Rosół w każdym domu smakuje nieco inaczej. Wszystko za sprawą składników, które się do niego dodaje, ale też sposobu przygotowania. Baza zawsze jest taka sama: mięso i włoszczyzna, jednak każdy wrzuca też „coś od siebie”. Podobnie jest w przypadku Ewy Wachowicz, która inspiruje swoimi przepisami. Co celebrytka dodaje do tej popularnej, niedzielnej zupy?

Sekret pysznego rosołu Ewy Wachowicz

W wersji klasycznej rosół zazwyczaj przygotowuje się z jednego gatunku mięsa: kury, kurczaka, wołowiny lub kaczki. Zdaniem smakoszy najlepiej jednak smakuje przyrządzony z mieszanych gatunków mięs. Zazwyczaj miesza się mięso wołowe z drobiowym.

Ewa Wachowicz również stosuje patent z łączeniem ze sobą różnego rodzaju mięs. Do swojego rosołu dodaje: 1/2 kury, 2 kacze udka, a także żołądek i serce drobiowe. Rosół wychodzi wtedy niezwykle aromatyczny.

Przepis na rosół według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ½ kury
  • 2 kacze udka
  • żołądek i serce drobiowe
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • suszone grzyby (wystarczy 1 kapelusz)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przełóżcie mięso do garnka, następnie dodajcie warzywa (opalcie cebulę nad ogniem).
  2. Całość przyprawcie liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzućcie też kilka kawałków suszonych grzybów i wlejcie sos sojowy.
  3. Gotową mieszankę posólcie, zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez co najmniej 3 godziny (wcześniej wyjmijcie warzywa, żeby się nie rozpadły).
  4. Gdy rosół zacznie wrzeć – zbierzcie z niego szumowiny.
  5. Rosół podawajcie z gotowanymi ziemniakami. Możecie posypać go też natką pietruszki.

Co zrobić, żeby rosół był jeszcze bardziej aromatyczny?

Żeby rosół był jeszcze lepszy w smaku – przed dodaniem mięsa, podsmażcie je. Nie tylko zwiększy to intensywność smaku, ale nada też potrawie piękny kolor. Możecie również podsmażyć na maśle warzywa (cebulę, marchew, itp.), wtedy wywar będzie smakować jeszcze lepiej.

Zobacz także:

Dodatkowo, rosół będzie wspaniale aromatyczny i klarowny, jeśli poza klasycznymi przyprawami wrzucicie też odrobinę goździków lub anyżu. Jego smak i konsystencję wzbogaci także dodatek octu (jedna łyżka na duży garnek zupy).