Ser ciasto
Adobe Stock
Newsy

Ekspresowe ciasto „żółty ser” z 4 składników to kulinarny hit internetu. Wasi goście padną z wrażenia

Ciasto do złudzenia przypominające żółty ser. Co powiecie na taki niestandardowy pomysł? Tylko pamiętajcie o charakterystycznych dziurach!

Ten przepis to nasza propozycja na specjalne okazje. Nieczęsto zdarza się jeść tego typu rarytasy. Sernik wyglądający niczym ser szwajcarski zrobi na wszystkich degustujących piorunujące wrażenie.

Zastanawiacie się zapewne, jak uzyskać charakterystyczną, ostro żółtą barwę tego nietypowego sernika. Odpowiedź jest następująca: mango i galaretka.

Wybierzcie galaretkę o żółtym odcieniu, np. pomarańczową lub cytrynową. Jednak powodzenie ciasta „żółty ser” będzie zależało od użytego mango.

Będziecie potrzebowali puszki pulpy mango. Taki produkt dostaniecie w dobrych marketach. Jeszcze inną opcją jest zmielenie mango w blenderze lub w mikserze. Do tego celu należy nabyć mrożone mango.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto „żółty ser”

Składniki:

  • 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (ok. 80-90 dag)
  • Puszka  pulpy z mango (ok. 40 dag)
  • 4 opakowania żółtobarwnej galaretki
  • 1 szklanka soku lub nektaru z mango
  • Opcjonalnie szklanka soku z mango
  • Tortownica 24 cm

Przygotowanie:

  1. Rozpuśćcie galaretki w szklance wrzątku. Dodajcie do galaretek sok z mango lub inny sok owocowy, ewentualnie rozpuście galaretki w nieco większej ilości wody.
  2. Odstawcie galaretki do stężenia.
  3. Jogurt ubijcie z pulpą z mango na gładką masę i odstawcie ją następnie do lodówki.
  4. Gdy galaretka zacznie tężeć, wymieszajcie ją z masą jogurtową w delikatny sposób.
  5. Gotową masę wylejcie do tortownicy i zostawcie do zastygnięcia i włóżcie do lodówki na noc.
  6. Następnego dnia sztywny sernik obkrójcie dookoła i wyciągnijcie go z tortownicy.
  7. Dziury a’la szwajcarski ser najwygodniej zrobicie na gotowych, pojedynczych kawałkach ciasta.

 

sernik cytrynowy bez pieczenia
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy i delikatny w smaku sernik bez pieczenia. Sekretem jest 1 składnik. Dodajcie go na samym początku
Jeśli zdecydowaliście się, by przygotować na niedzielę sernik na zimno, zapomnijcie o „przepisach z torebki”.

Zamiast wydawać krocie na sztuczne serniki od znanych producentów, zróbcie własny, cudowny sernik na zimno z sera białego i serków homogenizowanych! Wystarczy wziąć do ust jeden kęs tego sernika, by raz na zawsze zrezygnować z wybierania „gotowców” i półproduktów. Jak zrobić pyszny sernik na zimno? Sernik będzie idealnie gładki i puszysty, jeśli zmielicie twaróg 2-3 razy w maszynce. Z kolei wspaniały smak zapewni mu sok z cytryny. Słodki, lekko kwaśnawy, z finiszem w postaci efektownej, żółtawej galaretki w kolorach cytryny. Ach, aż ślinka cieknie! Spód możecie przyrządzić z biszkoptu własnej roboty lub ciasteczek – biszkoptów czy herbatników. Wszystko gotowe? Nie pozostaje już nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy! Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: 50 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki twarogu) 50 dag serka homogenizowanego waniliowego (ok. 3-4 opakowania) Niecałe 2 szklanki wody 25 dag okrągłych biszkoptów (zamiast biszkoptów możecie użyć także herbatników lub krakersów) 15 dag cukru pudru 12 dag galaretki cytrynowej 50 ml soku z cytryny (sok z ok. 1 cytryny) 30 g żelatyny Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Im mocniej ser będzie zmielony, tym bardziej kremowy i puszysty będzie wasz sernik. Dodajcie do sera cukier puder. Zmiksujcie ser z cukrem i dodawajcie stopniowo serek homogenizowany. Na koniec pierwszej fazy przygotowania sera, dodajcie do masy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. W ok. 1/4 szklanki zimnej wody rozpuśćcie żelatynę i odstawcie do napęcznienia. Gotową żelatynę lekko podgrzejcie i dodajcie ostrożnie do masy serowej, cały czas mieszając łyżką całość. Przygotujcie tortownicę o średnicy 22...

Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg
AdobeStock
Newsy
Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg!
Sernik na zimno z owocami to doskonały deser na lato. Jaki ser do niego wykorzystać? Sprawdźcie.

Najlepszym deserem na zbliżające się ciepłe dni jest oczywiście sernik na zimno ze świeżymi owocami! Do zrobienia masy serowej najczęściej używa się twarogu, ale to nie jedyny sposób na zrobienie sernika. Jaki ser do sernika? Do sernika na zimno nadaje się bardzo dobrze taki sam twaróg, jak do sernika pieczonego. Możecie kupić gotowy twaróg w wiaderku lub zrobić go sami – należy go bardzo dokładnie wcześniej zmielić (co najmniej 3 razy). Zamiast twarogu możecie też użyć np. serków homogenizowanych. Taki sernik jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny! Świetnie nada się również naturalny jogurt grecki. Jak zrobić taki sernik? Sprawdźcie w przepisie poniżej. Przepis na sernik na zimno z jogurtów greckich z truskawkami Do przygotowania sernika z wykorzystaniem jogurtów greckich potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Opakowanie herbatników lub biszkoptów (na spód) 800 ml jogurtu greckiego naturalnego (2 duże opakowania) Ok. 40 dag truskawek 3 galaretki o smaku cytrynowym 1 galaretka o smaku truskawkowym Ok. 1 litr wody Do sernika potrzebna jest także tortownica o średnicy ok. 22 cm i folia aluminiowa do owinięcia tortownicy. Przygotowanie: Wyłóżcie tortownicę folią aluminiową. Na spodzie ułóżcie całe herbatniki lub pokruszone – możecie to łatwo zrobić, wkładając herbatniki do foliowej torebki i rozkruszając je za pomocą wałka. Truskawki umyjcie i przekrójcie każdą na pół. W 500 ml ciepłej wody rozpuśćcie 3 galaretki cytrynowe. Odstawcie do ostudzenia i włóżcie do lodówki na pół godziny. Gdy galaretka już lekko stężeje, wymieszajcie ją w misce z jogurtami greckimi. Użyjcie do tego trzepaczki lub miksera – w masie nie może być grudek!...

sernik na zimno
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy
Pyszny sernik, którego nie trzeba piec. Tak dobry, że nikt nie oprze się dokładce
Pyszny sernik na zimno z delikatnym truskawkowym musem posmakuje każdemu. Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ciasta bez pieczenia.

Sernik na zimno kochają niemal wszyscy. Szybko się robi, nie trzeba go piec i pilnować czy się nie przypala, można zrobić go na wiele różnych sposobów, a do tego jest pyszny. Koniecznie spróbujcie zrobić ciasto z poniższego przepisu. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy ciastka dodane do masy zmiękną. Sernik na zimno z oczkiem - przepis Składniki Pierwsza warstwa 600g tłustego lub półtłustego sera 200g jogurtu naturalnego 2 galaretki o smaku agrestowym 3/4 szklanki wrzątku Dodatkowo 170g herbatników w polewie czekoladowej Druga warstwa 400g tłustego lub półtłustego sera 200g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku cytrynowym 0,5 szklanki wrzątku 1/2 szklanki zmiksowanych mrożonych truskawek Trzecia warstwa - mus truskawkowy 750ml zmiksowanych mrożonych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki o smaku truskawkowym Dodatkowo 150g markiz orzechowych 120g herbatników w polewie czekoladowej Przygotowanie Pierwsza warstwa Dno okrągłej tortownicy (średnica 27cm) wyłóżcie herbatnikami. Galaretki agrestowe zalejcie wrzątkiem i dokładnie wymieszajcie, aż całkowicie się rozpuszczą. Dobrze zmiksujcie jogurt z serem. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć, dodawajcie do niej małymi porcjami masę serowo-jogurtową i miksujcie dokładnie. Całość wylejcie na herbatniki, tortownicę włóżcie do lodówki, aby całość stężała. Druga warstwa Galaretkę cytrynową rozmieszajcie z wrzątkiem i odstawcie do ostygnięcia. Zmiksujcie ser z jogurtem, a następnie dodajcie do galaretki i dokładnie zmiksujcie. Dodajcie zblendowane truskawki i wymieszajcie. Masę przelejcie na pierwszą warstwę i schłodźcie w lodówce. Mus truskawkowy...

jak zrobić piankowy sernik na zimno
Gotujmy.pl
Newsy
Cudownie delikatny piankowy sernik na zimno. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do kawy
Szukacie pomysłu na delikatny jak chmurka deser do kawy? Wasze dzieci męczą was prośbami o jakiś domowy smakołyk? Zróbcie piankę galaretową a’la sernik na zimno.

Ten deser to hit nie tylko dla spragnionych słodyczy kawoszy. Leciutka pianka od zawsze uwielbiana była przez maluchy. To właśnie dzieciom najbardziej do gustu przypada efektowny, kolorowy wygląd deseru, który przypomina odrobinę serniki na zimno. Jednak od typowych serników na zimno, jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu. Oczywiście nie mówimy o ekspresowych sernikach z torebki… Czego potrzeba, by zrobić piankowy sernik na zimno? Wystarczy wam zaledwie 6 białek, nieco cukru i kilka galaretek w proszku i ten przepis zrobi się właściwie sam. Pamiętajcie jednak, że pianka nie uda się bez chłodzenia w lodówce. Po nałożeniu każdej kolejnej warstwy, należy schować deser w lodówce do stężenia. Cały deser możecie przyozdobić na końcu eleganckim bohomazem wykonanym z bitej śmietany. Do tego celu przyda wam się cukierniczy rękaw. Za jego pomocą będziecie mogli wykonać mistrzowskie ozdoby, które dodatkowo poprawią kremowy smak ciasta-deseru. Przepis na piankę a'la sernik na zimno Składniki: 6 białek 15 dag cukru 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka ananasowa Bita śmietana Przygotowanie: Trzy galaretki rozróbcie osobno z gorącą wodą i poczekajcie, aż nieco wystygną. Ubijcie białka jajek z cukrem na sztywną masę. Podzielcie masę białkową na dwie części. Do nieco mniejszej części masy białkowej dodajcie galaretkę truskawkową i wymieszajcie dokładnie. Wyłóżcie tężejącą masę truskawkowo-białkową na dno tortownicy o standardowych wymiarach. Do drugiej części masy białkowej dodajcie tężejącą galaretkę ananasową. Powinna ona mieć bardzo jasną, słomkową barwę. Wyłóżcie masę ananasowo-białkową na stężałą pierwszą warstwę deseru. Wstawcie całość do stężenia do lodówki...