magda gessler zupa żółwiowa
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

„Fałszywa zupa z żółwia” według Magdy Gessler. Tak dobrego dania jeszcze nie jedliście

Zupa z żółwia? Magda Gessler lubi zaskakiwać i tym razem nie mogło być inaczej. Ostatnio w jednym z odcinków swojego programu zaserwowała zupę żółwiową. Nazwa jest dosyć intrygująca, ale danie samo w sobie jest pyszne. Przekonajcie się sami i przygotujcie ją z tego przepisu!

Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinariów.

Jest nie tylko właścicielką kilku restauracji, ale bierze udział również w wielu innych projektach, między innymi prowadzi swój program, gdzie odmienia polskie restauracje.

Poza tym celebrytka lubi zaskakiwać, toteż i tym razem nie mogło się obejść bez niespodzianek. W jednym z odcinków, restauratorka zaproponowała do przygotowania zupę żółwiową.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Zupa z żółwia

Nazwa dania jest nie tyle co intrygująca, ale i zachęcająca do skosztowania tej zupy. Wbrew pozorom potrawa nie ma nic wspólnego z żółwiami, oczywiście oprócz tytułu.

Danie pochodzi jeszcze z okresu przedwojennego. Poprzez upływ wielu lat niestety została zapomniana, lecz Magda Gessler postanowiła nieco odświeżyć przepis.

Klasyczna zupa żółwiowa tak naprawdę jest przyrządzana z ozorków i mięsa z cielęciny z dodatkiem warzyw.

Sam sposób przyrządzenia tej potrawy pochodzi ze starych książek kucharskich z XIX wieku. Danie świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Przepis na „fałszywą zupę z żółwia”

Składniki:

  • 4 ozorki cielęce
  • ½ główki cielęcej
  • 2 litry wody
  • 1 cytryna
  • 50 g czerwonego słodkiego wina
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 seler
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ozorki i główkę cielęcą dokładnie umyjcie, a później włóżcie je do większego garnka.
  2. Marchewki wraz z selerem obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie do naczynia z mięsem.
  3. Całość zalejcie zimną wodą. Przyprawcie gałką muszkatołową, ziarenkami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi. Wywar gotujcie do miękkości mięsa.
  4. Następnie wyjmijcie z garnka ozorki i główkę. 
  5. Ozorki obierzcie ze skórki, a później pokrójcie w paseczki, zaś z główki zdejmijcie mięso.
  6. Bulion zaprawcie łyżką masła oraz łyżką mąki. Później dolejcie kieliszek czerwonego, słodkiego wina.
  7. Na koniec do zupy dodajcie z powrotem przygotowane mięso oraz całość przyprawcie do smaku solą i pieprzem.
  8. Tak przygotowaną zupę żółwiową podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!
     
Komentarze