schab po warszawsku przepis
Gotujmy.pl/ewaeu
Newsy

Efektowna przekąska na świąteczny stół. Schab po warszawsku w galarecie z wyjątkowym składnikiem

Jeśli wciąż zastanawiasz się, co zaserwować rodzinie podczas świątecznego obiadu, podpowiadamy. Schab po warszawsku w galarecie z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Oryginalności doda mu farsz jajeczny z chrzanem!
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć połączenie tradycyjnej pasty jajecznej z chrzanem jest rzadko spotykane, w tym przypadku z pewnością zda egzamin. Faszerowany nią pieczony schab rozpłynie się w ustach twoich najbliższych, którzy będą błagać o dokładkę. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na schab po warszawsku w galarecie

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram schabu bez kości w kawałku
  • ¼ szklanki bulionu lub wody
  • 6 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • Szczypiorek
  • Żelatyna 
  • Olej
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, majeranek

Przygotowanie

  1. Schab umyj. W miseczce umieść 4 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła prowansalskie, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. 
  2. Tak powstałą miksturą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia schłodzone mięso obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni. 
  4. Po kilku minutach smażenia schab zdejmij z patelni i umieść w rękawie przeznaczonym do pieczenia, wraz z 2 łyżkami oleju i ¼ szklanki bulionu lub wody. 
  5. Piekarnik nagrzej do 200 st. C, a następnie umieść w nim mięso i piecz przez ok. 1,5 godziny.
  6. Po upływie tego czasu mięso odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm. W każdym kawałku zrób kieszonkę – natnij schab w połowie grubości, tak aby powstało wgłębienie do farszu. Uważaj, żeby nie rozciąć plastra na dwa oddzielne.
  7. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w niewielką kosteczkę. Umieść je w miseczce, dodaj chrzan, majonez, szczypiorek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj.
  8. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach ze schabu. Brzegi udekoruj dodatkowo szczypiorkiem i ułóż na dużym talerzu.
  9. Żelatynę przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Tężejącą już galaretą zalej nafaszerowany schab. Całość umieść w lodówce do schłodzenia.

Gotowe!

Komentarze
Makaron z makiem
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy Przepis na wigilijny makaron z makiem. Tradycja w najczystszej postaci. Proste wykonanie!
Świąteczna kolacja to specjały słone i słodkie. Mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie potrawa wigilijna!
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Na Wigilijnym stole nie powinno zabraknąć słodkości. Świąteczne specjały różnią się jednak od potraw, które jemy na co dzień. Jednym ze składników, jaki pasuje na tę okazję jest mak. Ponadprzeciętne właściwości Właściwości lecznicze maku znamy już od starożytności. Maku używano wówczas nie tylko do potraw. Okazał się idealną bazą do wytwarzania substancji psychoaktywnych. Współcześnie mak znajduje zastosowanie w farmacji. Produkuje się z niego m.in. leki o działaniu uspokajającym. Mak zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera spore ilości witaminy A, D,  E oraz witaminę C. To doskonałe źródła wapnia, będącego naturalnym budulcem kości. 100 g maku to aż 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. To nie wszystkie dobre wiadomości związane z makiem. Jego niebieskie ziarenka to bogactwo żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku . Wytwarzany z maku olej makowy reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyspiesza gojenie ran. Można z powodzeniem dodawać go do sałatek i ulubionych przekąsek. Umiarkowane ilości Kwasy omega-6  zawarte w maku korzystanie wpływają na pracę serca i przywracają równowagę cholesterolu w organizmie. Mak znajdziemy na półkach sklepów spożywczych, jednak warto szukać głównie tych ze zdrową żywnością. Ziarenka maku w nadmiarze mogą jednak szkodzić . Mak po świętach warto dawkować w ostrożnych, ale zauważalnych ilościach. Jeśli planujecie Wigilię przy tradycyjnych potrawach świątecznych, podpowiadamy prostą potrawę z makiem w roli głównej. Przepis sprawdzi się także jako słodki obiad. Jest przepyszny! Przepis na makoron z makiem i bakaliami Składniki: 150 g makaronu 200 g maku 2-3 łyżki miodu 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 2 -3...

Przeczytaj