Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje?

Jak zrobić idealny bigos?

To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni.

Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie.

Przepis na bigos Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 750 g - kiszonej kapusty
  • 750 g - białej kapusty
  • 2 - cebule
  • 1 - golonka
  • 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin
  • 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
  • 100 g - suszonych grzybów
  • 3 - liście laurowe
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • 1 l - rosołu
  • 2 łyżki - oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu).
  2. Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości.
  3. Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie.
  4. Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę.
  5. Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły.
  6. Gotujcie do miękkości.
  7. Ugotowane kapusty połączcie.
  8. Dolejcie resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym.
  9. Ugotowaną golonkę obierzcie ze skóry, mięso pokrójcie i dodajcie do kapusty.
  10. Pieczenie, wędliny, boczek, drób i dziczyznę pokrójcie w kostkę, podsmażcie na patelni i dodajcie do garnka.
  11. Doprawcie sporą ilością pieprzu i soli.
  12. Wszystko gotujcie na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
  13. Pod koniec dolejcie czerwone wino.
  14. Jeśli bigos jest zbyt mało kwaśny, doprawcie go pozostawionym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty.

Źródło: ewawachowicz.pl

Zobacz także: