Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi jak dawniej. Zamiast ciepłej wody dodaje do nich coś innego
Własne/ONS.pl
Newsy

Ewa Wachowicz robi ciasto na pierogi jak dawniej. Zamiast ciepłej wody dodaje do nich coś innego

Na pierwszy rzut oka ciasto na pierogi nie kryje przed nikim wielkich tajemnic. Tymczasem Ewa Wachowicz zdradziła sztuczkę, która sprawi, że będzie ono jeszcze lepsze i bardziej elastyczne.

Co jak co, ale przepis na pierogi każda szanująca się polska gospodyni wyrecytuje z głowy nawet obudzona w środku nocy. Każdy również wie, że najlepsze pierogi te od mamy czy od babci. Ale co powiecie na to, by jeszcze bardziej ulepszyć smak ciasta na to kochane przez wszystkich polskie danie?

Z pomocą w tym względzie spieszy Ewa Wachowicz. Pani Ewa, dawniej modelka, a dziś autorytet w dziedzinie gotowania, nie ma wątpliwości, że najlepsze ciasto na pierogi wyrabia się nie na ciepłej wodzie i nie na mleku. Czego zatem użyć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można wyrabiać ciasto na pierogi z wrzątkiem?

Odpowiedź wg pani Ewy może być tylko jedna. To wyłącznie wrzątek! Być może spytacie, czym różni się to od tradycyjnej ciepłej wody. Otóż wrząca woda inaczej wpływa na struktury glutenu w mące i sprawia, że wyrobione tak ciasto jest jeszcze elastyczniejsze i smaczniejsze niż te tradycyjne.

Podczas przygotowania ciasta na pierogi w ten sposób należy jednak pamiętać o jednym. Chodzi o bezpieczeństwo. Wyrabianie mąki z wrzątkiem za pomocą rąk to czyste szaleństwo, dlatego pomagajcie sobie przy tym łyżką lub innym kuchennym przyrządem.  

Zobacz także
Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Pierogi już się nie rozkleją i będą gładkie, gdy dodacie do nich ten 1 składnik

Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika

Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika

Przepis na ciasto pierogi Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 1-2 szklanki wrzącej wody
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Wysypcie na stolnicę większą część mąki przez sitko.
  2. Do środka kopczyka z mąki wbijcie jajko.
  3. Po utworzeniu zagłębienia w kopczyku ostrożnie wlewajcie do środka bardzo gorącą wodę.
  4. Pod żadnym pozorem nie zabierajcie się za wyrabianie ciasta rękoma – póki temperatury wody nieco nie zmaleje, mąkę z wrzątkiem i z jajkiem należy energicznie wyrabiać za pomocą łyżki lub szpatułki.
  5. Kiedy mąka z wodą dobrze się połączą, wówczas ciasto powinno być już nieco mniej gorące i zdatne do wyrabiania za pomocą rąk. Wyrabiajcie je więc do momentu, aż stanie się elastyczne.
  6. Podsypcie wyrobione ciasto mąką i odstawcie by odpoczęło pod materiałową ściereczką.
  7. Po krótkim czasie leżakowania podzielcie ciasto na kilka kawałków.
  8. Z każdego kawałka ciasta na pierogi formujcie kulę, którą następnie rozwałkowujcie na stolnicy z odrobiną mąki – elastyczne ciasto przygotowane na wrzącej wodzie ma większe tendencje do przyklejania się do powierzchni niż typowe ciasto na mleku czy ciepłej wodzie.
  9. Z rozwałkowanego ciasta formujcie kółeczka za pomocą szklanki.
  10. Nadziewajcie pierogi wybranym przez was farszem.
  11. Gotowe pierogi gotujcie w dobrze osolonej wodzie – ciasto na pierogi nie będzie wówczas wymagało solenia podczas jego przygotowania.
  12. Gotujcie pierogi kilka minut na wrzątku po wypłynięciu na powierzchnię.

Smacznego!

ciasto na pierogi drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepsze na świecie drożdżowe ciasto do pierogów. Smażone na złoto nie mają sobie równych
Jeśli do tej pory raczyliście się tylko i wyłącznie pierogami gotowanymi, mamy dla was dobrą wiadomość. Smażone pierogi drożdżowe to obłędne w smaku danie. Ten wariant także przypadnie wam do gustu!

Kapusta z grzybami, ser biały, twaróg wymieszany z kaszą gryczaną, a nawet różnego rodzaju słodkości…Rodzajów nadzienia na pierogi z ciasta drożdżowego jest co niemiara. Co więcej, wypunktowaną przez nas listę swobodnie można rozszerzać. Drożdżowe ciasto do pierogów piec czy smażyć? W cieście drożdżowym świetnie będą smakowały różne dodatki. Wystarczy, że wyrobicie sprężyste i giętkie ciasto i zawiniecie je w podobny sposób jak tradycyjne pierogi gotowane. Różnica będzie polegała na tym, że takie pierogi urosną podczas smażenia w podobny sposób jak na przykład pączki. Innym rozwiązaniem jest także upieczenie takich pierogów w piekarniku. W ten sposób robia gospodynie na wschodzie Polski. Lubelszczyzna i Zamojszczyzna, a także dawna kuchnia kresowa słynie z wypiekanych pierogów z przeróżnym nadzieniem. Wybór obróbki termicznej należy więc już tylko i wyłącznie do was. Polecamy wypróbowanie obydwa warianty. Przepis na uniwersalne ciasto na pierogi drożdżowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki cukru 25 g drożdży (ok. 1/4 opakowania) niecała szklanka ciepłego mleka 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1-2 łyżki cukru Przygotowanie: Przesiejcie mąkę pszenną do dużej miski, dodajcie sól. Drożdże połączcie z cukrem i mlekiem. Wymieszajcie do rozpuszczenia drożdży. Odstawcie wymieszaną mleczno-drożdżową mieszankę do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlejcie powstały rozczyn do mąki i zacznijcie wyrabianie ciasta. Kiedy ciasto będzie już połowicznie wyrobione, dodajcie do niego olej. Wyrabiajcie ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Zagniecioną kulę odstawcie pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia....

Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Adobe Stock
Newsy
Idealne pierogi: przepis na ciasto z wodą gazowaną
Jest wiele przepisów na ciasto na pierogi. Jedni je robią z jajkiem, a inni bez. Jednak by było elastyczne warto zastosować jeden trik i dodać taką wodę. Ta receptura z pewnością zostanie z wami na dłużej.

Co dom, to inny przepis na pierogi. Każda gospodyni domowa ma swoją autorską recepturę na przygotowanie tego dania. W tej kwestii zarówno ważne jest nadzienie, jak i ciasto, by ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. By za każdym razem wychodziły idealnie, wystarczy do masy dodać jeden sekretny składnik. Tradycyjne polskie pierogi Pierogi to jedno z wielu tradycyjnych dań. Uwielbiają je wszyscy, nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Mimo, iż są dosyć pracochłonne, to efekt końcowy wynagradza wszystko. Na stole pojawiają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Swoją popularność zawdzięczają uniwersalności, gdyż można przygotować je na wytrawnie czy słodko. Najczęściej przyrządzane pierogi to ruskie , z kapustą i grzybami , mięsem , serem , jagodami czy truskawkami . Przepis na idealne pierogi Składniki: 2 ½ - 3 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli 1 szklanka gazowanej wody 1 jajko ½ łyżeczki cukru 4 łyżki oleju Przygotowanie: Do większej miski wbijcie jajko, a także wlejcie szklankę wody gazowanej. Do miski ze składnikami dodajcie cukier, sól oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Mąkę pszenną przesiejcie, a następnie dodajcie ją do mokrych składników. Całość zacznijcie wyrabiać ręką bądź łyżką. Gdy masa stanie się lepka, to przenieście ją na stolnicę lub blat posypany mąką. Ciasto ugniatajcie rękami przez kilka minut. Wyrobione ciasto na pierogi owińcie szczelnie folią spożywczą, przykryjcie wilgotnym ręcznikiem i odstawcie je na pół godziny.  W tym czasie możecie przygotować farsz. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do każdego nadzienia.  Idealne ciasto na pierogi  Często pojawia się dyskusja na temat idealnego...

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...

jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe
Flickr
Newsy
Jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe, aby było idealne? Gdy będzie tak wyglądać to znak, że jest gotowe
Chcecie, by wasze drożdżowe wypieki wychodziły pulchniutkie i lekkie? Bardzo ważny jest sposób wyrabiania ciasta! Poznajcie najlepszą technikę.

Lubicie ciasto drożdżowe? Niektórzy ze względu na fakt, iż ten rodzaj ciasta wymaga dłuższych przygotowań i ścisłego przestrzegania zasad podanych w przepisie, zniechęcają się do niego. Czy rzeczywiście zrobienie ciasta drożdżowego jest takie trudne? Nic bardziej mylnego! Przy odrobinie wprawy każdy jest w stanie się tego nauczyć. Jak powstaje ciasto drożdżowe? Zasadnicza różnica między drożdżówkami a tradycyjnymi wypiekami polega na tym, że poza standardowymi składnikami w postaci jajek, mąki i cukru, stosuje się także drożdże. A dokładniej drożdże szlachetne, które są grzybami stosowanymi w przemyśle spożywczym. Używa się ich przede wszystkim do wszystkich produktów, które powstają w procesie fermentacji, czyli na przykład w przypadku piwa i wina, a także ciast. Zaczyn do ciasta drożdżowego musi zawierać cukier, który jest przez drożdże przetwarzany na dwutlenek węgla i alkohol. W połączeniu z glutenem z mąki powstaje bardzo elastyczne, lekkie i puchate ciasto! Jak poprawnie wyrabiać ciasto drożdżowe? Jednak by drożdżowe wypieki wyszły bardzo pulchne, niezwykle ważna jest technika wyrabiania. Długie i dokładnie wyrabianie sprawia, że białka zawarte w mące wytwarzają gluten, który odpowiada za elastyczność ciasta. Techniki wyrabiania ciasta drożdżowego Podrzucanie ciasta Zagniatanie Przesuwanie na boki Rozciąganie Najlepsze jest jednak połączenie tych technik! Wypróbujcie sposób polegający na rozciąganiu, a następnie przesuwaniu ciasta. Należy złapać boki ciasta, pociągnąć je do góry i zawinąć do środka. To sprawi, że do środka wtłoczycie dużo powietrza, a ciasto wyjdzie lekkie i pulchne. Jeśli macie dużo siły w rękach i twardą stolnicę, to nie bójcie się energicznie ciskać w nią kulą ciasta! W ten sposób też...