Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół

Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab, inny preferują pieczeń drobiową.

Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz

Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kilogram filetu z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Masło do natłuszczenia formy
Zobacz także
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso.
  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno.
  4. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie.
  5. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny.
  7. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny.
  8. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie je za wcześnie, to z mięsa wypłyną soki i będzie suche!

I gotowe! Pieczeń polecamy podawać z przyrządzonym sosem na ciepło albo na zimno, jako wędlinę do kanapek. Smacznego!

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

marynata do mięsa przepis
misia5/gotujmy.pl
Newsy
Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach a smak jest nie do opisania
Sposobem na idealnie soczyste i miękkie mięso, jest dobra marynata. A my mamy przepis! Wypróbujcie go, a domownicy padną z zachwytu.

Każdy ma swój sposób na przyrządzanie mięsa. Coraz popularniejsze jest wykorzystywanie różnych przypraw – także tych egzotycznych! Wiele jest jednak osób, które wciąż uważają, że mięso smakuje najlepiej doprawione jedynie solą i pieprzem i nic więcej mu nie potrzeba. Trzeba przyznać, że w niektórych przypadkach ta zasada się sprawdza. Warto jednak od czasu do czasu zrobić dobrą marynatę do mięsa, która składa się z jeszcze kilku innych dodatków. Możemy was zapewnić, że tak zrobiona pieczeń albo karkówka, będzie smakować po prostu obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego, niż zamarynowane wcześniej mięsko. Poznajcie świetny przepis na marynatę do mięs! Przepis na marynatę do mięsa Specjalnie nie podaliśmy nazwy tej marynaty, ponieważ jest ona na tyle uniwersalna, że sprawdzi się do wielu mięs i nawet warzyw! Do marynowania chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać – tak zrobione mięso, jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne! Do przygotowania marynaty do mięs, będziecie potrzebowali poniższych składników: 6 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Świeży tymianek Świeży rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego jasnego Świeżo mielony pieprz Sól Taka ilość składników wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o wadze od 1 do 1,5 kg. Przygotowanie: Do miski wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki winnego i 1 łyżkę miodu. Dodajcie 2 łyżki ostrej musztardy (dobrze sprawdza się musztarda typu Dijon), 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec wklejcie 6 łyżek oliwy i wymieszajcie dokładnie za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki już się...

wielkanocna szyneczka
Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. Doskonała nie tylko na kanapki, ale i do obiadu
Coraz bliżej święta. Zdaniem Magdy Gessler, te nie mogą się odbyć bez tradycyjnych, swojskich wędlin. Co powiecie na pyszną domową szyneczkę z wędzoną papryką?

Już za 2 tygodnie święta. To idealny moment, aby pomyśleć o wielkanocnym menu. Poza takimi daniami, jak żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy wielkanocny sernik, warto pomyśleć o podaniu wędlin – zwłaszcza, jeśli mówimy o wielkanocnym śniadaniu. Zdaniem Magdy Gessler, święta Wielkiej Nocy po prostu nie mogą się obyć bez swojskich wędlin. Te z łatwością przygotujecie w domu. Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką Jedną z ciekawych i zarazem bardzo pysznych propozycji, jest ta oto wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. To prosta w przygotowaniu swojska i pozbawiona sztucznych dodatków wędlina, którą z łatwością przygotujecie w domu. Wszystko, czego wam trzeba to szynka, czosnek, olej i kompozycja ulubionych przypraw – soli, pieprzu, wędzonej papryki, kolendry, czubricy i kurkumy. Szyneczka po ostudzeniu bardzo dobrze się kroi i świetnie się sprawdzi jako wędlinka na kanapki. Ale można też ją podać na gorąco do obiadu, np. z sosem pieczeniowym. Jak przygotować taką swojską, wielkanocną szyneczkę? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki czosnku staropolskiego 3 łyżeczki przyprawy do mięs 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zielonej czubricy 3 łyżeczki sosu teriyaki 5 łyżeczek octu balsamicznego 5 łyżeczek oleju 2 łyżeczki soli peklowej 80 dkg szynki wieprzowej Przygotowanie: Do miseczki wlać olej, ocet i sos teriyaki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć, polać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2 dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić. Po tym czasie szynkę z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Mięso przełożyć do naczynia...

udka z kurczaka z miodem
AdobeStock
Newsy
Zamarynujcie tak kurczaka, a będzie przyjemnie chrupał przy gryzieniu. Środek nadal będzie soczysty
Marzy się wam złocisty kurczak z piekarnika z chrupiącą skórką? Uda się to dzięki jednej, prostej sztuczce.

Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące. Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 10 pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180...