Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinariów.
Jest nie tylko właścicielką kilku restauracji, ale bierze udział również w wielu innych projektach, między innymi prowadzi swój program, gdzie odmienia polskie restauracje.
Poza tym celebrytka lubi zaskakiwać, toteż i tym razem nie mogło się obejść bez niespodzianek. W jednym z odcinków, restauratorka zaproponowała do przygotowania zupę żółwiową.
Zupa z żółwia
Nazwa dania jest nie tyle co intrygująca, ale i zachęcająca do skosztowania tej zupy. Wbrew pozorom potrawa nie ma nic wspólnego z żółwiami, oczywiście oprócz tytułu.
Zobacz także:
Danie pochodzi jeszcze z okresu przedwojennego. Poprzez upływ wielu lat niestety została zapomniana, lecz Magda Gessler postanowiła nieco odświeżyć przepis.
Klasyczna zupa żółwiowa tak naprawdę jest przyrządzana z ozorków i mięsa z cielęciny z dodatkiem warzyw.
Sam sposób przyrządzenia tej potrawy pochodzi ze starych książek kucharskich z XIX wieku. Danie świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.
Przepis na „fałszywą zupę z żółwia”
Składniki:
- 4 ozorki cielęce
- ½ główki cielęcej
- 2 litry wody
- 1 cytryna
- 50 g czerwonego słodkiego wina
- 2 marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 seler
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Ozorki i główkę cielęcą dokładnie umyjcie, a później włóżcie je do większego garnka.
- Marchewki wraz z selerem obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie do naczynia z mięsem.
- Całość zalejcie zimną wodą. Przyprawcie gałką muszkatołową, ziarenkami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi. Wywar gotujcie do miękkości mięsa.
- Następnie wyjmijcie z garnka ozorki i główkę.
- Ozorki obierzcie ze skórki, a później pokrójcie w paseczki, zaś z główki zdejmijcie mięso.
- Bulion zaprawcie łyżką masła oraz łyżką mąki. Później dolejcie kieliszek czerwonego, słodkiego wina.
- Na koniec do zupy dodajcie z powrotem przygotowane mięso oraz całość przyprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną zupę żółwiową podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!