Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje
Flickr
Newsy

Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje

Gdzie lepiej kupować owoce? Prosto od sadownika, na targu czy w hipermarkecie gdzie wyglądają lepiej i mają lepszą cenę? Przeczytajcie i sami podejmijcie decyzję.

Czy brzydsze znaczy lepsze? Coraz częściej mówi się o tym, że warto jest kupować krzywą marchewkę i niewymiarowe ziemniaki. Także jabłka, jeśli są zbyt rumiane i zbyt błyszczące, powinny was poważnie zastanowić.

Naturalne produkty z reguły nie są idealne. Jabłka kupowane na targu mogą mieć bladą skórkę i nie wyglądać tak dorodnie, jak te w markecie. Wyjaśniamy czym producenci „uszlachetniają” owoce przed sprzedażą?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Świeże owoce też bywają konserwowane

Lubicie jeść jabłka w całości bez obierania? Przecież to w końcu właśnie w skórce znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Jednak czasem z powodu wygody i oszczędności, zamiast kupić owoce bezpośrednio od sadownika, czy choćby na miejskim targu, zadowalamy się tymi sprzedawanymi w hipermarketach. Trzeba przyznać, że w niewielu miejscach można je kupić taniej. Jednak czy warto je kupować?

Owoce produkowane i sprzedawane na skalę masową, często poddawane są obróbce, która ma kilka zadań:

  • Wydłuża czas przydatności do spożycia, a więc konserwuje
  • Chroni przed obijaniem podczas transportu i składowania
  • Poprawia wygląd, nabłyszcza i nadaje głębi kolorom

Poza procesami, którym owoce są poddawane już po zerwaniu, także zapewnienie sobie dużych i zdrowych plonów nie powstrzymuje sadowników przed zastosowaniem chemicznych środków ochrony roślin, m.in. pestycydów. Na koniec to wszystko trafia do was wraz z jabłkami, które w sklepie wkładacie do koszyka.

Zobacz także
Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek

Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek. Mamy przepis

Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze

Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Czym jest szelak, którym nabłyszcza się jabłka?

Najpopularniejszą metodą poprawiania wyglądu jabłkom, to ich ochrona przed uszkodzeniami oraz nabłyszczanie. Stosowany do tego jest np. szelak, czyli żywica pozyskiwanej z odchodów insektów.

To odmiana naturalnej żywicy, którą w starożytnych Indiach stosowano jako barwnik do ubrań. Później stosowano go do zabezpieczania powierzchni płyt gramofonowych, a także nadawania sztywności kapeluszom. Dziś nadal używa się go przy renowacji zabytkowych przedmiotów, w przemyśle farmaceutycznym i choćby jako klej zegarmistrzowski.

Szelak jest dopuszczony do stosowania jako dodatek do żywności, o symbolu E904. Zaletą z perspektywy producentów jest ochrona przed obijaniem się jabłek podczas transportu oraz wydłużenie przydatności do spożycia.

Nie ma badań, które potwierdziłyby, że szelak ma szkodliwe działanie, jednak u niektórych może prowadzić do powstania reakcji alergicznych. Choć jest dopuszczony do użytku, nie zostały określone żadne limity jego zastosowania w żywności.

Żeby sprawdzić, czy jabłka, które kupiliście są zabezpieczone jakimś rodzajem wosku, w tym szelakiem, wystarczy sparzyć skórkę wrzątkiem. Po wyjęciu z wody i ostygnięciu woskowane owoce będą miały wyraźne resztki wosku na powierzchni. Jeśli kupujecie owoce w marketach, a nie na targu u sprawdzonego sadownika, zawsze dokładnie je umyjcie przed spożyciem, a najlepiej też obierzcie ze skóry, choć to właśnie w niej znajduje się najwięcej wartości.

Źródło: o2.pl, wp.pl

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
Nie kupujcie octu jabłkowego w sklepie – przyrządza się go bardzo łatwo!

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności dzięki jego wspaniałym właściwościom zdrowotnym i nie tylko – świetnie smakuje, pasuje do wielu potraw, a do tego można go wykorzystać nie tylko do gotowania, ale także np. jako środek do czyszczenia powierzchni . Do tego ocet jabłkowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego warto go zrobić samodzielnie zamiast kupować w sklepie. Przepis na ocet jabłkowy Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 kilogramy dojrzałych jabłek 2 litry przegotowanej, letniej wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka pokrójcie i usuńcie gniazda nasienne. Nie trzeba obierać jabłek. Włóżcie jabłka do dużego, wyparzonego słoja. Zalejcie je przegotowaną i letnią wodą oraz dodajcie 3 łyżki miodu. Woda powinna sięgać powyżej jabłek. Przykryjcie słoik szmatką i obwiążcie sznurkiem lub załóżcie gumkę recepturkę. Dzięki temu zawartość słoika będzie chroniona przed owadami zwabionymi zapachem jabłek i miodu. Odstawcie słoik w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie. Codziennie mieszajcie wyparzoną, drewnianą łyżką. W trakcie fermentacji owoce wydzielają bąbelki. Gdy przestaną się one pojawiać w słoiku oznacza to, że ocet jest już gotowy. Należy go wówczas przelać przez gazę do butelek. Gotowe! Ocet jest zdatny do spożycia przez kilka lat od przygotowania. Właściwości octu jabłkowego Wpływ octu jabłkowego na zdrowie jest już znany od starożytności. Stosowano go do oczyszczania wątroby, wzmocnienia organizmu oraz zwalczania infekcji. Hipokrates polecał picie octu jabłkowego z miodem, by wyleczyć przeziębienie! Ponadto, ocet jabłkowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego w przeszłości często stosowano go do leczenia grzybicy, wszawicy i odkażania. Dziś jednak uważa się, że...

pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy
Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...
Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy! Soczystość Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty. Brak pestek Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy! Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę? Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty. Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową? Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy –...

Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie kaszę i ryż w torebkach? Uważajcie – mogą uwalniać bardzo groźny dla zdrowia plastik
Jeśli to robicie, lepiej żebyście szybko przestali!

Kasza, ryż, makaron, chleb i ziemniaki - to podstawowe pokarmy węglowodanowe, które jadacie pewnie do każdego posiłku. Kaszę, ryż i makaron trzeba przed spożyciem ugotować. Tutaj pojawia się pytanie: jak zrobić to, żeby były jak najzdrowsze? Wiemy, jakich zasad powinniście przestrzegać żeby gotowana kasza i ryż były zdrowe. Co jest zdrowsze: kasza i ryż luzem, czy w torebkach? Jeśli macie opcję wyboru, lepiej wybierać kaszę i ryż luzem niż te w foliowych opakowaniach. Już tłumaczymy dlaczego. Plastik to wszechobecna substancja, które wynalezienie i rozpowszechnienie stało się prawdziwym motorem rozwoju naszej cywilizacji. Nie da się uniknąć otaczania się plastikowymi przedmiotami i kupowania żywności absolutnie bez plastiku. Są różne rodzaje plastiku. Ten, który możemy znaleźć w otoczeniu żywności znajduje się między innymi: Jako składnik jednorazowych torebek do herbaty Element torebek do gotowania kaszy lub ryżu Jako główne tworzywo z którego produkowane są plastikowe butelki Składnik opakowań stosowanych do żywności: jogurtów, serków, gotowych lunchów Czy plastik jest szkodliwy dla zdrowia? Plastik, który znajdziecie w otoczeniu żywności, jest ogólnie mówiąc dopuszczony do użytku, nie może być więc bardzo szkodliwy dla zdrowia. Różne urzędy i komisje przy dopuszczaniu niektórych substancji na rynek, kierują się jednak pewnymi normami i dopuszczalnymi stężeniami substancji, które pozwalają uznać je za „bezpieczne”. Lepiej jednak dmuchać na zimne, okazuje się że plastik może emitować w wysokiej temperaturze bardzo niebezpieczną substancję… Dlaczego gotowanie kaszy i ryżu w woreczkach nie jest zdrowe? Substancją, która jest podejrzana o wywieranie szkodliwego wpływu na zdrowie w przypadku plastiku...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje: groźne bakterie wykryte w partii żółtych serów. Sprawdźcie, czy macie je w lodówkach
Lubicie twarde, żółte sery? Lepiej sprawdźcie, czy nie kupiliście kawałka tego wyrobu z trefnej, skażonej bakteriami partii.

Lato to czas wzmożonego ryzyka, jeśli chodzi o bakterie w żywności. Co prawda wysokie standardy produkcji, pakowania i transportu pożywienia pozwalają zapobiegać wielu przykrym wypadkom znanym z przeszłości, to jednak warto mieć się na baczności także i dziś. Oprócz bakterii, w ostatnim czasie dużym echem odbija się coraz częstsze wykrywanie w niektórych partiach żywności niebezpiecznego i niedozwolonego do użycia w produkcji jedzenia tlenku etylenu. GIS apeluje o sprawdzenie zawartości lodówek Nie raz jednak już pisaliśmy w okresie wakacyjnym o skażeniu partii żywności choćby salmonellą . Na szczęście do coraz większych rzadkości należą przypadki zatruć  jadem kiełbasianym, który często był dużym kłopotem w erze „przedlodówkowej”. Tym niemniej kłopoty z bakteriami w żywności zdarzają się także i dziś. Na przykład z bakteriami listeria monocytogenes, które wykryto w partii twardych serów żółtych jednego z zagranicznych producentów. Główny Inspektorat Sanitarny po otrzymaniu informacji od producenta, podał do informacji publicznej wiadomość o wykryciu bakterii powodujących niebezpieczną listeriozę w partii żółtych serów, które pozostają w obrocie detalicznym. W jakich serach wykryto bakterie powodujące listeriozę? Firma Cahills Farm Cheeses przystąpiła do procesu wycofywania ich z polskiego rynku, jednak część z serów mogła znaleźć się już wcześniej w wielu gospodarstwach domowych. By uniknąć zatrucia pokarmowego wspomnianymi bakteriami, koniecznie sprawdźcie dane tych oto serów i w razie potrzeby wyrzućcie je do kosza. Szczegóły dotyczące produktów z możliwością obecności bakterii Listeria monocytogenes: Producent: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland,...