Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Flickr
Newsy

Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie

Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Kotlety mielone są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami. Naszą poradę na ten odwieczny kulinarny kłopot Polaków odnajdziecie poniżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone

Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla)
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • Majeranek
  • Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej

Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej

Kotlety mielone

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Przygotowanie:

  1. Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku.
  2. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach.
  3. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę.
  4. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra).
  5. Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić!
  6. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut.
  8. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy wypłynie z niego bezbarwny płyn, to mielone są już gotowe. W przeciwnym razie potrzymajcie je jeszcze chwilę na patelni.

I gotowe! Podawajcie mielone z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy
Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni, gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!

Chyba każdy lubi kotlety mielone ! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!...

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...

Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie
Wikipedia Commons
Newsy
Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie
Kotlety mielone to jedno z bardziej lubianych, mięsnych dań dla Polaków. Jeżeli chcecie mieć pewność, że będą mięciutkie, to powinniście pilnować właściwych proporcji mięsa mielonego i jajek.  W innym przypadku wyjdą suche i nadmiernie zbite. 

Kotlety mielone nie są specjalnie skomplikowane w przygotowaniu. Mielenie mięsa, dodawanie do niego jajek, przypraw i bułki, formowanie mięsnych kulek, a na końcu smażenie. I tyle. Czasami jednak nawet w tak prostej potrawie można popełnić błąd, który wpłynie na jej konsystencję i smak. Zobaczcie, czy robicie ją dobrze.  Co wpływa na soczystość kotletów mielonych?  Soczystość kotletów mielonych zależy od kilku czynników, takich jak np. wysoka jakość mięsa i odpowiednia zawartość w nim tłuszczu. Jak wiadomo tłuszcz jest naturalnym nawilżaczem w kotletach i gdy go zabraknie, trzeba ratować się różnymi trikami na nadanie im soczystości. Luźną konsystencję i wilgotność zafunduje tym mięsnym kulkom dodatek słabo odciśniętej bułki kajzerki, a także odrobina zimnej wody gazowanej lub kwaśnej śmietany. Na nic się jednak zdadzą te wszystkie zabiegi, gdy dodacie do mięsa nieodpowiednią ilość jajek.  Ile jajek powinno dodawać się do mięsa mielonego?  Musicie wiedzieć, że zbyt duża ilość jajek w stosunku do mięsa mielonego sprawia, że masa staje się nadmiernie luźna, co niezawodnie poskutkuje papkowatym daniem.  Jeżeli z kolei dodacie ich zbyt mało, to zaserwujecie sztywne i suche jak wiór kotlety. Dlatego w przypadku mielonych trzeba zapamiętać prostą zasadę, od której nie ma ustępstw:   1 średnie jajko na ½ kg mięsa mielonego.  Zwiększając ilość mięsa, zwiększajcie również proporcjonalnie ilość jajek. Pamiętajcie także, by zwracać uwagę na ich wielkość, gdyż zbyt małe nie nawilżą i nie zwiążą wystarczająco mięsa, a zbyt duże sprawią, że będzie po prostu rzadkie.  Przepis na soczyste kotlety mielone   Składniki:  ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej  1 średnie jajko  1 średnia cebula  1 bułka...

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio. Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku. Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych? Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym...