ewa gawryluk
ONS, Flickr
Newsy

Ewa Gawryluk wprost uwielbia czekoladowe ciasto. Aktorka podzieliła się z fanami przepisem. Jest naprawdę świetny

Cudowna zarówno na ekranie, jak i w kuchni – Ewa Gawryluk podaje swój przepis na ciasto czekoladowe.

Na pewno kojarzycie polską aktorkę Ewę Gawryluk z jej znanych ról w filmach i serialach. Ewa zagrała między innymi w filmach „Dom” w roli Niki, „Podatku od miłości” jako Jadwiga Matysiak czy w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wcieliła się w postać Ewy Hoffer. Ale praca na planie to nie jedyna pasja aktorki! Ewa Gawryluk przyznaje się do swojego drugiego hobby, którym jest gotowanie. Potrafi zrobić genialne ciasto czekoladowe i zdradziła nawet swój przepis! My na pewno go wypróbujemy, bo wygląda przepysznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Murzynek czy brownie?

W ostatnich latach furorę robią przepisy na ciasta dotychczas w Polsce nieznane. Popularne stało się brownie, czyli ciasto czekoladowe ze Stanów Zjednoczonych. Jednak czytając przepisy na brownie można dojść do wniosku, że przecież to dokładnie to samo, co polski murzynek! Dlaczego więc używa się angielskiej nazwy zamiast polskiej? Okazuje się, że jednak jest między tymi ciastami różnica. Choć oba to ciężkie, czekoladowe wypieki, to różnią się konsystencją. Polski murzynek jest dość suchy i bardzo puszysty. Z kolei brownie to ciasto niezwykle mocno kakaowe i bardzo ciężkie, wręcz wilgotne.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Przepis Ewy Gawryluk na ciasto czekoladowe

Dziś podajemy wam klasyczny przepis na ciasto czekoladowe od aktorki Ewy Gawryluk. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 150 g masła roztopionego
  • 50 g mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamcie i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Uważajcie, by się nie przypaliła! Jeżeli będziecie rozpuszczali tabliczki w mikrofali, najlepiej ustawcie niską moc i co jakiś czas wymieszajcie zawartość, by równomiernie się rozpuszczała.
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie żółtka z cukrem. W trakcie ubijania, dodawajcie do żółtek zaparzoną kawę i roztopione masło. Na koniec wsypcie przesianą mąkę z dodatkiem jednej łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Ubijcie białka na pianę i powoli mieszając dodawajcie do masy.
  4. Tortownicę wysmarujcie masłem i wlejcie do niej ciasto. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczcie przez około 40 minut. Smacznego!
Małgorzata Socha
ONS
Newsy
Małgosia Socha zdradziła swój przepis na nieziemskie ciasto czekoladowe. Palce lizać
Jak ona to robi? Małgorzata Socha pomimo aktorskich obowiązków piecze wspaniałe ciasta. A do tego wciąż utrzymuje wspaniałą figurę.

Tylko pozazdrościć. Nie dość, że piękna i utalentowana, to i jeszcze uzdolniona w temacie kulinariów. 40-letnia dziś aktorka zdobyła szeroką popularność i sympatię widzów dzięki roli nieco roztrzepanej Violetty Kubasińskiej w serialowym hicie TVN-u „Brzydula”. Po ponad 10 latach od emisji pierwszej odsłony komediowego serialu Małgosia powróciła do swojej brawurowej roli i rozśmiesza nas na ekranie swoimi żartami i gafami. Oprócz gry w serialach, filmach i reklamach, serialowa Viola znajduje także czas na swoje małe przyjemności. Taką jest dla Małgorzaty Sochy pieczenie ciast. Aktorka nie wstydzi się swojego hobby i dzieli się swoimi dokonaniami w sieciach społecznościowych. Wypieki Małgosi Sochy robią wrażenie. Aktorka znów pochwaliła się na swoim Instagramie perfekcyjnym ciastem czekoladowym.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Małgorzata Socha (@malgosia_socha) Aktorka na załączonej fotografii smakuje z uśmiechem ciasto. Obok talerzyka ze skromnym kawałkiem czekoladowego brownie znajduje się zaś kawa. Nieprzypadkowo. Latte, espresso, albo zwykła czarna zalewajka – każda kawa świetnie będzie współgrała z tym mocno czekoladowym deserem. Przepis na ciasto czekoladowe Małgosi Sochy Składniki na ciasto: 20 dag masła (kostka) 20 dag czekolady gorzkiej 64% (2 tabliczki) 4 jajka Szklanka cukru pudru 20 dag mąki (Małgosia używa w swojej wersji wegańskiej mąki z migdałów) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Podwójne espresso (ok. filiżanka mocnej, ciemnej kawy) 2 kieliszki...

czekoladowe ciasteczka Chodakowskiej przepis
ONS.pl/Instagram/chodakowskaewa
Newsy
Czekoladowe ciasteczka Ewy Chodakowskiej pachną i smakują tak obłędnie, że zjecie je do ostatniego okruszka
Znana trenerka fitness, Ewa Chodakowska, podzieliła się ze swoimi fanami kolejnym, oszałamiająco zdrowym i łatwym przepisem na energetyczne ciasteczka.

W ramach kolejnego fitnessowego projektu Ewa Chodakowska postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami niesamowicie prostym przepisem na energetyczne ciasteczka. Mam dla Ciebie BEZPIECZNY POST, który - jak obstawiam - wywołuje tylko POZYTYWNE EMOCJE. No bo kto się przyczepi do CIASTECZEK, w dodatku ENERGETYCZNYCH – czytamy na Instagramie Ewy Chodakowskiej. Zdjęcie kokosowo-kakaowych ciasteczek, do złudzenia przypominających zwykłe, czekoladowe przysmaki, podbiło serca fanów zdrowego stylu życia. W komentarzach nie zabrakło głosów zachwytu. „Na pewno je zrobię, pycha!”, „Uwielbiam kokosowo czekoladowe słodkości”, „Pyszności. Na sam widok ślinka cieknie. Na pewno zrobię”, Uwielbiam te twoje przepisy na małe co nieco”, „Podobają mi się składniki - wszystkie mega korzystne dla organizmu” Jeśli myślicie podobnie, koniecznie przetestujecie ten przepis. Przepis na ciasteczka od Ewy Chodakowskiej Będziecie potrzebować 120 gramów mąki kokosowej 40 gramów mielonej guarany 50 gramów masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżek cukru kokosowego 2 łyżek kakao Ziarenek z 1 laski wanilii Szczypty cynamonu Szczypty soli 1 jajka Przygotowanie Wszystkie wymienione składniki umieśćcie w dużej misce i zagniećcie na jednolitą masę. Dla lepszego efektu możecie przesiać przez sitko sypkie składniki. Pamiętajcie, by masło było w temperaturze pokojowej, dzięki temu łatwiej wam będzie z nim pracować. Tak przygotowane ciasto umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, zacznijcie z niego lepić niewielkie kuleczki, a następnie umieszczajcie je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia....

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia , ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych , które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników , jest idealne dla osób, które nie lubią piec. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 120g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30g ciemnego kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki na krem 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki kaszy manny 250g masła Składniki na polewę 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin Przygotowanie Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała. Smacznego! Źródło:...

Ewa Gawryluk mimo 53-lat ma szczupłą figurę bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki
ONS.pl
Newsy
Ewa Gawryluk ma 53 lata i szczupłą figurę, bo ograniczyła słodkości. Czasem jednak robi te kakaowe babeczki
Poznajcie ten przepis! Aktorka nie mogła się oprzeć!

Ewa Gawryluk to znana polska aktorka. Można zobaczyć ją zarówno na ekranach telewizyjnych, jak i na deskach teatrów. Widzowie znają ją z występów w serialach. Od wielu lat gra między innymi w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wciela się w postać Ewy Nowak-Hoffer. Aktorka ma 53 lata, a jej figura wprost zachwyca! Sama mówi, że zawdzięcza to samozaparciu i skutecznemu ograniczaniu słodkości. Aktorka co jakiś czas pozwala sobie jednak na odstępstwa od diety. Niedawno podzieliła się na swoim Instagramie pomysłem na deser. Przygotowała pyszne kakaowe babeczki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Gawryluk (@ewa_gawryluk)   Przepis na babeczki jest bardzo prosty! Nie trzeba ich nawet piec. Robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Lista składników też nie jest wyszukana. Składniki na babeczki kakaowe bez pieczenia 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao Bakalie: orzechy włoskie, laskowe lub ziemne, rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową Kilka ciasteczek owsianych w czekoladzie Przygotowanie babeczek bez pieczenia Masło i mleko pogrzejcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodajcie do rondla kakao i cukier. Mieszajcie aż do rozpuszczenia, uważając, żeby mleko nie wykipiało. Żelatynę rozpuśćcie w osobnym naczyniu w kilku łyżkach zimnego mleka. Mieszajcie, żeby żelatyna była gładka. Dodajcie żelatynę do gotującej się masy i dokładnie wymieszajcie. Zwróćcie uwagę, żeby nie było żadnych grudek. Odstawcie masę na...