Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Nie uwierzycie po co
ONS/AdobeStock
Newsy

Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Niesamowicie wpływa na smak dania

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na kluski śląskie. Dodaje do nich pewien bardzo nietypowy składnik.

Kluski śląskie to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Polacy uwielbiają je na równi z ziemniakami i kopytkami. Kluski śląskie idealnie komponują się z mięsem w sosie i z różnego rodzaju gulaszami, ale też z powodzeniem odnajdą się w towarzystwie kotleta schabowego czy zrazów. Jak je przygotuje Ewa Wachowicz?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski śląskie Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Nie tylko prowadzi kulinarne programy, ale też ma swoim koncie wiele publikacji związanych z tym tematem. Ostatnio była Miss Polonia, podzieliła się przepisem właśnie na kluski śląskie. Być może trudno wam będzie w to uwierzyć, ale Wachowicz dodaje do nich... jabłko, które genialnie podkreśla ich smak i wcale nie sprawia, że danie od razu powinno być jedzone tylko na słodko. Odważycie się spróbować?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • miękkie jabłko
Zobacz także
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak

Ewa Wachowicz przedstawia przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon

Ewa Wachowicz przedstawia jesienny przepis na rosół. Przygotujcie śliwki i cynamon

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości w osolonym wrzątku.
  2. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub rozgniećcie tłuczkiem, aż uzyskacie gładką masę.
  3. Ciasto podzielcie na 4 części i jedną z nich odłóżcie na bok.
  4. Puste miejsce uzupełnijcie mąką ziemniaczaną.
  5. Cztery porcje ciasta zagniećcie razem z mąką, aż otrzymacie jednolitą masę.
  6. Odrywajcie po kawałku ciasta, po czym do każdego z nich wkładajcie po niewielkiej kosteczce jabłka.
  7. Formujcie kluski śląskie razem z dołeczkiem w środku.

Jak uformować idealne kluski śląskie?

Gotowe kluski powinny mieć następujące wymiary: ok. 4-5 cm szerokości i ok. 2-3 cm wysokości. Gdy będziecie lepić kluski nie zapomnijcie o obowiązkowej dziurce, którą wykonacie poprzez delikatne przyciśnięcie kawałka ciasta kciukiem. Poza walorami ozdobnymi, delikatne wgłębienie w kluskach, umożliwia lepsze ugotowanie się całkiem sporych klusków.

Jak długo gotować kluski śląskie?

  1. Gotowe kluski śląskie włóżcie do wrzącej, osolonej wody (róbcie to delikatnie, aby ciasto się nie rozpadło). 
  2. Woda z kluskami powinna lekko mrugać (nie może się agresywnie gotować).
  3. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  4. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, powinny się gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
  5. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
  6. Ewa Wachowicz zawsze przelewa je zimną wodą.

Źródło: haps.pl

wachowicz pierogi
ONS, AdobeStock
Newsy
Trik Ewy Wachowicz na genialny farsz do pierogów. Nie zna go prawie nikt
Myślicie, że o pierogach wiecie już wszystko? Wykorzystajcie trik Ewy Wachowicz na przygotowanie farszu – smakuje obłędnie!

Uwielbiana przez Polaków ekspert od gotowania Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać doskonałymi pomysłami na różne potrawy! Autorka książek i programów kulinarnych wkrótce zmierzy się z kolejnym wyzwaniem: będzie jurorką w nowym kulinarnym show . Była Miss Polonia to niekwestionowany autorytet w dziedzinie gotowania, dlatego regularnie zdradza swoje triki i pomysły na przygotowywanie tradycyjnych potraw np. na sernik według przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem podzieliła się sposobem na przyrządzenie farszu do pierogów z kapustą i grzybami . Wypróbujecie? Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz Do przygotowania smacznych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki podane poniżej – osobno do ciasta i do farszu: Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Składniki do farszu: 300 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 1 cebula 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie ciasta: Wysypcie przesianą mąkę na stolnicę w kształt kopczyka. W jego środek wlejcie szklankę wrzątku i nożem wymieszajcie mąkę z wodą. Gdy zaczną już robić się z niej kluski, ponownie zróbcie dołek na środku kopczyka i wbijcie w niego jedno jajko. Wymieszajcie składniki i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie je i odstawcie na 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie. Powinno mieć grubość ok. 3 mm. Przygotowanie farszu: Dzień wcześniej włóżcie grzyby do miski i zalejcie wodą. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie grzyby z wody, ale nie wylewajcie jej! To bardzo ważne – Ewa podkreśla, że woda, w której moczyły się suszone grzyby, jest doskonałym...

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.
Adobe Stock
Newsy
Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą
Kluski śląskie najlepiej pasują do zrazów wołowych, gulaszu, czy potrawki. Czasem wychodzą gumowate i twarde. Zdradzamy jak zrobić idealne.

Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. W przepisie na kluski śląskie równie ważny jest wybór mąki i jej proporcje. Jeżeli nie chcecie, aby kluski wyszły gumowate, nie zapomnijcie, że mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Najłatwiej ziemniaki przełożyć do miski, delikatnie wygładzić je łyżką i podzielić na 4 części. Teraz wystarczy wyjąć jedną część ziemniaków, a w puste miejsce po ziemniakach, wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Nie zapomnijcie tylko do masy dodać z powrotem wcześniej wyjętej części ziemniaków. Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie? Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujecie gotować śląski przysmak, najlepiej kupcie ziemniaki typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. Najlepsze będą m.in. odmiany takie jak: Ibis Bursztyn Gracja Przepis na kluski śląskie według Magdy Gessler Magda Gessler, w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, podała przepis na bezbłędne kluski. Wykorzystajcie je do swoich dań. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  1 jajko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i odcedźcie, a gdy będą jeszcze ciepłe, przepuśćcie przez praskę Dodajcie mąkę wedle proporcji i patentu z miską opisanego powyżej, a następnie jajko oraz sól. Połączcie ciasto na gładką masę. Wyrabiajcie je rękami. Jeżeli ciasto będzie za bardzo klejące, podsypcie jeszcze odrobiną mąki, ale nie dodawajcie jej za jednym razem za dużo, lepiej zrobić tę czynność kilka razy. Gładkie ciasto formujcie w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę drewnianą łyżką. Zagotujcie w garnku osoloną wodę. Przed...

ile ziemniaków i mąki na kluski śląskie
Adobe Stock
Newsy
Ile ziemniaków i ile mąki trzeba dodać do klusek śląskich? Odpowiedź może zadziwić
W poszukiwaniu idealnych proporcji składników na kluski śląskie, zajrzeliśmy do kilku książek kucharskich. Jaki powinien być stosunek ziemniaków do mąki?

Biołe kluski, guminowe, kartofelmelklezy, gumiklyjzy – trzeba z ręką na sercu przyznać, że Ślązacy mają fantazję iście ułańską, jeżeli chodzi o nazywanie swoich ukochanych klusków śląskich. Niezależnie od tego jak bardzo pieszczotliwą nazwę nadadzą swoim wyrobom śląskie gospodynie, muszą wcześniej zadbać o odpowiednie proporcje składników do ich przygotowania. Jaka jest idealna proporcja składników na kluski śląskie? Chodzi oczywiście o stosunek ziemniaków do mąki. Jaka jest złota proporcja? Postanowiliśmy sprawdzić to w fachowej literaturze. Jaki z tego wniosek? Cóż, źródła nie są ze sobą całkiem zgodnie. Która z nich jest najbliżej prawdy o idealnych kluskach śląskich? W książce Otyli Słomczyńskiej i Stanisławy Sochackiej „Nowa kuchnia śląska” z 1989 roku, czytamy o proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej 4:1. Podobnie rzecz ma się w wydanej rok później książce „Śląska kucharka doskonała” pióra Elżbiety Łabońskiej.  Znajdujemy taką samą informację - proporcja 4:1. Tyle o proporcjach między kartoflami a mąką ziemniaczaną od rodowitych Ślązaczek. Nieco inaczej sprawę widzą ogólnopolskie wydawnictwa. „Podręcznik do nauki zawodu kucharz w technikum i szkole policealnej” z 2011 roku, podpowiada nam z kolei proporcję 3:1. Co na to dumni mieszkańcy Katowic, Gliwic i Chorzowa? Jak smakują kluski śląskie z większą ilością mąki ziemniaczanej? Która strona ma rację? Zapewne nie ma jednej, zapisanej przed laty stałej proporcji obu tych kluczowych składników. Kluski z większą ilością świeżo utłuczonych ciepłych ziemniaków będą na pewno bardziej delikatne i mięciutkie. Wpływ na ostateczną proporcję ma także rodzaj ziemniaków i ich zawartość skrobi. Jeżeli obawiacie się...

Przepis na kluski śląskie z cebulą
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka
Kluski śląskie wcale nie muszą być zwyczajne i nudne. Ciasto przygotowane z dodatkiem prażonej cebulki smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie.  Kluski śląskie z cebulką Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie. Przepis na cebulowe kluski śląskie Będziecie potrzebować 500 gramów ziemniaków 150 gramów mąki ziemniaczanej 1 cebuli 1 jajka Oleju do smażenia Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem.  Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa. Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami).  Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie...