Szukacie przepisu na smaczną i sycącą zupę? Ewa Wachowicz ma dla was coś wyjątkowego. Co powiecie na treściwą zupę krzonówkę?
Przepis na zupę krzonówkę Ewy Wachowicz
Łopatka wieprzowa, aromatyczne wędzone żeberka, surowy wędzony boczek, a także jak sama nazwa wskazuje – chrzan – to składniki, których nie może zabraknąć w tradycyjnej zupie krzonówce. Krzonówka nie od rzeczy jest również nazywana zupą chrzanową.
To tradycyjna zupa wielkanocna, którą gotuje się na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawniej sporządzano ją z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Przepisem na tę smaczną i sycącą zupę prosto z Małopolski podzieliła się jakiś czas temu Ewa Wachowicz.
Poza treściwym mięsem, w krzonówce znajdziemy też chrzan oraz warzywa takie jak marchewka, pietruszka, por czy seler. Zupa ta będzie idealna na przejściowe, wiosenne dni. Jak przygotować rozgrzewającą zupę krzanówkę? Sprawdźcie.
Zobacz także:
Składniki:
- 250 g - łopatki wieprzowej
- 250 g - wędzonych żeberek
- 250 g - surowego wędzonego boczku
- wędlina ze święconki
- 2 l - serwatki
- korzeń chrzanu
- por
- seler
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- sól
- pieprz
- tarty chrzan
- szczypiorek do dekoracji
- jajka na twardo
- swojski chleb
Przygotowanie:
- W niewielkiej ilości wody ugotujcie mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę.
- Następnie dodajcie pokrojone w kostkę wędliny i zalejcie serwatką.
- Zagotujcie i odstawcie.
- Dodajcie jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości).
- Przyprawcie solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Gotujcie przez 20 minut.
- Dodajcie lubczyk.
- Do zagotowanej zupy dodajcie dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotujcie.
- Gorącą zupę podawajcie na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem.
- Posypcie szczypiorkiem.
- Na stole możecie postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka „krzonówka" najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.
Źródło: gov.pl, ewawachowicz.pl