Chcecie przygotować na święta piernik? Zróbcie go już dzisiaj. Mimo iż przygotowanie tego ciasta jest dosyć wymagające i pracochłonne, efekt smakowy jest wprost nie do opisania. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotowuje świąteczny piernik Ewa Wachowicz. Gwiazda polskich kulinariów zawsze dodaje do niego miód, kakao i dużą ilość bakalii.
Przepis na świąteczny piernik Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz jest autorytetem w kwestii gotowania i do tego wciąż jedną z najpiękniejszych gotujących Polek. Zwyciężczyni tytułu III wicemiss świata w wyborach Miss World zna się na gotowaniu jak mało kto. Wachowicz nie tylko prowadzi własne programy kulinarne i występuje jako jurorka w popularnych show, ale też ma na swoim koncie aż osiem książek kucharskich z autorskimi przepisami.
Ostatnio Ewa podzieliła się własnym przepisem na bożonarodzeniowy piernik. Jak go przygotowuje?
Składniki:
Masa piernikowa:
- dwie szklanki mąki
- szklanka cukru
- dwie łyżki miodu
- 250 g masła
- trzy jajka
- trzy łyżki kakao
- dwie łyżki przyprawy do piernika
- szczypta mielonych goździków
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
Bakalie:
- 100 g rodzynków
- 150 g suszonych śliwek
- 150 g suszonych moreli
Przygotowanie:
- Masło rozpuśćcie w garnku pamiętając, by nie doprowadzić do jego zagotowania.
- Dodajcie cukier, kakao, przyprawę do piernika, mielone goździki.
- Wszystko razem wymieszajcie i zestawcie z ognia.
- Jajka zmiksujcie z mlekiem, a następnie dodajcie do masy.
- Mąkę przesiejcie razem z proszkiem do pieczenia, dosypcie do garnka, cały czas miksując - nie dopuśćcie do powstania grudek.
- Bakalie przełóżcie do oddzielnej miski, wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie.
- Następnie połączcie z pozostałą masą piernikową.
- Foremkę o wymiarach 36x12 cm wysmarujcie masłem i podsypcie bułką tartą, po czym przelejcie do niej ciasto.
- Piernik pieczcie ponad godzinę w 175 stopniach Celsjusza.
- Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.
Źródło: ewawachowicz.pl