Ewa Wachowicz jak wielu z nas lubi gorący wywar z kluskami i często go przyrządza. Jednak rosół kulinarnej gwiazdy nie zawsze jest taki sam. Letnia wersja powinna być lekka, z kolei jesienna wymaga nieco innych przypraw, żeby rosół był sycący i bardziej rozgrzewający. Zupa Ewy Wachowicz ma jeszcze jeden sekret. Sprawdźcie jaki.

Uwielbiam rosół! Wszelkiego rodzaju wywary świetnie odżywiają nasz organizm – mówi Ewa Wachowicz na swoim profilu na Instagramie.

Różne metody gotowania rosołu

Sposobów na ugotowanie rosołu jest tyle, ilu domowych kucharzy podejmuje się ugotować tę najpopularniejszą w Polsce zupę. Zdarza się więc nam jeść lekki rosół na kurze, lub bardziej esencjonalny na kilku rodzajach, także tłustszych mięs.

Niektórzy zalewają mięso zimną wodą i powoli doprowadzają ją do wrzenia, a także bardzo dbają o dokładne odszumowanie mięsa po zagotowaniu. Inni podprażają warzywa na oliwie przed zalaniem ich wodą. Jeszcze inni uważają, że mięso i warzywa powinny zostać wcześniej podpieczone w piekarniku, bo dopiero pieczenie wydobywa z nich cały smak.

Przepis na jesienny rosół z kury według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • Połowa wiejskiej kury
  • 1 kg szpondra wołowego
  • 2 marchewki 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • Sól
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • 3 gałązki lubczyku
  • Kawałek kory cynamonu
  • 2 suszone śliwki suszone
  • Sok z cytryny do smaku

Do podania:

  • Makaron
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso oprószcie solą, włóżcie do żaroodpornego naczynia, oddajcie warzywa, przykryjcie i wstawcie na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
  2. Przełóżcie do dużego garnka z wodą.
  3. Sos z pieczenia rozcieńczcie wodą i też dodajcie do garnka.
  4. Zagotujcie, dodajcie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotujcie na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny.
  5. Po tym czasie dodajcie lubczyk, cynamon i suszone śliwki.
  6. Przykryjcie i gotujcie na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.
  7. Na koniec zakwaście sokiem z cytryny.
  8. Rosół podawajcie z makaronem, wyjętą z zupy, pokrojoną w plasterki i dodaną do talerza marchewką oraz natką pietruszki.

Źródło: Ewawachowicz.pl

Zobacz także: