kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy

Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje

Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona:

Witaminy

Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego.

Błonnik

W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca!

Ulga dla żołądka

Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony.

Regulowanie cukru we krwi

Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety.

Przepis na szybką kapustę kiszoną

Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka)
  • 1 marchewka
  • 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe)
  • Kminek
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Woda po gotowaniu ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę.
  2. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach.
  3. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski.
  4. Dodajcie sól, pieprz oraz płaską łyżeczkę kminku. Wszystko dokładnie wymieszajcie i zagniećcie.
  5. Odstawcie kapustę, by puściła soki.
  6. Przygotujcie wyparzone słoiki. Do środka włóżcie kapustę tak, by ciasno wypełniła każdy słoik. Odsączcie nadmiar soku.
  7. Zalejcie wszystkie słoiki wodą po ugotowaniu ziemniaków. Cała kapusta powinna być przykryta.
  8. Zakręćcie słoiki i odstawcie na kilka dni (około tydzień) w ciemne miejsce.
  9. Kapusta powinna być gotowa wtedy, gdy usłyszycie charakterystyczne „syknięcie” słoików. Odkręćcie jeden i spróbujcie – powinna już być smaczna.
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń zdradził przepis na smaczną i zdrową kapustę kiszoną. Najwyższy czas ją przygotować
Jesień to idealny czas na przygotowanie domowej kapusty kiszonej. Swoim przepisem na to smaczne i bardzo zdrowe danie podzielił się Jakub Kuroń.

Zalety kapusty kiszonej można by wymieniać bez końca. Kiszona kapusta nie tylko doskonale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, ale też korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, ma pozytywne działanie na serce i układ krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona to prawdziwe bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera także naturalne mikroorganizmy wspierające nasze zdrowie. Możecie ją podawać do obiadu lub zrobić z niej przepyszny bigos czy farsz do pierogów. Nie kupujcie więcej kapusty kiszonej, tylko zróbcie ją sami, bo ta przygotowana w domowym zaciszu jest o wiele smaczniejsza od tej ze sklepu. Przepis na kapustę kiszoną Jakuba Kuronia Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, przygotujcie smaczną, domową kapustę kiszoną z przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz wzbogaca jej smak dodając do niej kwaśne jabłka i kminek. Jak ją przygotować? Przepis jest naprawdę prosty. Składniki: 10 kg białej kapusty 1 kg kwaśnych jabłek, typu szara reneta 40 g kminku 200 g soli Sposób przygotowania: Oczyśćcie główki kapusty z wierzchnich, nieładnych liści. Zdejmijcie z każdej główki kilka liści do wyłożenia nimi dna beczki. Przekrójcie każdą główkę na pół, usuńcie głąba, poszatkujcie i posolcie. Możecie  zostawić np. dwie główki kapusty w całości, żeby mieć potem „surowiec” do gołąbków. Dno beczki wyłóżcie liśćmi, wsypcie poszatkowaną kapustę, przesypcie ją kminkiem, liśćmi laurowymi oraz dodajcie do niej jabłka. Następnie ubijcie dokładnie kapustę (dawniej taką kapustę po prostu udeptywano nogami), do czasu, gdy na wierzchu pokaże się sól. Kapustę przykryjcie talerzem,...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

Ile soli trzeba dodać do kiszenia kapusty? Odpowiednie proporcje to podstawa
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje na kilogram kapusty
Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty w domu jest nieco czasochłonne, aczkolwiek jej właściwości i smak wszystko wynagradzają. Aby wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku kluczowych kwestiach. Najważniejsza to odpowiednie proporcje składników oraz sól.

Do kiszenia kapusty nie potrzeba wielu składników. Wystarczy biała kapusta, sól i ewentualnie marchewka. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje soli i kapusty - dzięki temu będzie pyszna. Kiszona kapusta jest znana głównie ze swoich cennych właściwości. Może być świetnym uzupełnieniem wielu dań, bądź ich głównym składnikiem. Bigos , zasmażana kapusta czy surówka z jabłkiem to tylko kilka możliwości jej wykorzystania.  Ile soli do kiszenia kilograma kapusty? Sól odgrywa ważną rolę podczas fermentacji, dlatego należy stosować się do wskazówek. Na jeden kilogram poszatkowanej kapusty powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. To zapewni odpowiednie kiszenie. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to nic innego jak poszatkowana główka kapusty, czasami z dodatkiem marchewki, poddana kiszeniu poprzez zasolenie oraz proces fermentacji. Takie działanie pozwala zabezpieczyć żywność przed psuciem produktów i rozwojem bakterii. Swój kwaśny posmak zawdzięcza kwasowi mlekowemu, powstającemu w wyniku rozkładu cukrów.  Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kiszona kapusta nie tylko jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ale również dostarcza organizmowi szereg cennych składników odżywczych. Ten produkt jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie, gdyż zawiera niewielką ilość kilokalorii i można się nim zajadać do woli. Zdrowotnych właściwości kapusty kiszonej: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego obniża poziom złego cholesterolu utrzymuje właściwy poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu cukrzycy działa przeciwzapalnie wzmacnia odporność organizmu zmniejsza ryzyko występowania nowotworów.   Czytaj także: Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1...