Gołąbki to jedno z tradycyjnych i najbardziej popularnych polskich dań. Są podawane z sosem pomidorowym, a niekiedy z pieczarkowym. Jednak zdecydowanie najlepiej smakują z tym pierwszym.

Jest to idealna potrawa na niedzielny obiad w gronie najbliższych bądź na inną uroczystość. Zaskoczcie swoich gości i przygotujcie pyszny, aksamitny sos w zaledwie 10 minut!

Jak robi się tradycyjne gołąbki?

Gołąbki mogą wystąpić w wersji wegetariańskiej, jednak forma półmięsna jest najpopularniejsza. Do przygotowania farszu należy przygotować mięso mielone wieprzowe bądź drobiowe, ryż lub kaszę, cebulę oraz przyprawy. Przygotowane nadzienie z tych składników formuje się w podłużne klopsy i zawija wcześniej ugotowanymi liśćmi kapusty.

Takie gołąbki układa się w dużym naczyniu, po czym dusi się je na kuchence bądź piecze w piekarniku. W kwestii obróbki termicznej są dwie szkoły. Dzięki zawartości mięsa i węglowodanów w postaci kaszy lub ryżu są dość syte.

Zobacz także:

Przepis na sos do gołąbków

Gołąbki najczęściej podaje się solo lub polane sosem pomidorowym. Jednak są regiony w Polsce, gdzie serwuje się do nich inne dodatki w postaci ugotowanych ziemniaków bądź świeżego pieczywa. Dla niektórych jest to profanacja dania, mimo wszystko co region to inny obyczaj.

Wszyscy jednak jednogłośnie się zgadzają, iż najlepszym sosem do gołąbków jest sos pomidorowy. Sprawdźcie poniższy przepis na ekspresowe przygotowanie tego dodatku.

Składniki:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • przyprawa Maggi
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • sól  
  • pieprz
  • cukier
  • chili

Wykonanie: 

  1. Przecier pomidorowy z przyprawą Maggi przełóżcie do garnka. Dolejcie dwie szklanki wody oraz dodajcie łyżeczkę czosnku granulowanego, słodką mieloną paprykę, szczyptę cukru, sól, pieprz i chili według uznania. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i zagotujcie.
  2. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozróbcie w odrobinie wody, a następnie dodajcie ją do sosu. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl