Sałatki makaronowe do bardzo proste i szybkie dania. Są też ekonomiczne, jeśli użyjecie do nich makaronu, który został z obiadu i uzupełnicie go dodatkami, które macie w lodówce.

Ewa Wachowicz proponuje jednak sałatkę, do której nie używa klusek z obiadu. Gotuje do niej specjalny makaron orzo, który wygląda jak ziarenka ryżu. Jakich jeszcze makaronów najlepiej używać do sałatek?

Makarony najlepsze do sałatek

Włochom, fanatykom makaronu zawdzięczamy ogromną ich ilość. Do tradycyjnych w naszej kuchni nitek, świderków czy krajanki, dzięki importowi z Włoch, dołączyły w ostatnich latach najbardziej wymyślne kształty klusek.

Rurki, muszle, wstążki, spaghetti, pod obco brzmiącymi nazwami farfalle, tagliatelle czy fusilli, to makarony przygotowywane z myślą o różnych daniach. Ich kształty nie są przypadkowe. Każdy dostosowany jest najlepiej do sosu, z którym jest podawany. To właśnie na takiej wielkości i kształcie najlepiej układają się konkretne dodatki.

Zobacz także:

Także sałatki podawane są tylko z niektórymi kształtami klusek, na których sos i dodatki prezentują się najlepiej. Tych makaronów używajcie do sałatek:

  • Orzo – drobne makaroniki w kształcie ziarenka ryżu
  • Penne – krótkie, puste w środku rurki
  • Fusilli – makaron przypominający nasze świderki
  • Conchiglione – wygląda jak polskie muszelki
  • Farfalle – kokardki, czyli kwadraciki ciasta makaronowego ściśnięte w środku

Przepis Ewy Wachowicz na sałatkę makaronową

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu orzo (w kształcie ryżu)
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • Sól i pieprz
  • Olej ryżowy do smażenia
  • 6 ogórków konserwowych
  • 4 krótkie ogórki zielone
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 150 g twardego sera żółtego
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka przekrójcie wzdłuż na połówki, oprószcie solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie mięso po obu stronach, aż w środku się zetnie, a z wierzchu zarumieni. Odstawcie je do ostygnięcia.
  3. Makaron ugotujcie al dente w osolonej wodzie i dokładnie odcedźcie, następnie wystudźcie i przełóżcie do miski
  4. Ogórki pokrójcie w kostkę, kukurydzę odcedźcie, a ser żółty zetrzyjcie na tarce o największych oczkach. Wszystkie składniki wsypcie do makaronu i wymieszajcie.
  5. Zimny filet z kurczaka pokrójcie w paski, połowę z nich wrzućcie do sałatki i wymieszajcie.
  6. Do jogurtu dodajcie majonez i musztardę, a także rozdrobniony czosnek i sok wyciśnięty z cytryny. Sos doprawcie solą i pieprzem do smaku i połączcie z sałatką. Natkę pietruszki posiekajcie, dodajcie i wszystko ponownie wymieszajcie.
  7. Sałatkę wyłóżcie na półmisek, którego wierzch udekorujcie pozostałymi kawałkami podsmażonego kurczaka i kilkoma listkami natki pietruszki.

Źródło: Haps.pl, Instagram / Ewa Wachowicz