Ewa Wachowicz zdradza przepis na sałatkę makaronowa z kurczakiem. Zrobicie ją błyskawicznie, zasmakuje każdemu.
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Ewa Wachowicz zdradza przepis na sałatkę makaronowa z kurczakiem. Zrobicie ją błyskawicznie i zasmakuje każdemu

Kurczak z makaronem można podać jako danie obiadowe, ale też w postaci sałatki makaronowej z kurczakiem. Ewa Wachowicz używa do niej nietypowego makaronu.

Sałatki makaronowe do bardzo proste i szybkie dania. Są też ekonomiczne, jeśli użyjecie do nich makaronu, który został z obiadu i uzupełnicie go dodatkami, które macie w lodówce.

Ewa Wachowicz proponuje jednak sałatkę, do której nie używa klusek z obiadu. Gotuje do niej specjalny makaron orzo, który wygląda jak ziarenka ryżu. Jakich jeszcze makaronów najlepiej używać do sałatek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Makarony najlepsze do sałatek

Włochom, fanatykom makaronu zawdzięczamy ogromną ich ilość. Do tradycyjnych w naszej kuchni nitek, świderków czy krajanki, dzięki importowi z Włoch, dołączyły w ostatnich latach najbardziej wymyślne kształty klusek.

Rurki, muszle, wstążki, spaghetti, pod obco brzmiącymi nazwami farfalle, tagliatelle czy fusilli, to makarony przygotowywane z myślą o różnych daniach. Ich kształty nie są przypadkowe. Każdy dostosowany jest najlepiej do sosu, z którym jest podawany. To właśnie na takiej wielkości i kształcie najlepiej układają się konkretne dodatki.

Zobacz także
Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

domowy makaron przepis

Domowy makaron krajanka, idealny do rosołu. Zróbcie go nieco więcej i przechowajcie na później

Także sałatki podawane są tylko z niektórymi kształtami klusek, na których sos i dodatki prezentują się najlepiej. Tych makaronów używajcie do sałatek:

  • Orzo – drobne makaroniki w kształcie ziarenka ryżu
  • Penne – krótkie, puste w środku rurki
  • Fusilli – makaron przypominający nasze świderki
  • Conchiglione – wygląda jak polskie muszelki
  • Farfalle – kokardki, czyli kwadraciki ciasta makaronowego ściśnięte w środku

Przepis Ewy Wachowicz na sałatkę makaronową

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu orzo (w kształcie ryżu)
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • Sól i pieprz
  • Olej ryżowy do smażenia
  • 6 ogórków konserwowych
  • 4 krótkie ogórki zielone
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 150 g twardego sera żółtego
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka przekrójcie wzdłuż na połówki, oprószcie solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie mięso po obu stronach, aż w środku się zetnie, a z wierzchu zarumieni. Odstawcie je do ostygnięcia.
  3. Makaron ugotujcie al dente w osolonej wodzie i dokładnie odcedźcie, następnie wystudźcie i przełóżcie do miski
  4. Ogórki pokrójcie w kostkę, kukurydzę odcedźcie, a ser żółty zetrzyjcie na tarce o największych oczkach. Wszystkie składniki wsypcie do makaronu i wymieszajcie.
  5. Zimny filet z kurczaka pokrójcie w paski, połowę z nich wrzućcie do sałatki i wymieszajcie.
  6. Do jogurtu dodajcie majonez i musztardę, a także rozdrobniony czosnek i sok wyciśnięty z cytryny. Sos doprawcie solą i pieprzem do smaku i połączcie z sałatką. Natkę pietruszki posiekajcie, dodajcie i wszystko ponownie wymieszajcie.
  7. Sałatkę wyłóżcie na półmisek, którego wierzch udekorujcie pozostałymi kawałkami podsmażonego kurczaka i kilkoma listkami natki pietruszki.

Źródło: Haps.pl, Instagram / Ewa Wachowicz

rodzaje makaronu
AdobeStock
Newsy
Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków nie potrafi wymienić nawet 5 rodzajów makaronów. A wy je odróżniajcie?
Uwielbiana przez Polaków kuchnia włoska, słynie z przepysznych makaronów, które z pewnością często goszczą w waszych domach. Jednak w ogromnej ilości ich nazw i rodzajów, łatwo się pogubić.

Włosi są niekwestionowanymi liderami, jeśli chodzi o ilość spożywanego makaronu. Statystyczny mieszkaniec słonecznej Italii, zjada aż 30 kilogramów tego produktu w ciągu roku. To sześć razy więcej niż przeciętny Polak. Nic więc dziwnego, że nasza wiedza dotycząca rodzajów makaronów jest tak uboga. Rodzaje makaronów Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków gubi się w tych skomplikowanych nazwach. Właśnie dlatego zamiast powiedzieć mężowi „kup nitki”, uciekamy się do słów „kup makaron do rosołu”. W końcu każdy wie, jak on wygląda.  Nie ulega jednak wątpliwości, że w rodzajach makaronów warto się orientować, chociażby dla własnej satysfakcji. Postanowiliśmy więc wymienić kilka z nich i wytłumaczyć, na czym polegają różnice. Makaron spaghetti czyli długie nitki Makaron spaghetti to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków rodzajów tego przysmaku. Są to bardzo długie i dosyć grube nitki, które idealnie komponują się z takimi sosami jak bolognese, carbonara czy neapolitańskim. Włosi jadają go również z czosnkiem, oliwą i serem. Jest naprawdę przepyszny. Makaron fusilli czyli znane wszystkim świderki Na pewno kojarzycie również makaron fusilli, czyli krótkie kluski wyglądające jak małe świderki. Powstają poprzez zwinięcie ciasta w spiralę. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że bardzo dobrze łączą się z sosami i nie sprawiają problemów, jeśli chodzi o konsumpcję.  We Włoszech makaron fusilli, najczęściej jada się w towarzystwie mięsnych i serowych sosów. Z kolei w Polsce używa się go jako dodatek do zup, sałatek oraz dań głównych (zamiast ryżu czy ziemniaków). Makaron penne, czyli przepyszne rurki Ten makaron z pewnością również dobrze znacie....

Makaron
Pixabay/RitaE
Newsy
Jak odmierzyć porcję makaronu na osobę? Ta metoda zawsze działa
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Właśnie w makaron Polacy zaopatrywali się w pierwszej kolejności na początku pandemii.

Każdy z was lubi z pewnością szybkie danie, które można przyrządzić z produktów znalezionych w kuchni. Takim produktem jest makaron, na pewno macie go w domowej spiżarce. Makaron ma długą historię Spaghetti przypomina historię makaronu, która jest długa i skręcona. Do dziś dnia wiele krajów walczy o miano pierwszego, który makaron wymyślił. Obecnie ten mączny przysmak można znaleźć w kuchniach całego świata, w niektórych to wręcz podstawowy składnik. Bez niego z pewnością nie obyliby się Włosi, którzy w Europie uważani są za prawdziwych królów makaronu. Makaron to najstarszy produkt żywieniowy. Mógł on być przyrządzany już 4000 lat temu. Legenda mówi, że do Europy sprowadził go Marco Polo. Według niektórych świadectw, już wiele wieków wcześniej makaron był znany starożytnym Rzymianom. Ten pokarm, przyrządzany z mieszaniny wody i mąki, a następnie suszony, znali także Arabowie. Inna teoria głosi, że to dzięki nim trafił on na południe Europy, m.in. do Włoch. Współcześnie właśnie Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu. Dziś kuchnia włoska rozróżnia blisko sto jego rodzajów. Dla polepszenia walorów smakowych, a także estetycznych, do makaronów zarówno tych domowych, jak i przemysłowych, dodaje się naturalne barwniki np. sok z buraków, szpinak i pomidory. Inny makaron do sosów śmietanowych, inny do bazy z pomidorów Makarony można podzielić głównie przez wzgląd ich użyteczności wobec różnych potraw. Innego rodzaju użyjecie do śmietany z koperkiem i łososiem, a innego do klasycznego spaghetti ze świeżych, smażonych pomidorów. Można wyróżnić jego rozmaite odmiany. Rodzaje, z których korzysta się najczęściej to: Linguini ...

Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy
Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochacie! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie macie w domu.

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z waszych ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie wam więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej że większość składników prawdopodobnie macie w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodajcie do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzućcie makaron i gotujcie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedźcie i polejcie zimną wodą, a następnie przełóżcie do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyjcie. Odkrójcie błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrójcie mięso w niewielką kosteczkę i natrzyjcie przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadźcie trzy łyżki oleju i dodajcie pokrojone mięso. Smażcie na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieśćcie w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotujcie jajka na twardo – ostrożnie włóżcie jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekajcie, aż woda zacznie bulgotać i gotujcie jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe, tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a...

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...