Ten babciny przepis na fasolkę bo bretońsku jest rewelacyjnie prosty. Musicie jednak mieć wcześniej przygotowany wywar z kości, który będzie jej smaczną podstawą. To właśnie ten wywar nada fasolce po bretońsku smaku rodem z babcinej kuchni.
Nie będziecie musieli moczyć białej fasoli w garnku przez całą noc. Zamiast niej potrzebna będzie fasolka z puszki. Tak przygotowana fasolka po bretońsku z boczkiem będzie smakować każdemu.
Fasolka po bretońsku na szybko
Składniki:
- 3 puszki białej fasoli
- 1 l wywaru z wędzonej kości lub 1 l rosołu
- Mięso z ugotowanej wędzonej kości karkowej
- 300 g wędzonego surowego boczku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Papryka ostra
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Do większego garnka przelejcie przez sitko wywar z kości.
- Dodajcie 2 łyżki majeranku, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego i gotujcie wywar około 10 minut.
- W międzyczasie pokrójcie boczek i podsmażcie go na patelni.
- Fasolę przełóżcie na sitko i odsączcie z płynu. Następnie przepłuczcie ją wodą.
- Do wywaru przełóżcie mięso z kości, pokrojony boczek oraz wypłukaną fasolę.
- Wywar doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Dodajcie do niego 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotujcie.
- Na koniec zagęśćcie fasolkę zasmażką przygotowaną ze smalcu i mąki. Ponownie zagotujcie.
Tak przygotowaną fasolkę podawajcie ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym. Smacznego!
Jeśli nie macie gotowego wywaru z kości, podajemy na niego prosty przepis
Zobacz także:
Składniki:
- 2 l wody
- 50 dag kości np. kość karkowa, żebra wołowe, kurze udka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Kości umyjcie i porąbcie je na kawałki. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie około 60 minut. Następnie do wywaru dodajcie obrane i oczyszczone warzywa i gotujcie do miękkości. Wywar przecedźcie i doprawcie solą i pieprzem. I gotowe!
Źródło: gotujmy.pl