Podczas niedzielnego obiadu, na stole zazwyczaj goszczą tradycyjne dania jak kotlety mielone czy schabowe. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich weekendu, gdyż zachwycają swoim smakiem. Czasem jednak warto przygotować coś innego, by nie tylko zaskoczyć bliskich, ale i spróbować nowych smaków. 

Kotlety drobiowe z ananasem 

Zazwyczaj wszelkie kotlety są przyrządzane z mięsa wieprzowego. W tym przypadku niezawodnie sprawdzi się kurczak. Dzięki niemu danie będzie idealnie soczyste i delikatnie. Kotlety drobiowe z ananasem oraz szynką szwarcwaldzką, to świetny pomysł na obiad zarówno na co dzień, jak i od święta. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a swoim smakiem podbiją kubki smakowe gości. Nim się obejrzyjcie, znikną z talerza i będą nową tradycją tuż obok mielonych czy schabowych.

Przepis na ekspresowe kotlety drobiowe z ananasem

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 plastry ananasa z puszki 
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i lekko rozbijcie ze pomocą tłuczka do mięsa. Przetnijcie je na pół, aby otrzymać cztery kotlety. 
  2. Kurczaka przyprawcie z obu stron solą oraz pieprzem. Rozłóżcie go na desce. 
  3. Na każdy kawałek kurczaka ułóżcie po plastrze szynki szwarcwaldzkiej i ananasa. Każdy kotlet złóżcie na pół, a później zepnijcie je wykałaczką.
  4. Na jeden talerz wbijcie jajko, dobrze rozbijcie je za pomocą widelca, a na drugi wysypcie bułkę tartą.
  5. Na patelnię wlejcie olej i postawcie ją na kuchenkę. 
  6. Przygotowane kotlety z ananasem obtoczcie kolejno w rozbitym jajku i bułce tartej, a później układajcie je na rozgrzanej patelni z olejem.
  7. Kotlety drobiowe smażcie z obu stron na złoty kolor. 
  8. Gdy będą gotowe to przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Takie ekspresowe kotlety drobiowe z ananasem świetnie smakują jako propozycja obiadu z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką bądź na zimno. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Zobacz także: