Dziesiątki pudeł z indyjskim jedzeniem znaleziono w lesie. Nie wpadniecie na to, co się z nimi stało
Archiwum prywatne
Newsy

Dziesiątki pudeł z jedzeniem znaleziono w lesie. Nie wpadniecie na to, co się z nimi stało

Miłośnicy przyrody, kolarze, spacerowicze - uważajcie na to, co znajdziecie w lesie. Poza grzybami, jagodami i pospolitymi śmieciami, jak się okazało, w lesie można znaleźć indyjskie jedzenie...

Pani Natalia jechała samochodem z tatą przez zalesione tereny warszawskich Bielan tuż przy Puszczy Kampinoskiej. Kobietę zainteresowały nietypowo wyglądające pudła, które dostrzegła tuż przy drodze. Nie były to zwykłe śmieci, odpadki i nieczystości, których niestety pełno wciąż w polskich lasach.

Tajemniczy ładunek okazał się zapakowanym szczelnie indyjskim jedzeniem. Sery, chleby, sosy, przekąski, gotowe dania – pani Natalia mogła się poczuć niemal jak w hurtowni spożywczej w Delhi czy w Kalkucie. Okazało się, że pudła pochodzą od producenta, który oficjalnie w Polsce nie prowadzi nawet dystrybucji swoich produktów...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co stało się z 54 pudłami jedzenia znalezionymi w lesie?

Znalazcy długo nie zastanawiali się co zrobić z aż 54 sporych rozmiarów pudłami pełnymi jedzenia z już nieważnym już terminem przydatności do spożycia. Pani Natalia wraz z ojcem zapakowała pudła do samochodu i zawiozła do domu.

Co stało się później? Wieść o niezwykłym znalezisku szybko rozniosła się po znajomych pani Natalii. Kobieta dowiedziała się o istnieniu społeczności tak zwanych freegan – osób, starających się odżywiać głównie znalezionymi przez siebie resztkami jedzenia.

Po wstawieniu stosownego ogłoszenia o znalezisku z indyjskim jedzeniem, natychmiast znaleźli się chętni na paczki prosto z Indii. 54 duże pudła z różnymi smakowitościami rozeszły się w mgnieniu oka. Chętni zjeżdżali pod dom znalazców jeszcze tego samego dnia, którego zostało zamieszczone ogłoszenie.

Co o pudłach z jedzeniem sądzą znalazcy?

Na ważny aspekt sprawy zwróciła uwagę sama bohaterka całej akcji z odnalezieniem indyjskiego jedzenia w lesie nieopodal warszawskich Bielan. Pani Natalia słusznie zauważyła, że nie dość, że doszło do zaśmiecenia przyrody, to dodatkowo na zmarnowanie wystawiono mnóstwo jedzenia.

– W zeszłym tygodniu (...) natrafiliśmy na pudła z hinduskim jedzeniem w krzakach na poboczu. Śmiecenie w lasach oraz marnowanie jedzenia- bardzo złe combo (z j. angielskiego, pot. – połączenie, przyp. red.) – tak napisała na swoim Facebooku kobieta.

Czy freeganie jedzą zepsute jedzenie?

Wróćmy do kwestii wspomnianych freegan. Być może cześć z was zastanawia się, dlaczego ludzie ci są gotowi jeść wyrzucone jedzenie. Walka z żywnościowym marnotrawstwem wcale nie musi wiązać się z jedzeniem zepsutego jedzenia lub takiego, którego termin przydatności do spożycia już minął.

Freeganie starają się jeść wyrzucane przez sklepy powierzchownie uszkodzone warzywa, owoce, a także produkty, które nie są oznaczone etykietką „należy spożyć do”. Zamiast tego poszukują trwalszych produktów, których data przydatności do spożycia jest jedynie datą orientacyjną i nie wyklucza zjedzenia ich po jej upływie.

Źródło: Facebook

Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie
Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty , jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się...

Kobieta w ciąży
Adobe Stock
Newsy
Chcąc ratować życie CIĘŻARNA weszła do sklepu w godzinach dla seniorów. To, co się tam wydarzyło zakrawa o pomstę!
Ciężarna kobieta potrzebowała tylko jednego produktu, który miał uchronić ją przed omdleniem. Ekspedientka odmówiła pomocy i wyprosiła ją ze sklepu z powodu "godzin dla seniorów".

W związku z pandemią koronawirusa od połowy października w sklepach ponownie zaczęły obowiązywać "godziny dla seniorów". W praktyce oznacza to, że pomiędzy 10 a 12 zakupy, między innymi spożywcze, zrobią tylko osoby w wieku 60+. Choć przepis został ustanowiony odgórnie przez rząd, a za jego nieprzestrzeganie grozi kara, w uzasadnionych przypadkach można przecież od niego odstąpić. Wszystko zależy od dobrej woli i empatii osoby odpowiedzialnej za wpuszczanie ludzi do sklepu. Źle się czuła Pani Natalia nie miała w tej kwestii szczęścia. Będąc w drugim trymestrze ciąży stale zmaga się z nagłymi spadkami cukru i energii, które prowadzą do omdlenia. W tym stanie pomaga jej tylko zjedzenie czegoś słodkiego. Poszła do sklepu w godzinach dla seniorów Mimo że było chwilę przed 12, kobieta postanowiła wejść do pobliskiego sklepu, aby szybko poradzić sobie z dolegliwościami. Czuła, że nie zdąży już dojechać do domu. - Myślałam, że zemdleję. Kręciło mi się w głowie, oblał mnie zimny pot. Weszłam do sklepu, żeby kupić batona i… zostałam z niego wyproszona. Pusty sklep, chwilę przed 12. Nie było kogo chronić, poza mną. To ja wtedy potrzebowałam pomocy. Ale ze sprzedawczynią nie było dyskusji. Na szczęście widząc zły stan pani Natalii pomocy postanowiła udzielić jej pracownica innego pobliskiego lokalu. Źródło: WP Kobieta

biedronka
AdobeStock
Newsy
Niezwykła akcja Biedronki! Dlaczego warto się do niej przyłączyć?
Krytykowana za marnowanie ogromnych ilości jedzenia Biedronka postanowiła coś z tym zrobić i wymyśliła ciekawą inicjatywę! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział!

Wiecie, że rocznie każdy z nas marnuje blisko ćwierć tony żywności? Kupujemy za dużo, robimy zapasy jedzenia i w efekcie często, gdy nie zdążymy wszystkiego zużyć – wyrzucamy. Doskonale wiedzą o tym spożywcze sieci handlowe, które problem wyrzucania żywności znają aż za dobrze. Są przez to często krytykowane przez konsumentów i aktywistów ekologicznych, dlatego próbują to zmienić. Niedawno sieć Biedronka rozpoczęła świetną akcję! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział! Akcja Biedronki Sieć Biedronka dobrze zna problem marnowania żywności. Sklepy spożywcze niestety wyrzucają bardzo dużo jedzenia, które się nie sprzedało przyczyniając się tym samym do rosnącego problemu marnowana produktów spożywczych. W związku z tym Biedronka postanowiła ograniczyć wyrzucanie jedzenia poprzez akcję edukacyjną! Jak nie marnować żywności? Biedronka na swojej stronie opublikowała poradnik, w którym krok po kroku wyjaśnia jak rozsądnie planować zakupy, by nie wyrzucać później przeterminowanej żywności. Radzi między innymi, by: Przed każdym wyjściem do sklepu spisać sobie na kartce produkty, które chcemy kupić Nauczyć się prawidłowego przechowywania żywności – na stronie możemy znaleźć wskazówki na temat tego, jak przechowywać mięso, warzywa lub pieczywo Mrozić zapasy jedzenia Zużywać jedzenie zbliżające się do terminu przydatności do spożycia, np. z czerstwego chleba zrobić bułkę tartą, a mniej świeże warzywa zużyć do zupy lub zapiekanki.   Będziecie stosować się do tych zasad?   Źródło: biedronka.pl

czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne
Myjecie mięso przed gotowaniem? Popełniacie spory błąd! Obalamy kulinarne mity
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjecie dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy mit dotyczący mycia mięsa przed obróbką termiczną, a także inne legendy pokutujące wśród gotujących.

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem? Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego .  Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej? Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu? W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji...