
Śniadania z jajkiem w roli głównej to bez wątpienia ulubione śniadanie na całym świecie. Nie ma chyba takiej kuchni, w których by się ich nie praktykowało. Jajka gotowane, sadzone, omlety i jajecznice podbijają serca małych i dużych. Nie ma się co dziwić - są pożywne i smaczne. Różnice w smaku jajecznicy rozgrywają się na poziomie dodatków.
Z czym można przygotować jajecznicę?
W tym zakresie ogranicza was jedynie wyobraźnia. Tę potrawę można przygotować praktycznie z każdym wytrawnym dodatkiem. Najodważniejsi przygotowują ją również z kawą. Te jednak połączenia sprawdzają się najlepiej z jajkiem:
- jajecznica na maśle ze szczypiorkiem,
- jajecznica z boczkiem,
- jajecznica z szynką,
- jajecznica z majonezem,
- jajecznica z pomidorem
- jajecznica z cebulą,
- jajecznica z pieczarkami i pietruszką,
- jajecznica ze śmietaną.
Jak zrobić jajecznicę z dynią?
A co powiecie na jajecznicę z dynią? Ten smak to mistrzostwo świata! Jej kolor jest nieco bardziej intensywny niż przeciętnej jajecznicy, natomiast konsystencja z dynią robi się o niebo lepsza. Idealnie gładka, delikatna i maślana. Warto spróbować ją zrobić. Jak? Musicie zacząć od puree z dyni.
W tym celu pokrójcie warzywo na nieduże kawałki. Ułóżcie na blaszce i pieczcie około 40 minut, do miękkości. Oddzielcie skórę i zblendujcie miąższ. Warto wykorzystać w tym celu dynię z poprzedniego dnia z obiadu.
Przepis na jajecznicę z dynią i serem
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżka puree z dyni
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzepcie z puree z dyni, jak na omlet. Doprawcie.
- Na kuchence ustawcie niewielki ogień. Roztopcie na patelni masło i wlejcie na nią masę jajeczną.
- Posypcie startym żółtym serem. Cały czas delikatnie mieszajcie. Ważne, by proces smażenia przebiegał powoli, nawet 6 minut. Nie spieszcie się.
- Po tym czasie jajka będą ścięte, a jajecznica aksamitna.
- Podawajcie na grzance.
Smacznego!
Źródło: mientablog.com