
Blok czekoladowy większości Polaków kojarzy się z trudnymi czasami PRL-u. Swoją popularność zdobył bowiem jako tańszy zamiennik czekolady, której ze świecą było szukać w sklepach Polski Ludowej w latach 80.
Czasy się jednak zmieniły i obecnie półki w supermarketach wręcz uginają się już od ciężaru rozmaitych czekolad o najróżniejszych smakach, od wszelkiej maści producentów z niemal całego świata.
Sentyment jednak pozostał i wielu z nas lubi od czasu do czasu przygotować w domowym zaciszu swój własny blok czekoladowy. Dzisiaj nie trzeba jednak „stawać na rzęsach”, by przyrządzić coś słodkiego, dlatego warto sprawić, by blok nabrał nowego, lepszego sznytu.
Czy można zrobić blok czekoladowy bez margaryny i mleka w proszku?
Zamiast margaryny i mleka w proszku użyjcie więc innych składników, jak pokazała to w jednym ze swoich programów Ewa Wachowicz. Gwiazda Polsatu nie wahała się wrzucić do swojego bloku kilku ciekawych bakaliowych składników, które świetnie poprawiają smak deseru.
Co więcej, w bloku Ewy Wachowicz znalazło się miejsce dla gorzkiej czekolady. Pani Ewa dodaje je do deseru zamiast zwykłego kakao. Spokojnie, nie musicie do tego celu kupować najdroższych tabliczek belgijskiej czekolady – zupełnie wystarczą do tego najtańsze gatunki. Jedynym warunkiem jest ich odpowiedni skład, czyli taki bez dodatku tłuszczów trans i z odpowiednią zawartością kakao.
Przepis na blok czekoladowy Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 tabliczki czekolady gorzkiej
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- Orzechy włoskie – garść
- Owoce suszone – jabłka, śliwki, morele, żurawina
- Mała paczka herbatników – ok. 20 dag
Przygotowanie:
- Czekoladę rozkruszcie na mniejsze kawałki i rozpuście ostrożnie w rondelku na małym ogniu, uważając by jej nie przypalić. Można zrobić to także w kąpieli wodnej.
- Do roztopionej czekolady wlejcie szklankę mleka skondensowanego, wymieszajcie razem na maleńkim ogniu.
- Herbatniki pokruszcie, posiekajcie dość drobno suszone owoce, orzechy i wrzućcie je do masy i wymieszajcie całość bardzo dokładnie.
- Przygotujcie małą foremkę keksówkę. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Wlejcie ciepłą masę do formy i odstawcie do ostudzenia.
- Gdy blok nie będzie już ciepły, przykryjcie go folią i odstawcie na dobrych kilka godzin do lodówki.
- Po upływie tego czasu możecie pokroić blok na kawałki.
- Podawajcie z mocną herbatą lub kawą.
- Smacznego!