Ewa Wachowicz to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jej kulinarne programy i przepisy, które w nich prezentuje, pokochały miliony. Ostatnio gwiazda podzieliła się przepisem na barszcz ukraiński. Sprawdźcie, jak go przygotowuje.

Jakie są rodzaje barszczu ukraińskiego?

Barszcz ukraiński to narodowa zupa na Ukrainie. W jej skład wchodzą buraki, świeża kapusta, pokrojone w słupki lub kostkę ziemniaki i inne warzywa. W zupie tej możemy też znaleźć kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego czasami dodaje się fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nosi nawet swoją nazwę - „barszcz czernihowski”.

Sprawdźcie, w jakiej postaci serwuje tę zupę Ewa Wachowicz.

Przepis na barszcz ukraiński Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • ¼ kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka - ziela angielskiego
  • 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka - oleju
  • 1 łyżka - masła
  • 1½ l - wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka - śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w zgrabną kostkę.
  2. W wersji wegetariańskiej wrzućcie je do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu.
  3. Podgotujcie przez kilka minut.
  4. Marchew i obrane buraki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  5. Cebulę posiekajcie w kostkę i podsmażcie na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista.
  6. Dorzućcie marchew oraz buraczki i podsmażcie.
  7. Dodajcie przecier pomidorowy i podlejcie szklanką wywaru jarzynowego, a następnie dodajcie liść laurowy i ziele angielskie.
  8. Duście pod przykryciem 5-7 minut.
  9. Kapustę drobno posiekajcie, dorzućcie do ziemniaków i gotujcie 3-4 minuty.
  10. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotujcie jeszcze przez chwilkę.
  11. Na samym końcu zaprawcie łyżką masła i doprawcie solą i pieprzem.
  12. Barszcz najsmaczniejszy jest dopiero na drugi dzień. Podajcie go z kleksem śmietany i udekorujcie natką pietruszki.

Źródło: ewawachowicz.pl

Zobacz także: