Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć
ONS.pl/Ewa Gotuje
Newsy

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

Chociaż Ewa Wachowicz pochodzi z Małopolski, jak mało kto zna regionalne smaki Polski. Także te z Podlasia. Ostatnio zdradziła przepis na krupnik z guglami.

Zainspirowana kuchnią Białegostoku i okolic pani Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami swojego programu „Ewa gotuje” naprawdę ciekawym przepisem na krupnik z ziemniaczanymi kluskami. Receptura na krupnik pochodzi z Podlasia, gdzie do przygotowania wywaru używa się kości wołowych i włoszczyzny.

Gugle – bo taką te kluski noszą nazwę – gotuje się osobno. Jednak w pewnym sensie można traktować je jako zamiennik dla nudnych i oklepanych obranych ziemniaków.

Co ważne, smakują naprawdę nieźle. Ich struktura przypominać może nieco kartacze lub cepeliny albo znane w innych regionach Polski tzw. kluski żelazne.

Zobacz także
Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych

Przepis na cepeliny prosto z Suwalszczyzny. Idealne proporcje ziemniaków surowych i gotowanych

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na krupnik Ewy Wachowicz z guglami

Składniki na krupnik:

  • 1 kg kości wołowych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Połowa selera
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 25 dag kaszy pęczak
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki do posypania

Składniki na kluski gugle

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka  masła klarowanego do smażenia
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Kości włóżcie do garnka, wypłuczcie z krwi. Dodajcie obrane warzywa, liść laurowy, sól i ziele angielskie i gotujcie, zbierając szumowiny.
  2. Kaszę pęczak ugotujcie osobno z dodatkiem masła w proporcji 1:2 z wodą.
  3. Przełóżcie ugotowaną kaszę do gotującej się zupy.
  4. Na koniec posypcie zupę natką pietruszki.
  5. Przystąpcie do przygotowania klusek.
  6. Surowe ziemniaki obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach, odciśnijcie nadmiar wody.
  7. Cebulę obierzcie, pokrójcie i podsmażcie na złoty kolor na maśle.
  8. Dodajcie cebulkę do ziemniaków, wbijcie do środka jajka, a także dodajcie mąkę. Doprawcie solą i wyrabiajcie ciasto.
  9. Za pomocą dwóch łyżeczek wyrabiajcie kluski i gotujcie je w osolonej, wrzącej wodzie.
  10. Gotowe kluski dodawajcie do zupy. Smacznego!

Czytaj także:

Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
AdobeStock
Newsy
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie. Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna. Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie. Składniki: Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag 5 łyżek kaczy jęczmiennej 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera kilkucentymetrowy kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie.  Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrójcie na plastry. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą,...

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Czy da się zrobić krupnik bez mięsa? Oczywiście, że tak! Anna Lewandowska udowadnia, że jest to możliwe, a bezmięsny krupnik wychodzi bardzo smaczny.

Krupnik - zupa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Kto wie, być może to przez awersję Adasia Niezgódki z „Akademii Pana Kleksa” do krupniku całe pokolenie Polaków nabrało wstrętu do tej zupy... A to wielka szkoda, ponieważ dobrze przyrządzony krupnik jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy. W klasycznym przepisie krupnik gotuje się na mięsie, jednak nie jest ono konieczne do przygotowania tej zupy. Smakuje ona wówczas nieco inaczej, ale nadal jest bardzo smaczna. Taką bezmięsną wersję proponuje Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów. Zamiast mięsa, dodaje ona do zupy więcej warzyw, w tym m.in. nieco groszku oraz całą kalarepę. Dzięki temu krupnik ma wspaniały aromat, smak i nie jest w niczym gorszy od klasycznej wersji tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik bez grama mięsa.  Przepis na krupnik bez mięsa od Ani Lewandowskiej Do przygotowania bezmięsnego krupniku Anna Lewandowska używa poniższych składników: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego  1 paczka kaszy pęczak lub jaglanej (100 g) pół szklanki zielonego groszku 3 marchewki 3 ziemniaki 1 kalarepa 1 cebula 3 ziela angielskie 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła/oleju sól pieprz Przygotowanie: Podgrzejcie bulion warzywny i doprowadźcie do wrzenia. Gdy będzie się już gotował, wsypcie kaszę, przepłukaną wcześniej na sitku zimną wodą.  Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane i zeszklijcie cebulę. Obierzcie następnie marchewkę, kalarepę i ziemniaki. Pokrójcie warzywa w kostkę i wrzućcie do garnka z bulionem. Wsypcie ziele angielskie, dodajcie liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Nie zapomnijcie...

Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Na początku czy na końcu?
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Przez ten 1 błąd można zepsuć smak zupy
Na niepozornym i skromnym krupniku wychowały się pokolenia Polaków. Pamiętacie smak tej zupy gotowanej przez wasze babcie?

Nie ma to jak talerz gorącej zupy w zimowy, chłodny dzień. W takich okolicznościach warto postawić na klasykę. Czyli krupnik. Zupa, której smak nie zmienił się na przestrzeni mijających nieubłaganie lat. Podstawą były i nadal są w niej niezastąpione krupy jęczmienne. Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Krupy, a więc tak naprawdę kasza jęczmienna łamana. Z drugiej strony na pewno mieliście już do czynienia z krupnikiem z większym pęczakiem, zamiast tradycyjnych krup. Niezależnie od tego, jakiej kaszy użyjecie podczas gotowania swojego krupniku, uważajcie, by nie przesadzić z jej ilością. Zbyt dużo kaszy w zupie za mocno zagęści wasze pierwsze danie. W takich wypadkach konieczne będzie uzupełnienie zupy warzywnym wywarem, dogotowanym w drugim garnku… Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Kiedy dodacie ją za wcześnie, szybko się rozgotuje i zupa stanie się właśnie za gęsta. Jeśli dodacie ją za późno, krupy nie dogotują się i będą po prostu niejadalne. Nie ma nic gorszego, niż niedogotowana kasza! Kolejność działań powinna być więc następująca: najpierw gotujecie mięso, potem warzywa, następnie wrzucacie kaszę, a na koniec ziemniaki. Tak robiły nasze babcie, nasze mamy – i taka jest właśnie recepta na świetny krupnik. A zatem – zabierajcie się już do pracy! Oto przepis. Przepis na krupnik Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa wieprzowego z kością udko z kurczaka marchewka pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ziemniaki 2-3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny sól 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łamanej – wiejskiej natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą w garnku i gotujcie na małym ogniu, zbierając szumowiny. Warzywa obierzcie i dodajcie do zupy po ok. 30 min. gotowania...

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną
Adobe Stock
Newsy
Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania
Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć?

Krupnik, to jedna z najstarszych polskich zup. Przepisy na krupnik podawała już pierwsza polska autorka książek kucharskich, Lucyna Ćwierciakiewiczówna, a receptury na krupnik staropolski, można znaleźć w niemal każdej książce przedstawiającej kuchnię polską. Kaszę, czyli krupy, od których zupa wzięła swoją nazwę, dawno temu gotowano osobno. Jakiej kaszy używano dawniej, a jakiej używamy dziś? Najstarsze przepisy na krupnik Większość dawnych przepisów zaleca osobno gotować smak i kaszę. Smak, czyli wywar stanowiący podstawę zupy, przedwojenne kucharki gotowały na kościach i gorszych kawałkach mięsa. Do tego dodawały korzenie czyli warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszkę i seler, a także grzyby lub fasolę. Kaszę, gotowano w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozcierano z dużą ilością masła i dopiero wtedy łączono z wywarem, z którego wcześniej wyławiano ugotowane warzywa. Do tak przygotowanej zupy dodawano starte lub drobno pokrojone warzywa i całość posypywano posiekana natką. Jakiej kaszy dawne gospodynie używały do krupniku? Najczęściej była to kasza jęczmienna, perłowa. Choć inna przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich – Maria Monatowa, wspomina w swoich przepisach o kaszy orkiszowej. Klasyczny krupnik z kasza jęczmienną Dziś najczęściej krupnik jest gotowany na kościach lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Domowi kucharze dodają też do niego suszone grzyby, dzięki czemu zupa nabiera głębokiego, ciemnego koloru, wywar staje się mięsisty, a smak przechodzi leśnym aromatem. Krupnikowe kasze, to przede wszystkim różne typy kaszy jęczmiennej, przede wszystkim drobne kasze perłowe i gruby pęczak. Znana blogerka, autorka wielu tradycyjnych przepisów, Olga Smile, gotuje swój krupnik wyłącznie na włoszczyźnie, z pominięciem mięsa. A do warzywnego wywaru nie...