szynka domowa przepis
gosiapiotrek23 / gotujmy.pl
Newsy

Fajny przepis na domową pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą. Zakochacie się w tym smaku

Najzdrowsza i najsmaczniejsza jest szynka domowej roboty - zróbcie ją sami z tego prostego przepisu.

Kto dba o swoje zdrowie, ten dobrze wie jak trudno jest kupić naturalną i zdrową szynkę bez ulepszaczy i konserwantów. Problem mają zwłaszcza alergicy, którzy często nie mogą w ogóle jeść dostępnych w sklepach wędlin, ponieważ mają uczulenie na składniki dodawane do nich w trakcie produkcji.

Czy to oznacza, że trzeba całkowicie zrezygnować z jedzenia szynki? Oczywiście, że nie! Zrobienie domowej wędliny nie jest wcale trudne ani skomplikowane. A smakuje tak genialnie, że gdy raz ją zrobicie, to już nigdy nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczoną szynkę w ketchupie z cebulą

Poznajcie przepis na smaczną szynkę pieczoną, z dodatkiem ketchupowego sosu! By potrawa była w całości zdrowa i naturalna, użyjcie do niej domowego ketchupu, który również można łatwo zrobić w domu – przepis znajdziecie tutaj.

Do przygotowania pieczonej szynki potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 kilogram szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 szklanki ketchupu
  • 1 łyżka bazylii
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole

Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole

Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana

Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.
  2. Następnie natrzyjcie je bazylią, solą i pieprzem i posmarujcie ketchupem.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
  4. Przyprawione mięso oraz cebulę włóżcie do worka do pieczenia i odstawcie do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Po tym czasie wyjmijcie mięso z lodówki i wstawcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 1,5 godziny.

I gotowe! Taką domową szynkę można podawać na ciepło z sosem i ziemniakami. Doskonale smakuje także na zimno, na przykład z chrzanem. Pokrojona w cienkie plastry będzie świetną alternatywą dla wędlin ze sklepu i można dodać ją do kanapek.

Źródło: gotujmy.pl

wielkanocna szynka Andrzeja Grabowskiego
ONS/Adobe Stock
Newsy
Andrzej Grabowski na Wielkanoc przygotowuje pieczoną szynkę. Dodaje 2 składniki, które nadają jej wyjątkowego smaku
Pieczona szynka przygotowana samodzielnie nie ma sobie równych. Jest idealna na świąteczne śniadanie. Doskonale wie o tym Andrzej Grabowski, który co roku przyrządza ją na Wielkanoc.

Andrzej Grabowski w jednym z wywiadów przyznał, że uwielbia gotować i przed Wielkanocą to on, a nie żona, wiedzie prym w kuchni. Według aktora to właśnie on gotuje o wiele lepiej. Jego specjalnością jest pieczona szynka z dodatkiem aromatycznego miodu i goździków. Te dwa składniki nadają mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. W domu Andrzeja Grabowskiego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również domowych specjałów takich jak biała kiełbasa, pasztet czy pyszne mazurki. Aktor z radością przyznaje, że jego pasztety nie mają sobie równych i co roku zbierają mnóstwo pochwał. Grabowski został obdarzony nie tylko talentem aktorskim, ale i kulinarnym. Tak przygotowana szynka smakuje doskonale na ciepło z puree ziemniaczanym albo na zimno, pokrojona w cienkie plastry i podana jako wędlina na świąteczne śniadanie lub jako przystawka przed obiadem. Nie zawiera żadnych konserwantów ani zbędnych dodatków, tak dobrej nie kupicie w żadnym sklepie. Gwarantujemy, że rodzina i zaproszeni goście będą pod wielkim wrażeniem, gdy spróbują tak przyrządzonej szynki. Przepis na pieczoną szynkę w miodzie z goździkami Składniki 2,5-3kg wieprzowej szynki Duża łyżka miodu Szklanka soku pomarańczowego Pół szklanki brandy Garść goździków Przyprawa do wieprzowiny Oliwa do smażenia Przygotowanie Szynkę umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego.  Szynkę ponakłuwajcie ostrym nożem od góry, a w dziurki włóżcie całe goździki. Posypcie mięso przyprawą do wieprzowiny. W garnku podgrzejcie sok pomarańczowy, ale nie zagotowujcie go. Dodajcie brandy i miód i dobrze wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Szynkę przełóżcie na patelnię i podsmażcie na złoto na rozgrzanym oleju....

szynka przepis
iwa643 / gotujmy.pl
Newsy
Zapomnijcie o schabowych. Szynka podana w tym sosie to prawdziwy hit. Pyszny i tani obiad w 30 minut
Smaczny, tani i szybki obiad? To możliwe! Spróbujcie pysznej szynki w sosie z tego przepisu.

Sprawdzonym daniem na rodzinny obiad są bezsprzecznie kotlety schabowe. Ale i nie tylko! Mięso można podać na wiele sposobów, które wcale nie muszą być trudne ani drogie. Na przykład szynkę wieprzową można genialnie przyrządzić w smacznym i aromatycznym sosie dosłownie za grosze. Zróbcie ją sami w domu z tego prostego przepisu! Przepis na szynkę w klasycznym sosie Szynka z tego przepisu doskonale sprawdzi się na obiad i nie tylko. Będzie świetnie smakowała również na zimno z dodatkiem ketchupu lub chrzanu albo na kanapkę. Do przygotowania szynki w sosie będą wam potrzebne poniższe składniki, które na pewno każdy z was ma w domu: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 opakowanie marynaty do mięs klasycznej 1 kostka rosołowa (lub dwie szklanki rosołu) Kilka łyżek ketchupu 1 łyżka mąki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Szynkę umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Poodcinajcie błonki. Pokrójcie szynkę w plastry o grubości 0,5-1 cm i posmarujcie marynatą klasyczną. Odstawcie do lodówki na minimum pół godziny (lub kilka godzin, jeżeli macie więcej czasu – im dłużej mięso będzie w marynacie, tym lepiej). Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Do rondelka wlejcie dwie szklanki wody, zagotujcie i rozpuśćcie jedną kostkę rosołową. Jeżeli macie gotowy rosół, to pomińcie ten krok. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie czosnek. Następnie zacznijcie smażyć mięso, po równo z obu stron. Gdy już się ozłoci, wlejcie dwie szklanki bulionu i duście przez pół godziny. Dodajcie około trzy łyżki ketchupu, wymieszajcie i duście do miękkości mięsa. Na koniec zagęśćcie sos łyżką mąki. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy
Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...