Na pewno kojarzycie polską aktorkę Ewę Gawryluk z jej znanych ról w filmach i serialach. Ewa zagrała między innymi w filmach „Dom” w roli Niki, „Podatku od miłości” jako Jadwiga Matysiak czy w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wcieliła się w postać Ewy Hoffer. Ale praca na planie to nie jedyna pasja aktorki! Ewa Gawryluk przyznaje się do swojego drugiego hobby, którym jest gotowanie. Potrafi zrobić genialne ciasto czekoladowe i zdradziła nawet swój przepis! My na pewno go wypróbujemy, bo wygląda przepysznie!

Murzynek czy brownie?

W ostatnich latach furorę robią przepisy na ciasta dotychczas w Polsce nieznane. Popularne stało się brownie, czyli ciasto czekoladowe ze Stanów Zjednoczonych. Jednak czytając przepisy na brownie można dojść do wniosku, że przecież to dokładnie to samo, co polski murzynek! Dlaczego więc używa się angielskiej nazwy zamiast polskiej? Okazuje się, że jednak jest między tymi ciastami różnica. Choć oba to ciężkie, czekoladowe wypieki, to różnią się konsystencją. Polski murzynek jest dość suchy i bardzo puszysty. Z kolei brownie to ciasto niezwykle mocno kakaowe i bardzo ciężkie, wręcz wilgotne.

Przepis Ewy Gawryluk na ciasto czekoladowe

Dziś podajemy wam klasyczny przepis na ciasto czekoladowe od aktorki Ewy Gawryluk. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 150 g masła roztopionego
  • 50 g mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamcie i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Uważajcie, by się nie przypaliła! Jeżeli będziecie rozpuszczali tabliczki w mikrofali, najlepiej ustawcie niską moc i co jakiś czas wymieszajcie zawartość, by równomiernie się rozpuszczała.
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie żółtka z cukrem. W trakcie ubijania, dodawajcie do żółtek zaparzoną kawę i roztopione masło. Na koniec wsypcie przesianą mąkę z dodatkiem jednej łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Ubijcie białka na pianę i powoli mieszając dodawajcie do masy.
  4. Tortownicę wysmarujcie masłem i wlejcie do niej ciasto. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczcie przez około 40 minut. Smacznego!