Ten babciny przepis na fasolkę bo bretońsku jest rewelacyjnie prosty. Musicie jednak mieć wcześniej przygotowany wywar z kości, który będzie jej smaczną podstawą. To właśnie ten wywar nada fasolce po bretońsku smaku rodem z babcinej kuchni. 

Nie będziecie musieli moczyć białej fasoli w garnku przez całą noc. Zamiast niej potrzebna będzie fasolka z puszki.  Tak przygotowana fasolka po bretońsku z boczkiem będzie smakować każdemu. 

Fasolka po bretońsku na szybko

Składniki:

  • 3 puszki białej fasoli
  • 1 l wywaru z wędzonej kości lub 1 l rosołu
  • Mięso z ugotowanej wędzonej kości karkowej
  • 300 g wędzonego surowego boczku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Papryka ostra 
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Do większego garnka przelejcie przez sitko wywar z kości. 
  2. Dodajcie 2 łyżki majeranku, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego i gotujcie wywar około 10 minut.
  3. W międzyczasie pokrójcie boczek i podsmażcie go na patelni.
  4. Fasolę przełóżcie na sitko i odsączcie z płynu. Następnie przepłuczcie ją wodą.  
  5. Do wywaru przełóżcie mięso z kości, pokrojony boczek oraz wypłukaną fasolę.
  6. Wywar doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. 
  7. Dodajcie do niego 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotujcie.
  8. Na koniec zagęśćcie fasolkę zasmażką przygotowaną ze smalcu i mąki. Ponownie zagotujcie.

Tak przygotowaną fasolkę podawajcie ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym. Smacznego! 

Jeśli nie macie gotowego wywaru z kości, podajemy na niego prosty przepis

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 l wody
  • 50 dag kości np. kość karkowa, żebra wołowe, kurze udka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kości umyjcie i porąbcie je na kawałki. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie około 60 minut. Następnie do wywaru dodajcie obrane i oczyszczone warzywa i gotujcie do miękkości. Wywar przecedźcie i doprawcie solą i pieprzem. I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl