Ostatni odcinek programu „Ewa gotuje” inspirowany był kuchnią śląską. „Garnuszek górnika” to potrawa, która w tamtym regionie serwowana jest podczas uroczystości rodzinnych. Dwa rodzaje mięs zapiekanych w gęstym, aromatycznym sosie, to doskonały pomysł na obiad nie tylko na Śląsku. Wypróbujcie go podczas niedzielnego spotkania, a wasi goście poproszą o dokładkę.
Jak przygotować sos rumiany?
Ten sos to podstawa tej potrawy. Wzbogaca smak i nadaje gęstości. Do jego przygotowania będziecie potrzebować: masła, mąki, cebuli i wywaru mięsnego lub bulionu.
Zrumieńcie masło w rondelku, dodajcie posiekaną cebulę i smażcie, aż zacznie zmieniać kolor. Wówczas dosypcie mąkę i przesmażcie razem. Dolejcie wywar, a następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Zobacz także:
Przepis na sycący „garnuszek górnika” według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
½ kg szynki wieprzowej
-
½ kg kawałka miękkiej wołowiny
-
mąka do obtoczenia
-
3 szklanki sosu rumianego
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
garść podgotowanej fasolki szparagowej
-
3 ogórki kiszone
-
5 ziemniaków w mundurkach
-
1 łyżka smalcu
-
sól
-
pieprz
Sposób przygotowania:
-
Dwa rodzaje mięs pokrójcie w plastry i nieco rozbijcie. Możecie użyć dowolnego mięsa wołowego.
-
Rozbite mięso przyprawcie sola i pieprzem, a następnie obtoczcie w mące.
-
Na patelnię włóżcie łyżkę smalcu i smażcie mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu.
-
Na patelnię po smażeniu mięsa wlejcie przygotowany wcześniej sos rumiany. Dołóżcie do niego koncentrat pomidorowy i wymieszajcie.
-
Pokrójcie fasolkę szparagową i ogórki kiszone. Ogórki w kostkę, fasolkę na mniejsze części. Dodajcie do sosu i przyprawcie całość.
-
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierzcie ze skóry i pokrójcie w „ósemki”. Ułóżcie na dnie glinianego naczynia do zapiekania. Na ziemniaki połóżcie podsmażone mięso i zalejcie wszystko sosem warzywno-pomidorowym.
-
Przykryte naczynie wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około pół godziny.
Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl