rosół
AdobeStock, Instagram/Ewa Wachowicz
Newsy

Ewa Wachowicz zawsze dodaje do rosołu takie mięso. To jemu zawdzięcza cały smak

Ewa Wachowicz zdradziła swój sekretny składnik rosołu. Dzięki niemu będzie smakować naprawdę obłędnie. Już nigdy nie przygotujecie tej zupy według starego przepisu.

Rosół w każdym domu smakuje nieco inaczej. Wszystko za sprawą składników, które się do niego dodaje, ale też sposobu przygotowania. Baza zawsze jest taka sama: mięso i włoszczyzna, jednak każdy wrzuca też „coś od siebie”. Podobnie jest w przypadku Ewy Wachowicz, która inspiruje swoimi przepisami. Co celebrytka dodaje do tej popularnej, niedzielnej zupy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret pysznego rosołu Ewy Wachowicz

W wersji klasycznej rosół zazwyczaj przygotowuje się z jednego gatunku mięsa: kury, kurczaka, wołowiny lub kaczki. Zdaniem smakoszy najlepiej jednak smakuje przyrządzony z mieszanych gatunków mięs. Zazwyczaj miesza się mięso wołowe z drobiowym.

Ewa Wachowicz również stosuje patent z łączeniem ze sobą różnego rodzaju mięs. Do swojego rosołu dodaje: 1/2 kury, 2 kacze udka, a także żołądek i serce drobiowe. Rosół wychodzi wtedy niezwykle aromatyczny.

Zobacz także
Tak babcia Janina gotowała rosół bez kostki i bez wzmacniaczy smaku. Miała za to 1 słodką tajemnicę

Tak babcia Janina gotowała rosół bez kostki i bez wzmacniaczy smaku. Miała za to 1 słodką tajemnicę

jak dużo marchewki dodawać do rosołu

Rosół wychodzi zbyt słodki? Wszystko przez zbyt dużą ilość tego składnika

Przepis na rosół według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ½ kury
  • 2 kacze udka
  • żołądek i serce drobiowe
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • suszone grzyby (wystarczy 1 kapelusz)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przełóżcie mięso do garnka, następnie dodajcie warzywa (opalcie cebulę nad ogniem).
  2. Całość przyprawcie liściem laurowym i zielem angielskim. Dorzućcie też kilka kawałków suszonych grzybów i wlejcie sos sojowy.
  3. Gotową mieszankę posólcie, zalejcie wodą i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez co najmniej 3 godziny (wcześniej wyjmijcie warzywa, żeby się nie rozpadły).
  4. Gdy rosół zacznie wrzeć – zbierzcie z niego szumowiny.
  5. Rosół podawajcie z gotowanymi ziemniakami. Możecie posypać go też natką pietruszki.

Co zrobić, żeby rosół był jeszcze bardziej aromatyczny?

Żeby rosół był jeszcze lepszy w smaku – przed dodaniem mięsa, podsmażcie je. Nie tylko zwiększy to intensywność smaku, ale nada też potrawie piękny kolor. Możecie również podsmażyć na maśle warzywa (cebulę, marchew, itp.), wtedy wywar będzie smakować jeszcze lepiej.

Dodatkowo, rosół będzie wspaniale aromatyczny i klarowny, jeśli poza klasycznymi przyprawami wrzucicie też odrobinę goździków lub anyżu. Jego smak i konsystencję wzbogaci także dodatek octu (jedna łyżka na duży garnek zupy).

Ewa Wachowicz przedstawia przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon
ONS.pl / Adobe Stock / Instagram Ewa Wacgowicz
Newsy
Ewa Wachowicz przedstawia jesienny przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon
Jak przyrządzacie rosół? Bo na pewno macie własny sposób na esencjonalny i aromatyczny bulion. Dziś przedstawiamy rosół gospodyni programu „Ewa gotuje”.

Ewa Wachowicz jak wielu z nas lubi gorący wywar z kluskami i często go przyrządza. Jednak rosół kulinarnej gwiazdy nie zawsze jest taki sam. Letnia wersja powinna być lekka, z kolei jesienna wymaga nieco innych przypraw, żeby rosół był sycący i bardziej rozgrzewający. Zupa Ewy Wachowicz ma jeszcze jeden sekret. Sprawdźcie jaki. Uwielbiam rosół! Wszelkiego rodzaju wywary świetnie odżywiają nasz organizm – mówi Ewa Wachowicz na swoim profilu na Instagramie. Różne metody gotowania rosołu Sposobów na ugotowanie rosołu jest tyle, ilu domowych kucharzy podejmuje się ugotować tę najpopularniejszą w Polsce zupę. Zdarza się więc nam jeść lekki rosół na kurze, lub bardziej esencjonalny na kilku rodzajach, także tłustszych mięs. Niektórzy zalewają mięso zimną wodą i powoli doprowadzają ją do wrzenia, a także bardzo dbają o dokładne odszumowanie mięsa po zagotowaniu. Inni podprażają warzywa na oliwie przed zalaniem ich wodą. Jeszcze inni uważają, że mięso i warzywa powinny zostać wcześniej podpieczone w piekarniku, bo dopiero pieczenie wydobywa z nich cały smak.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Przepis na jesienny rosół z kury według Ewy Wachowicz Składniki: Połowa wiejskiej kury 1 kg szpondra wołowego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Sól 2-3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 ziarenka pieprzu 3 gałązki lubczyku Kawałek kory cynamonu 2 suszone śliwki suszone Sok z cytryny do smaku...

Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Dzięki tak zrobionemu wywarowi nic się nie zmarnuje
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek
Talerz pożywnego, rozgrzewającego rosołu to prawdziwa rozkosz w chłodny dzień. Zazwyczaj przyrządza się go na włoszczyźnie i dwóch rodzajach mięs, a podaje razem z makaronem. Ewa Wachowicz robi go jednak inaczej. Jej wersja jest nie tylko pyszna, ale również bardzo tania.

Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek.  Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz?  Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie. Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu.  Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz  Składniki:   2 marchewki  1 duża cebula  natka pietruszki  kawałek selera  obierki z 6 dużych ziemniaków  1 ząbek czosnku  gałązka lubczyku   1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu  sól i pieprz  oliwa   1 ½ l wody  Składniki na knedelki wątróbkowe: 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej   2 ząbki czosnku   1 cebula   1 bułka namoczona w mleku  1 jajko   garść posiekanej natki pietruszki   ½ łyżeczki majeranku   ½ szklanki bułki tartej   1 łyżka masła  Sposób przygotowania:  Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny.  Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i...

Ewa Wachowicz podała przepis na „pieczony” rosół. 1 składnik robi największą robotę
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na „pieczony” rosół. 1 składnik robi największą robotę
Próbowaliście kiedyś pieczonego rosołu? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Rosół to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań kuchni polskiej. Idealny rosół musi być gotowany na dobrej jakości mięsie i odpowiedniej ilości warzyw, a jego nieodłącznym elementem jest opalana cebula. Rosół powinien pyrkać przez kilka godzin na wolnym ogniu. Po ugotowaniu powinien być klarowny i mieć złocisty kolor. Ale czy słyszeliście kiedyś o pieczonym rosole? Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz Ewy Wachowicz jest wielką miłośniczką rosołu. I nic w tym dziwnego, w końcu to klasyka polskiej kuchni. Rosół nie tylko wspaniale smakuje, ale też świetnie rozgrzewa i podnosi odporność całego organizmu. Jak przygotowuje tę zupę Ewa Wachowicz? Gwiazda polskich kulinariów robi to w dość nietypowy sposób – przy użyciu piekarnika. Składniki: 1 kg szpondra wołowego pół wiejskiej kury 1 opalona cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól 3 gałązki lubczyku 3 suszone śliwki 1 łyżka soku z cytryny kawałek cynamonu 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu domowy makaron i natka pietruszki do podania Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzejcie w trybie góra-dół do 180 st. C. Mięso umyjcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Oprószcie solą i przykryjcie folią aluminiową, a następnie pieczcie przez godzinę. Do dużego garnka włóżcie opaloną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę i kawałek selera. Zalejcie wodą i zagotujcie. Do warzyw dodajcie upieczone mięso. Do garnka dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujcie wszystko przez co najmniej 2 godziny na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu dodajcie suszone śliwki, cynamon i...

rosół z czosnkiem
Koper/gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do rosołu czosnek z łupinami czy bez? W ten 1 sposób tylko marnujecie to cenne warzywo
Jak poprawić smak rosołu? Wykorzystać stare triki! Spróbujcie dodać do bulionu czosnek – robi ogromną różnicę.

Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny! Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy! Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu? Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie! Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu. Przepis na rosół z czosnkiem Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 porcja korpusu z kurczaka 1 udko z kurczaka 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy Odrobina świeżego lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka posiekanego koperku Pieprz czarny mielony 1 domowa kostka rosołowa Przygotowanie Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie. Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz...