magda gessler zupa żółwiowa
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

„Fałszywa zupa z żółwia” według Magdy Gessler. Tak dobrego dania jeszcze nie jedliście

Zupa z żółwia? Magda Gessler lubi zaskakiwać i tym razem nie mogło być inaczej. Ostatnio w jednym z odcinków swojego programu zaserwowała zupę żółwiową. Nazwa jest dosyć intrygująca, ale danie samo w sobie jest pyszne. Przekonajcie się sami i przygotujcie ją z tego przepisu!

Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinariów.

Jest nie tylko właścicielką kilku restauracji, ale bierze udział również w wielu innych projektach, między innymi prowadzi swój program, gdzie odmienia polskie restauracje.

Poza tym celebrytka lubi zaskakiwać, toteż i tym razem nie mogło się obejść bez niespodzianek. W jednym z odcinków, restauratorka zaproponowała do przygotowania zupę żółwiową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa z żółwia

Nazwa dania jest nie tyle co intrygująca, ale i zachęcająca do skosztowania tej zupy. Wbrew pozorom potrawa nie ma nic wspólnego z żółwiami, oczywiście oprócz tytułu.

Danie pochodzi jeszcze z okresu przedwojennego. Poprzez upływ wielu lat niestety została zapomniana, lecz Magda Gessler postanowiła nieco odświeżyć przepis.

Klasyczna zupa żółwiowa tak naprawdę jest przyrządzana z ozorków i mięsa z cielęciny z dodatkiem warzyw.

Sam sposób przyrządzenia tej potrawy pochodzi ze starych książek kucharskich z XIX wieku. Danie świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

Przepis na „fałszywą zupę z żółwia”

Składniki:

  • 4 ozorki cielęce
  • ½ główki cielęcej
  • 2 litry wody
  • 1 cytryna
  • 50 g czerwonego słodkiego wina
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 seler
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ozorki i główkę cielęcą dokładnie umyjcie, a później włóżcie je do większego garnka.
  2. Marchewki wraz z selerem obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie do naczynia z mięsem.
  3. Całość zalejcie zimną wodą. Przyprawcie gałką muszkatołową, ziarenkami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi. Wywar gotujcie do miękkości mięsa.
  4. Następnie wyjmijcie z garnka ozorki i główkę. 
  5. Ozorki obierzcie ze skórki, a później pokrójcie w paseczki, zaś z główki zdejmijcie mięso.
  6. Bulion zaprawcie łyżką masła oraz łyżką mąki. Później dolejcie kieliszek czerwonego, słodkiego wina.
  7. Na koniec do zupy dodajcie z powrotem przygotowane mięso oraz całość przyprawcie do smaku solą i pieprzem.
  8. Tak przygotowaną zupę żółwiową podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!
     
magda gessler bigos staropolski
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Znakomity bigos staropolski. Recepturę zdradziła Magda Gessler. Ten dodatek wspaniale podkręci jego smak
Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinariów. Lubi eksperymentować z klasycznymi przepisami na dania. Tym razem zdradziła przepis na wyjątkowy bigos staropolski. Ten dodatek całkowicie zmienia i podkręca cały smak.

Bigos to potrawa znana nie tylko w Polsce, ale i na Białorusi czy Litwie. Przygotowywana z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa oraz przypraw stanowi iście sycący, aromatyczny posiłek. Na stole gości nie tylko na co dzień. Sprawdza się także podczas wielu różnych uroczystości. Magda Gessler urozmaica danie dodatkowym składnikiem, który dodatkowo podbija smak.  Wyjątkowy bigos staropolski Magda Gessler lubi podkręcać i ulepszać przepisy na polskie tradycyjne dania i tym razem nie mogło być inaczej. Restauratorka postanowiła podkręcić aromat klasycznego bigosu dodatkiem karkówki z dzika. To ciekawe połączenie, które dodaje całej potrawie wyjątkowego, niecodziennego smaku. Podsmażone mięso z dziczyzny wraz z wędzonym boczkiem oraz kiełbasą, a następnie dodane do gotującej się kiszonej kapusty to strzał w dziesiątkę. Tak przygotowanemu bigosowi nikt się nie oprze, gdyż zapach gotującej się potrawy jest wręcz zniewalający. Koniecznie wypróbujcie to niezwykłe połączenie produktów i smaków! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku 300 g cienkiej kiełbasy 300 g karkówki z dzika 100 suszonych prawdziwków 100 g wędzonych śliwek 700 ml czerwonego wina 6 sztuk jałowca 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kminku 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Przygotowanie: Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna to namoczcie ją wcześniej w wodzie. Odciśniętą kapustę pokrójcie na mniejsze kawałki, przełóżcie do większego garnka i zalejcie ją niewielką ilością wody, wina oraz dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Do garnka dodajcie również przyprawy. Grzyby zalejcie wodą, odstawcie do napęcznienia....

Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Przepis na włoską zupę minestrone. Lekka warzywna zupa na wiosnę
Pyszna włoska zupa minestrone z warzywami to doskonałe danie na obiad. Idealna w sezonie wiosenno-letnim, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw.

Włoska zupa minestrone to jedno ze sztandarowych dań tamtejszej kuchni. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa ministra, które oznacza zupę. Nie ma jednego przepisu na tę potrawę, jej skład się zmienia w zależności od sezonu i dostępu do warzyw. Najczęściej znajdziecie w niej fasolkę, pomidory, cukinię, zielony groszek czy marchewkę. Zazwyczaj podawana jest solo, ale można serwować ją również z ryżem albo grzankami. W zależności od tego, co do niej dodacie, będzie mniej lub bardziej lekkostrawna. Warzywne zupy na wiosnę i lato Lekkie zupy to świetny wybór, gdy za oknem zaczyna robić się gorąco. Polecamy oczyszczającą zupę ogórkową , pyszną ogórkową na wczorajszym rosole oraz sycącą zupę jarzynową , która reguluje pracę jelit. Przepis na włoską zupę minestrone Składniki 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki + woda, w której się gotowała 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty 150 g cukinii 3-4 łyżki ryżu Sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Opcjonalnie starty parmezan Przygotowanie Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na oleju w dużym garnku. Seler i marchewkę pokrójcie w drobne plastry i dodajcie do cebuli, podsmażcie. Dolejcie bulion warzywny oraz sok lub passatę pomidorową. Dorzućcie ryż, zamieszajcie i gotujcie 10 minut. Dodajcie białą fasolkę wraz z wodą, w której się gotowała. Cukinię pokrójcie w cieńsze plasterki lub...

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania
Zupa z wkładką to idealne rozwiązanie na obiad dla osób zabieganych. Świetnie zastępuje dwa dania. Ogórkowa z pulpecikami to pyszne i sycące danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie!

Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach. Zupa z mięsną wkładką  Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy.  Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz czarny mielony pieprz ziołowy 1 kostka rosołowa 5 dużych ogórków kiszonych 2 łyżki masła śmietana 30% 300 g mięsa mielonego sól 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia 2 łyżeczki majonezu majeranek mąka pszenna Przygotowanie: Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki. W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody.  Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny. Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków. Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne. Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami Składniki na krupnik: 1 kg kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki Połowa selera 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól Pieprz 25 dag kaszy pęczak 2 łyżki masła Natka pietruszki do posypania Składniki na kluski gugle 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia 2 jajka 20 dag mąki pszennej Sól Pieprz Przygotowanie: Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki. Przystąpcie do przygotowania klusek. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto. Za pomocą dwóch...