Ta potrawka to smaczne i szybkie danie, które warto zrobić, gdy chodzi za nami ochota na boczek. Boczek to ulubiony dodatek do wielu potraw. Nic nie smakuje tak dobrze na śniadanie, jak jajecznica z boczkiem. Pyszny jest także jako bekon. Chrupiący i słony, któż nie lubi go czasem skosztować?
Na samopoczucie dobry jest boczek
Z jedzeniem boczku nie można przesadzać, ale warto wiedzieć, że boczek dostarcza dużej dawki wartościowych białek i co ciekawe, znajdziemy w nim dużo witaminy B1, nazywaną „witaminą radości”. Witamina ta wspomaga w naszym układzie nerwowym cholinę. Jest ona odpowiedzialna za nasz nastrój i samopoczucie. Cholina zwiększa również odporność naszego organizmu na stres.
Potrawka z boczkiem wędzonym i pieczarkami na makaronie
Jej wykonanie zajmuje dosłownie 20 minut. Wedle uznania do tej potrawki możecie dodać przeróżne warzywa. My proponujemy zrobić ją z bardziej pikantną od białej czerwoną cebulą, smakowitymi pieczarkami oraz soczystą papryką. Sos warzywny idealnie połączy się z makaronem spagetti ugotowanym al dente. Zatem do dzieła!
Do zrobienia tej potrawki z boczkiem, będziecie potrzebować:
- 2 cebule czerwone
- 150 gram boczku wędzonego
- 1 papryka czerwona
- Pieczarki
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
- Olej
- Makaron
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na niej obrane i pokrojone cebule.
- Do cebuli dodajcie pokrojony boczek.
- Do smażącej się wraz z boczkiem cebulą, dorzućcie pokrojoną paprykę.
- Umyjcie pieczarki, pokrójcie i podsmażcie w rondlu. Gdy będą gotowe przełóżcie je na patelnię. Całość przyprawcie pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
- Makaron ugotujcie w osolonej wodzie do ulubionej twardości.
- Po odcedzeniu nałóżcie go na talerz, a na makaron gotową i boczusiową potrawkę.
Smacznego!