Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Flickr
Newsy

Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie

Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Kotlety mielone są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami. Naszą poradę na ten odwieczny kulinarny kłopot Polaków odnajdziecie poniżej.

Przepis na kotlety mielone

Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla)
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • Majeranek
  • Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej

Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej

Kotlety mielone

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Przygotowanie:

  1. Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku.
  2. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach.
  3. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę.
  4. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra).
  5. Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić!
  6. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut.
  8. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy wypłynie z niego bezbarwny płyn, to mielone są już gotowe. W przeciwnym razie potrzymajcie je jeszcze chwilę na patelni.

I gotowe! Podawajcie mielone z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA