Gdy nadchodzą chłody, zaczynamy rozglądać się za bardziej pożywnym, treściwym i rozgrzewającym jedzeniem. Gęste, zawiesiste zupy są w sam raz na tę porę roku. To prawdziwe remedium na jesienne smutki. Zupa dyniowa rozwesela i energetyzuje kolorem, a do tego napełnia brzuch wartościowym pokarmem. 

Dlaczego zupa dyniowa siostry Anastazji jest wyjątkowo kremowa? 

Siostra Anastazja to prawdziwa pasjonatka kuchni. Jej receptury i porady pomagają wielu paniom domu tworzyć wspaniałe potrawy. Ten przepis na kremową zupę dyniową pochodzi z „Wielkiej księgi specjałów Siostry Anastazji” i ma wszystko, co najbardziej lubicie w tym daniu. 

Ta zupa krem z dyni jest przygotowana w wersji wytrawnej z czosnkiem, a za jej wyjątkową jedwabistość odpowiada duża ilość słodkiej, gęstej śmietany i jeden dość nietypowy składnik i nie zawsze używany przez gospodynie składnik, a mianowicie serek topiony.

Zobacz także:

Dzięki niemu zupa dyniowa jest wspaniale gładka. To danie nie jest dzięki temu dodatkowi niskokaloryczne, ale kto liczyłby kalorie o tej porze roku, mogąc jeść najlepszą, gęstą i aromatyczną zupę dyniową. 

Właściwości zupy dyniowej 

Dynia jest warzywem, które niesie ze sobą moc wartości odżywczych. Witaminy i minerały oraz dużą ilość błonnika. To właśnie błonnik sprawia, że po jej zjedzeniu pozostaje się długo sytym.

By podtrzymać to przyjemne uczucie, warto wzbogacić ją tłuszczem zwierzęcym lub roślinnym. Może to być śmietana, masło, serek, oliwa lub tłusty bulion. Zupy dyniowe lubią też przyprawy, wśród nich prym wiodą ich rozgrzewające rodzaje: imbir, cynamon i chili. Podkręcają one metabolizm i wzmacniają odporność, co w tym czasie jest szczególnie istotne.  

Przepis na jedwabistą zupę z dyni siostry Anastazji 

Składniki: 

  • 2 kg dyni bez skórki 
  • 2 litry bulionu  
  • 2 marchewki 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 szklanka śmietany 30 proc. 
  • 10 dkg serka topionego śmietankowego 
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Obraną dynię pokrójcie w kostkę i obsmażcie na patelni. 
  2. Przełóżcie do dużego garnka i zalejcie gorącym bulionem. Gotujcie przez około 30 minut, aż będzie miękka. 
  3. Zdejmijcie z ognia i przestudźcie. Dodajcie do niej serek topiony i zmiksujcie. 
  4. Dodajcie śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko połączcie i nałóżcie na talerze. 

Smacznego! 

Źródło: Siostra Anastazja Facebook