Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny.

Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków.

Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne.

Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami

Składniki na krupnik:

  • 1 kg kości wołowych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Połowa selera
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 25 dag kaszy pęczak
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki do posypania

Składniki na kluski gugle

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny.
  2. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą.
  3. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy.
  4. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki.
  5. Przystąpcie do przygotowania klusek.
  6. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody.
  7. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle.
  8. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto.
  9. Za pomocą dwóch łyżeczek wyrabiajcie kluski i gotujcie je w osolonej, wrzącej wodzie.
  10. Gotowe kluski dodawajcie do zupy. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: