Ten przepis to nasza propozycja na specjalne okazje. Nieczęsto zdarza się jeść tego typu rarytasy. Sernik wyglądający niczym ser szwajcarski zrobi na wszystkich degustujących piorunujące wrażenie.

Zastanawiacie się zapewne, jak uzyskać charakterystyczną, ostro żółtą barwę tego nietypowego sernika. Odpowiedź jest następująca: mango i galaretka.

Wybierzcie galaretkę o żółtym odcieniu, np. pomarańczową lub cytrynową. Jednak powodzenie ciasta „żółty ser” będzie zależało od użytego mango.

Będziecie potrzebowali puszki pulpy mango. Taki produkt dostaniecie w dobrych marketach. Jeszcze inną opcją jest zmielenie mango w blenderze lub w mikserze. Do tego celu należy nabyć mrożone mango.

Zobacz także:

Przepis na ciasto „żółty ser”

Składniki:

  • 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (ok. 80-90 dag)
  • Puszka  pulpy z mango (ok. 40 dag)
  • 4 opakowania żółtobarwnej galaretki
  • 1 szklanka soku lub nektaru z mango
  • Opcjonalnie szklanka soku z mango
  • Tortownica 24 cm

Przygotowanie:

  1. Rozpuśćcie galaretki w szklance wrzątku. Dodajcie do galaretek sok z mango lub inny sok owocowy, ewentualnie rozpuście galaretki w nieco większej ilości wody.
  2. Odstawcie galaretki do stężenia.
  3. Jogurt ubijcie z pulpą z mango na gładką masę i odstawcie ją następnie do lodówki.
  4. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszajcie ją z masą jogurtową w delikatny sposób.
  5. Gotową masę wylejcie do tortownicy i zostawcie do zastygnięcia i włóżcie do lodówki na noc.
  6. Następnego dnia sztywny sernik obkrójcie dookoła i wyciągnijcie go z tortownicy.
  7. Dziury a’la szwajcarski ser najwygodniej zrobicie na gotowych, pojedynczych kawałkach ciasta.