Ekspert od zatruć wymienił 6 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust! Unikajcie ich!
Pixabay
Newsy

Ekspert od zatruć wymienił 5 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust. Unikajcie ich!

Na pewno większości z was zdarzyło się kiedyś zatruć jedzeniem. Zatrucie pokarmowe jest najczęściej spowodowane spożyciem skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Przeczytajcie, przed czym kategorycznie nas ostrzega ekspert!

Zatrucie pokarmowe jest skutkiem spożywania skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Mimo iż zatrucie pokarmowe może nam bardzo uprzykrzyć życie, zwykle nie to stan zagrażający życiu lub zdrowiu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy zatrucia pokarmowego

Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy:

  • skurcze brzucha
  • biegunkę
  • wymioty
  • utratę apetytu
  • lekką gorączkę
  • osłabienie
  • nudności
  • bóle głowy

Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni i towarzyszy jej wysoka gorączka, trudności z widzeniem i objawy odwodnienia, takie jak suchość w ustach i skąpe oddawanie moczu, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza.

Zobacz także
Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów by zachować zdrowie

Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów, by zachować zdrowie

dna moczanowa jak leczyć

Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...

Przyczyny zatrucia pokarmowego

Co najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe? Zwykle są to bakterie takie, jak E. coli, Listeria i Salmonella. Zatrucia pokarmowe są też wywoływane przez pasożyty przenoszone przez żywność, ale nie występują one tak często, jak zatrucia spowodowane bakteriami.

Wśród przyczyn zatruć pokarmowych wymienia się także wirusy - norovirusy, sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która także może być przenoszona przez żywność.

Rady eksperta

Amerykański prawnik Bill Marler, który od ponad 20 lat prowadzi sprawy sądowe dotyczące zatruć pokarmowych zdradził, czego nigdy w życiu nie weźmie do swoich ust. Mimo iż nie jest on lekarzem, widział naprawdę wiele i warto wziąć sobie do serca jego rady.

Tych pokarmów lepiej jest unikać

1. Surowe ostrygi

Marler przyznaje, że w ciągu ostatnich pięciu lat widział więcej przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych ze spożyciem skorupiaków niż w ciągu ostatnich dwóch dekad. Głównym sprawcą jest ocieplenie wód. Gdy globalne wody się nagrzewają, dochodzi do gwałtownego wzrostu mikrobiologicznego. Marler szczególnie ostrzega przed jedzeniem surowych ostryg.

2. Pokrojone lub wstępnie umyte owoce i warzywa

Marler przyznaje, że unika takich owoców „jak zarazy”. Jego zdaniem lepiej jest pokroić owoce samemu, ponieważ stwarza to znacznie mniejsze ryzyko zakażenia niż w przypadku kupionych i pokrojonych owoców.

3. Surowe kiełki

Miało miejsce zbyt wiele epidemii, aby nie zwracać uwagi na ryzyko zanieczyszczenia kiełków, głównie Salmonellą i E. coli. Są to produkty, których po prostu nie jem – przyznaje Marler.

4. Surowe mięso

Marler nigdy nie zamawia krwistych steków, tylko zawsze te średnio wysmażone (medium). Według niego, mięso powinno być poddawane temperaturze ok. 160 stopni, aby zabić bakterie, które mogą wywołać E. coli lub Salmonellę.

5. Nieugotowane jajka

Według Marlera, szanse na zatrucie pokarmowe po spożyciu surowych jaj, są dziś znacznie mniejsze niż 20 lat temu, ale i tak nie jest to warte ryzyka.

Źródło: independent.com, healthline.com

Czytaj też: 

Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Adobe Stock
Newsy
Koniec z podjadaniem surowego ciasta! Surowa mąka może zawierać groźne bakterie
Surowa mąka jest tak samo groźna dla zdrowia jak surowe jajka! Nie dawajcie jej dzieciom ani nie jedzcie jej sami.

Zdarza wam się wylizywać miskę po surowym cieście? Skończcie z tym nawykiem. Możecie się przez niego nabawić wielu chorób!  Czy można jeść surowe ciasto? Wiele osób unika surowych jajek z racji na możliwość zatrucia się salmonellą . Jak się okazuje, surowa mąka jest tak samo niebezpieczna. Chociaż mało komu mąka kojarzy się z „surowym” produktem, ta niepoddana żadnej obróbce cieplnej powinna być traktowana tak samo jak surowe jaja . „Surowa mąka może być zanieczyszczona różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi, w tym E. coli, Salmonellą i Listerią. Jedzenie nieupieczonego lub niedopieczonego ciasta na chleb, pizzę, ciasteczka czy ciasta może powodować różne poważne choroby układu pokarmowego” – brzmi oświadczenie ekspertów z FDA (U.S. Food and Drug Administration). Zatrucie surowym ciastem „Konsumenci powinni oprzeć się pokusie jedzenia surowego ciasta. Te same bakterie, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność mogą czaić się zarówno w niegotowanej mące, jak i w surowych jajach” – podkreślił dyrektor ds. badań i testów bezpieczeństwa żywności James E. Rogers. Dowodem na to jest wiele głośnych przypadków zatruć jak m.in. ten dotyczący ciasta marki Nestlé. Surowe, paczkowane ciasto Nestlé było zakażone bakterią E. coli w 2009 roku. Bakteria ta zaatakowała aż 77 klientów – eksperci wyszli z założenia, że do zakażenia doszło, kiedy ludzie piekący ciasteczka skubali trochę surowego ciasta. Aż 35 z nich musiało być hospitalizowanych, a 10 rozwinęło niewydolność nerek. Z początku „winowajcą” zatruć były jajka, jednak badacze doszli do wniosku, że szkody w organizmie spowodowała surowa mąka. To właśnie skłoniło markę do poddawania surowego ciasta...

Puszki na półkach
Unsplash/Claudio Schwarz
Newsy
Nigdy nie jedzcie pokarmów z takim wieczkiem. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
Jedzenie, jakkolwiek przyjemne i smaczne by nie było, może powodować różne skutki uboczne. Szczególnie takie, które przechowujecie w nieprawidłowy sposób.

Powodów zatruć pokarmowych może być mnóstwo. Zatruwają nas produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty.  Ignorowanie wymogów i zaleceń producentów Producenci żywności nie chcą dla was źle. Z tego powodu na opakowaniach swoich produktów bardzo często umieszczają zalecenia dotyczące sposobów przechowywania produktów spożywczych. Etykiety powiedzą wam, kiedy kończy się termin ważności danego dania i jak postępować, kiedy produkt jest otwarty, ale niewykorzystany do końca. Traktowanie tych zaleceń w sposób niepoważny, może się skończyć ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Skąd bierze się zatrucie? Jest ono wynikiem nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, pochodzących ze spożycia pokarmu zakażonego bakteriami i drobnoustrojami. Zatruciu pokarmowemu mogą towarzyszyć przykre objawy, w tym silny ból brzucha, wymioty, biegunka. Niekiedy, jedyne co wam zostanie, to wybranie się do pobliskiego Szpitalnego Oddziału Ratunkowego.  Przyczyny zatruć pokarmowych mogą brać się z bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Komórki bakteryjne i ich toksyny zawarte w pożywieniu, doprowadzają często do zatruć pokarmowych. Rozmnażaniu bakterii w pokarmie sprzyja nieodpowiednia higiena, złe przechowywanie produktów czy spożywanie przeterminowanych pokarmów. Zatrucia pokarmowe wywołane przez wirusy, przybierają postać zapalenia żołądka i jelit oraz objawiają się wymiotami i biegunką. Leczenie tych zatruć pokarmowych polega głównie na ścisłej diecie i przyjmowaniu dużej ilości płynów, by uniknąć odwodnienia. Wirusowe zatrucia pokarmowe są szczególnie częste u małych dzieci. Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym? Ponieważ większość czynników...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje aż 3 popularne przyprawy. Pod żadnym pozorem ich nie używajcie!
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed użyciem popularnej przyprawy. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi aż o trzy przyprawy, które zostały skażone salmonellą. O jakie konkretnie produkty chodzi? Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella – donosi oficjalny komunikat GIS. Oto konkretne produkty, które wycofano: VITPOL Ziele Angielskie, numer partii: 19117/991, data minimalnej trwałości 08.2023. RUSTICA Ziele angielskie, numer partii: 23517/99, data minimalnej trwałości 08.2023. PORTLAND Ziele angielskie, numer partii: 23517991, data minimalnej trwałości 08.2023. Zdjęcia produktów:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli macie w swojej kuchni którąś z tych trzech przypraw, pod żadnym pozorem nie dodawajcie jej do dań. Spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem. Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami. Jakie są objawy zakażenia salmonellą? Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą,...

mięso
Search creative commons
Zdrowie
Czym może grozić zjedzenie zepsutego mięsa? Lepiej usiądź! 
Zepsute lub nieświeże mięso naraża nas na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami oraz toksynami. W najlepszym wypadku skończy się to zatruciem pokarmowym, a w najgorszym poważnymi konsekwencjami. 

Po czym poznać, że mięso jest nieświeże?  Z łatwością można to sprawdzić za organoleptycznie. Zdradza je zarówno nieprzyjemny zapach, jak i wygląd. Co powinno wzbudzić podejrzenia? Kwaśny, gnilny aromat, dziwny, nienaturalny kolor (na przykład wyjątkowo ciemny, szarawy lub zielonkawy), lepka, mazista powierzchnia. Świeże mięso ma jędrną strukturę, która po naciśnięciu szybko się wyrównuje, natomiast jeśli tak się nie dzieje to znak, że produkt jest nieświeży i nie nadaje się do spożycia.  Jak unikać zepsutego mięsa?  Mięso powinno kupować się wyłącznie od sprawdzonych producentów i w dobrych, godnych zaufania miejscach. Należy również pamiętać o tym, by dokładnie sprawdzić termin ważności zakupionych produktów i przechowywać je w domu w lodówce lub w zamrażarce. Niestety, mięso po przekroczeniu daty ważności nie nadaje się do jedzenia, a jego spożycie grozi poważnymi chorobami.  Zatrucie pokarmowe  Co zrobić, gdy mimo środków ostrożności spożyjemy nieświeży produkt i się nim zatrujemy? Najprawdopodobniej skończy się to biegunką, wymiotami, wysoką gorączką i złym samopoczuciem. W takiej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego jedzenia i przejść na lekkostrawną dietę, pić dużo płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, oraz przyjmować elektrolity i probiotyki, aby odbudować florę bakteryjną. Sprawdzi się również przyjmowanie tabletek z węglem.  Co jeszcze nam grozi?  Nieświeże mięso często zawiera bakterie takie jak salmonella, listeria czy Escherichia coli (E.coli), a nawet larwy pasożytów, dlatego jeśli zatrucie pokarmowe przebiega w wyjątkowo intensywny i nagły albo bardzo nietypowy sposób konieczny jest kontakt z lekarzem.   Co jeszcze nam grozi? Na przykład zatrucie jadem kiełbasianym,...