Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy, biały ser. Potrzebujecie 2 składników
Ewa Wachowicz Facebook/Pixabay
Newsy

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy biały ser. Potrzebujecie 2 składników

Biały ser to nieodłączny składnik śniadań. Dobrej jakości, tłusty i wilgotny doskonale współgra ze świeżym chlebem. Taki jest właśnie ser przygotowany przez Ewę Wachowicz. 

Nie tak dawno ruszyły nowe odcinki programu „Ewa gotuje”, w których Ewa Wachowicz przyrządza kolejne polskie potrawy, a także dobrze znane produkty, jak chociażby biały ser. Zrobienie go nie jest specjalnie skomplikowane, wystarczą dwa składniki, garnek, durszlak i... pielucha. 

Wskazówki dotyczące przygotowania białego sera  

Ewa Wachowicz zawsze dzieli się z widzami swoimi sekretnymi sposobami na stworzenie jak najlepszego produktu końcowego. Tak jest również tym razem. Zobaczcie, co doradziła osobom robiącym biały ser. 

  • Do przygotowania domowego, pysznego sera najlepsze jest mleko „prosto od krowy” lub świeże, niepasteryzowane. Takie, które stoi w sklepowych lodówkach. 

  • Jeżeli używacie mleka pasteryzowanego, koniecznie dodajcie do niego 2 łyżki kwaśnej śmietany. 

  • Do sprawdzania temperatury podgrzewanego mleka można użyć termometru kuchennego. Jednak wytrawne gospodynie poradzą sobie bez niego. Sprawdzanie temperatury wierzchem dłoni to stary, wypróbowany sposób. 

  • By odcedzić i odcisnąć ser potrzebujecie odpowiedniego materiału. Doskonale nadaje się do tego bawełniana pielucha. Należy złożyć ją w trójkąt i zszyć z jednej strony. 

  • Pozostałej po odcedzeniu serwatki nie wylewajcie. Jest bardzo zdrowa, możecie ją wypić lub ugotować na niej zupę.  

Zobacz także
Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis na biały ser domowej roboty

Składniki: 

  • 3 l mleka 

  • 2 łyżki śmietany (jeżeli mleko jest pasteryzowane) 

Sposób przygotowania: 

  1. Mleko przelejcie do kamionki, dodajcie śmietanę i przykryjcie. Pozostawcie je przy kuchni lub w innym ciepłym miejscu na 3 dni. 

  1. Po tym czasie przełóżcie do garnka i postawcie na kuchni. Podgrzewajcie na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Ważne, by temperatura nie przekroczyła 38 stopni Celsjusza. Mleko ma być ciepłe, a nie gorące.   

  1. Po takim warzeniu odcedźcie płyn. Zrobicie to, wykorzystując durszlak wyściełany chustą serowarską lub bawełnianą pieluchą. 

  1. Delikatnie odciśnijcie ser, zawiążcie i powieście w przewiewnym miejscu. Wystarczy kilka godzin, by był gotowy do krojenia i jedzenia. 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy ser mozzarella będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Wystarczy tylko kilka składników
Flickr
Newsy
Domowy ser mozzarella będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Wystarczy tylko kilka składników
Spróbujcie swoich sił w sztuce serowarstwa i zróbcie własny, domowy ser mozzarella - to wcale nie jest takie trudne!

Jeden z kluczowych składników kuchni włoskiej, czyli ser mozzarella, można z łatwością wykonać samodzielnie w domu. Choć sztuka serowarstwa jest dość trudna i przyrządzanie niektórych gatunków serów to niełatwe zadanie w warunkach domowych, akurat ser mozzarella należy do jednych z najprostszych receptur, z którymi poradzi sobie nawet laik. Większość potrzebnych składników kupicie w każdym sklepie - jedynie podpuszczkę będziecie musieli zamówić w specjalistycznym sklepie (są szeroko dostępne w sklepach internetowych). Jesteście ciekawi, jak można zrobić domową mozzarellę? Przepis na domowy ser mozzarella Do przygotowania mozzarelli będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 litry mleka pasteryzowanego 50 ml przefiltrowanej wody 65 ml soku z cytryny 2 łyżki soli niejodowanej kilkanaście kropel podpuszczki  Sprzęt: termometr kuchenny wysoki garnek średni garnek durszlak miska rózga kuchenna chochla nóż Przygotowanie: Do wysokiego garnka wlejcie mleko oraz sok z cytryny i wymieszajcie. Włóżcie termometr do garnka.  Włączcie palnik, na którym znajduje się garnek i na najmniejszej mocy powoli podgrzewajcie garnek, cały czas pilnując temperatury. Nie może ona przekroczyć 33 stopni Celsjusza. Jeżeli na powierzchni mleka nie pojawia się skrzep, pozwólcie mu się podgrzać do temperatury 37 stopni i wtedy wyłączcie gaz. W osobnym naczyniu rozpuśćcie podpuszczkę w 50 ml wody. Następnie wlejcie ją do garnka z mlekiem. Mieszajcie dłuższą chwilę, przykryjcie garnek i odstawcie go na 5 minut. Po tym czasie mleko powinno przypominać galaretkę. Jeśli jeszcze tak nie wygląda, poczekajcie kilka minut. Później powstały...

Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie co można z niego zrobić
Adobe Stock
Newsy
Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie, co można z niego zrobić 
Czy został wam w lodówce biały ser? I zupełnie nie wiecie, co z nim zrobić, a termin przydatności zbliża się już ku końcowi? Pomyśleliśmy, że ten przepis wam się przyda!

Szkoda wyrzucać dobrej jakości produkty, tylko dlatego, że nie udało się ich zjeść na czas. A wydaje się, że w obecnych czasach szkoda jest wręcz podwójnie... Z pomocą przychodzą wtedy przepisy i pomysły sprzed lat. Takie jak ten - na zgliwiały twaróg.  Czym jest zgliwiały twaróg?  Gliwienie to inaczej dojrzewanie sera na skutek naturalnego procesu fermentacji. Biały ser nabiera wówczas specyficznego, ostrego zapachu, a jego konsystencja zmienia się w lekko mazistą.  Zgliwiały, czyli dojrzewający biały ser możemy otrzymać dzięki przechowywaniu sera w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej lub zimą w pobliżu grzejnika). Jeżeli chcemy przyspieszyć proces gliwienia, do rozdrobnionego twarogu dodajemy trochę sody oczyszczonej.   Taki zgliwiały twaróg możemy z powodzeniem wykorzystać i przygotować z niego przysmak, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu przyrządzały polskie panie domu. Gdy zaczyna gliwieć, możemy przygotować z niego smażony ser z kminkiem prosto jak z babcinej kuchni! Przepis na smażony ser z kminkiem  Składniki:  zgliwiały twaróg  łyżeczka masła  1 surowe żółtko  kminek  sól  Sposób przygotowania:  Na patelni roztopcie łyżeczkę masła i dodajcie pokruszony twaróg.  Podgrzejcie na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Ser musi się całkowicie rozpuścić. Uwaga! Nie można zagotować masy serowej. Ser doprawcie solą i kminkiem. Możecie też poeksperymentować z innymi przyprawami np. czarnuszką.  Zdejmijcie z ognia i cały czas mieszając, dodajcie surowe żółtko. Ubijcie rózgą lub mikserem.  Smażony ser podajcie na ciepło — jako sos lub krem do...

Wystarczy kilka chwil, by zrobić domowy, smaczny ser. O wiele lepszy, niż ten ze sklepu
Adobe Stock
Newsy
Wystarczy kilka chwil, by zrobić domowy, smaczny ser. O wiele lepszy, niż ten ze sklepu
Czy da się zrobić ser w kilkanaście minut? Wypróbujcie ten przepis i sami się przekonajcie. Wystarczy kilka składników, chwila roboty i domowy ser gotowy.

Gdy znudzą się wam sery dostępne w sklepach, pora na przygotowanie ich samodzielnie. Niestety, zrobienie sera nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba bardzo pilnować temperatury mleka, częstotliwości mieszania, a czasami potrzebne jest też dodanie kultury bakterii, które aktywują procesy niezbędne do tego, by powstał taki ser, jaki widzimy na sklepowych półkach. Prostszą alternatywą jest tak zwana hrudka, czyli ser z jajek i mleka. Tradycyjnie przyrządza się go na Słowacji w okolicach Wielkanocy, a przypomina on nieco polski tradycyjny przysmak ze zgliwiałego sera. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a do tego bardzo szybkie. Zobaczcie, jak go zrobić.  Przepis na domowy ser Do przygotowania takiego sera będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 litr mleka 3,2% 1 szklanka śmietanki 30% 3 jajka 2 łyżeczki soli  Przygotowanie: Wlejcie mleko do garnka i wsypcie dwie łyżeczki soli. Wymieszajcie i powoli doprowadzajcie do wrzenia. W tym czasie, w osobnej misce wymieszajcie jajka ze śmietanką. Pamiętajcie, by co kilka chwil mieszać mleko, które cały czas się podgrzewa. Następnie, bardzo energicznie mieszając mleko, wlejcie do niego jajka. Podgrzewajcie dalej przez około 8 minut, aż wytrąci się serwatka. Odstawcie do ostudzenia - dzięki temu ser będzie bardziej pulchny.  Wyłóżcie duże sitko gazą. Wylejcie zawartość garnka na gazę, zawińcie i mocno odciśnijcie z płynu. Gazę przełóżcie do pojemnika, przykryjcie talerzem i dociśnijcie czymś ciężkim - dobrze sprawdzi się słoik wypełniony wodą (i koniecznie zakręcony!). Całość wstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin. I gotowe! Tak przygotowany ser można od razu...

Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Zróbcie do nich to pyszne wytrawne nadzienie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi drożdżowe Ewy Wachowicz. Nadziejcie je tym nietypowym farszem, a nie pożałujecie
Pierogi kojarzą się większości osób z gotowaniem i ewentualnym późniejszym podsmażaniem. Jednak w niektórych rejonach Polski pierogi się piecze. Przyrządzone w ten sposób są bardziej chrupiące i aromatyczne. Zobaczcie, jak robi je Ewa Wachowicz. 

Pieczone pierogi to cudowna i smakowita alternatywa dla tradycyjnych ruskich czy tych z grzybami i kapustą.  Pieczone pierogi, znane również gdzieniegdzie pod nazwą po prostu drożdżówek, można podawać z rozmaitymi farszami. Ewa Wachowicz wybrała do swoich dość nietypowe nadzienie. Zobaczcie sami jakie. Jak przygotować ciasto na pieczone pierogi?  Gwiazda programu „Ewa gotuje” zdecydowała się na ciasto z dodatkiem drożdży. Jest to bardziej znana opcja ciasta do pieczonych pierogów. Dzięki drożdżom ciasto pierogowe jest bardziej puchate i mięsiste, a każdy jego kęs to ogromna przyjemność. Ewa Wachowicz doprawia je solą, a także oregano, tym samym określając charakter potrawy jako wytrawny.  Drożdżowe ciasto to nie jedyny sposób na pieczone pierogi. To danie równie wybornie będzie smakować, gdy przyrządzicie je np. z ciasta kruchego lub francuskiego. Wypróbujcie różne wersje i wybierzcie tę, która najbardziej rezonuje z waszymi upodobaniami smakowymi.  Jednak takie wariacje na temat pieczonych pierogów to jedno. Drugie to tradycja wielu regionów wschodniej Polski, gdzie takie pieczone drożdżówki nadziewa się wszelakimi nadzieniami, włącznie z tymi słodkimi, jak i wytrawnymi (ser z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami itd.). Słowem klucz są jednak drożdże - to na nich wyrasta ciasto na pierogi pieczone. I tego właśnie trzymała się Ewa Wachowicz w swoim przepisie. Zobaczcie sami. Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem wg Ewy Wachowicz  Składniki:  Na ciasto:  1 kg mąki pszennej  2 szklanki ciepłego mleka   100 g drożdży  2 jajka   1 łyżka cukru  1 łyżeczka soli   1 łyżeczka oregano  Na farsz: ½ kg piersi z kurczaka  1 papryka czerwona   250 g pieczarek  1 por  100 g sera...