Rosół to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań kuchni polskiej. Idealny rosół musi być gotowany na dobrej jakości mięsie i odpowiedniej ilości warzyw, a jego nieodłącznym elementem jest opalana cebula.

Rosół powinien pyrkać przez kilka godzin na wolnym ogniu. Po ugotowaniu powinien być klarowny i mieć złocisty kolor. Ale czy słyszeliście kiedyś o pieczonym rosole?

Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz

Ewy Wachowicz jest wielką miłośniczką rosołu. I nic w tym dziwnego, w końcu to klasyka polskiej kuchni. Rosół nie tylko wspaniale smakuje, ale też świetnie rozgrzewa i podnosi odporność całego organizmu. Jak przygotowuje tę zupę Ewa Wachowicz? Gwiazda polskich kulinariów robi to w dość nietypowy sposób – przy użyciu piekarnika.

Składniki:

  • 1 kg szpondra wołowego
  • pół wiejskiej kury
  • 1 opalona cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • 3 gałązki lubczyku
  • 3 suszone śliwki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kawałek cynamonu
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu domowy makaron i natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzejcie w trybie góra-dół do 180 st. C.
  2. Mięso umyjcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
  3. Oprószcie solą i przykryjcie folią aluminiową, a następnie pieczcie przez godzinę.
  4. Do dużego garnka włóżcie opaloną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę i kawałek selera.
  5. Zalejcie wodą i zagotujcie.
  6. Do warzyw dodajcie upieczone mięso.
  7. Do garnka dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  8. Gotujcie wszystko przez co najmniej 2 godziny na wolnym ogniu.
  9. Po upływie tego czasu dodajcie suszone śliwki, cynamon i lubczyk.
  10. Gotujcie przez kolejną godzinę.
  11. Na sam koniec gotowania zakwaście rosół sokiem z cytryny.
  12. Serwujcie z natką pietruszki i domowym makaronem.

Źródło: msn.com.pl

Zobacz także: