Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy, biały ser. Potrzebujecie 2 składników
Ewa Wachowicz Facebook/Pixabay
Newsy

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy biały ser. Potrzebujecie 2 składników

Biały ser to nieodłączny składnik śniadań. Dobrej jakości, tłusty i wilgotny doskonale współgra ze świeżym chlebem. Taki jest właśnie ser przygotowany przez Ewę Wachowicz. 

Nie tak dawno ruszyły nowe odcinki programu „Ewa gotuje”, w których Ewa Wachowicz przyrządza kolejne polskie potrawy, a także dobrze znane produkty, jak chociażby biały ser. Zrobienie go nie jest specjalnie skomplikowane, wystarczą dwa składniki, garnek, durszlak i... pielucha. 

Wskazówki dotyczące przygotowania białego sera  

Ewa Wachowicz zawsze dzieli się z widzami swoimi sekretnymi sposobami na stworzenie jak najlepszego produktu końcowego. Tak jest również tym razem. Zobaczcie, co doradziła osobom robiącym biały ser. 

  • Do przygotowania domowego, pysznego sera najlepsze jest mleko „prosto od krowy” lub świeże, niepasteryzowane. Takie, które stoi w sklepowych lodówkach. 

  • Jeżeli używacie mleka pasteryzowanego, koniecznie dodajcie do niego 2 łyżki kwaśnej śmietany. 

  • Do sprawdzania temperatury podgrzewanego mleka można użyć termometru kuchennego. Jednak wytrawne gospodynie poradzą sobie bez niego. Sprawdzanie temperatury wierzchem dłoni to stary, wypróbowany sposób. 

  • By odcedzić i odcisnąć ser potrzebujecie odpowiedniego materiału. Doskonale nadaje się do tego bawełniana pielucha. Należy złożyć ją w trójkąt i zszyć z jednej strony. 

  • Pozostałej po odcedzeniu serwatki nie wylewajcie. Jest bardzo zdrowa, możecie ją wypić lub ugotować na niej zupę.  

Zobacz także
Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis na biały ser domowej roboty

Składniki: 

  • 3 l mleka 

  • 2 łyżki śmietany (jeżeli mleko jest pasteryzowane) 

Sposób przygotowania: 

  1. Mleko przelejcie do kamionki, dodajcie śmietanę i przykryjcie. Pozostawcie je przy kuchni lub w innym ciepłym miejscu na 3 dni. 

  1. Po tym czasie przełóżcie do garnka i postawcie na kuchni. Podgrzewajcie na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Ważne, by temperatura nie przekroczyła 38 stopni Celsjusza. Mleko ma być ciepłe, a nie gorące.   

  1. Po takim warzeniu odcedźcie płyn. Zrobicie to, wykorzystując durszlak wyściełany chustą serowarską lub bawełnianą pieluchą. 

  1. Delikatnie odciśnijcie ser, zawiążcie i powieście w przewiewnym miejscu. Wystarczy kilka godzin, by był gotowy do krojenia i jedzenia. 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
AdobeStock
Newsy
Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
Jeśli zostawiliście w lodówce żółty ser, który zdążył zeschnąć, to możecie go odświeżyć za pomocą prostego sposobu.

Pozostawiony w lodówce żółty ser szybko traci na smaku. Robi się suchy, twardy i po prostu niesmaczny. Można go wówczas zużyć do potraw pieczonych w piekarniku lub spróbować go odświeżyć. Poznajcie prosty sposób na to, by nieco odświeżyć zalegający w lodówce żółty ser. Żółty ser: Kiedy odświeżać, a kiedy wyrzucać? Pamiętajcie, żeby przed zabraniem się za odświeżenie sera sprawdzić, czy w ogóle nadaje się jeszcze do jedzenia. Jeśli pojawiła się na nim pleśń lub ciemne plamy, to niestety, trzeba go wyrzucić. Jeżeli jednak ser tylko ściemniał i zrobił się suchy, możecie spróbować go odświeżyć za pomocą poniższego sposobu. Sposób na odświeżenie żółtego sera Metoda na odświeżenie sera jest banalnie prosta! Potrzebne wam będzie jedynie mleko. Należy podgrzać szklankę mleka, wlać je do miski z żółtym serem i odstawić co najmniej na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie ser, osuszcie za pomocą papierowego ręcznika i gotowe! Przepis na roladki z indyka z serem żółtym Do przygotowania roladek z indyka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 filet z piersi z indyka (ok. 1 kg) 8 plastrów żółtego sera 2 ogórki kiszone Pół papryki czerwonej 2 jajka Łyżka majonezu Łyżka musztardy 6 łyżek bułki tartej 50 ml oleju rzepakowego Garść szpinaku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie filet z indyka, osuszcie i pokrójcie na 8 równych kotletów. Przykryjcie je folią i rozbijcie za pomocą tłuczka. Gotowe kotlety posypcie z obu stron solą i pieprzem. W miseczce wymieszajcie łyżkę majonezu i musztardy. Tak przygotowanym sosem posmarujcie kotlety z indyka. Na każdym kotlecie połóżcie plaster...

ser żółty
AdobeStock
Newsy
Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać
Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak nie dać się oszukać w sklepie? Sprawdziliśmy, czym różnią się te produkty!

Patrząc na produkty sprzedawane w sklepach trudno nie odnieść wrażenia, że producenci za pomocą różnych sztuczek chcą wcisnąć swoim klientom wybrakowane produkty. Najgorzej jest z mięsem i wędlinami, do których dodaje się wodę, spulchniacze i ulepszacze. Czasami trudno się domyślić, że z mięsem jest coś nie tak, dopóki nie spojrzy się na etykietę – sformułowanie „wyrób mięsny” oznacza, że niestety pełne jest ono nieciekawych dodatków. Takie „ulepszanie” nie ominęło niestety sera żółtego. Jaki powinien być prawdziwy ser? Na szczęście prawo Unii Europejskiej reguluje to, jaki produkt może się nazywać serem żółtym, a jaki jedynie wyrobem seropodobnym. Prawdziwy ser powstaje tylko i wyłącznie z mleka – próżno szukać w nim tłuszczów roślinnych. W jego składzie można jeszcze znaleźć naturalne bakterie kwasu mlekowego, podpuszczkę oraz niezbędne przyprawy. Taki prawdziwy ser jest doskonałym źródłem wapnia i białka, a także witamin z grupy B. Czym jest wyrób seropodobny? Zupełnie inaczej jest z wyrobem seropodobnym. W tego typu produktach trudno znaleźć mleko krowie, za to pełno jest w nich szkodliwego oleju palmowego lub kukurydzianego. Te zamienniki choć mniej zdrowe, są o wiele tańsze od mleka. Produkt składający się głównie z oleju palmowego będzie miał mniej właściwości odżywczych niż prawdziwy ser – w tym białka i wapnia. Ponadto do wyrobów seropodobnych dodaje się wzmacniacze smaku, barwniki, konserwanty i inne dodatki, które wzbudzają sporo kontrowersji. Jak odróżnić prawdziwy ser od „podróbki”? Jeśli martwicie się, że przez pomyłkę kupicie wyrób seropodobny zamiast prawdziwego sera, to zwracajcie uwagę na te rzeczy: Cena Prawdziwy żółty ser...

hreczniaki Ewa Wachowicz
Adobe Stock/ONS
Newsy
Kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz zwalają z nóg. Koniecznie podajcie je z sosem pieczarkowym
Pyszne i zdrowe hreczniaki z kaszy gryczanej i białego sera podbiją wasze serca. Wyjdą doskonałe z przepisu samej Ewy Wachowicz.

Hreczniaki to placuszki z kaszy gryczanej i białego sera pochodzące z Kresów Wschodnich. Hreczka to regionalna nazwa gryki i stąd wzięła się nazwa tego dania. Są niezwykle sycące, ale i zdrowe, dzięki zawartości kaszy gryczanej. W dodatku są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Placki można usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku, aby uzyskać nieco bardziej dietetyczną wersję potrawy. Zamiast bułki tartej możecie użyć np. otrębów owsianych. Koniecznie zróbcie do nich pyszny sos, który dodatkowo podkreśli smak hreczniaków. Ewa Wachowicz poleca hreczniaki z sosem pieczarkowym, tatarskim albo pomidorowym. Przepis na kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz Składniki 300g kaszy gryczanej 250g białego sera 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki mąki Pół pęczka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Przygotowanie Kaszę gryczaną ugotujcie na sypko. Ser zmielcie w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie macie, kupcie ser bez grudek. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju lub maśle. W dużej misce połączcie wystudzoną kaszę gryczaną, zmielony ser i cebulę. Dodajcie jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszajcie. Możecie też wymieszać składniki mikserem. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się kleić do dłoni) i uformujcie kotleciki w podłużny kształt. Każdy obtoczcie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Smażcie z obu stron na rumiano. Kotlety warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Sos pieczarkowy do hreczniaków i placków ziemniaczanych – przepis Składniki 200-250g pieczarek 1 duża cebula 1 duża łyżka masła Pół litra śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Pieczarki oczyśćcie i...

Polacy się nimi kiedyś zajadali. Dziś mało kto pamięta to danie
AdobeStock
Newsy
Polacy się tym zajadali w PRL-u. Dziś mało kto o nich pamięta. Jedliście je? 
Te okrągłe, pulchne bułeczki robiły kiedyś furorę na polskich stołach. Zgadniecie, co to za danie?

Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak pampuchy? Te małe, okrągłe i bajecznie pulchne pyzy drożdżowe, to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Jak je przygotowywano i z czym najczęściej je jadano? Czym są pampuchy? Pampuchy to nic innego, jak pyzy drożdżowe. Wśród innych nazw tego dania występują takie określenia jak: kluski na parze kluski parowe parzaki parowańce parowce buchty Pampuchy robiły prawdziwą furorę w dawnych czasach. Najczęściej przygotowywano je: na Górnym śląsku - podawane były zazwyczaj z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem. w Wielkopolsce - podawało się je do pieczonego schabu i słodko-kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem. na Lubelszczyźnie - zwykle serwowano je z mało słodkim nadzieniem z kaszy jaglanej, z lekko słonym nadzieniem z leśnych grzybów i kapustą oraz ze słodkawym lub słonym nadzieniem z białego sera. na Kujawach, gdzie zwykle podawano je z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami. Obecnie pyzy z ciasta drożdżowego robi się rzadko. Zwykle podaje się je słodko, np. nadziewane marmoladą i polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru. W wersji na słono stanowią one doskonały dodatek do mięs duszonych z sosami. Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz Swoim przepisem na pampuchy podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Jak je przygotowuje? Składniki: 500 g - mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki stopionego masła 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie: W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do nich szczyptę cukru oraz mąkę (tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany)....