
Europosłanka Sylwia Spurek od lat jest zagorzałą weganką. W jej menu nie znajdziemy mięsa, ryb ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak zatem będą wyglądały jej święta? Spurek zdradziła, że w jej świątecznym menu znajdzie się 12 typowo wegańskich potraw. Co na przykład?
Wymarzone święta Sylwii Spurek
Sylwia Spurek jest wielką miłośniczką zwierząt i od lat walczy o ich prawa. Z okazji zbliżających się świąt, europosłanka Zielonych zaapelowała o niejedzenie mięsa ryb. Spurek zachęca do przygotowania wegańskiego menu, które z powodzeniem może zastąpić karpie i śledzie. Jak sama przyznaje, marzą jej święta wolne od zabijania zwierząt:
- Marzy mi się, że święta będą kojarzyły się wyłącznie z ciepłem rodzinnym, szacunkiem i bezpieczeństwem, a nie z zabijaniem niewinnych zwierząt – powiedziała „Super Expressowi”.
Sylwia Spurek namawia do niekupowania żywego karpia
Już za kilka dni święta. Z tej okazji europosłanka apeluje do Polaków o to, by nie kupowali żywych karpi:
- Nie kupujmy żywych karpi, nie nośmy ich w foliowych workach, nie zadawajmy im cierpienia. Przecież te świata są symbolem nadziei, życia i miłości. A my nadal urządzamy świąteczną rzeź karpi – mówi.
Sylwia Spurek zdradziła, jakie potrawy zagoszczą na jej wigilijnym stole:
- Mam apel do wszystkich: zrezygnujcie z karpi, innych ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego. Zobaczycie, że święta bez krzywdzenia zwierząt nadal mogą być rodzinne, pełne ciepła i miłości. Uwielbiamy z Marcinem Boże Narodzenie. Dlatego na moim wigilijnym stole będzie jak zawsze 12 potraw – każda wegańska. A może, gdyby Jezus narodził się teraz, byłby weganinem i wszystkich nas namawiał do przejścia na weganizm? – mówi.
Przepis na wegańskiego śledzika Sylwii Spurek
Spurek podzieliła się z internautami przepisem na wegańskiego śledzika, którego przygotowuje z boczniaków.
Składniki:
- Boczniaki
- cebula
- olej lniany (najlepiej tłoczony na zimno)
- musztarda
- ocet
- liście laurowe
- ziarna ziela angielskiego
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu i sól morska
Przygotowanie:
- Boczniaki pokrójcie w paseczki i usmażcie na oleju.
- Cebulę pokrójcie w piórka.
- Przygotujcie marynatę, dodajcie smażone boczniaki i cebulę.
- Całość wymieszajcie, a potem przełóżcie do słoika i włóżcie na 24 godziny do lodówki.
Na koniec Sylwia Spurek życzy wszystkim Polakom rodzinnych i... wegańskich świąt:
- Takie wegańskie śledziki to jedno z moich 12 wigilijnych dań. Pyszne, przyjazne dla środowiska i żadne zwierzę nie musi umierać. Rodzinnych i wegańskich świąt – powiedziała w wywiadzie dla „Super Expressu".
Źródło: Super Express