Dzięki temu składnikowi zupa dyniowa jest wyjątkowo kremowa. Siostra Anastazja zawsze go dodaje
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy

Siostra Anastazja zawsze dodaje ten 1 składnik do zupy dyniowej. Dzięki temu jest kremowa i przepyszna

Zupa dyniowa to chyba najbardziej popularny sposób wykorzystania dyni. Jedwabisty krem z tego warzywa doskonale syci i rozgrzewa w zimne jesienne dni. Aby dodać mu aksamitności i gładkości warto wzbogacić go coś naprawdę ekstra. Wie o tym doskonale siostra Anastazja. 

Gdy nadchodzą chłody, zaczynamy rozglądać się za bardziej pożywnym, treściwym i rozgrzewającym jedzeniem. Gęste, zawiesiste zupy są w sam raz na tę porę roku. To prawdziwe remedium na jesienne smutki. Zupa dyniowa rozwesela i energetyzuje kolorem, a do tego napełnia brzuch wartościowym pokarmem. 

Dlaczego zupa dyniowa siostry Anastazji jest wyjątkowo kremowa? 

Siostra Anastazja to prawdziwa pasjonatka kuchni. Jej receptury i porady pomagają wielu paniom domu tworzyć wspaniałe potrawy. Ten przepis na kremową zupę dyniową pochodzi z „Wielkiej księgi specjałów Siostry Anastazji” i ma wszystko, co najbardziej lubicie w tym daniu. 

Ta zupa krem z dyni jest przygotowana w wersji wytrawnej z czosnkiem, a za jej wyjątkową jedwabistość odpowiada duża ilość słodkiej, gęstej śmietany i jeden dość nietypowy składnik i nie zawsze używany przez gospodynie składnik, a mianowicie serek topiony.

Dzięki niemu zupa dyniowa jest wspaniale gładka. To danie nie jest dzięki temu dodatkowi niskokaloryczne, ale kto liczyłby kalorie o tej porze roku, mogąc jeść najlepszą, gęstą i aromatyczną zupę dyniową. 

Zobacz także
Która odmiana dyni jest najzdrowsza? Tej jedzcie jak najwięcej przy problemach ze wzrokiem

Która odmiana dyni jest najzdrowsza? Tej jedzcie jak najwięcej przy problemach ze wzrokiem

Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Zapukajcie w nią i przyjrzycie się jej łodydze

Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Zapukajcie w nią i przyjrzycie się jej łodydze

Właściwości zupy dyniowej 

Dynia jest warzywem, które niesie ze sobą moc wartości odżywczych. Witaminy i minerały oraz dużą ilość błonnika. To właśnie błonnik sprawia, że po jej zjedzeniu pozostaje się długo sytym.

By podtrzymać to przyjemne uczucie, warto wzbogacić ją tłuszczem zwierzęcym lub roślinnym. Może to być śmietana, masło, serek, oliwa lub tłusty bulion. Zupy dyniowe lubią też przyprawy, wśród nich prym wiodą ich rozgrzewające rodzaje: imbir, cynamon i chili. Podkręcają one metabolizm i wzmacniają odporność, co w tym czasie jest szczególnie istotne.  

Przepis na jedwabistą zupę z dyni siostry Anastazji 

Składniki: 

  • 2 kg dyni bez skórki 
  • 2 litry bulionu  
  • 2 marchewki 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 szklanka śmietany 30 proc. 
  • 10 dkg serka topionego śmietankowego 
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Obraną dynię pokrójcie w kostkę i obsmażcie na patelni. 
  2. Przełóżcie do dużego garnka i zalejcie gorącym bulionem. Gotujcie przez około 30 minut, aż będzie miękka. 
  3. Zdejmijcie z ognia i przestudźcie. Dodajcie do niej serek topiony i zmiksujcie. 
  4. Dodajcie śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko połączcie i nałóżcie na talerze. 

Smacznego! 

Źródło: Siostra Anastazja Facebook 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Nic nie jest w stanie przebić smaku tradycyjnych, polskich wędlin. Sprawdźcie, jak przygotowuje je siostra Anastazja.

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Napisała jak dotąd 17 książek, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji". Jak sama przyznaje, to właśnie ciasta są jej najmocniejszą kulinarną stroną. Siostra Anastazja lubi też przygotowywać dania wytrawne – mięsa, ryby, zupy przetwory, a nawet potrawy jarskie. Jesteście ciekawi, jak siostra Anastazja przygotowuje tradycyjne, domowe wędliny? Ostatnio natrafiliśmy na jej przepis na roladę z indyka z morelami i śliwkami. Jak ją przygotować? Przepis siostry Anastazji na roladę z indyka z morelami i śliwkami Czy jest coś lepszego od smaku domowych, swojskich wędlin? Przygotowując samodzielnie wędlinę mamy pewność z czego została wykonana i możemy samodzielnie kontrolować wszystkie składniki i dodatki. Sklepowe wędliny mimo iż na pierwszy rzut oka wyglądają dobrze, tak naprawdę pełne są szkodliwych substancji i niezdrowych ulepszaczy. Wędliny przygotowywane w domu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak przyrządzić roladę z indyka z morelami i śliwkami z przepisu siostry Anastazji? Czytajcie dalej. Składniki: 1 1/2 kg piersi z indyka (filet)  20 dag suszonych moreli 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek 1/2 słoiczka musztardy przyprawa do drobiu oliwa pieprz sól Wykonanie: Filet doprawcie i rozbijcie tak, aby nadać mu kształt dużego płata. Wierzch posmarujcie musztardą, równomiernie rozłóżcie pokrojone morele i śliwki. Całość dokładnie zwińcie w rulon, zwiążcie sznurkiem, polejcie oliwą i zawińcie w folię aluminiową. Pieczcie w temperaturze ok. 180°C przez ok. 40-50 min. Pod koniec pieczenia...

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy
Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju. Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory. Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji. Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je...

Farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu Siostry Anastazji. Niebo w gębie
AdobeStock
Newsy
Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu siostry Anastazji. Niebo w gębie
Przepadacie za prostymi, sprawdzonymi przepisami? Wypróbujcie farsz do gołąbków od siostry Anastazji!

Okrzyknięta przez Gościa Niedzielnego „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej” siostra Anastazja od wielu lat dzieli się z Polakami swoimi fantastycznymi przepisami na różne dania. Dziś polecamy wam wyjątkowy farsz do gołąbków z ziemniaków. Skusicie się? Jak gotuje siostra Anastazja? Autorka kilkunastu książek z przepisami zawsze podkreśla, że jej dania są zasadniczo bardzo proste, ponieważ inspirację czerpie z tradycji. A polska kuchnia pełna jest nieskomplikowanych przepisów na bardzo smaczne dania. — Kuchnia, jak można się domyślać, była bardzo uboga. Gospodynie nie znały tylu przepisów, co dziś, ani nie miały dostępu do tak wielu produktów. Niemniej pewne dania pamiętam doskonale: barszcz biały, gołąbki z ziemniakami, pierogi — pisze siostra Anastazja o swoich kulinarnych inspiracjach z przeszlości w książce „Siostra Anastazja. Życie pełne smaku”.  Kariera siostry Anastazji A jak zrodził się pomysł napisania pierwszej książki kucharskiej? Okazuje się, że do wydania swoich przepisów siostrę Anastazję przekonali ojcowie jezuici. Zakonnica od zawsze lubiła eksperymentować w kuchni, próbować nowych rozwiązań i wymyślać własne dania. Ojcowie jezuici stwierdzili, że jej talent nie może się zmarnować i namówili siostrę Anastazję do wydania książki kucharskiej z autorskimi przepisami, by więcej osób mogło je poznać. Tak powstała pierwsza książka „103 ciasta siostry Anastazji”, a dziś Anastazja Pustelnik ma na swoim koncie już kilkanaście książek z przepisami.  Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków od siostry Anastazji Farsz z tego przepisu jest prosty zarówno pod względem składników, jak i wykonania. Siostra Anastazja wspomina to danie ze swojego dzieciństwa i przekonuje, że gołąbki z...

Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
AdobeStock/Flickr
Newsy
Jabłka na szarlotkę z przepisu siostry Anastazji. Doskonale też pasują do naleśników i deserów
Planujecie upiec szarlotkę? Zróbcie wcześniej jabłka z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnie pasowały do waszego ciasta.

Jesień to czas, gdy w polskich domach często przygotowuje się szarlotkę . A jeśli szarlotka, to oczywiście pyszne polskie jabłka . Jak przygotować jabłka do szarlotki, by miała ona idealny, lekko kwaskowaty smak? Poznajcie unikalny przepis na jabłka do szarlotki siostry Anastazji . Kim jest siostra Anastazja? Anastazja Pustelnik urodziła się w 1950 roku w Dylągowej. To polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych, znana jako siostra Anastazja. Zakonnica osiągnęła niewyobrażalny sukces na polu wydawniczym. Jak dotąd sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jak narodziła się w niej pasja do kulinariów? Na początku nie była to pasja, a konieczność, bowiem gdy Anastazja miała 17 lat, zmarła jej mama. Przyszła zakonnica musiała przejść przyspieszony kurs gotowania. To właśnie wtedy zaczęła przygotowywać smaczne posiłki dla całej rodziny. Jabłka z przepisu siostry Anastazji Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy szarlotkę. Zróbcie ją na bazie jabłek z przepisu siostry Anastazji a na pewno wam posmakuje. Przepis na jabłka pyszne jabłka do szarlotki Składniki: 3 kg jabłek (np. antonówek) sok z 1 cytryny ¼ szklanki wody cukier (wg gustu) Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka z wodą i prażymy chwilę pod przykryciem. Dodajemy cukier i chwilę smażymy bez przykrycia. Gorące jabłka przekładamy do słoików. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Jabłka z przepisu siostry Anastazji sprawdza się nie tylko jako dodatek do szarlotki, ale też doskonale będą komponowały się z zapiekanką z ryżu, jabłkową tartą a nawet naleśnikami czy omletami. Jak długo można...