
Konserwowe czy może kiszone? Wszystkie są pyszne, a najlepsze te, które zrobiło się z ogórków z własnej uprawy. Jednak to nie jedyna rzecz, która gwarantuje, że ogórkowe przetwory będą smaczne i udane. Trzeba też wiedzieć, jak zrobić smaczną zalewę - a my znamy sekret, który sprawi, że wasze ogórki konserwowe zawsze będą smaczne.
Jak zrobić dobre ogórki konserwowe?
Za każdym razem, gdy będziecie przyrządzać ogórki konserwowe, pamiętajcie o tak zwanej zasadzie 1:1. Nie należy traktować jej jednak aż tak dosłownie. Oznacza ona bowiem to, że na pewną ilość wody w zalewie przypada odpowiadająca jej proporcjonalna ilość octu. - np. 2 litry wody odpowiadają 2 szklankom octu. To optymalna proporcja, dzięki której smak ogórków nie będzie ani zbyt łagodny, ani nadmiernie kwaśny.
Przepis na ogórki konserwowe babci
Składniki:
Zalewa:
-
1 l wody
-
1 szklanka octu spirytusowego (250 ml)
-
3 łyżki cukru
-
1,5 łyżki soli
-
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
-
8 liści laurowych
Do słoika:
-
3 kg ogórków
-
1 duża marchewka
-
1 korzeń chrzanu
-
4 łodygi kopru
-
8 ząbków czosnku
-
2 łyżki gorczycy
-
garść ziaren pieprzu
Przygotowanie:
-
Wlejcie do garnka wodę, ocet oraz cukier i sól. Do tego jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i wszystko wymieszajcie. Podgrzejcie, aż zalewa zacznie wrzeć.
-
W tym momencie zmniejszcie ogień i gotujcie zalewę przez 10 minut. Odstawcie na bok do ostudzenia.
-
W międzyczasie przygotujcie wsad do słoików. Do każdego z nich wsypcie kilka ziaren pieprzu, plastrów marchewki, 1 łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz 1 łyżeczkę gorczycy.
-
Wymoczone i opłukane ogórki ułóżcie ciasno w słoikach. Zalejcie je ostudzoną już zalewą tak, by przykryła wszystkie ogórki. Zakręćcie mocno.
-
Na koniec słoiki należy zapasteryzować - możecie to zrobić w garnku lub piekarniku. Po wszystkim ogórki należy odstawić do ostudzenia, a kiedy już ostygną, odłóżcie je w ciemne i chłodne miejsce. Będą dobre już po tygodniu, ale spokojnie wytrzymają wiele miesięcy w waszych spiżarniach.