Sernik to ciasto, które sprawdza się przy każdej okazji. Ten z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi bardzo mocno kokosowy - znajdują się w nim nie tylko wiórki kokosa, ale także mleczko i likier kokosowy! Przygotujcie takie ciasto na Dzień Mamy - taki prezent uraduje każdą z nich! 

Przepis na sernik kokosowy Ewy Wachowicz

Do przygotowania tego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • około kilogram tłustego twarogu

  • 470 g erytrolu

  • 1 szklanka mąki pszennej (250 g)

  • 9 jaj średniej wielkości

  • 100 g cukru

  • ¾ kostki masła

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 200 g mleczka kokosowego

  • opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Na sitko wysypcie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiejcie na stolnicę. 

  2. Do mąki dodajcie ¾ kostki zimnego masła, 120 g erytrolu i posiekajcie za pomocą noża (chodzi o to, żeby nie rozgrzać masła dłońmi). 

  3. Z masy utwórzcie kopczyk, a w jego środku dołek. Wbijcie tam 3 żółtka. Ponownie, używając noża, wymieszajcie składniki. Szybko zagniećcie rękami.

  4. Podzielcie ciasto na dwie części o równej wielkości, przełóżcie do zamykanego pojemnika lub owińcie folią i odstawcie do zamrażarki na godzinę. 

  5. Po tym czasie weźcie jedną połówkę ciasta i zetrzyjcie ją na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki wsypcie do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównajcie tak, by przykryły dno, widelcem zróbcie dziurki i wstawcie na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

  6. Do robota kuchennego wrzućcie twaróg, dodajcie 6 jaj, pozostały erytrol, skrobię oraz wiórki kokosowe. Dolejcie mleczko kokosowe, likier i wszystko razem dokładnie wymieszajcie. 

  7. Tak powstałą masę wylejcie na tortownicę z podpieczonym spodem. Weźcie drugą połówkę ciasta i zetrzyjcie je na wierzch. 

  8. Włóżcie ciasto do piekarnika i pieczcie przez godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu uchylcie drzwiczki i zostawcie ciasto na 30 minut w piekarniku. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl 

Zobacz także: