ewa gawryluk
ONS, Flickr
Newsy

Ewa Gawryluk wprost uwielbia czekoladowe ciasto. Aktorka podzieliła się z fanami przepisem. Jest naprawdę świetny

Cudowna zarówno na ekranie, jak i w kuchni – Ewa Gawryluk podaje swój przepis na ciasto czekoladowe.

Na pewno kojarzycie polską aktorkę Ewę Gawryluk z jej znanych ról w filmach i serialach. Ewa zagrała między innymi w filmach „Dom” w roli Niki, „Podatku od miłości” jako Jadwiga Matysiak czy w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wcieliła się w postać Ewy Hoffer. Ale praca na planie to nie jedyna pasja aktorki! Ewa Gawryluk przyznaje się do swojego drugiego hobby, którym jest gotowanie. Potrafi zrobić genialne ciasto czekoladowe i zdradziła nawet swój przepis! My na pewno go wypróbujemy, bo wygląda przepysznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Murzynek czy brownie?

W ostatnich latach furorę robią przepisy na ciasta dotychczas w Polsce nieznane. Popularne stało się brownie, czyli ciasto czekoladowe ze Stanów Zjednoczonych. Jednak czytając przepisy na brownie można dojść do wniosku, że przecież to dokładnie to samo, co polski murzynek! Dlaczego więc używa się angielskiej nazwy zamiast polskiej? Okazuje się, że jednak jest między tymi ciastami różnica. Choć oba to ciężkie, czekoladowe wypieki, to różnią się konsystencją. Polski murzynek jest dość suchy i bardzo puszysty. Z kolei brownie to ciasto niezwykle mocno kakaowe i bardzo ciężkie, wręcz wilgotne.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

Przepis Ewy Gawryluk na ciasto czekoladowe

Dziś podajemy wam klasyczny przepis na ciasto czekoladowe od aktorki Ewy Gawryluk. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 150 g masła roztopionego
  • 50 g mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamcie i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Uważajcie, by się nie przypaliła! Jeżeli będziecie rozpuszczali tabliczki w mikrofali, najlepiej ustawcie niską moc i co jakiś czas wymieszajcie zawartość, by równomiernie się rozpuszczała.
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie żółtka z cukrem. W trakcie ubijania, dodawajcie do żółtek zaparzoną kawę i roztopione masło. Na koniec wsypcie przesianą mąkę z dodatkiem jednej łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Ubijcie białka na pianę i powoli mieszając dodawajcie do masy.
  4. Tortownicę wysmarujcie masłem i wlejcie do niej ciasto. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczcie przez około 40 minut. Smacznego!
ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

ciasto 3 bit przepis
Gotujmy.pl
Newsy
3 Bit to bardzo popularne i smaczne ciasto. A z tego przepisu udaje się za każdym razem
Szukasz inspiracji na ciasto? Mamy coś dla ciebie! Jest smaczne, puszyste, a do tego nie trzeba go piec w piekarniku!

Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców. Ciasta bez pieczenia Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze. Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu! Przygotuj te składniki: 0,5 l mleka 300 ml śmietany 30% 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 1 saszetka cukru wanilinowego Kostka masła Cukier puder 1 fix śmietanowy Pół łyżki żelatyny Pół tabliczki czekolady 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy) 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło. W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj...

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

Ewa Chodakowska
ons/Adobe Stock
Gwiazdy
Tyle trzeba zapłacić za słodycze w sklepie Chodakowskiej! Ceny jak z kosmosu!
Zdrowe i smaczne słodycze od Ewy Chodakowskiej to produkty, po które z chęcią sięgnęłaby niejedna Polka. Ich ceny mogą jednak przyprawić o zawrót głowy…

Znana trenerka fitness, Ewa Chodakowska, na co dzień wspiera Polaków w drodze po zdrowie i lepszy wygląd. Oprócz wymagających planów treningowych kobieta rozpisuje również diety, a także prowadzi sklep internetowy „BeBio”. Zakupy u Chodakowskiej Oferta sklepu jest bardzo rozbudowana. Możesz w nim kupić między innymi kosmetyki ze starannie wyselekcjonowanych i naturalnych składników, sprzęt do ćwiczeń, a nawet ubrania sportowe . W ofercie sklepu nie mogło również zabraknąć zdrowych przysmaków. Oprócz tak zwanych superfoods, na które składają się między innymi suplementy diety, musli, zioła oraz napoje wspierające odporność i oczyszczanie, Chodakowska wypuściła linię słodyczy pod nazwą BeRaw . „Be raw” to w dosłownym tłumaczeniu „być surowym”. Nazwa odnosi się przede wszystkim do faktu, że produkty tej linii są tworzone z naturalnych składników i w żaden sposób nieprzetwarzane. W ofercie można znaleźć między innymi masła orzechowe i soki. Jednak największą uwagę przyciągają batoniki proteinowe oraz zdrowe ciasteczka. Batoniki i ciasteczka W sklepie internetowym BeBio znajdziemy masę batoników proteinowych o przeróżnych smakach – kokosowe, malinowe, orzechowe, czekoladowe, a nawet piernikowe. Masa każdego z nich wynosi 40 gramów . Ciasteczka od Chodakowskiej również kuszą swoimi smakami. Wśród nich znajdziemy między innymi borówkę, kawę, brownie, malinę, kokos i piernik. Masa jednego wynosi 20 gramów. Wielu zastanawia się pewnie, jak to możliwe, że te słodkości mogą pomóc nam w schudnięciu. Wytłumaczenie jest proste. Słodycze od Chodakowskiej nie zawierają cukru dodanego, a jedynie naturalną słodycz zaczerpniętą na przykład z daktyli. Już jeden taki batonik lub ciasteczko potrafi...