Śniadania z jajkiem w roli głównej to bez wątpienia ulubione śniadanie na całym świecie. Nie ma chyba takiej kuchni, w których by się ich nie praktykowało. Jajka gotowane, sadzone, omlety i jajecznice podbijają serca małych i dużych. Nie ma się co dziwić - są pożywne i smaczne. Różnice w smaku jajecznicy rozgrywają się na poziomie dodatków. 

Z czym można przygotować jajecznicę? 

W tym zakresie ogranicza was jedynie wyobraźnia. Tę potrawę można przygotować praktycznie z każdym wytrawnym dodatkiem. Najodważniejsi przygotowują ją również z kawą. Te jednak połączenia sprawdzają się najlepiej z jajkiem: 

  • jajecznica na maśle ze szczypiorkiem,  
  • jajecznica z boczkiem,  
  • jajecznica z szynką, 
  • jajecznica z majonezem,  
  • jajecznica z pomidorem 
  • jajecznica z cebulą, 
  • jajecznica z pieczarkami i pietruszką, 
  • jajecznica ze śmietaną. 

Jak zrobić jajecznicę z dynią? 

Zobacz także:

A co powiecie na jajecznicę z dynią? Ten smak to mistrzostwo świata! Jej kolor jest nieco bardziej intensywny niż przeciętnej jajecznicy, natomiast konsystencja z dynią robi się o niebo lepsza. Idealnie gładka, delikatna i maślana. Warto spróbować ją zrobić. Jak? Musicie zacząć od puree z dyni. 

W tym celu pokrójcie warzywo na nieduże kawałki. Ułóżcie na blaszce i pieczcie około 40 minut, do miękkości. Oddzielcie skórę i zblendujcie miąższ. Warto wykorzystać w tym celu dynię z poprzedniego dnia z obiadu. 

Przepis na jajecznicę z dynią i serem 

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 3 łyżki startego sera żółtego  
  • 1 łyżka puree z dyni  
  • sól, pieprz do smaku 
  • szczypiorek do posypania 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka roztrzepcie z puree z dyni, jak na omlet. Doprawcie. 
  2. Na kuchence ustawcie niewielki ogień. Roztopcie na patelni masło i wlejcie na nią masę jajeczną. 
  3. Posypcie startym żółtym serem. Cały czas delikatnie mieszajcie. Ważne, by proces smażenia przebiegał powoli, nawet 6 minut. Nie spieszcie się. 
  4. Po tym czasie jajka będą ścięte, a jajecznica aksamitna. 
  5. Podawajcie na grzance. 

Smacznego! 

Źródło: mientablog.com