Wachowicz ryba
ons.pl, gotujmy.pl
Newsy

Ewa Wachowicz wyczarowała popisowego karpia po żydowsku. Zrobicie nim furorę na Wigilii

Piękno Wigilii Bożego Narodzenia tkwi w tradycji. A także w tradycyjnych wigilijnych potrawach, takich jak między innymi karp po żydowsku. Przygotujcie go wg przepisu Ewy Wachowicz!

Ten przepis na rybę w słodkawej galarecie z dodatkiem bakalii przywędrował na polskie stoły od naszych żydowskich sąsiadów.

Nazwa tej potrawy nie jest dziełem przypadku. Polscy żydzi przygotowywali w ten sposób danie w okresach postu. Chrześcijanie zaczerpnęli ten przepis do swoich wigilijnych jadłospisów.

Katolicy w przeciwieństwie do wyznawców judaizmu nie spożywają karpia w galarecie z chałką, a zamiast tego wybierają raczej chleb.

Co ciekawe, ta potrawa nie jest już spożywana przez żydów w dzisiejszych czasach. Ta tradycyjna receptura zanikła wśród nich wraz z tragedią Holokaustu, a potem wraz z emigracją żydowską do Palestyny.

We współczesnym Izraelu jada się na sposób bardziej śródziemnomorski, a o takich rarytasach rodem z polskiej ziemi jak karp w galarecie nikt już raczej nie pamięta.
Stąd też dziedzictwo karpia po żydowsku kultywują głównie Polacy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karp o żydowsku

Składniki:

  • 2 duże karpie bez łusek
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki cukru
  • Sól
  • Opakowanie żelatyny (ok. 50 g.)
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag migdałów blanszowanych
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Odcinamy płetwy, ogon i głowy karpi tuż za skrzelami.
  2. Wrzucamy głowy i płetwy do wody, z tuszek wykrajamy zgrabne dzwonka.
  3. Do wywaru z głów dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy wywar na wolnym ogniu.
  4. Kroimy cebule i wrzucamy do garnka.
  5. Do wywaru dodajemy 3 łyżki cukru i sól do smaku.
  6. Wyławiamy z garnka głowy karpia.
  7. Rozpuszczamy w kilku łyżkach wywaru całe opakowanie żelatyny, czekamy aż spęcznieje.
  8. Gotujemy wolno w wywarze dzwonka z karpia ok. 20 min.
  9. Układamy ugotowaną rybę na półmisku.
  10. Do wywaru dolewamy rozpuszczoną żelatynę, dodajemy rodzynki namoczone w wodzie i migdały.
  11. Doprawiamy galaretę pieprzem mielonym.
  12. Zalewamy rybę tężejącą galaretę, odstawiamy do zastygnięcia.
  13.  
Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...

Karp w galarecie
Habibi & Cats/gotujmy.pl
Newsy
Nie może się bez niego obyć ani Wigilia ani reszta świąt Bożego Narodzenia. Gwarantujemy, że pokochacie tak podanego karpia
Wybór ryb na Wigilię jest dziś już znacznie szerszy niż w przeszłości. Ale czy świąteczna kolacja się może się obejść bez tradycyjnego karpika? Zdecydowanie nie!

Sposobów na karpia jest całe mnóstwo. Polacy wypróbowali je w boju już dziesiątki razy. Nie znamy odpowiedzi na pytanie, który jest najsmaczniejszy. Jedni uwielbiają tłustego karpia smażonego, inni wolą upiec go piekarniku. Jeszcze inną metodą na tę rybę jest przygotowanie jej w specjalnej galarecie. I tę opcję dzisiaj polecimy wam na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. W niektórych rodzinach to po prostu pozycja obowiązkowa. Nie jest to przesadnie skomplikowany przepis, dlatego można mieć pewność, że wyjdzie już za pierwszym razem. Ponadto warto zwrócić uwagę, że tak przyrządzony karp jest wersją najbardziej odpowiednią dla osób cierpiących na problemy trawienne i żołądkowe. Karpia w galarecie powinni wybrać  również dbający o linię. Wszystko to za sprawą oczywiście obróbki termicznej. Zamiast smażenia i pieczenia, do karpia w galarecie niezbędne jest ugotowanie tej ryby w wodzie. Przepis na karpia w galarecie Składniki: Ok. 60-70 dag karpia (filety lub dzwonka i reszta ryby) 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1 cebula Mały kawałek selera Liść laurowy i ziele angielskie 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Opcjonalnie: „Kucharek” lub „Maggi” do smaku Kilka ząbków czosnku Opakowanie żelatyny Przygotowanie: Warzywa obieramy i gotujemy na wolnym ogniu w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym. Doprawiamy po jakimś czasie solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy części ryby, które zostały nam po filetowaniu. Odcedzamy gotowy wywar i gotujemy w nim filety ryby przez ok. 20 min. Przygotowujemy żelatynę według zaleceń na opakowaniu, a potem mieszamy ją z gorącym wywarem. Doprawiamy galaretę plasterkami obranego czosnku. Układamy rybę wraz z ugotowaną i...

Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni
Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia.  Wigilijna zupa rybna Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok.  Składniki na wigilijną zupę rybną: 20 dag filetu z łososia  20 dag filetu z dorsza  1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 1 plaster selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy.  Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości.  Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu.  Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa! Smacznego!   

Karp w biedronce
Adobe Stock
Newsy
Biedronka rozdaje karpie za darmo. Ale śpieszcie się, bo promocja szybko się kończy
Ostatni dzwonek na zakup świątecznej ryby w okazyjnej cenie. Biedronka przeszła samą siebie. Tam do czwartku dostaniecie karpia za darmo!

Tak, to nie żart. Biedronka postanowiła zachęcić swoich klientów do odwiedzenia swoich sklepów w niecodzienny sposób. Na czym polegała będzie ta nietypowa promocja? Od 21.12 do 24.12 w sklepach należących do Jeronimo Martins będzie można odebrać darmową wigilijną rybę. Voucher na zakupy Akcja dotyczy tylko jednego produktu. Będzie to świeży karp, płat ze skórą marki Marinero. Uważajmy, by nie popełnić błędu. By skorzystać z tej niesamowitej okazji, trzeba będzie na początku zapłacić za kawałek ryby wraz ze swoimi zakupami. Wraz z paragonem otrzymamy jednak voucher w wysokości 100% wartości zakupione ryby. Załóżmy więc, że wybraliśmy kawałek ryby o wartości 8 zł. Te pieniądze odzyskamy w postaci bonu na dowolne towary ze sklepów Biedronka. Oszczędzajmy i gotujmy Otrzymany voucher będzie miał jednak dość krótką ważność. Będziemy mogli z niego skorzystać tylko w dniach 28.12-31.12. Ponadto promocja obowiązuje tylko posiadaczy karty Moja Biedronka. Limit dzienny przypadający na jedną kartę to 3 kg karpia. Pozostaje więc skorzystać z tej akcji i zaoszczędzić sporo gotówki! Jak przyrządzicie swojego wigilijnego karpia? My polecamy karpia po żydowsku z przepisu Ewy Wachowicz. Znajdziecie go, klikając w ten link: KLIK! Jeżeli nie przepadacie za połączeniem słonej ryby i słodkawej galarety z bakaliami, wybierzcie inny przepis. Na przykład ten karp w galarecie z warzywami: PRZEPIS NA KARPIA W GALARECIE .