Wachowicz ryba
ons.pl, gotujmy.pl
Newsy

Ewa Wachowicz wyczarowała popisowego karpia po żydowsku. Zrobicie nim furorę na Wigilii

Piękno Wigilii Bożego Narodzenia tkwi w tradycji. A także w tradycyjnych wigilijnych potrawach, takich jak między innymi karp po żydowsku. Przygotujcie go wg przepisu Ewy Wachowicz!
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Ten przepis na rybę w słodkawej galarecie z dodatkiem bakalii przywędrował na polskie stoły od naszych żydowskich sąsiadów.

Nazwa tej potrawy nie jest dziełem przypadku. Polscy żydzi przygotowywali w ten sposób danie w okresach postu. Chrześcijanie zaczerpnęli ten przepis do swoich wigilijnych jadłospisów.

Katolicy w przeciwieństwie do wyznawców judaizmu nie spożywają karpia w galarecie z chałką, a zamiast tego wybierają raczej chleb.

Co ciekawe, ta potrawa nie jest już spożywana przez żydów w dzisiejszych czasach. Ta tradycyjna receptura zanikła wśród nich wraz z tragedią Holokaustu, a potem wraz z emigracją żydowską do Palestyny.

We współczesnym Izraelu jada się na sposób bardziej śródziemnomorski, a o takich rarytasach rodem z polskiej ziemi jak karp w galarecie nikt już raczej nie pamięta.
Stąd też dziedzictwo karpia po żydowsku kultywują głównie Polacy.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Karp o żydowsku

Składniki:

  • 2 duże karpie bez łusek
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki cukru
  • Sól
  • Opakowanie żelatyny (ok. 50 g.)
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag migdałów blanszowanych
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Odcinamy płetwy, ogon i głowy karpi tuż za skrzelami.
  2. Wrzucamy głowy i płetwy do wody, z tuszek wykrajamy zgrabne dzwonka.
  3. Do wywaru z głów dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wywar na wolnym ogniu.
  4. Kroimy cebule i wrzucamy do garnka.
  5. Do wywaru dodajemy 3 łyżki cukru i sól do smaku.
  6. Wyławiamy z garnka głowy karpia.
  7. Rozpuszczamy w kilku łyżkach wywaru całe opakowanie żelatyny, czekamy aż spęcznieje.
  8. Gotujemy wolno w wywarze dzwonka z karpia ok. 20 min.
  9. Układamy ugotowaną rybę na półmisku.
  10. Do wywaru dolewamy rozpuszczoną żelatynę, dodajemy rodzynki namoczone w wodzie i migdały.
  11. Doprawiamy galaretę pieprzem mielonym.
  12. Zalewamy rybę tężejącą galaretę, odstawiamy do zastygnięcia.
  13.  
Komentarze
Karp zwyczajny
Pixabay/Alexas_Fotos
Newsy Tych ciekawostek o karpiu na pewno nie znaliście. Niektóre mogą was zaskoczyć
Karp to prawdziwie wigilijna ryba. Właściwie trudno sobie wyobrazić święta bez karpia w roli głównej. Ryba ta ma też nieprzypadkową symbolikę. To świąteczny znak nowego życia i harmonii w nadchodzącym roku.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Karp to przysmak, który z pewnością zagości na waszych talerzach podczas Wigilii. Boże Narodzenie bez tej popularnej ryby nie może się zwyczajnie odbyć. Karp to jednak nie tylko święta. Ta ryba potrafi zaskoczyć! Krótka historia karpia Dzika forma karpia występowała pierwotnie w Europie południowo-wschodniej i Azji zachodniej w zlewiskach mórz Egejskiego, Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Jako pierwsze udomowiły go Chiny, a najwcześniejsze o nim wzmianki znajdziemy już u Arystotelesa, około IV wieku przez naszą erą. Karp pojawił się w Polsce około XII i XIII wieku.  Współcześnie odławia się około 200 tysięcy ton karpia na przestrzeni roku. Karp stanowi aż połowę polskich ryb słodkowodnych. Wędkarze mają na temat karpia określone zdanie. Według nich to niezwykle waleczna i przebiegła ryba. Dopiero po wojnie został w Polsce uznany jako idealny kandydat na rybę wigilijną. Ówczesne władze państwowe doprowadziły do jego masowej hodowli na potrzeby świąteczne. Kilka lat temu w Polsce zapadł wyrok dotyczący karpia. Od 2016 roku nie można sprzedawać ich żywych w torebkach bez wody. Czego nie wiecie o karpiu zwyczajnym? Karp jest rybą popularną i rozpowszechnioną. To gatunek ryby słodkowodnej, po który sięgamy nie tylko z okazji świąt. Obecnie karpie są spotykane na całym świecie, z wyjątkiem biegunów i północnej Azji. Karpie wybierają zbiorniki wodne z miękkimi osadami, chociaż potrafią rozwijać się na różnorodnych siedliskach wodnych. Ich wcześniej wspomniana historia jest długa i kręta, sięga czasów rzymskich. Ryba może żyć nawet do 20 lat! Pewne internetowe źródła podają, że rekordzistą był karp żyjący w niewoli. Doczekał się sędziwego, rybiego wieku 47 lat. Jego średni rozmiar wynosi od 40 do 80 cm. Największym karpiem złowionym przez...

Przeczytaj
Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...

Przeczytaj
łuski z karpia na szczęście
Adobe Stock
Newsy Nigdy więcej nie wyrzucajcie łusek karpia. To niesamowite, do czego mogą wam się przydać
Mimo iż z pewnością nie wykorzystacie ich do przyrządzenia żadnego dania, warto je zachować. Jak się bowiem okazuje, z łuskami pozostałym z wigilijnego karpia wiąże się pewien przesąd. Wasze babcie i mamy na pewno go znają!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Mówi się, że „jaka Wigilia, taki cały rok”. Ów regułkę wykorzystuje się głównie do zakopania rodzinnego topora wojennego. W końcu każdy chce spędzić święta w spokoju, bez kłótni. Okazuje się jednak, że to nie jedyne o czym tego dnia powinniście pamiętać.  Łuski z karpia mają przyciągać pieniądze Po wyczyszczeniu wigilijnego karpia pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie jego łusek. Jedna z mało znanych i bardzo starych świątecznych tradycji mówi, że powinno się je schować do portfela. Mimo iż dla niektórych może brzmieć to nieco dziwnie i głupio, być może za chwilę zmienicie zdanie! Łuski z wigilijnego karpia, zanurzone głęboko w portfelu, mają bowiem przyczynić się do płynności i powodzenia finansowego przez cały kolejny rok. Ta metoda powinna nie tylko sprawić, że na waszych kontach nie zabraknie pieniędzy, ale również ochronić was przed kradzieżami, oszustwami i lekkomyślnym wydawaniem funduszy na niepotrzebne rzeczy. Łuski to również talizman na szczęście Niektórzy twierdzą również, że łuski wigilijnego karpia to nie tylko magnes na pieniądze, ale także niesamowicie skuteczny talizman na szczęście i dobrobyt.   Jeśli macie już dosyć negatywnej energii, przykrych wiadomości i smutnych wydarzeń, spróbujcie tej metody i podzielcie się tym pomysłem ze swoimi bliskimi. To nic nie kosztuje, a gdyby miało zadziałać, to kto wie… może warto? Łuski z wigilijnego karpia należy włożyć do portfela ostatniego dnia roku, czyli 31 grudnia i pozostawić je w tym miejscu aż do następnych Świąt Bożego Narodzenia.  Inne sposoby na przyciągnięcie dobrej passy Jeśli chcecie, by los dodatkowo się do was uśmiechnął, oprócz łusek w portfelu powinniście również zadbać o to, by pod wigilijnym obrusem...

Przeczytaj