Rosół
Eska/gotujmy.pl
Newsy

Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!

Być może będziecie zaskoczeni. Czy ktoś dodawał już do swojej złocistej zupy ten składnik? Efekty będą zdumiewające
Hubert Rój
luty 12, 2021

Co gospodyni domowa, to nieco inna receptura na rosół. Niektóre dodają na koniec świeżą pietruszkę, inne lubią poczuć w zupie nieco lubczyku. Są osoby, które dorzucają do rosołu także innych ziół, takich jak choćby bluszczyk kurdybanek. O jego zaletach pisaliśmy w tym artykule. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Rosół, czyli podstawa

Stałym elementem w naszych zupach jest za to oczywiście makaron (najlepiej domowej roboty), nieodzowna mięsna podstawa do bulionu (najbardziej odpowiednie będzie mięso zagrodowego kurczaka), a także warzywa (włoszczyzna, czyli marchew, seler, pietruszka itd.). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany.

W większości polskich domów, niedziela nie będzie prawdziwą niedzielą bez rosołu.  Jeżeli zupy z obiadu zostanie nieco za dużo, gospodynie domowe mają na to swoje sposoby. Zwykle wystarczy koncentrat pomidorowy i pomidorówka na poniedziałek gotowa! Są jednak metody, dzięki którym rosół zachowa swój charakterystyczny świeży smak na dłużej.

Zobacz także

„Z prądem”

Tym tajemniczym składnikiem, który należy dodać do rosołu jest łyżka spirytusu. Co takiego? Tak jest, zgadza się. I wcale nie chodzi o przepis na „zupę z prądem” czy „z wkładką”! Alkohol nie będzie wyczuwalny w smaku, sprawi za to, że nasz wywar będzie jasny i klarowny – jak z obrazka. Ponadto, jako się rzekło, na następny dzień znów będzie smakował świeżo i smacznie.

Podczas gotowania rosołu warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Często zapominamy o tym, że rosół może być zbyt rozwodniony. Jeżeli na małą ilość mięsa i włoszczyzny przypadnie zbyt dużo wody, możemy zapomnieć o wymarzonym smaku. Nie pomogą żadne kostki rosołowe. Idealne proporcje to 2 kg mięsa na 3 l wody. Tylko w ten sposób otrzymamy naturalny i aromatyczny smak rosołu.

Komentarze
rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy Solisz rosół w trakcie gotowania? To błąd, przez który twoja zupa jest...
Rosół to tylko pozornie zupa łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcemy osiągnąć fantastyczny i satysfakcjonujący nas smak, warto wziąć sobie do serca kilka zasad, o których wcześniej nawet nie słyszeliśmy.
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

W staropolskiej kuchni „prawdziwy rosół” gotowało się na kościach wołowych i cielęcych z obowiązkowym dodatkiem kilku różnych gatunków mięsa. Dzisiaj zwykle ograniczamy się do jedynie jednego rodzaju mięsnej podstawy naszej zupy. Zwieńczona makaronem i tak dalej jest kochaną potrawą większości Polaków. Filary smacznego wywaru Oprócz tego ważna jest także włoszczyzna i przyprawy. Każda pani domu ma swoje własne proporcje i dokładnie opracowane kolejne czynności podczas przygotowywania swojego rosołu. Bez mięsa i włoszczyzny możemy zapomnieć o smacznym wywarze, którego zapach będzie przyciągał do kuchni domowników. Oprócz tego ważne jest także powolne, mozolne wręcz gotowanie rosołu na maleńkim ogniu przez nawet kilka godzin. Mało osób wie, że do rosołu warto wlać nieco spirytusu lub nawet wódki. Zapytacie – a to w jakim celu? Odpowiedź jest prosta. Alkohol sprawi, że rosół nie straci swojego wyjątkowego smaku w kolejnych dniach po ugotowaniu, a przede wszystkim będzie bardziej klarowny i przejrzysty. Dajmy mu czas Ważne jest także zbieranie z powierzchni gotującego się rosołu tak zwanych szumów, czyli struktur białkowych, które wytrącają się podczas gotowania z naszego mięsa. Gotując rosół zalewamy mięso zimną wodą i spokojnie dajemy mu wystarczająco dużo czasu na oddanie nam całego swojego smaku i aromatu. Warto jednak nie solić mięsa zbyt wcześnie. Jeżeli dodamy sól zbyt wcześnie, nasze warzywa i mięso nie oddadzą pełni smaku, który w nich drzemie. Dlatego w tym miejscu udzielimy wam małej, ale przydatnej wskazówki – rosół posólmy dopiero pod koniec jego gotowania!

Przeczytaj
Rosół
Wikipedia Commons
Newsy Przykrywacie gotujący się rosół pokrywką czy nie? Ten szczegół ma ogromny wpływ na jego smak
Gotowanie rosołu wydaje się prostą czynnością. Tymczasem jego smak tkwi w drobnych szczegółach.
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Wydawałoby się, że rosół to tak proste w przygotowaniu danie, że nie ma co sobie zawracać głowy takimi detalami jak kwestia przykrywania zupy w trakcie gotowania. Tymczasem to właśnie te małe szczegóły mają ogromny wpływ na jego smak, wygląd i zapach. Zacznijmy jednak od początku. Tajniki gotowania rosołu Na starcie musimy wybrać odpowiednie mięso do naszego bulionu. Następnie kwestia wody – mięso powinniśmy zalać zimną wodą. Do garnka z wodą dodajemy włoszczyznę i tutaj pojawia się kolejna zagwozdka – rosół wymaga gotowania na jak najmniejszym ogniu przez bardzo długi czas! Tak, tylko rosół „mrugający” godzinami delikatnie na ogniu będzie aromatyczny i smakowity. To oczywiście zasługa powolnego uwalniania się smaków z naszego mięsa i warzyw. Częstym błędem początkujących kucharzy i gospodyń domowych jest także użycie zbyt dużej ilości marchewki. Jeśli dodamy jej za dużo, nasza zupa stanie się zbyt słodka w smaku. Następna sprawa to tzw. szumy na rosole. Struktury białkowe, które pływają po powierzchni rosołu w trakcie gotowania należy regularnie odławiać łyżką. Niektórzy podobnie rozprawiają się z tłustymi oczkami pochodzącymi z gotującego się mięsa. Oczywiście to naturalna sprawa dla osób dbających o linię, ale naszym zdaniem w ten sposób można pozbawić nasz wywar odpowiedniego smaku. Przykrywać czy nie? Drobnym, ale jakże ważnym elementem, o którym wspominaliśmy na wstępie jest przykrywanie zupy pokrywką. Powinniśmy jej używać TYLKO i wyłącznie na samym początku gotowania. Do momentu gdy woda z mięsem jeszcze nie zawrzała, możemy mieć garnek przykryty pokrywką. Gdy proces powolnego gotowania się rozpoczyna, powinniśmy niezwłocznie zdjąć pokrywkę i pozwolić naszej zupie na „złapanie oddechu”. W...

Przeczytaj
sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy Znowu wyszedł ci mętny rosół? Nie wylewaj. Podpowiadamy, jak go uratować
Mętny rosół to nie koniec świata. Istnieje bowiem kilka banalnych sposobów na jego uratowanie. Od tej pory każdy niedzielny obiad będzie smakować wybornie!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion to również podstawa wielu polskich dań. Przy jego pomocy można przecież stworzyć między innymi aromatyczne sosy, wspaniałe kotlety, a także rozpływające się w ustach risotto.  Zdarza się jednak, że podczas gotowania rosół zmętnieje, przez co całkowicie zmieni swój wygląd i zapach. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Jak prawidłowo gotować rosół Gotując rosół musisz zadbać o kilka ważnych spraw. Problemy w kuchni nie biorą się przecież znikąd. Warto znać ich źródło, a jeszcze lepiej im zapobiegać.  Przede wszystkim pamiętaj, że mięsa, na bazie którego będziesz gotować rosół, pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać do gorącej wody. Wręcz przeciwnie. Umieść je w garnku jako pierwsze, a następnie zalej lodowatą wodą. To pierwszy sekret klarownego rosołu! Kolejne zasady są nie mniej banalne. Rosół powinien się bowiem gotować, a w zasadzie „pyrkać” czy jak kto woli „mrugać”, przez wiele godzin na małym ogniu. Nie należy tego procesu przyspieszać. Podczas takiego warzenia logicznym jest, że znaczna część wody odparuje, wtedy należy ją uzupełnić. Niewiele osób jednak wie, że dolewana woda powinna być wrząca, a nie zimna! Jak uratować mętny rosół Jeśli jednak popełniłaś któryś z tych błędów i na twoim rosole pojawiła się nieestetyczna szarawa piana, to nie koniec świata. Istnieje kilka prostych sposobów na uporanie się z tym problemem. Pierwszym i najprostszym sposobem jest wyłowienie piany przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, łyżki cedzakowej, bądź sitka. Ten trik z pewnością sprawi, że szybko uporasz się z problemem. Jeśli jednak łowienie piany wydaje ci się zbyt czasochłonne istnieje...

Przeczytaj
pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Pyszny farsz Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Aby przygotować te wyjątkowe pierogi, potrzebujesz: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie Farsz: Najlepiej za pomocą maszynki zmiel mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałuj pieprzu! Jeśli farsz jest twoim zdaniem zbyt suchy, to dodaj do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszaj. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiaj ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienko. Za pomocą szklanki powycinaj kółka, do których będziemy dodawać farsz. Łyżką układaj farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiaj. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przeczytaj