kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy

Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje

Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona:

Witaminy

Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego.

Błonnik

W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca!

Ulga dla żołądka

Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony.

Regulowanie cukru we krwi

Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety.

Przepis na szybką kapustę kiszoną

Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 3 duże główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka soli
  • Kminek
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Woda po gotowaniu ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę.
  2. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach.
  3. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski.
  4. Dodajcie sól, pieprz oraz płaską łyżeczkę kminku. Wszystko dokładnie wymieszajcie i zagniećcie.
  5. Odstawcie kapustę, by puściła soki.
  6. Przygotujcie wyparzone słoiki. Do środka włóżcie kapustę tak, by ciasno wypełniła każdy słoik. Odsączcie nadmiar soku.
  7. Zalejcie wszystkie słoiki wodą po ugotowaniu ziemniaków. Cała kapusta powinna być przykryta.
  8. Zakręćcie słoiki i odstawcie na kilka dni (około tydzień) w ciemne miejsce.
  9. Kapusta powinna być gotowa wtedy, gdy usłyszycie charakterystyczne „pyknięcie” słoików. Odkręćcie jeden i spróbujcie – powinna już być smaczna.
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń zdradził przepis na smaczną i zdrową kapustę kiszoną. Najwyższy czas ją przygotować
Jesień to idealny czas na przygotowanie domowej kapusty kiszonej. Swoim przepisem na to smaczne i bardzo zdrowe danie podzielił się Jakub Kuroń.

Zalety kapusty kiszonej można by wymieniać bez końca. Kiszona kapusta nie tylko doskonale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, ale też korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, ma pozytywne działanie na serce i układ krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona to prawdziwe bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera także naturalne mikroorganizmy wspierające nasze zdrowie. Możecie ją podawać do obiadu lub zrobić z niej przepyszny bigos czy farsz do pierogów. Nie kupujcie więcej kapusty kiszonej, tylko zróbcie ją sami, bo ta przygotowana w domowym zaciszu jest o wiele smaczniejsza od tej ze sklepu. Przepis na kapustę kiszoną Jakuba Kuronia Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, przygotujcie smaczną, domową kapustę kiszoną z przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz wzbogaca jej smak dodając do niej kwaśne jabłka i kminek. Jak ją przygotować? Przepis jest naprawdę prosty. Składniki: 10 kg białej kapusty 1 kg kwaśnych jabłek, typu szara reneta 40 g kminku 200 g soli Sposób przygotowania: Oczyśćcie główki kapusty z wierzchnich, nieładnych liści. Zdejmijcie z każdej główki kilka liści do wyłożenia nimi dna beczki. Przekrójcie każdą główkę na pół, usuńcie głąba, poszatkujcie i posolcie. Możecie  zostawić np. dwie główki kapusty w całości, żeby mieć potem „surowiec” do gołąbków. Dno beczki wyłóżcie liśćmi, wsypcie poszatkowaną kapustę, przesypcie ją kminkiem, liśćmi laurowymi oraz dodajcie do niej jabłka. Następnie ubijcie dokładnie kapustę (dawniej taką kapustę po prostu udeptywano nogami), do czasu, gdy na wierzchu pokaże się sól. Kapustę przykryjcie talerzem,...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem! Przepis na małosolną kapustę Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu: Składniki: mała główka młodej kapusty  2 marchewki 2 łyżki soli pęczek koperku opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy Przygotowanie kapusty małosolnej poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski dodajcie sól i ugniećcie widelcem marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach  posiekajcie koperek dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika). Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.  Pasuje świetnie do kotletów mielonych...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Przepis na wyśmienitą domową kapustę kiszoną w słoikach. Już nigdy nie kupicie jej w sklepie
Kiszona kapusta to podstawa wielu polskich dań. Jak zrobić domową kiszonkę, która zachwyci domowników? Sprawdźcie ten przepis!

Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Zobaczcie, co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy. Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Przepis na domową kapustę kiszoną Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne. W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę. Składniki: 1 kg kapusty 1-2 łyżeczki soli słoiki Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dodać różne dodatki, np.: startą marchew, kwaśne jabłka (odmiana szara reneta), żurawinę, śliwki węgierki . Przygotowanie: Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajcie o tym, żeby wyrzucić trzon. Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucjcie kapustę tak długo, aż zapełnimy cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą. Jak długo kapusta będzie się kisiła? Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie. Codziennie otwierajcie słoik i ubijajcie kapustę wyparzoną, drewnianą łyżką. W ten sposób odgazowujecie się...