Osoby zabiegane często szukają szybkich i prostych przepisów, które nie wymagają zbyt dużej ilości czasu spędzanego w kuchni. Dania powinny być również smaczne. Idealnie w takiej sytuacji sprawdzają się zapiekanki.
Przygotowuje się je w kilka chwil, a co najważniejsze mogą stanowić obiad na kilka dni. Zapiekanka makaronowa to doskonała opcja zarówno podana na ciepło, jak i na zimno, dlatego też świetnie nadaje się na wynos do pracy.
Sekretny składnik zapiekanki
Ekspresowa zapiekanka z makaronem jest pyszna i delikatna, a wszystko dzięki dodatkowi pomidorów. Obrane ze skórki i podsmażone na oleju razem z szynką nabierają wyjątkowego smaku, który również udziela się całej potrawie.
Pomidory oprócz pięknego koloru i smaku mają również wiele cennych właściwości, dzięki którym powinny być włączone do codziennej diety.
Zobacz także:
Przepis na ekspresową zapiekankę makaronową
Składniki:
- 350 g makaronu świderki
- 25 dag szynki
- 2 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 20 dag sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju.
- Szynkę pokrójcie w niewielką kostkę, przełóżcie na rozgrzaną patelnię i podsmażcie.
- Pomidory natnijcie delikatnie, a następnie sparzcie je wrzątkiem. Później przelejcie je zimną wodą oraz obierzcie ze skórki. Pomidory pokrójcie w kostkę i przełóżcie do szynki. Całość przyprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, a kukurydzę i groszek odcedźcie z zalewy. Przemyjcie je bieżącą wodą.
- Przygotujcie naczynie żaroodporne. Na jego dnie składniki układajcie warstwowo. Na początku rozłóżcie makaron, następnie podsmażone pomidory z szynką, kukurydzę i groszek. Całość posypcie startym żółtym serem.
- Tak przygotowane naczynie wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 25 minut w 180 stopniach.
- Zapiekanka makaronowa smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!