zapiekanka makaronowa z szynka i warzywami
Gotujmy.pl/alien1985
Newsy

Ekspresowa zapiekanka makaronowa z szynką. 1 składnik mistrzowsko podkręci jej smak

Zapiekanka makaronowa świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i na posiłek na wynos. Jest szybka w przygotowaniu, a jeden sekretny składnik podkręca cały aromat. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Osoby zabiegane często szukają szybkich i prostych przepisów, które nie wymagają zbyt dużej ilości czasu spędzanego w kuchni. Dania powinny być również smaczne. Idealnie w takiej sytuacji sprawdzają się zapiekanki.

Przygotowuje się je w kilka chwil, a co najważniejsze mogą stanowić obiad na kilka dni. Zapiekanka makaronowa to doskonała opcja zarówno podana na ciepło, jak i na zimno, dlatego też świetnie nadaje się na wynos do pracy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składnik zapiekanki

Ekspresowa zapiekanka z makaronem jest pyszna i delikatna, a wszystko dzięki dodatkowi pomidorów. Obrane ze skórki i podsmażone na oleju razem z szynką nabierają wyjątkowego smaku, który również udziela się całej potrawie.

Pomidory oprócz pięknego koloru i smaku mają również wiele cennych właściwości, dzięki którym powinny być włączone do codziennej diety.

Przepis na ekspresową zapiekankę makaronową

Składniki:

  • 350 g makaronu świderki
  • 25 dag szynki
  • 2 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju.
  3. Szynkę pokrójcie w niewielką kostkę, przełóżcie na rozgrzaną patelnię i podsmażcie.
  4. Pomidory natnijcie delikatnie, a następnie sparzcie je wrzątkiem. Później przelejcie je zimną wodą oraz obierzcie ze skórki. Pomidory pokrójcie w kostkę i przełóżcie do szynki. Całość przyprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, a kukurydzę i groszek odcedźcie z zalewy. Przemyjcie je bieżącą wodą.
  6. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Na jego dnie składniki układajcie warstwowo. Na początku rozłóżcie makaron, następnie podsmażone pomidory z szynką, kukurydzę i groszek. Całość posypcie startym żółtym serem.
  7. Tak przygotowane naczynie wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 25 minut w 180 stopniach.
  8. Zapiekanka makaronowa smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
zapiekanka pomidorowa
Gotujmy.pl/kasienka26
Newsy
Sycąca zapiekanka z kiełbasą i jajkami – idealna na zimowe wieczory. Palce lizać
Wspaniałe jednogarnkowe danie, które z pewnością przypadnie wam do gustu.

Zapiekanki to niesamowita oszczędność czasu – nie marnujecie go na długie przygotowanie, gotowanie, a następnie zmywanie góry naczyń. Najczęściej wystarczy jedno lub maksymalnie dwa naczynia! Danie niemal robi się samo. Nasza zapiekanka to także doskonały sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw czy wędliny. Tak naprawdę możecie dodać do niej składniki, które wam zalegają. Zapiekanka z kiełbasą, jajkami i pomidorami - przepis Składniki 10 dag chudej kiełbasy Pęczek lub opakowanie świeżego szpinaku 2 puszki pomidorów w kawałkach 4 jajka 3 ogórki konserwowe 1/3 dużej puszki kukurydzy 1 spora cebula 3 łyżki posiekanego oregano lub dwie łyżki suszonego 2 łyżki posiekanej bazylii lub 1 suszonej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku opcjonalnie: śmietana lub serek topiony Przygotowanie Szpinak dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie dobrze odsączcie na sicie lub w suszarce do sałaty. Rozdrobnijcie go trochę za pomocą dużego noża, wrzućcie na dużą patelnie z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju i podsmażcie, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Gdy woda odparuje dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli. Jeśli lubicie to możecie dodać pod koniec śmietanę lub topiony serek – wymieszajcie aż się rozpuszczą. Przełóżcie gotowy szpinak do żaroodpornego naczynia i rozłóżcie go równo na dnie. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażcie i dodajcie pomidory z puszki oraz zioła (świeże lub suszone). Gotujcie na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż nadmiar wody odparuje. Mieszajcie co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy pomidory zgęstnieją przełóżcie je do naczynia i rozłóżcie na szpinaku....

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Gotujmy.pl/alaa
Newsy
Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Doskonały przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami. To prosty pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.

Lubicie szybkie przepisy, które nie wymagają zbyt wielu żmudnych i czasochłonnych przygotowań i takie, które nie wymagają zmywania stosu naczyń? Wypróbujcie zapiekankę makaronową, której zrobienie nie jest skomplikowane. Jest bardzo sycąca, a porcja solidna, więc danie starczy wam na dwa obiady. Alaa, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Dodaje do niej pyszne pieczarki. Spróbujecie? Przepis na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i pieczarkami Składniki 250g makaronu (np. drobne muszelki albo rurki) 2 piersi z kurczaka 300g pieczarek 2 cebule 1 szklanka śmietanki kremówki 2 żółtka Mieszanka ostrych przypraw Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie makaron w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedźcie i przelejcie chłodną wodą. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka lub plasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na oleju. Na tej samej patelni podsmażcie pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawcie je do smaku pieprzem i solą. Pierś z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie solą, pieprzem i ostrą przyprawą, a następnie podsmażcie na patelni. Dno naczynia żaroodpornego posmarujcie odrobiną masła. Na dno wyłóżcie część ugotowanego makaronu, następnie cebulę z pieczarkami i podsmażonego kurczaka. Wierzch przykryjcie makaronem, który wam został. W miseczce rozmieszajcie śmietanę z żółtkami, doprawcie solą i pieprzem. Polejcie płynem zapiekankę. Naczynie z zapiekanką przykryjcie pokrywką albo folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 30 minut. Zdejmijcie pokrywkę lub folię aluminiową i pieczcie przez kolejne 10-15 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...

Mięsne kuleczki zapiekanka
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Sycąca zapiekanka makaronowa z mięsnymi kuleczkami. Tak dobra, że zrobicie ją dwa dni z rzędu
Makaron i mięso mielone to para idealnie do siebie pasująca. Tym razem przyrządźcie je wraz z delikatnym sosem w postaci zapiekanki.

Zapiekany makaron z mięsem i z serem to po prostu niebo w gębie. Jeśli dodacie do tego kilka ciekawych składników, otrzymacie rewelacyjny obiad dla całej rodziny. Jaki rodzaj makaronu wybrać? Pod tym względem panuje spora dowolność. Lepiej unikać jednak różnego rodzaju nitek, które mogą zbytnio posklejać się podczas zapiekania. Nadadzą się tradycyjne świderki lub rurki, znane także pod włoską nazwą penne. Ważne, by makaron nie był po prostu za cienki. Uważajcie także na to, by nie gotować makaronu w sosie zbyt długo. Postarajcie się, by przed włożeniem do piekarnika był ugotowany na ząb, jak mawiają Włosi – al dente. Zapiekanka makaronowa z mięsnymi kuleczkami Składniki na kulki: ok. 60 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu (mięsne kulki będą wtedy bardziej delikatne w smaku) Sól i pieprz Składniki na zapiekankę: 1 opakowanie makaronu (ok. 40-50 dag) Papryka żółta i czerwona Cebula 4 ogórki konserwowe 2 łyżki masła Szklanka śmietany 12% tłuszczu 15 dag sera żółtego tartego Kostka rosołowa 2 łyżki musztardy Przygotowanie: Zacznijcie od kulek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie i formujcie okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Makaron podgotujcie al. dente w delikatnie osolonej wodzie. Kulki podsmażcie delikatnie na maśle i zdejmijcie z ognia. Cebulę podsmażcie na patelni. Do cebuli dodajcie pokrojoną na paski paprykę i ogórki. Zalejcie całość szklanką wody, dodajcie kostkę rosołową, musztardę i śmietanę. Ugotowany makaron wymieszajcie z sosem i kulkami, następnie przełóżcie całość do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i pieczcie w piekarniku przez ok. 20-25 min w temp. 180 st. C....