Kto dba o swoje zdrowie, ten dobrze wie jak trudno jest kupić naturalną i zdrową szynkę bez ulepszaczy i konserwantów. Problem mają zwłaszcza alergicy, którzy często nie mogą w ogóle jeść dostępnych w sklepach wędlin, ponieważ mają uczulenie na składniki dodawane do nich w trakcie produkcji.

Czy to oznacza, że trzeba całkowicie zrezygnować z jedzenia szynki? Oczywiście, że nie! Zrobienie domowej wędliny nie jest wcale trudne ani skomplikowane. A smakuje tak genialnie, że gdy raz ją zrobicie, to już nigdy nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu!

Przepis na pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą

Poznajcie przepis na smaczną szynkę pieczoną, z dodatkiem ketchupowego sosu! By potrawa była w całości zdrowa i naturalna, użyjcie do niej domowego ketchupu, który również można łatwo zrobić w domu – przepis znajdziecie tutaj.

Do przygotowania pieczonej szynki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kilogram szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 szklanki ketchupu
  • 1 łyżka bazylii
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.
  2. Następnie natrzyjcie je bazylią, solą i pieprzem i posmarujcie ketchupem.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
  4. Przyprawione mięso oraz cebulę włóżcie do worka do pieczenia i odstawcie do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Po tym czasie wyjmijcie mięso z lodówki i wstawcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 1,5 godziny.

I gotowe! Taką domową szynkę można podawać na ciepło z sosem i ziemniakami. Doskonale smakuje także na zimno, na przykład z chrzanem. Pokrojona w cienkie plastry będzie świetną alternatywą dla wędlin ze sklepu i można dodać ją do kanapek.

Źródło: gotujmy.pl