Dzięki zasadzie 1:1 mam tak dobre ogórki konserwowe, że wszyscy pytają o przepis. Nie spleśnieją przez 2 lata
Gotujmy.pl
Newsy

Dzięki zasadzie 1:1 mam tak dobre ogórki konserwowe, że pytają mnie o przepis. Nie spleśnieją przez 2 lata

Zabraliście się już za marynowanie ogórków? Przygotujcie nową porcję i zróbcie klasyczne ogórki konserwowe, ale z zachowaniem zasady 1:1. To sprawdzona metoda, dzięki której korniszony wychodzą wprost wyśmienicie.

Konserwowe czy może kiszone? Wszystkie są pyszne, a najlepsze te, które zrobiło się z ogórków z własnej uprawy. Jednak to nie jedyna rzecz, która gwarantuje, że ogórkowe przetwory będą smaczne i udane. Trzeba też wiedzieć, jak zrobić smaczną zalewę - a my znamy sekret, który sprawi, że wasze ogórki konserwowe zawsze będą smaczne. 

Jak zrobić dobre ogórki konserwowe?

Za każdym razem, gdy będziecie przyrządzać ogórki konserwowe, pamiętajcie o tak zwanej zasadzie 1:1. Nie należy traktować jej jednak aż tak dosłownie. Oznacza ona bowiem to, że na pewną ilość wody w zalewie przypada odpowiadająca jej proporcjonalna ilość octu. - np. 2 litry wody odpowiadają 2 szklankom octu. To optymalna proporcja, dzięki której smak ogórków nie będzie ani zbyt łagodny, ani nadmiernie kwaśny. 

Zobacz także
Tak kisili ogórki 100 lat temu. Wszystko jest rozpisane co do joty, nie ma miejsca na pomyłkę

Tak kisili ogórki 100 lat temu. Wszystko jest rozpisane co do joty, nie ma miejsca na pomyłkę

Nie ma mocnych na ogórki od Tomka Strzelczyka. Pasteryzuje je tylko w 1 słuszny sposób

Nie ma mocnych na ogórki od Tomka Strzelczyka. Pasteryzuje je tylko w 1 słuszny sposób

Przepis na ogórki konserwowe babci

Składniki:

Zalewa:

  • 1 l wody

  • 1 szklanka octu spirytusowego (250 ml)

  • 3 łyżki cukru

  • 1,5 łyżki soli

  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego

  • 8 liści laurowych

Do słoika:

  • 3 kg ogórków

  • 1 duża marchewka

  • 1 korzeń chrzanu

  • 4 łodygi kopru

  • 8 ząbków czosnku

  • 2 łyżki gorczycy

  • garść ziaren pieprzu

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do garnka wodę, ocet oraz cukier i sól. Do tego jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i wszystko wymieszajcie. Podgrzejcie, aż zalewa zacznie wrzeć. 

  2. W tym momencie zmniejszcie ogień i gotujcie zalewę przez 10 minut. Odstawcie na bok do ostudzenia.

  3. W międzyczasie przygotujcie wsad do słoików. Do każdego z nich wsypcie kilka ziaren pieprzu, plastrów marchewki, 1 łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz 1 łyżeczkę gorczycy.

  4.  Wymoczone i opłukane ogórki ułóżcie ciasno w słoikach. Zalejcie je ostudzoną już zalewą tak, by przykryła wszystkie ogórki. Zakręćcie mocno. 

  5. Na koniec słoiki należy zapasteryzować - możecie to zrobić w garnku lub piekarniku. Po wszystkim ogórki należy odstawić do ostudzenia, a kiedy już ostygną, odłóżcie je w ciemne i chłodne miejsce. Będą dobre już po tygodniu, ale spokojnie wytrzymają wiele miesięcy w waszych spiżarniach.