Rosół to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań kuchni polskiej. Idealny rosół musi być gotowany na dobrej jakości mięsie i odpowiedniej ilości warzyw, a jego nieodłącznym elementem jest opalana cebula.
Rosół powinien pyrkać przez kilka godzin na wolnym ogniu. Po ugotowaniu powinien być klarowny i mieć złocisty kolor. Ale czy słyszeliście kiedyś o pieczonym rosole?
Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz
Ewy Wachowicz jest wielką miłośniczką rosołu. I nic w tym dziwnego, w końcu to klasyka polskiej kuchni. Rosół nie tylko wspaniale smakuje, ale też świetnie rozgrzewa i podnosi odporność całego organizmu. Jak przygotowuje tę zupę Ewa Wachowicz? Gwiazda polskich kulinariów robi to w dość nietypowy sposób – przy użyciu piekarnika.
Składniki:
- 1 kg szpondra wołowego
- pół wiejskiej kury
- 1 opalona cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- sól
- 3 gałązki lubczyku
- 3 suszone śliwki
- 1 łyżka soku z cytryny
- kawałek cynamonu
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu domowy makaron i natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzejcie w trybie góra-dół do 180 st. C.
- Mięso umyjcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
- Oprószcie solą i przykryjcie folią aluminiową, a następnie pieczcie przez godzinę.
- Do dużego garnka włóżcie opaloną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę i kawałek selera.
- Zalejcie wodą i zagotujcie.
- Do warzyw dodajcie upieczone mięso.
- Do garnka dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
- Gotujcie wszystko przez co najmniej 2 godziny na wolnym ogniu.
- Po upływie tego czasu dodajcie suszone śliwki, cynamon i lubczyk.
- Gotujcie przez kolejną godzinę.
- Na sam koniec gotowania zakwaście rosół sokiem z cytryny.
- Serwujcie z natką pietruszki i domowym makaronem.
Źródło: msn.com.pl