Gołąbki wigilijne
własne
Newsy

Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 

Dzięki temu prostemu trikowi ekspresowo zawiniecie gołąbki. Zapewniamy, że żaden z nich nie rozpadnie się podczas gotowania.

Nie od dziś wiadomo, że babcie to skarbnica najcenniejszych kulinarnych trików. Nie inaczej jest w przypadku gołąbków. Jeśli chcecie zawinąć je szybko i dokładnie koniecznie przetestujcie ten sposób. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babciny sposób zawijania farszu w kapustę

Wystarczy, że nałożycie farsz na środek liścia, a następnie złożycie go w kopertę, położycie na drewnianej desce i zaczniecie rolować lekko dociskając przysmak. Zajmie wam to chwilę, a efekty będą powalające.

Przepis na gołąbki z grzybami

Będziecie potrzebować:

  • 1 główki kapusty
  • 400 ml bulionu
  • 300 gramów ryżu
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 2 cebul
  • 1 łyżki masła
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby umieśćcie w małej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie je do rondelka ze świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut, a następnie umieśćcie w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie go wraz ze zmielonymi grzybami i odstawcie.
  4. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z kapusty wytnijcie głąb, a następnie umieśćcie ją we wrzątku i gotujcie przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę.
  5. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z wody i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możecie zacząć rozbierać ją z liści. Zróbcie to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie.
  6. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować mieszanką grzybów i ryżu – na środku każdego liścia ułóżcie farsz, a następnie zwińcie go w kopertę, połóżcie na drewnianej desce i chwilę porolujcie lekko dociskając.
  7. Dno dużego garnka wyłóżcie najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a następnie zacznijcie na nich ciasno układać przygotowane gołąbki. Pamiętajcie, żeby kłaść je łączeniem do dołu, to zapobiegnie ich rozpadaniu.
  8. W osobnym naczyniu zagotujcie rosół i zalejcie nim ułożone w garnku gołąbki. Dodajcie wodę z moczenia grzybów. Całość gotujcie przez ok. 1 godzinę. 

Smacznego!

Staropolskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Pixabay
Newsy
Te staropolskie gołąbki zachwycą was swoim smakiem. Koniecznie dodajcie to do farszu. Będą wyborne
Choć gołąbki to danie znane w całej Polsce, w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Farsz do tych, zwanych pomorskimi, z pewnością was zaskoczy.

Większość Polaków słysząc o gołąbkach, ma przed oczami liście białej kapusty nafaszerowane ryżem i mięsem mielonym oraz polane sosem pomidorowym. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju ta wersja jest najpopularniejsza.  Z czym pomorzanie jadają gołąbki? Być może was to zdziwi, ale pomorzanie najczęściej przyrządzają gołąbki z farszem stanowiącym mieszankę kaszy pęczak i… suszonych grzybów. Potrawa ta pojawiła się na Żuławach po 1945 roku i zadomowiła się na stałe. Nic dziwnego. W końcu jest prosta, tania i smaczna. Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu, są naprawdę wyśmienite. Przepis na gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami Będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki kapusty 300 gramów kaszy pęczak (3 torebek) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 400 ml bulionu 2 cebul 1 łyżki masła Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia namoczone grzyby posiekajcie drobno, przełóżcie do rondelka, zalejcie świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut.  Kaszę pęczak ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie ją wraz z grzybami i cebulą, doprawcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z główki kapusty oddzielcie kilka liści i umieśćcie je we wrzątku na ok. 2 minuty. Sparzone wyjmijcie z...

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

gołąbki na kapuście przepis
Adobe Stock
Newsy
Najszybsze na obiad siekane gołąbki. Proste danie dla całej rodziny
Nie ma co ukrywać, że przepis na tradycyjne gołąbki jest dosyć pracochłonny. Jeśli jednak nie macie całego dnia na gotowanie, postawcie na siekane gołąbki. Ich przyrządzenie to dosłownie chwila.

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma jednak kilka mankamentów – wszystkie dotyczą kapusty. Na szczęście istnieje przepis, który rozwiąże wasze dotychczasowe problemy.  Przepis na siekane gołąbki Siekane gołąbki to świetna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanego mięsa mielonego owiniętego w liście kapusty – dzięki niej zaoszczędzicie mnóstwo czasu i nerwów. Sami się przekonajcie. Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 500 gramów mięsa mielonego 100 gramów ryżu 3 łyżek kaszy manny 1 litra bulionu (lub 1 kostki rosołowej) 1 cebuli 1 słoika passaty pomidorowej Oleju do smażenia Mąki do panierowania Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Kapustę obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści i wytnijcie z niej głąb. Tak przygotowaną posiekajcie w drobne kawałki i przełóżcie do dużej miski. Do kapusty dodajcie sól i dokładnie ją wymieszajcie. Na koniec powinniście ją nawet pougniatać, tak aby puściła soki i nieco zmiękła. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet chwilę dłużej. Po wyjęciu z wody nie powinien strzelać w zębach (dzieje się tak, kiedy jest zbyt twardy), ale też nie powinien być rozgotowany. Do kolejnej dużej miski przełóżcie mięso. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę i połączcie z mięsem. W misce z mięsem umieśćcie również kaszę mannę, ugotowany wcześniej ryż, odciśniętą z soków kapustę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanej masy zacznijcie formować niewielkie gołąbki i układać je na stolnicy lub drewnianej desce do krojenia. Do głębszego talerza nasypcie trochę mąki, a...

Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad
Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.  Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.  Gołąbki w różnych odsłonach  Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.  Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.  Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.   Przepis na postne gołąbki  Składniki: Główka kapusty włoskiej  40 g suszonych grzybów 250 g kaszy pęczak  2 cebule 2 szalotki 1 jajko Łyżka masła Łyżka mąki  200 ml śmietany 12 proc. Natka pietruszki Sól i Pieprz Olej Przygotowanie: Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.  W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.  Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki...