Ta potrawka to smaczne i szybkie danie, które warto zrobić, gdy chodzi za nami ochota na boczek.  Boczek to ulubiony dodatek do wielu potraw. Nic nie smakuje tak dobrze na śniadanie, jak jajecznica z boczkiem. Pyszny jest także jako bekon. Chrupiący i słony, któż nie lubi go czasem skosztować?  

Na samopoczucie dobry jest boczek

Z jedzeniem boczku nie można przesadzać, ale warto wiedzieć, że boczek dostarcza dużej dawki wartościowych białek i co ciekawe, znajdziemy w nim dużo witaminy B1, nazywaną „witaminą radości”. Witamina ta wspomaga w naszym układzie nerwowym cholinę. Jest ona odpowiedzialna za nasz nastrój i samopoczucie. Cholina zwiększa również odporność naszego organizmu na stres. 

Potrawka z boczkiem wędzonym i pieczarkami na makaronie

Jej wykonanie zajmuje dosłownie 20 minut. Wedle uznania do tej potrawki możecie dodać przeróżne warzywa. My proponujemy zrobić ją z bardziej pikantną od białej czerwoną cebulą, smakowitymi pieczarkami oraz soczystą papryką. Sos warzywny idealnie połączy się z makaronem spagetti ugotowanym al dente. Zatem do dzieła!

Do zrobienia tej potrawki z boczkiem, będziecie potrzebować:

  • 2 cebule czerwone
  • 150 gram boczku wędzonego
  • 1 papryka czerwona
  • Pieczarki
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz 
  • Olej 
  • Makaron 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na niej obrane i pokrojone cebule.
  2. Do cebuli dodajcie pokrojony boczek.
  3. Do smażącej się wraz z boczkiem cebulą, dorzućcie pokrojoną paprykę.
  4. Umyjcie pieczarki, pokrójcie i podsmażcie w rondlu. Gdy będą gotowe przełóżcie je na patelnię. Całość przyprawcie pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  5. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie do ulubionej twardości. 
  6. Po odcedzeniu nałóżcie go na talerz, a na makaron gotową i boczusiową potrawkę.

Smacznego! 
 

Zobacz także: