kotlety mielone
AdobeStock
Newsy

Dzięki temu prostemu trikowi robienie mielonych będzie samą przyjemnością. Korzystały z niego wasze babcie

Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Weekend się zbliża, a wasi bliscy pewnie już proszą o mielone na obiad! Panierowane kotlety są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na klasyczne kotlety mielone

Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

  • Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla)
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • Majeranek
  • Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku.
  2. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach.
  3. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę.
  4. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra).
  5. Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić!
  6. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut.
  8. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy wypłynie z niego bezbarwny płyn, to mielone są już gotowe. W przeciwnym razie potrzymajcie je jeszcze chwilę na patelni.

I gotowe! Podawajcie mielone z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy
Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni, gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!

Chyba każdy lubi kotlety mielone ! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!...

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne
Flickr
Newsy
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie
W środku soczyste, a z zewnątrz chrupiące – sprawdźcie, jak zrobić takie kotlety mielone.

Klasyczne kotlety mielone smakują najlepiej wtedy, gdy z zewnątrz ich skórka jest przyjemnie chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Sprawdźcie! Jak zrobić soczyste i pulchne mielone? Sekretem idealnych kotletów mielonych jest ich odpowiednie przygotowanie. Pamiętajcie o tym, by nie wyrabiać mięsa zbyt długo – im dłużej będziecie je wyrabiali, tym twardsze kotlety wam wyjdą. Wystarczy mieszać masę jedynie do połączenia składników. Natomiast do tego, by po usmażeniu kotlety były soczyste i miękkie w środku, potrzebny wam będzie… kalafior! Wystarczy, że wcześniej go ugotujecie, ostudzicie i zmielicie na miazgę. Dodatek tego warzywa sprawi, że mielone będą pulchne i smaczne. Jakie mięso do mielonych? Nie mniej ważne jest oczywiście mięso. Najlepiej w przypadku mielonych sprawdza się mięso wieprzowe z łopatki, które ma odpowiednią ilość tłuszczu. Karkówka jest zbyt tłusta, a szynka za chuda, dlatego część z łopatki sprawdza się idealnie. Warto też zmielić ją samodzielnie. Przepis na pulchne kotlety mielone Do przygotowania soczystych mielonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 300 g kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 mała cebula Koperek Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Podzielcie kalafiora na różyczki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie go, odstawcie do ostudzenia i za pomocą widelca dokładnie rozdrobnijcie. Do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie jajko oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Pokrójcie cebulę w kostkę i wraz z kalafiorem dodajcie do mięsa. Doprawcie solą, pieprzem i koperkiem i wymieszajcie. Z masy uformujcie kotlety i panierujcie w bułce...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do mielonych a jeszcze bardziej zyskają na smaku. Takie połączenie was zachwyci
Jeżeli nie boicie się kulinarnych eksperymentów, to na pewno spodoba się wam ten przepis na klasyczne kotlety mielone z ciekawym dodatkiem. Wychodzą przepyszne!

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostej przyczyny – ich przygotowanie jest banalne i pozwala na ciekawe eksperymenty! Na pewno znacie przepisy na mielone z jajkiem, ogórkiem kiszonym albo pieczarkami. A próbowaliście już kotletów mielonych z różyczkami kalafiora? Z tego wyjątkowego przepisu wyjdą wam bardzo ciekawe, mięsno-warzywne kotlety. Wystarczy pół kalafiora i składniki na kotlety mielone. Przygotowanie jest bardzo proste! Przełamcie rutynę i zróbcie kotlety mielone z różyczkami kalafiora według wskazówek z poniższego przepisu. Przepis na kotlety mielone z różyczkami kalafiora Do przygotowania tych wyjątkowych kotletów, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g mięsa mielonego Pół kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula Mleko Przyprawa do mięsa mielonego 1/3 łyżeczki bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Włóżcie różyczki do zimnej i osolonej wody. Gotujcie przez kilka minut od momentu zagotowania – kalafior powinien być całkiem miękki. Gdy różyczki już się ugotują, przełóżcie je na sitko i odsączcie z nadmiaru wody. Jedną bułkę kajzerkę namoczcie w mleku. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie pokrojoną cebulę, przyprawy oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Wbijcie jedno jajko i całość bardzo dokładnie wymieszajcie. W dłoni uformujcie kawałek masy mięsnej, rozpłaszczcie i połóżcie w środku różyczkę kalafiora. Następnie obłóżcie warzywo mięsem tak, by było całkiem schowane w środku. Postępujcie tak z resztą składników na kotlety. Gdy mielone będą już ulepione, obtoczcie je w...

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
Jeżeli lubicie kotlety mielone z różnymi dodatkami, to na pewno spodoba się wam ten przepis! Wypróbujcie.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów! Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinię, ser i cokolwiek tylko chcecie. Każdy z tych dodatków wspaniale podkręci smak kotletów i będzie stanowił ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Wypróbujcie przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl  Przepis na kotlety mielone z pomidorami Do przygotowania soczystych kotletów mielonych z niespodzianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mielonego mięsa z szynki 1 bułka kajzerka Pęczek szczypiorku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Pół słoika suszonych pomidorów w ziołach Mleko Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miseczki wlejcie mleko, włóżcie kajzerkę i odstawcie, by cała nasiąkła. Umyjcie szczypiorek i drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie od niego szczypiorek, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbijcie jedno jajko i dodajcie łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie na jednolitą masę. Odsączcie suszone pomidory z zalewy. Z mięsnej masy formujcie kulki i każdą rozpłaszczcie na dłoni. Na środek połóżcie jednego suszonego pomidora i zlepcie brzegi. Każdy kotlecik dokładnie obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie porządnie tłuszcz i smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego! Kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów będą już dość tłuste, dlatego jeśli nie chcecie smażyć ich na patelni, możecie je upiec w piekarniku! W tym celu już w trakcie...