Szukacie przepisu na smaczną i sycącą zupę? Ewa Wachowicz ma dla was coś wyjątkowego. Co powiecie na treściwą zupę krzonówkę?

Przepis na zupę krzonówkę Ewy Wachowicz

Łopatka wieprzowa, aromatyczne wędzone żeberka, surowy wędzony boczek, a także jak sama nazwa wskazuje – chrzan – to składniki, których nie może zabraknąć w tradycyjnej zupie krzonówce. Krzonówka nie od rzeczy jest również nazywana zupą chrzanową. 

To tradycyjna zupa wielkanocna, którą gotuje się na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawniej sporządzano ją z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Przepisem na tę smaczną i sycącą zupę prosto z Małopolski podzieliła się jakiś czas temu Ewa Wachowicz. 

Poza treściwym mięsem, w krzonówce znajdziemy też chrzan oraz warzywa takie jak marchewka, pietruszka, por czy seler. Zupa ta będzie idealna na przejściowe, wiosenne dni. Jak przygotować rozgrzewającą zupę krzanówkę? Sprawdźcie. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 250 g - łopatki wieprzowej
  • 250 g - wędzonych żeberek
  • 250 g - surowego wędzonego boczku
  • wędlina ze święconki
  • 2 l - serwatki
  • korzeń chrzanu
  • por
  • seler
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • tarty chrzan
  • szczypiorek do dekoracji 
  • jajka na twardo
  • swojski chleb

Przygotowanie:

  1. W niewielkiej ilości wody ugotujcie mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę.
  2. Następnie dodajcie pokrojone w kostkę wędliny i zalejcie serwatką.
  3. Zagotujcie i odstawcie.
  4. Dodajcie jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości).
  5. Przyprawcie solą i pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  6. Gotujcie przez 20 minut.
  7. Dodajcie lubczyk.
  8. Do zagotowanej zupy dodajcie dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (wg smaku). Nie gotujcie.
  9. Gorącą zupę podawajcie na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem.
  10. Posypcie szczypiorkiem.
  11. Na stole możecie postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka „krzonówka" najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.

Źródło: gov.pl, ewawachowicz.pl