Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny.
Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków.
Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne.
Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami
Składniki na krupnik:
- 1 kg kości wołowych
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- Połowa selera
- 2 liście laurowe
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
- 25 dag kaszy pęczak
- 2 łyżki masła
- Natka pietruszki do posypania
Składniki na kluski gugle
- 50 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 2 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny.
- Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą.
- Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy.
- Na koniec posypcie zupę natką pietruszki.
- Przystąpcie do przygotowania klusek.
- Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle.
- Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto.
- Za pomocą dwóch łyżeczek wyrabiajcie kluski i gotujcie je w osolonej, wrzącej wodzie.
- Gotowe kluski dodawajcie do zupy. Smacznego!
Czytaj także: