
Ewa Wachowicz to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jej kulinarne programy i przepisy, które w nich prezentuje, pokochały miliony. Ostatnio gwiazda podzieliła się przepisem na barszcz ukraiński. Sprawdźcie, jak go przygotowuje.
Jakie są rodzaje barszczu ukraińskiego?
Barszcz ukraiński to narodowa zupa na Ukrainie. W jej skład wchodzą buraki, świeża kapusta, pokrojone w słupki lub kostkę ziemniaki i inne warzywa. W zupie tej możemy też znaleźć kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego czasami dodaje się fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nosi nawet swoją nazwę - „barszcz czernihowski”.
Sprawdźcie, w jakiej postaci serwuje tę zupę Ewa Wachowicz.
Przepis na barszcz ukraiński Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 buraki
- ¼ kapusty
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka - ziela angielskiego
- 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka - oleju
- 1 łyżka - masła
- 1½ l - wywaru jarzynowego
- 1 szklanka - śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w zgrabną kostkę.
- W wersji wegetariańskiej wrzućcie je do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu.
- Podgotujcie przez kilka minut.
- Marchew i obrane buraki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę posiekajcie w kostkę i podsmażcie na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista.
- Dorzućcie marchew oraz buraczki i podsmażcie.
- Dodajcie przecier pomidorowy i podlejcie szklanką wywaru jarzynowego, a następnie dodajcie liść laurowy i ziele angielskie.
- Duście pod przykryciem 5-7 minut.
- Kapustę drobno posiekajcie, dorzućcie do ziemniaków i gotujcie 3-4 minuty.
- Zawartość patelni przełóżcie do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotujcie jeszcze przez chwilkę.
- Na samym końcu zaprawcie łyżką masła i doprawcie solą i pieprzem.
- Barszcz najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Podajcie go z kleksem śmietany i udekorujcie natką pietruszki.
Źródło: ewawachowicz.pl