Kluski śląskie to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. W kategorii dodatków do gęstych sosów, Polacy uwielbiają je na równi z ziemniakami i kopytkami. Kluski śląskie idealnie komponują się z mięsem w sosie i z różnego rodzaju gulaszami, ale też z powodzeniem odnajdą się w towarzystwie kotleta schabowego czy zrazów. Jak je przygotuje Ewa Wachowicz?

Przepis na kluski śląskie Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to niekwestionowany autorytet w kwestii gotowania. Nie tylko prowadzi kulinarne programy, ale też ma swoim koncie wiele publikacji związanych z tym tematem. Ostatnio była Miss Polonia, podzieliła się przepisem właśnie na kluski śląskie.

Być może trudno wam będzie w to uwierzyć, ale Wachowicz dodaje do nich... jabłko, które genialnie podkreśla ich smak i wcale nie sprawia, że danie od razu powinno być jedzone tylko na słodko. Odważycie się spróbować?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • lekko kwaśne jabłko

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości w osolonym wrzątku.
  2. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub rozgniećcie tłuczkiem, aż uzyskacie gładką masę.
  3. Ciasto podzielcie na 4 części i jedną z nich odłóżcie na bok.
  4. Puste miejsce uzupełnijcie mąką ziemniaczaną.
  5. Cztery porcje ciasta zagniećcie razem z mąką, aż otrzymacie jednolitą masę.
  6. Odrywajcie po kawałku ciasta, po czym do każdego z nich wkładajcie po niewielkiej kosteczce jabłka.
  7. Formujcie kluski śląskie razem z dołeczkiem w środku.

Jak uformować idealne kluski śląskie?

Gotowe kluski powinny mieć następujące wymiary: ok. 4-5 cm szerokości i ok. 2-3 cm wysokości. Gdy będziecie lepić kluski nie zapomnijcie o obowiązkowej dziurce, którą wykonacie poprzez delikatne przyciśnięcie kawałka ciasta kciukiem. Poza walorami ozdobnymi, delikatne wgłębienie w kluskach, umożliwia lepsze ugotowanie się całkiem sporych klusków.

Zobacz także:

Jak długo gotować kluski śląskie?

  1. Gotowe kluski śląskie włóżcie do wrzącej, osolonej wody (róbcie to delikatnie, aby ciasto się nie rozpadło). 
  2. Woda z kluskami powinna lekko mrugać (nie może się agresywnie gotować).
  3. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  4. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, powinny się gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
  5. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
  6. Ewa Wachowicz zawsze przelewa je zimną wodą, ale z tego kroku możecie zrezygnować.