Energetyczny koktajl anny Lewandowskiej. Te 4 składniki postawią na nogi lepiej niż kawa .....i pomaga (coś zdrowotnego)
Adobe Stock
Newsy

Energetyczny koktajl Anny Lewandowskiej. Te 4 składniki postawią na nogi i zwiększą odporność.

Ten koktajl to tylko kilka składników, które macie w kuchni. Ale gdy raz zastąpicie nim poranną kawę, nie będziecie chcieli do niej wracać. Doda wam nie tylko energii, ale też zdrowia i urody.

Anna Lewandowska od dawna zachęca fanki do utrzymania dobrej kondycji i zdrowia. Zdrowy tryb życia, który promuje, bazuje na utrzymywaniu aktywności fizycznej i zdrowej diety.

Żona Roberta Lewandowskiego wprowadziła na rynek markę Heathy Plan by Ann, w ramach której można kupić zdrową żywność, w tym gotowe, wartościowe śniadania, skorzystać z cateringu lub wypróbować samodzielnie w domu jej proste przepisy.

Dziś podajemy przepis jej autorstwa na szybki koktajl, który ma zastąpić poranną kawę. Koktajl nawodni organizm, doda energii, poprawi metabolizm i ochroni przed bakteriami i wirusami. Picie koktajlu Ani Lewandowskiej codziennie rano zapewni energię, zdrowie, witalność, uchroni przed chorobami i pozwoli zachować dobrą sylwetkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na energetyczny koktajl Anny Lewandowskiej

Składniki

  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

  1. Do szklanki wlejcie odrobinę ciepłej wody. Dodajcie po pół łyżeczki każdej z przypraw.
  2. Wymieszajcie, dopełnijcie resztą ciepłej wody.
  3. Koktajl należy powoli sączyć zamiast porannej kawy.
Zobacz także
Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?

Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Energetyzujące i zdrowotne działanie składników koktajlu

Każdy ze składników jest cenionym dodatkiem zarówno w medycynie naturalnej, jak i kuchni. Dodawane do dań jako przyprawy, także działają leczniczo, ułatwiają trawienie, poprawiają metabolizm. Woda, jest natomiast najlepszym napojem nawadniającym organizm. Oto jak działa każdy ze składników koktajlu, oddzielnie:

  • Kurkuma swój intensywny kolor i zdrowotne działanie zawdzięcza kurkuminie. Warto ją stosować w codziennej diecie. Ma nie tylko właściwości pobudzające wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych, ale działa też antybakteryjnie i rozkurczająco. Sprzyja odchudzaniu, bo przyspiesza metabolizm. Do tego regeneruje i zmniejsza bóle mięśniowe.
  • Imbir łagodzi dolegliwości związane z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia. Poprawia też ukrwienie i dotlenienie komórek, działa korzystnie na układ odpornościowy.
  • Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, rozgrzewa organizm, dzięki czemu reguluje wydzielanie soków trawiennych. Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Z tego względu pieprz cayenne jest cenionym składnikiem diet odchudzających

Źródło: Radio Zet, hpba.pl, medonet.pl, Instagram

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Anna Lewandowska, rosół
ONS/Gotujmy.pl, bogusia82
Newsy
Anna Lewandowska podała przepis na rosół. Gotuje go zupełnie inaczej niż wszyscy
Co zawiera rosół, który poleca Lewandowska? Możemy zagwarantować, że będzie smakował wszystkim i wzmocni waszą odporność.

Rosół to jedna z bardziej popularnych polskich zup. Może też być świetną bazą pod szczawiową, krupnik czy pomidorówkę. Sporządza się go najczęściej z kury, ewentualnie z wołowiny lub baraniny. Różnorodne obyczaje Na Górnym Śląsku rosół robi się z gołębi. Baranina to zwyczaj ze Śląska Cieszyńskiego. Tradycyjnie zupę podaje się z makronem typu nitki, wstążki lub z lanymi kluskami. Rosół jest też potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo.  Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Jak ugotować smaczny rosół? Aby upichcić smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia.  Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. W Polsce w okresie PRL rosół stał się ulubionym daniem narodu. Należy do dań wskazywanych jako tradycyjne i typowe dla niedzielnego obiadu. Rosół Anny Lewandowskiej Trenerka i jej magiczny rosół Anna Lewandowska to specjalistka w dziedzinie zdrowia, diety, treningów i jak się okazuje - polskiej kuchni. Jej przepis na rosół, który można znaleźć na Instagramie, postawi na nogi każdego. Właśnie chorujecie? Zobaczcie, czego się spodziewać po tym urozmaiconym przez trenerkę posiłku. Lewandowska poleca go również sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Powinni bowiem pamiętać, że pierwsze 12 godzin po wyjątkowym wysiłku jest najważniejsze, aby organizm mógł się w odpowiedni i pełny sposób zregenerować. Rosół inspirowano kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Przepis na niego jest zaskakująco prosty i...

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...