Gołąbki w sosie
Gotujmy.pl/gosiapiotrek
Newsy

Ekspresowy aksamitny sos do gołąbków w 10 minut. Nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu 

Ekspresowy aksamitny sos do gołąbków w 10 minut. Nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu 

Gołąbki to jedno z tradycyjnych i najbardziej popularnych polskich dań. Są podawane z sosem pomidorowym, a niekiedy z pieczarkowym. Jednak zdecydowanie najlepiej smakują z tym pierwszym.

Jest to idealna potrawa na niedzielny obiad w gronie najbliższych bądź na inną uroczystość. Zaskoczcie swoich gości i przygotujcie pyszny, aksamitny sos w zaledwie 10 minut!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak robi się tradycyjne gołąbki?

Gołąbki mogą wystąpić w wersji wegetariańskiej, jednak forma półmięsna jest najpopularniejsza. Do przygotowania farszu należy przygotować mięso mielone wieprzowe bądź drobiowe, ryż lub kaszę, cebulę oraz przyprawy. Przygotowane nadzienie z tych składników formuje się w podłużne klopsy i zawija wcześniej ugotowanymi liśćmi kapusty.

Takie gołąbki układa się w dużym naczyniu, po czym dusi się je na kuchence bądź piecze w piekarniku. W kwestii obróbki termicznej są dwie szkoły. Dzięki zawartości mięsa i węglowodanów w postaci kaszy lub ryżu są dość syte.

Przepis na sos do gołąbków

Gołąbki najczęściej podaje się solo lub polane sosem pomidorowym. Jednak są regiony w Polsce, gdzie serwuje się do nich inne dodatki w postaci ugotowanych ziemniaków bądź świeżego pieczywa. Dla niektórych jest to profanacja dania, mimo wszystko co region to inny obyczaj.

Wszyscy jednak jednogłośnie się zgadzają, iż najlepszym sosem do gołąbków jest sos pomidorowy. Sprawdźcie poniższy przepis na ekspresowe przygotowanie tego dodatku.

Zobacz także
Panierka kotlet

Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Składniki:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • przyprawa Maggi
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • sól  
  • pieprz
  • cukier
  • chili

Wykonanie: 

  1. Przecier pomidorowy z przyprawą Maggi przełóżcie do garnka. Dolejcie dwie szklanki wody oraz dodajcie łyżeczkę czosnku granulowanego, słodką mieloną paprykę, szczyptę cukru, sól, pieprz i chili według uznania. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i zagotujcie.
  2. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozróbcie w odrobinie wody, a następnie dodajcie ją do sosu. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Połóżcie to na gołąbki a zakochacie się w ich smaku. Prosty trik a działa cuda
Wiemy, że ciężko w to uwierzyć, ale smak gołąbków może być jeszcze lepszy! Wykorzystajcie ten pomysł.

Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą przygotowują też nasi sąsiedzi Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Litwini i Niemcy. Danie to znane jest też w Szwecji, na Bałkanach, w Rumunii i Finlandii. Gołąbki uwielbia wiele narodów. Mięso wymieszane z ryżem lub kaszą, zawinięte w kapustę i duszone lub pieczone. Podawane najczęściej z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Wydaje się, że to danie to ideał, jednak wiemy, co jeszcze bardziej podkręci jego smak. Gołąbki pieczone z dodatkiem… Sekret polega na owinięciu gotowego do pieczenia gołąbka plasterkiem boczku. Niesamowicie podkręca on smak gołąbków i dodaje słonego, mięsnego aromatu. Od dawna wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Gołąbki z dodatkiem boczku, są więc jeszcze smaczniejsze niż tradycyjna wersja! Spróbujcie, a zakochacie się w nich od pierwszego kęsa. Składniki: Główka kapusty Kilogram łopatki wieprzowej 3 jajka 200 g ugotowanego ryżu Cebula 300 g parzonego, wędzonego boczku Sól Pieprz Szklanka bulionu Masło do wysmarowania formy Składniki na sos pomidorowy: Pół litra bulionu Liść laurowy Lubczyk lub maggi Łyżka mąki Sól i pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Mięso zmielcie w maszynce razem z cebulą. Do mięsa dodajcie ugotowany ryż, jajka. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie składniki.  Obgotujcie kapustę tak, by można było wyciąć z niej liście na gołąbki. Wytnijcie z liści zgrubienia i nałóżcie do wnętrza farsz. Zwijajcie gołąbki: najpierw boki, później przód. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Każdy gołąbek owińcie plastrem boczku i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Wlejcie do gołąbków szklankę bulionu. Pieczcie w 200 stopniach przez...

Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad 
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej przyrządzana jest w sosie pomidorowym i na bazie ryżu i mielonego mięsa. Można jednak wzbogacić to danie o jeden dodatek, który sprawi, że stanie się ono jeszcze lepsze! Z pewnością macie go w lodówce. 

Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej. Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę. Składniki: 0,5 główki białej młodej kapusty 0,5 tuszki z królika 1,5 szklanki ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka kucharka 1 łyżeczka czubricy czerwonej szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku Sos: 3 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka koncentratu 2 ząbki czosnku szczypta cukru 1 szklanka bulionu rosołowego 3 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej bazylia do smaku Przygotowanie: Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia.  Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa.  Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju.  Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody.  Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami.  Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze....

Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście
Ten świetny przepis spodoba się wszystkim zabieganym smakoszom gołąbków. Jeśli nie macie cierpliwości, czasu lub ochoty, by bawić się w kuchni z kapustą, zróbcie gołąbki leniwe w tej pysznej odsłonie!

Gołąbki leniwe , które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania. Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.   Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację!  Przepis na gołąbki leniwe Składniki: 700 g mięsa mielonego  1/2 główki młodej kapusty 100 g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka sól mielony pieprz suszony majeranek mielona słodka papryka olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii mielony pieprz papryka słodka szczypta chili  szczypta cukru sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.  Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor.  Sposób przygotowania sosu: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin,...

Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście
Gołąbki nie mogą się obyć bez sosu pomidorowego. Przygotowany na bazie pieczonych pomidorów jest przepyszny w smaku. Bliscy z pewnością nie odmówią dokładki.

Większość dań jest przyrządzanych z różnymi sosami. Jest to wręcz konieczność, gdyż nikt nie wyobraża sobie klopsików, placków ziemniaczanych czy gołąbków bez tradycyjnie przygotowanego dodatku. Zazwyczaj taki sos nadaje całości odpowiedniego aromatu. Tradycyjne gołąbki Gołąbki to jedno z polskich, tradycyjnych potraw. Są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu bądź kaszy z przyprawami. Taki farsz jest zawijany w ugotowane liście kapusty. Całość zapieka się w naczyniu żaroodpornym bądź dusi na niewielkim ogniu. To jedno z ulubionych dań Polaków. Jest dosyć pracochłonne, toteż gości na stole podczas wyjątkowych uroczystości. Sos z pieczonych pomidorów Nikt nie wyobraża sobie gołąbków solo, bez żadnego sosu. Można by rzec, iż byłby to karygodny błąd. To danie najczęściej podaje się z sosem pomidorowym, a niekiedy pieczarkowym. Wiele gospodyń domowych przyrządza taki dodatek z koncentratu bądź passaty pomidorowej. Jednak sos będzie zdecydowanie lepszy z pieczonych pomidorów. Dzięki temu trikowi będzie on znacznie bardziej aromatyczny i lepiej podkreśli smak całego dania. Przepis na sos do gołąbków z pieczonych pomidorów Składniki: 1 kg pomidorów 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 cebula 150 ml śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym. Pokrójcie je w ćwiartki. Cebulę obierzcie z łupinek oraz posiekajcie ją w plastry. Czerwoną paprykę umyjcie, wytrzyjcie ręcznikiem, a później wydrążcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obierzcie. Wszystkie obrane i pokrojone warzywa ułóżcie na blaszce do pieczenia....