Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru

Lubicie jeść treściwe, mięsne zupy, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają? Ten przepis jest specjalnie dla was.

Szukacie przepisu na smaczną i sycącą zupę? Ewa Wachowicz ma dla was coś wyjątkowego. Co powiecie na treściwą zupę krzonówkę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę krzonówkę Ewy Wachowicz

Łopatka wieprzowa, aromatyczne wędzone żeberka, surowy wędzony boczek, a także jak sama nazwa wskazuje – chrzan – to składniki, których nie może zabraknąć w tradycyjnej zupie krzonówce. Krzonówka nie od rzeczy jest również nazywana zupą chrzanową. 

To tradycyjna zupa wielkanocna, którą gotuje się na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawniej sporządzano ją z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Przepisem na tę smaczną i sycącą zupę prosto z Małopolski podzieliła się jakiś czas temu Ewa Wachowicz. 

Poza treściwym mięsem, w krzonówce znajdziemy też chrzan oraz warzywa takie jak marchewka, pietruszka, por czy seler. Zupa ta będzie idealna na przejściowe, wiosenne dni. Jak przygotować rozgrzewającą zupę krzanówkę? Sprawdźcie. 

Zobacz także
Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz. Podawajcie je z tym sosem

Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz. Podawajcie je z tym sosem

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego

Składniki:

  • 250 g - łopatki wieprzowej
  • 250 g - wędzonych żeberek
  • 250 g - surowego wędzonego boczku
  • wędlina ze święconki
  • 2 l - serwatki
  • korzeń chrzanu
  • por
  • seler
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • tarty chrzan
  • szczypiorek do dekoracji 
  • jajka na twardo
  • swojski chleb

Przygotowanie:

  1. W niewielkiej ilości wody ugotujcie mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę.
  2. Następnie dodajcie pokrojone w kostkę wędliny i zalejcie serwatką.
  3. Zagotujcie i odstawcie.
  4. Dodajcie jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości).
  5. Przyprawcie solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  6. Gotujcie przez 20 minut.
  7. Dodajcie lubczyk.
  8. Do zagotowanej zupy dodajcie dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotujcie.
  9. Gorącą zupę podawajcie na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem.
  10. Posypcie szczypiorkiem.
  11. Na stole możecie postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka „krzonówka" najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.

Źródło: gov.pl, ewawachowicz.pl

grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Newsy
Jaki boczek dodajecie do grochówki? Surowy czy podwędzany? Mistrzowie kuchni dodają tylko…
Na jakim mięsie robi się najlepszą grochówkę? Sprawdźcie sami - w przepisie jest wszystko!

Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową! Przepis na grochówkę Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem! Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki: 300 g wędzonych żeberek 250 grochu łuskanego 10 dag kiełbasy 10 dag boczku wędzonego 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka) 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz Przygotowanie: Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną...

Atak zimy, kapuśniak
Pixabay, Jörg Vieli/Gotujmy.pl, alaaa
Newsy
Czeka nas atak zimy? Ma być nawet -30 st. Celsjusza. Podajemy przepis na rozgrzewający kapuśniak!
Kapuśniak to prawdziwie zimowa zupa. W mig postawi was na nogi, ale nie tylko! Kapuśniak przede wszystkim wybornie smakuje.

Jeśli lubicie rozgrzewające zupy, ta powinna być w waszym guście. Jest bowiem zdrowa, pożywna, sycąca, smaczna i nadaje się na każdą okazję. Możecie zrobić ją w bardzo łatwy sposób. Wystarczy tylko kilka składników! Popularna zupa z kapusty Kapuśniak to bardzo polska zupa z kapusty i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Można ją znaleźć pod różnymi nazwami. Kuchnia góralska przemianowała ją na kwaśnicę, słowacka na kapustnicę. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda - jeśli użyto kapusty świeżej. Kapuśniak nie może nie wyjść To jedna z prostych zup. Trzeba się bardzo postarać, żeby nie wyszła. Możecie pamiętać ją z babcinego domu, to właśnie babcie gotują najlepszy pod słońcem kapuśniak. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni.  Kapuśniak idealny na zimę Jak twierdzą  synoptycy, nad Europę nadciąga „bestia ze Wschodu". W Polsce ten syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia może spaść nawet do -16 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm. Najczarniejszy scenariusz przewiduje temperatury do -30 stopni Celsjusza! Pożywna i idealnie...

hówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku
Wikipedia commons/ONS.pl
Newsy
Grochówka: przepis Roberta Makłowicza krok po kroku
Prosty przepis na grochówkę Roberta Makłowicza to recepta na szybki, smaczny, a przede wszystkim pożywny obiad dla całej rodziny. Gęsta zupa grochowa z boczkiem będzie gotowa w pół godziny!

Zupa grochowa, czyli popularna grochówka wojskowa, jak wiele innych polskich zup przyrządzana jest zazwyczaj na długo gotowanym bulionie z mięsa i warzyw. W przepisie Roberta Makłowicza na grochówkę o mięsie i kościach nie ma mowy! Grochówka Roberta Makłowicza Zamiast tego, znany podróżnik i telewizyjny showman wybiera szybki wywar z kilku warzyw. Kolejnym krokiem jest zmielenie marchewki, pietruszki i selera i wymieszanie ich z wywarem, podsmażonym boczkiem i resztą składników. Proste, łatwe i przyjemne! Podczas gotowania grochówki nie zapomnijcie o dodaniu na końcu majeranku. Ta niewinna z pozoru przyprawa ma niebagatelny wpływ na końcowy smak tej zupy. Majeranek oprócz tego, że świetnie w grochówce smakuje, to i dodatkowo nadaje jej charakterystyczny wygląd. Przepis na grochówkę wg Roberta Makłowicza Składniki: 250 dag ugotowanego grochu łuskanego Marchew Pietruszka Seler 10 dag boczku wędzonego 2 ząbki czosnku Cebula Majeranek Łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie marchew, pietruszkę i seler, po czym zalejcie je zimną wodą i ugotujcie. Ugotowane warzywa „wyłówcie” z wywaru i zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Zmiksowane warzywa wrzućcie do garnka z wywarem, dodajcie ugotowany uprzednio groch. Mięso podsmażcie na patelni i potem dodajcie do garnka z resztą składników. Na maśle zeszklijcie obraną i drobno pokrojoną cebulę. Dodajcie cebulę do gotującej się na małym ogniu zupy. Czosnek obierzcie i pokrójcie na plasterki, po czym dodajcie do garnka. Doprawcie całość solą, pieprzem i majerankiem. Podawajcie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Jeżeli jesteście ciekawi innych przepisów autorstwa Roberta Makłowicza, koniecznie wypróbujcie jego...

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
AdobeStock
Newsy
Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
Co dziś na obiad? Zainspirujcie się naszymi propozycjami na smaczne zupy, drugie dania oraz słodkie desery.

Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać! Pomysł na obiad – zupa Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy: Przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwiny Przepis na zupę cebulową Przepis na zupę krem z marchewki i pomidora od Ani Lewandowskiej Pomysł na obiad – drugie danie Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie: Przepis na szybki obiad: tortilla z kurczakiem i warzywami Przepis na pieczonego kurczaka Przepis na wegetariańskie kotlety z cukinią Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera , surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne . A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami. Pomysł na obiad – deser To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery: Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Przepis na ciasto z jabłkami Przepis na ciasto czekoladowe z kremem Przepis na zupę szczawiową Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 500 g żeberek wieprzowych surowych...