Ewa Wachowicz jak wielu z nas lubi gorący wywar z kluskami i często go przyrządza. Jednak rosół kulinarnej gwiazdy nie zawsze jest taki sam. Letnia wersja powinna być lekka, z kolei jesienna wymaga nieco innych przypraw, żeby rosół był sycący i bardziej rozgrzewający. Zupa Ewy Wachowicz ma jeszcze jeden sekret. Sprawdźcie jaki.
Uwielbiam rosół! Wszelkiego rodzaju wywary świetnie odżywiają nasz organizm – mówi Ewa Wachowicz na swoim profilu na Instagramie.
Różne metody gotowania rosołu
Sposobów na ugotowanie rosołu jest tyle, ilu domowych kucharzy podejmuje się ugotować tę najpopularniejszą w Polsce zupę. Zdarza się więc nam jeść lekki rosół na kurze, lub bardziej esencjonalny na kilku rodzajach, także tłustszych mięs.
Niektórzy zalewają mięso zimną wodą i powoli doprowadzają ją do wrzenia, a także bardzo dbają o dokładne odszumowanie mięsa po zagotowaniu. Inni podprażają warzywa na oliwie przed zalaniem ich wodą. Jeszcze inni uważają, że mięso i warzywa powinny zostać wcześniej podpieczone w piekarniku, bo dopiero pieczenie wydobywa z nich cały smak.
Przepis na jesienny rosół z kury według Ewy Wachowicz
Składniki:
- Połowa wiejskiej kury
- 1 kg szpondra wołowego
- 2 marchewki 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 cebula
- Sól
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 ziarenka pieprzu
- 3 gałązki lubczyku
- Kawałek kory cynamonu
- 2 suszone śliwki suszone
- Sok z cytryny do smaku
Do podania:
- Makaron
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso oprószcie solą, włóżcie do żaroodpornego naczynia, oddajcie warzywa, przykryjcie i wstawcie na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
- Przełóżcie do dużego garnka z wodą.
- Sos z pieczenia rozcieńczcie wodą i też dodajcie do garnka.
- Zagotujcie, dodajcie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotujcie na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny.
- Po tym czasie dodajcie lubczyk, cynamon i suszone śliwki.
- Przykryjcie i gotujcie na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.
- Na koniec zakwaście sokiem z cytryny.
- Rosół podawajcie z makaronem, wyjętą z zupy, pokrojoną w plasterki i dodaną do talerza marchewką oraz natką pietruszki.
Źródło: Ewawachowicz.pl