Ostatni odcinek programu „Ewa gotuje” inspirowany był kuchnią śląską. „Garnuszek górnika” to potrawa, która w tamtym regionie serwowana jest podczas uroczystości rodzinnych. Dwa rodzaje mięs zapiekanych w gęstym, aromatycznym sosie, to doskonały pomysł na obiad nie tylko na Śląsku. Wypróbujcie go podczas niedzielnego spotkania, a wasi goście poproszą o dokładkę. 

Jak przygotować sos rumiany? 

Ten sos to podstawa tej potrawy. Wzbogaca smak i nadaje gęstości. Do jego przygotowania będziecie potrzebować: masła, mąki, cebuli i wywaru mięsnego lub bulionu.  

Zrumieńcie masło w rondelku, dodajcie posiekaną cebulę i smażcie, aż zacznie zmieniać kolor. Wówczas dosypcie mąkę i przesmażcie razem. Dolejcie wywar, a następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem. 

Zobacz także:

Przepis na sycący „garnuszek górnika” według Ewy Wachowicz 

Składniki: 

  • ½ kg szynki wieprzowej  

  • ½ kg kawałka miękkiej wołowiny 

  • mąka do obtoczenia  

  • 3 szklanki sosu rumianego  

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

  • garść podgotowanej fasolki szparagowej  

  • 3 ogórki kiszone 

  • 5 ziemniaków w mundurkach  

  • 1 łyżka smalcu  

  • sól 

  • pieprz  

Sposób przygotowania: 

  1. Dwa rodzaje mięs pokrójcie w plastry i nieco rozbijcie. Możecie użyć dowolnego mięsa wołowego. 

  1. Rozbite mięso przyprawcie sola i pieprzem, a następnie obtoczcie w mące.  

  1. Na patelnię włóżcie łyżkę smalcu i smażcie mięso na mocno rozgrzanym tłuszczu.  

  1. Na patelnię po smażeniu mięsa wlejcie przygotowany wcześniej sos rumiany. Dołóżcie do niego koncentrat pomidorowy i wymieszajcie. 

  1. Pokrójcie fasolkę szparagową i ogórki kiszone. Ogórki w kostkę, fasolkę na mniejsze części. Dodajcie do sosu i przyprawcie całość. 

  1. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierzcie ze skóry i pokrójcie w „ósemki”. Ułóżcie na dnie glinianego naczynia do zapiekania. Na ziemniaki połóżcie podsmażone mięso i zalejcie wszystko sosem warzywno-pomidorowym. 

  1. Przykryte naczynie wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez około pół godziny. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl