Gotujmy.pl/zewa
Newsy

Ekspresowa fasolka po bretońsku z przepisu babci. Zrobicie ją bardzo szybko 

Szybki przepis dla wielbicieli fasolki po bretońsku. Nawet się nie spostrzeżecie, a już będzie na stole.

Ten babciny przepis na fasolkę bo bretońsku jest rewelacyjnie prosty. Musicie jednak mieć wcześniej przygotowany wywar z kości, który będzie jej smaczną podstawą. To właśnie ten wywar nada fasolce po bretońsku smaku rodem z babcinej kuchni. 

Nie będziecie musieli moczyć białej fasoli w garnku przez całą noc. Zamiast niej potrzebna będzie fasolka z puszki.  Tak przygotowana fasolka po bretońsku z boczkiem będzie smakować każdemu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fasolka po bretońsku na szybko

Składniki:

  • 3 puszki białej fasoli
  • 1 l wywaru z wędzonej kości lub 1 l rosołu
  • Mięso z ugotowanej wędzonej kości karkowej
  • 300 g wędzonego surowego boczku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Papryka ostra 
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Do większego garnka przelejcie przez sitko wywar z kości. 
  2. Dodajcie 2 łyżki majeranku, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego i gotujcie wywar około 10 minut.
  3. W międzyczasie pokrójcie boczek i podsmażcie go na patelni.
  4. Fasolę przełóżcie na sitko i odsączcie z płynu. Następnie przepłuczcie ją wodą.  
  5. Do wywaru przełóżcie mięso z kości, pokrojony boczek oraz wypłukaną fasolę.
  6. Wywar doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. 
  7. Dodajcie do niego 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotujcie.
  8. Na koniec zagęśćcie fasolkę zasmażką przygotowaną ze smalcu i mąki. Ponownie zagotujcie.

Tak przygotowaną fasolkę podawajcie ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym. Smacznego! 

Jeśli nie macie gotowego wywaru z kości, podajemy na niego prosty przepis

Składniki:

  • 2 l wody
  • 50 dag kości np. kość karkowa, żebra wołowe, kurze udka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kości umyjcie i porąbcie je na kawałki. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie około 60 minut. Następnie do wywaru dodajcie obrane i oczyszczone warzywa i gotujcie do miękkości. Wywar przecedźcie i doprawcie solą i pieprzem. I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl  

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
nulkaa22/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
Ta przepyszna fasolka po bretońsku to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządzicie ją z tego prostego przepisu.

Smaczna fasolka po bretońsku to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Choć do jej przygotowania potrzeba nieco cierpliwości, to naprawdę warto poczekać! Fasolka z aromatycznym mięsem w pomidorowym sosie smakuje po prostu obłędnie, a do tego jest bardzo sycąca. Przyrządzicie ją z przepisu autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Sposoby na fasolkę po bretońsku Jeśli jesteście miłośnikami tego dania, przyda się wam kilka trików, dzięki którym fasolka po bretońsku będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest wybór odpowiedniej fasoli do fasolki po bretońsku , a także sposób jej zagęszczenia . Nie bez znaczenia jest również metoda przyrządzania fasoli – wy gotujecie ją w wodzie, w której się moczyła, czy w świeżej? Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania klasycznej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram fasoli Jaś 1 kilogram mięsa wieprzowego 1 kilogram kiełbasy 800 g boczku 2 puszki koncentratu pomidorowego 4 cebule Przyprawa do fasoli Majeranek Olej do smażenia lub smalec Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do dużego garnka i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą. Odstawcie do namoczenia na 8-12 godzin. Następnego dnia wylejcie wodę z garnka, przepłuczcie fasolę i ponownie zalejcie wodą. Postawcie garnek na kuchence, zagotujcie i gotujcie fasolę do miękkości – może to potrwać nawet kilkadziesiąt minut, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Pokrójcie mięso wieprzowe w kostkę i podsmażcie na tłuszczu. Cebule pokrójcie w kostkę i wrzućcie je do podsmażonego mięsa. Smażcie, mieszając od czasu do czasu. Boczek pokrójcie w kostkę, a kiełbasę w plastry....

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...