Ewa Wachowicz Facebook
Newsy

Przepis na „garnuszek górnika” Ewy Wachowicz. Treściwe wołowo-wieprzowe danie w sosie rumianym

Kolejny przepis Ewy Wachowicz doda sił do codziennych zmagań i zachwyci was swoim smakiem. „Garnuszek górnika” to śląski przysmak, który nasyci nie tylko ciężko pracujących górników. Wołowina, szynka wieprzowa i warzywa to pełnowartościowy posiłek dla każdego. 

Ostatni odcinek programu „Ewa gotuje” inspirowany był kuchnią śląską. „Garnuszek górnika” to potrawa, która w tamtym regionie serwowana jest podczas uroczystości rodzinnych. Dwa rodzaje mięs zapiekanych w gęstym, aromatycznym sosie, to doskonały pomysł na obiad nie tylko na Śląsku. Wypróbujcie go podczas niedzielnego spotkania, a wasi goście poproszą o dokładkę. 

Jak przygotować sos rumiany? 

Ten sos to podstawa tej potrawy. Wzbogaca smak i nadaje gęstości. Do jego przygotowania będziecie potrzebować: masła, mąki, cebuli i wywaru mięsnego lub bulionu.  

Zrumieńcie masło w rondelku, dodajcie posiekaną cebulę i smażcie, aż zacznie zmieniać kolor. Wówczas dosypcie mąkę i przesmażcie razem. Dolejcie wywar, a następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem. 

Zobacz także
Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy, biały ser. Potrzebujecie 2 składników

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy biały ser. Potrzebujecie 2 składników

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki

Przepis na sycący „garnuszek górnika” według Ewy Wachowicz 

Składniki: 

  • ½ kg szynki wieprzowej  

  • ½ kg kawałka miękkiej wołowiny 

  • mąka do obtoczenia  

  • 3 szklanki sosu rumianego  

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

  • garść podgotowanej fasolki szparagowej  

  • 3 ogórki kiszone 

  • 5 ziemniaków w mundurkach  

  • 1 łyżka smalcu  

  • sól 

  • pieprz  

Sposób przygotowania: 

  1. Dwa rodzaje mięs pokrójcie w plastry i nieco rozbijcie. Możecie użyć dowolnego mięsa wołowego. 

  1. Rozbite mięso przyprawcie sola i pieprzem, a następnie obtoczcie w mące.  

  1. Na patelnię włóżcie łyżkę smalcu i smażcie mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu.  

  1. Na patelnię po smażeniu mięsa wlejcie przygotowany wcześniej sos rumiany. Dołóżcie do niego koncentrat pomidorowy i wymieszajcie. 

  1. Pokrójcie fasolkę szparagową i ogórki kiszone. Ogórki w kostkę, fasolkę na mniejsze części. Dodajcie do sosu i przyprawcie całość. 

  1. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierzcie ze skóry i pokrójcie w „ósemki”. Ułóżcie na dnie glinianego naczynia do zapiekania. Na ziemniaki połóżcie podsmażone mięso i zalejcie wszystko sosem warzywno-pomidorowym. 

  1. Przykryte naczynie wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około pół godziny. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Gotujmy.pl/MonikaT83
Newsy
Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Tradycyjne kotlety nie musza być trudne! Pokochacie ten smak.

Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni. Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem 150 g mięsa mielonego ¼ cebuli Ząbek czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie octowej 2 czubate łyżki słonecznika 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz 3 łyżki płatków owsianych Sos do kotletów z kaparami: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ¾ szklanki mleka 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor. Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika. Do miski włóżcie mielone mięso. Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie. Wrzućcie do miski słonecznik. Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak. Dodajcie kapary do miski z mięsem. Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem. Wyróbcie masę mięsną rękami. W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą. Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę. Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano. Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie...

Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka
Gotujmy.pl/ela_555
Newsy
Prosty schab nadziewany jajecznicą. Na sam widok cieknie ślinka
Nie ma nic lepszego niż samodzielnie przygotowane mięso i wędliny. Schab nadziewany jajecznicą, jest prosty w przygotowaniu oraz przepyszny w smaku. Przyrządźcie go z tego przepisu, a wasi bliscy będą zachwyceni!

Podczas świąt czy różnych uroczystości, często na stole pojawiają się różnego rodzaju przekąski. Najlepiej sprawdzają się wyroby mięsne, które znikają z półmisków w ekspresowym tempie. Świetną opcją jest przygotowanie wędlin w domowym zaciszu.  Schab nadziewany jajecznicą Jednym z popularniejszych rodzajów mięs, które gości na stole w różnych postaciach, jest schab. Idealnie sprawdza się do przygotowania różnego rodzaju wędlin. Przygotowanie pieczonego schabu faszerowanego jajecznicą oraz suszonymi pomidorami, to doskonała alternatywa na przekąskę zarówno na co dzień, jak i na wszelkiego rodzaju uroczystości. Wasi bliscy będą zachwyceni jego smakiem! Przepis na schab nadziewany jajecznicą Składniki: 1 ½ kg schabu bez kości 2 łyżki sosu chilli słodko- ostrego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki ostrej w proszku 2 łyżki marynaty staropolskiej 1 łyżka czosnku granulowanego 6 łyżek oleju 5 jajek 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1 pęczek cebuli dymki sól pieprz ½ kg boczku wędzonego w plastrach Przygotowanie: Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Długim nożem natnijcie środek schabu przez całą długość mięsa. Do miseczki dodajcie sos sojowy, sos chili słodko-ostry, marynatę staropolską, czosnek granulowany, paprykę ostrą w proszku, a także olej. Całość dokładnie wymieszajcie.  Powstałą marynatą posmarujcie schab wewnątrz oraz zewnątrz. Tak przygotowane mięso przełóżcie do większego pojemnika, przykryjcie je i wstawcie do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia zajmijcie się resztą przygotowań. Pomidory suszone odsączcie z oleju, pokrójcie je w cienkie paseczki. Szczypior z dymki dokładnie umyjcie,...

Zrazy wołowe
Gotujmy.pl/sylwiach
Newsy
Obłędnie pyszne zrazy wołowe zawijane z tajemniczym dodatkiem. Banalny sposób na szybki obiad
Nie oszukujmy się. Polacy nie są narodem, który słynie z jedzenia wołowiny i przygotowywania jej na dziesiątki różnych sposobów.

Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wieprzowiny, a także drobiu. Przez wieki nasi przodkowie gustowali w kurach, gęsiach i kaczkach. Czasy się jednak zmieniają. Polscy producenci coraz lepiej radzą sobie na rynku wołowiny. Mięso pochodzące z krajowych ferm bydła jest coraz lepszej jakości. Jako że takich miejsc przybywa na mapie Polski, zwiększa się także ilość dobrego produktu na półkach sklepowych. Wykorzystajcie to. Kawałek wartościowego mięsa, np. antrykotu (rostbefu) może posłużyć do przyrządzenia zrazów. Z jednym, dość nietypowym dodatkiem. Przepis na zrazy wołowe Składniki: Rostbef wołowy pokrojony na dość cienkie kotlety (ok. 1 kg) 2-3 kiszone ogórki Sól i pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Ok. 50 g masła Olej Bułka tarta 1 duża cebula Liść laurowy i ziele angielskie Przyprawa „Kucharek” Przygotowanie: Mięso rozbijcie tłuczkiem na cienkie placki. Doprawcie solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na każdym kawałku mięsa połóżcie pokrojony cienko ogórek kiszony i odrobinę masła. Zawińcie w ruloniki, obtoczcie w bułce tartej i smażcie do uzyskania ładnego, rumianego koloru na oleju. Następnie na patelnię wlejcie 1 szklankę gorącej wody w celu przygotowania sosu. Cebulę pokrójcie, a następnie dodajcie do naczynia z mięsem i sosem. Dodajcie liść laurowy i ziele angielskie, doprawcie do smaku i gotujcie na wolnym ogniu pod przykryciem. Po czasie mięso „dojdzie” w środku, a nadmiar wody wyparuje. W razie potrzeby, możecie zagęścić sos łyżką mąki pszennej. Podawajcie z ziemniakami lub kluskami i surówką. Źródło: gotujmy.pl

Gotujmy.pl
Newsy
Jajka w domowym sosie tatarskim. 1 tajemny składnik doda im niesamowitego smaku
Jajka z sosem tatarskim to jedno z ulubionych wielkanocnych dań. Jeśli sos zrobicie sami z dodatkiem tego tajemnego składnika, będzie wam smakować jeszcze bardziej.

Lekko kwaśny i pikantny sos tatarski  idealnie pasuje do jajek na twardo, jak również domowych wędlin, smacznych mięs czy delikatnych ryb.  Robi się go na bazie majonezu, musztardy i dodatków takich jak marynowane w occie warzywa. Domowy sos tatarski smakuje sto razy lepiej niż ten ze sklepu, dlatego warto przyrządzić go w swojej kuchni.   Domowy sos tatarski  By sos był smaczny warto zrobić go z wysokiej jakości produktów. Jajka najlepiej kupić te z wolnego wybiegu, od szczęśliwych kur. To samo tyczy się majonezu. Nie musicie kupować go w sklepie. Możecie zrobić go sami w domu, na przykład z przepisu Magdy Gessler , która robi go błyskawicznie w 10 minut.   Do sosu tatarskiego pasuje wiele dodatków. Możemy przygotować go też w wersji z kaparami , które niesamowicie urozmaicą jego smak.   Przepis na jajka w domowym sosie tatarskim  Składniki: 8 jajek 3 łyżeczki kaparów 1 mała czerwona cebula 3 ogórki konserwowe lub kiszone 6 marynowanych grzybków 1 łyżka pokrojonego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Sól Pieprz Cukier Sposób przygotowania: Jajka ugotujcie na twardo w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.  Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupki. Ostudzone jajka pokrójcie na pół i ułóżcie na półmisku lub dużym talerzu.  Następnie zróbcie sos tatarski. Ogórki konserwowe lub kiszone, kapary i grzybki marynowane odsączcie z zalewy i pokrójcie drobno. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. W miseczce wymieszajcie ze sobą 5 łyżek...