Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”

Lubicie jeść tradycyjny barszcz ukraiński? Sprawdźcie, jak przygotowuje go Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jej kulinarne programy i przepisy, które w nich prezentuje, pokochały miliony. Ostatnio gwiazda podzieliła się przepisem na barszcz ukraiński. Sprawdźcie, jak go przygotowuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są rodzaje barszczu ukraińskiego?

Barszcz ukraiński to narodowa zupa na Ukrainie. W jej skład wchodzą buraki, świeża kapusta, pokrojone w słupki lub kostkę ziemniaki i inne warzywa. W zupie tej możemy też znaleźć kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego czasami dodaje się fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nosi nawet swoją nazwę - „barszcz czernihowski”.

Sprawdźcie, w jakiej postaci serwuje tę zupę Ewa Wachowicz.

Zobacz także
Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny

Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku

Barszcz ukriański

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika

Przepis na barszcz ukraiński Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • ¼ kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka - ziela angielskiego
  • 2 łyżki - koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka - oleju
  • 1 łyżka - masła
  • 1½ l - wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka - śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w zgrabną kostkę.
  2. W wersji wegetariańskiej wrzućcie je do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu.
  3. Podgotujcie przez kilka minut.
  4. Marchew i obrane buraki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  5. Cebulę posiekajcie w kostkę i podsmażcie na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista.
  6. Dorzućcie marchew oraz buraczki i podsmażcie.
  7. Dodajcie przecier pomidorowy i podlejcie szklanką wywaru jarzynowego, a następnie dodajcie liść laurowy i ziele angielskie.
  8. Duście pod przykryciem 5-7 minut.
  9. Kapustę drobno posiekajcie, dorzućcie do ziemniaków i gotujcie 3-4 minuty.
  10. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotujcie jeszcze przez chwilkę.
  11. Na samym końcu zaprawcie łyżką masła i doprawcie solą i pieprzem.
  12. Barszcz najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Podajcie go z kleksem śmietany i udekorujcie natką pietruszki.

Źródło: ewawachowicz.pl

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku
W okresie wiosennym najlepszą zupą na lekki obiad jest barszcz ukraiński przygotowany na młodej botwince. Wówczas jest idealnie delikatny, a jednocześnie aromatyczny. Barszcz ukraiński na botwince jest banalnie prosty.

Barszcz ukraiński według tradycyjnego przepisu jest przygotowywany z buraków, jednak wiosną i latem spokojnie można zastąpić je młodą botwinką. Niektórzy przyznaliby, iż w takiej wersji jest jeszcze lepszy. To świetny pomysł na szybki obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe bliskich. Barszcz ukraiński na botwince Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, należy przygotować zaledwie kilka składników, takich jak wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, buraki bądź botwinkę, fasolę oraz kwaśną śmietanę. Z tych produktów można wyczarować pyszne danie, które idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Dodatek śmietany idealnie równoważy całość. Przepis na barszcz ukraiński na botwince Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki młodej botwinki 200 ml soku z buraków 300 g fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przełóżcie do miski i zalejcie ją zimną wodą, aby cała znalazła się pod jej powierzchnią. Zostawcie ją tak na minimum 12 godzin. Najlepiej jest je odstawić do moczenia dzień wcześniej. Następnego dnia, fasolę wraz z wodą przełóżcie do garnka oraz dodajcie dwie szklanki świeżej. Całość gotujcie przez 30 minut. Porcję rosołową opłuczcie, włóżcie ją do garnka. Mięso zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. Gotujcie je przez 10 minut, w międzyczasie z wierzchu zbierajcie pojawiającą się szumowinę. Marchewkę oraz pietruszkę obierzcie ze skórek, a następnie pokrójcie je w niewielką kostkę. Pokrojone warzywa dodajcie do gotującego się wywaru mięsnego. Wszystko gotujcie kolejne 10 minut. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do drugiego garnka. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je przez 15 minut do...

Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy
Własne
Newsy
Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy
Barszcz barszczowi nierówny. Inaczej przygotowuje się to danie w Polsce, inaczej na Ukrainie. Nasze kuchnie przenikały się jednak smakami przez wieki i widoczne jest także w dzisiejszym gotowaniu gospodyń po obu stronach granicy.

To już ostatnie chwile, by przyrządzić w swojej kuchni pyszny, letni barszcz z botwiną . Buraki na ogrodach i na polach uprawnych zaczynają już przerastać. Zanim jednak przejdziecie do wykonania swojej zupy, warto zastanowić się, co tak naprawdę znajdzie się po kilku godzinach na waszym talerzu. Barszcz to danie, które niejedno ma imię. Wzięło swój początek od strawy przygotowanej na bazie nomen omen barszczu. Dzisiaj echa tej dawnej zupy można usłyszeć – a raczej poczuć – na Ukrainie, gdzie do dzisiaj spotkać można barszcz zielony . Jakie rodzaju barszczu można wyróżnić? Do dzisiaj na polskich stołach przetrwał za to barszcz biały , a także barszcz czerwony w swoich kilku wariantach. Pierwszym z nich jest klasyczny, czysty barszcz czerwony , niezabielany i podawany do uszek na wigilii Bożego Narodzenia. Drugim barszczem, który powinno się wyróżnić, jest barszcz czerwony z młodej botwiny. Polskie gospodynie podają go zwykle z jajkiem, a także z dodatkiem w postaci różnych warzyw. Trzecim rodzajem barszczu jest z kolei barszcz ukraiński. Czym jednak tak na dobrą sprawę obie zupy się różnią? Na początku warto zaznaczyć, że większość różnic jest dość płynna. Część Polaków używa tych nazw zamiennie – wydaje się, że niesłusznie. Dlaczego? Warto przygotowywać  obie potrawy na przemian, dla urozmaicenia smaku. W jaki sposób gotuje się barszcz ukraiński? Główną różnicą dzielącą „polski” barszcz czerwony z botwinką i tradycyjny barszcz ukraiński jest sposób gotowania. Chodzi o podsmażanie warzyw przed wrzuceniem ich do wywaru w wypadku barszczu rodem zza wschodniej granicy. Gospodynie z Ukrainy ścierają lub kroją drobno buraki i podsmażają je oddzielnie. W innym naczyniu podsmażają z...

Barszcz ukriański
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika
Barszcz ukraiński to zupa bogata w składniki odżywcze. Jeden z jej głównych, burak, ma ich aż w nadmiarze.

Sezon zimowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Danie w postaci gorącej zupy powinno rozgrzać organizm i dodatkowo zapewnić ciekawe doznania smakowe.  Buraki chronią przed działaniem wolnych rodników Betanina, antyutleniacz zawarty w burakach to także cos co wpływa na piękny kolor buraka. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Buraki należą dzięki temu do warzyw, które w najbardziej skuteczny sposób zwalczają raka.  Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawiał się. Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków W ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru. Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie narażonych na niedobory kwasu foliowego, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Dodatkowo, buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g. Barszcz ukraiński ma wiele fanów Można go przygotować na wiele sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć intensywny, buraczkowy kolor. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Właśnie suszone grzyby czynią z niego danie godne nawet najbardziej szlachetnego stołu. Podajemy łatwy przepis na pyszny czerwony barszcz ukraiński. Składniki: 200 g mięsa rosołowego, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, ćwiartka małej główki kapusty, 3 suszone grzyby, 6 buraków,...

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....