Sernik to ciasto, które sprawdza się przy każdej okazji. Ten z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi bardzo mocno kokosowy - znajdują się w nim nie tylko wiórki kokosa, ale także mleczko i likier kokosowy! Przygotujcie takie ciasto na Dzień Mamy - taki prezent uraduje każdą z nich!
Przepis na sernik kokosowy Ewy Wachowicz
Do przygotowania tego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
około kilogram tłustego twarogu
-
470 g erytrolu
-
1 szklanka mąki pszennej (250 g)
-
9 jaj średniej wielkości
-
100 g cukru
-
¾ kostki masła
-
100 g wiórków kokosowych
-
3 łyżki kakao
-
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
200 g mleczka kokosowego
-
opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
-
Na sitko wysypcie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiejcie na stolnicę.
-
Do mąki dodajcie ¾ kostki zimnego masła, 120 g erytrolu i posiekajcie za pomocą noża (chodzi o to, żeby nie rozgrzać masła dłońmi).
-
Z masy utwórzcie kopczyk, a w jego środku dołek. Wbijcie tam 3 żółtka. Ponownie, używając noża, wymieszajcie składniki. Szybko zagniećcie rękami.
-
Podzielcie ciasto na dwie części o równej wielkości, przełóżcie do zamykanego pojemnika lub owińcie folią i odstawcie do zamrażarki na godzinę.
-
Po tym czasie weźcie jedną połówkę ciasta i zetrzyjcie ją na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki wsypcie do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównajcie tak, by przykryły dno, widelcem zróbcie dziurki i wstawcie na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
-
Do robota kuchennego wrzućcie twaróg, dodajcie 6 jaj, pozostały erytrol, skrobię oraz wiórki kokosowe. Dolejcie mleczko kokosowe, likier i wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
-
Tak powstałą masę wylejcie na tortownicę z podpieczonym spodem. Weźcie drugą połówkę ciasta i zetrzyjcie je na wierzch.
-
Włóżcie ciasto do piekarnika i pieczcie przez godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu uchylcie drzwiczki i zostawcie ciasto na 30 minut w piekarniku. Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl