne danie. Idealne dla osób na diecie
Maksymalne wykorzystywanie produktów, nie tylko przyczynia się do oszczędności i bardziej ekonomicznego życia, ale również może być powodem do rozwoju wyobraźni, kreatywności.

W ostatnim czasie coraz popularniejszy jest system zero waste, czyli styl życia mający na celu wytwarzanie jak najmniejszej ilości odpadów, a jednoczesne niezanieczyszczanie otaczającego środowiska. Idąc tym tropem, często wykorzystując różnego rodzaju warzywa czy owoce w kuchni, pozostałe obierki lądują w koszu. To jest błąd! Nie tylko jedzenie jest marnowane, ale część z tych odpadków można wykorzystać w innym celu.  Witaminowy diament  Rewelacyjnym owocem, który ma nie tylko znaczne wartości odżywcze, jest najbardziej dostępnym i najpopularniejszym w Polsce, jest jabłko. To pomocny produkt podczas odchudzania, gdyż zawiera niewielką ilość kalorii (52 kcal/100g) przykładowo w porównaniu do banana (89 kcal/100g). Ponadto, zawiera witaminę C wspomagającą odporność, kwas foliowy, wapń, fosfor czy witaminy takie jak A czy K. Jabłka są już zalecane dla dzieci od najmłodszych lat, gdyż dzięki wysokiej zawartości żelaza pomagają ominąć anemię. Klucz jest w skórce Jedząc jabłka ludzie najczęściej obierają je ze skórki i wyrzucają pozostałości do kosza. Wynika to z tego, że nie wszystkim smakuje bądź używają argument iż skórka jest spryskana opryskami. W takiej sytuacji wystarczy owoce dobrze umyć, a najlepiej wodą z sodą oczyszczoną. Mało osób zdaje sobie sprawę, że to właśnie w skórce ukryte są wszystkie właściwości i mikroelementy. Ta najzdrowsza część jabłka najczęściej ląduje w koszu. Dla każdego, kto nie przepada za skórką i, aby trzymać się zasady zero waste, obierki można wykorzystać przy produkcji przykładowo pysznej galaretki, która idealnie sprawdzi się dla osób na diecie.  Składniki: 2-3 kg obierek z jabłek 7 szklanek cukru 5 szklanek wody 1 opakowanie pektyny do dżemów Wykonanie: Drobno...