Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje?
Jak zrobić idealny bigos?
To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni.
Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie.
Przepis na bigos Ewy Wachowicz
Składniki:
- 750 g - kiszonej kapusty
- 750 g - białej kapusty
- 2 - cebule
- 1 - golonka
- 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin
- 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
- 100 g - suszonych grzybów
- 3 - liście laurowe
- jałowiec
- ziele angielskie
- 1 l - rosołu
- 2 łyżki - oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu).
- Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości.
- Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie.
- Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę.
- Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły.
- Gotujcie do miękkości.
- Ugotowane kapusty połączcie.
- Dolejcie resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym.
- Ugotowaną golonkę obierzcie ze skóry, mięso pokrójcie i dodajcie do kapusty.
- Pieczenie, wędliny, boczek, drób i dziczyznę pokrójcie w kostkę, podsmażcie na patelni i dodajcie do garnka.
- Doprawcie sporą ilością pieprzu i soli.
- Wszystko gotujcie na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
- Pod koniec dolejcie czerwone wino.
- Jeśli bigos jest zbyt mało kwaśny, doprawcie go pozostawionym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty.
Źródło: ewawachowicz.pl