Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół

Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab, inny preferują pieczeń drobiową.

Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz

Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram filetu z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Masło do natłuszczenia formy
Zobacz także
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno.
  4. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie.
  5. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny.
  7. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny.
  8. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie je za wcześnie, to z mięsa wypłyną soki i będzie suche!

I gotowe! Pieczeń polecamy podawać z przyrządzonym sosem na ciepło albo na zimno, jako wędlinę do kanapek. Smacznego!

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach a smak jest nie do opisania
Flickr
Newsy
Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach, a smak jest nie do opisania
Sposobem na idealnie soczyste i miękkie mięso, jest dobra marynata. A my mamy przepis! Wypróbujcie go, a domownicy padną z zachwytu.

Każdy ma swój sposób na przyrządzanie mięsa. Coraz popularniejsze jest wykorzystywanie różnych przypraw – także tych egzotycznych! Wiele jest jednak osób, które wciąż uważają, że mięso smakuje najlepiej doprawione jedynie solą i pieprzem i nic więcej mu nie potrzeba. Trzeba przyznać, że w niektórych przypadkach ta zasada się sprawdza. Warto jednak od czasu do czasu zrobić dobrą marynatę do mięsa, która składa się z jeszcze kilku innych dodatków. Możemy was zapewnić, że tak zrobiona pieczeń albo karkówka, będzie smakować po prostu obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego, niż zamarynowane wcześniej mięsko. Poznajcie świetny przepis na marynatę do mięs! Przepis na marynatę do mięsa Specjalnie nie podaliśmy nazwy tej marynaty, ponieważ jest ona na tyle uniwersalna, że sprawdzi się do wielu mięs i nawet warzyw! Do marynowania chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać – tak zrobione mięso, jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne! Składniki: 6 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Świeży tymianek Świeży rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego jasnego Świeżo mielony pieprz Sól Taka ilość składników wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o wadze od 1 do 1,5 kg. Przygotowanie: Do miski wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki winnego i 1 łyżkę miodu. Dodajcie 2 łyżki ostrej musztardy (dobrze sprawdza się musztarda typu Dijon), 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec wklejcie 6 łyżek oliwy i wymieszajcie dokładnie za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki już się połączą, wrzućcie do marynaty zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszajcie. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie mięso....

Skrzydełka z kurczaka
sarenka/gotujmy.pl
Newsy
Pyszne skrzydełka z kurczaka w fenomenalnej marynacie. Jeszcze tak dobrych nie chrupaliście 
Macie ochotę na smaczny obiad? Zróbcie chrupiące skrzydełka z kurczaka, a nie pożałujecie!

Pieczone, chrupiące skrzydełka z kurczaka lubi każdy z nas. Wcześniej odpowiednio zamarynowane, daje wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięsko. Takie danie ma niewiele tłuszczu, jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze smakuje! Skrzydełka w sklepie nie są drogie, więc zrobienie obiadu dla całej rodziny będzie wyjątkowo tanie.  Jak zamarynować skrzydełka z kurczaka? O smaku mięsa decyduje odpowiednio przygotowana marynata. Aby smak marynaty wpłynął dokładnie na mięso, ważny jest czas. Pamiętajcie by jak najdłużej leżakowało w kompozycji ziół i oleju. Najlepiej od 12 do 24 godzin. Szybszym sposobem jest zostawienie zamarynowanego mięsa na noc w lodówce w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Następnego dnia będą gotowe na ruszt. Pyszne i aromatyczne skrzydełka z kurczaka Chrupiące skrzydełka z kurczaka idealnie pasować będą ze złocistymi frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i surówką. To, co domowe, jest najlepsze. I właśnie takie będą nasze skrzydełka z tego przepisu. Jesteście gotowi?  Przygotowanie: 10 sztuk skrzydełek kurczaka 125 ml oleju  4 łyżki ciemnego sosu sojowego  1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka tabasco 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Oregano Sposób przygotowania: Skrzydełka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.  Następnie zróbcie marynatę, łącząc wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, octem balsamicznym i olejem.  Skrzydełka dokładnie natrzyjcie marynatą, owińcie w folie i zamarynujcie przez noc w lodówce. Następnego dnia zamarynowane skrzydełka dokładnie wymieszajcie, posypcie je...

wielkanocna szyneczka
Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. Doskonała nie tylko na kanapki, ale i do obiadu
Coraz bliżej święta. Zdaniem Magdy Gessler, te nie mogą się odbyć bez tradycyjnych, swojskich wędlin. Co powiecie na pyszną domową szyneczkę z wędzoną papryką?

Już za 2 tygodnie święta. To idealny moment, aby pomyśleć o wielkanocnym menu. Poza takimi daniami, jak żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy wielkanocny sernik, warto pomyśleć o podaniu wędlin – zwłaszcza, jeśli mówimy o wielkanocnym śniadaniu. Zdaniem Magdy Gessler, święta Wielkiej Nocy po prostu nie mogą się obyć bez swojskich wędlin. Te z łatwością przygotujecie w domu. Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką Jedną z ciekawych i zarazem bardzo pysznych propozycji, jest ta oto wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. To prosta w przygotowaniu swojska i pozbawiona sztucznych dodatków wędlina, którą z łatwością przygotujecie w domu. Wszystko, czego wam trzeba to szynka, czosnek, olej i kompozycja ulubionych przypraw – soli, pieprzu, wędzonej papryki, kolendry, czubricy i kurkumy. Szyneczka po ostudzeniu bardzo dobrze się kroi i świetnie się sprawdzi jako wędlinka na kanapki. Ale można też ją podać na gorąco do obiadu, np. z sosem pieczeniowym. Jak przygotować taką swojską, wielkanocną szyneczkę? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki czosnku staropolskiego 3 łyżeczki przyprawy do mięs 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zielonej czubricy 3 łyżeczki sosu teriyaki 5 łyżeczek octu balsamicznego 5 łyżeczek oleju 2 łyżeczki soli peklowej 80 dkg szynki wieprzowej Przygotowanie: Do miseczki wlać olej, ocet i sos teriyaki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć, polać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2 dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić. Po tym czasie szynkę z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Mięso przełożyć do naczynia...