Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak
ONS/AdobeStock
Newsy

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak

Poznajcie unikalny przepis na bigos w wykonaniu Ewy Wachowicz. Ten smak nie ma sobie równych.

Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealny bigos?

To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni.

Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie.

Zobacz także
Ewa Wachowicz przedstawia przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon

Ewa Wachowicz przedstawia jesienny przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon

Ewa Wachowicz ma 50 lat i wcale nie wygląda na swój wiek. Zdradza swój przepis na młodość

Ewa Wachowicz ma 51 lat, a wygląda jak trzydziestolatka. Zdradza swój przepis na młodość

Przepis na bigos Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 750 g - kiszonej kapusty
  • 750 g - białej kapusty
  • 2 - cebule
  • 1 - golonka
  • 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin
  • 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
  • 100 g - suszonych grzybów
  • 3 - liście laurowe
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • 1 l - rosołu
  • 2 łyżki - oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu).
  2. Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości.
  3. Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie.
  4. Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę.
  5. Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły.
  6. Gotujcie do miękkości.
  7. Ugotowane kapusty połączcie.
  8. Dolejcie resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym.
  9. Ugotowaną golonkę obierzcie ze skóry, mięso pokrójcie i dodajcie do kapusty.
  10. Pieczenie, wędliny, boczek, drób i dziczyznę pokrójcie w kostkę, podsmażcie na patelni i dodajcie do garnka.
  11. Doprawcie sporą ilością pieprzu i soli.
  12. Wszystko gotujcie na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
  13. Pod koniec dolejcie czerwone wino.
  14. Jeśli bigos jest zbyt mało kwaśny, doprawcie go pozostawionym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty.

Źródło: ewawachowicz.pl

bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i...

Bigos
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami. W mig znika z półmiska!
Nie ma chyba nic lepszego od bigosu staropolskiego! Idealne połączenie kapusty, grzybów, śliwek i kiełbasy sprawia, że tęsknimy za tym przysmakiem cały rok.

Choć jego przygotowanie jest czasochłonne, tych godzin spędzonych w kuchni na pewno nie pożałujecie. Pamiętajcie także o tym, że bigos smakuje najlepiej nawet 3 dni po przyrządzeniu. Jeśli więc nie zależy wam na czasie pozostawcie go w lodówce na te kilkadziesiąt godzin, a nie pożałujecie. Przepis na bigos staropolski Składniki:  500 gramów świeżej kapusty 500 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (może być karkówka) 300 gramów wiejskiej kiełbasy 50 gramów suszonych grzybów 30 gramów suszonych śliwek 1 duża cebula 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek Przygotowanie Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Namoczone grzyby odcedź i pokrój w cienkie paski, ale wody nie wylewaj. Dolejesz ją później do bigosu, dzięki czemu wzbogacisz jego smak. Kapustę kiszoną odcedź z wody (pod żadnym pozorem jej nie płucz, wtedy straci swój smak), a następnie posiekaj. Tak przygotowaną kapustę kiszoną umieść w dużym garnku i dolej do niej szklankę wody. Świeżą kapustę również posiekaj, a następnie dodaj do garnka z kapustą kiszoną. Całość gotuj pod przykrywką przez około godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie zajmij się mięsem wieprzowym. Pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym smalcu, aż do całkowitej miękkości przez ok. 15 minut. Nie zapominaj w tym czasie o mieszaniu. Po godzinie gotowania kapusty dodaj przyprawy – 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 1 łyżeczka pieprzu, kminku i majeranku. To również dobry moment na dodanie do powstającego bigosu wcześniej pokrojonych grzybów i wody pozostałej z ich namaczania. Całość dokładnie...

żeberka z kapustą przepis
Adobe Stock
Przepisy
Fantastyczne żeberka z kapustą. Z sekretnym dodatkiem będą smakować obłędnie
Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą tworzą istne „niebo w gębie”. Do tego wyjątkowego dania koniecznie dodajcie suszone śliwki. Ten smak z pewnością was nie zawiedzie!

Żeberka wieprzowe z kapustą to idealny sposób na zabicie nudy w kuchni. W końcu jak nie kochać soczystego mięsa, które samo odchodzi od kości… Wasi znajomi i rodzina nie będą mogli się od nich oderwać!  Przepis na żeberka z kapustą Będziecie potrzebować: 1 płat żeberek wieprzowych 1 kilogram kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 30 gramów suszonych grzybów 50 gramów suszonych śliwek 400 ml rosołu Olej  Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodka i ostra papryka Przygotowanie Zacznijcie od namoczenia grzybów. Włóżcie je do niewielkiej miseczki, zalejcie letnią wodą i pozostawcie na ok. 30 – 40 minut. Po upływie tego czasu możecie odcedzić je z wody i pokroić w paski. Płat żeberek natrzyjcie dokładnie z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie pokrójcie mięso na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzejcie trzy łyżki oleju, a następnie umieśćcie na niej przyprawione żeberka. Mięso obsmażcie z obu stron aż do zarumienienia . Po kilku minutach zdejmijcie mięso z ognia i dajcie mu odpocząć. Cebulę i czosnek obierzcie , a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na tej samej patelni, na której przygotowywaliście żeberka. Po chwili zdejmijcie z ognia i przełóżcie do małej miseczki. Z kapusty kiszonej odlejcie wodę i pokrójcie ją na mniejsze kawałki (możecie ją przepłukać, ale pamiętajcie, że wtedy straci swoje cenne właściwości i przede wszystkim trochę smaku).  Kapustę umieśćcie na patelni, na której wcześniej były żeberka i cebula. Smażcie przez ok. 4 minuty, a następnie podlejcie gorącym rosołem. Dodajcie pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie...