Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni
Adobe Stock
Newsy

Dzięki tej sztuczce kotlety schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją szefowie kuchni

Na kotletach schabowych niejedna gospodyni domowa zjadła już zęby. Co jest tajemnicą ich chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku?

Odpowiedź na to pytanie nurtujące niejednego z adeptów sztuki kucharskiej zawarta jest w dwóch słowach. Marynata i panierka. To klucz do sprawnego i umiejętnego przygotowania kotletów schabowych.

O panierce nie zapomną nawet początkujący. Ale czy stosowaliście w swoich kuchniach marynowanie mięsa schabowego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak marynować kotlety schabowe?

Rozbite kotlety warto pomoczyć w mleku z dodatkiem plastrów cebuli przez dobrych kilka godzin. Taka kąpiel nada im wybitnie mięciutkiego smaku w środku.

Tego typu postępowanie z mięsem na kotlety schabowe to standard w kuchniach dobrych restauracji. Na szerszą skalę taką marynatę rozpropagowała Magda Gessler.

Jeżeli nie macie czasu na całoroczne moczenie kotletów w mlecznej marynacie, warto dłużej potrzymać je w jajku.

Zróbcie to w czasie panierowania. Po obtoczeniu mięsa w mące, zostawcie je w jajku z dodatkiem łyżki mleka na kilka minut. Nawet taka „kuracja” powinna pomóc. Dzięki temu udadzą się wam chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.

Przepis na schabowe

Składniki:

  • Pokrojone na plastry mięso ze schabu wieprzowego – około 5 plastrów
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Bułka tarta do panierowania
  • Cebula
  • Pół szklanki mleka
  • Pieprz i sól
  • Olej do smażenia lub smalec

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbijcie na dość cienkie placki i doprawcie solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrójcie w piórka.
  3. Mięso przełóżcie do półmiska, obłóżcie cebulą i odstawcie na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin.
  4. Następnego dnia mięso należy solidnie odsączyć i przystąpić do panierowania.
  5. Najpierw zanurzcie mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  6. Smażcie schabowe na rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu na złoto-brązowy kolor.
  7. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami puree i surówką.
  8. Smacznego!
Oto sekret idealnego schabowego. Musicie schować go do lodówki we właściwym momencie
Adobe Stock
Newsy
Oto sekret idealnego kotleta schabowego. Koniecznie zróbcie to z nim przed usmażeniem
Mówi się, że klasyka to klasyka i nie ma sensu z nią eksperymentować. Czy da się ulepszyć coś doskonałego, czyli kotlet schabowy? Z nami przekonacie się, że tak!

Kotlety schabowe znamy i kochamy. Wszyscy na własne oczy widzieliśmy, jak przygotowywały je nasze mamy i babcie. Wydaje się, że jedyną drogą, by powtórzyć ich kulinarny sukces, jest zwykłe naśladowanie bardziej doświadczonych od siebie. Kuchnia kocha jednak eksperymentowanie, sprawdzanie, zmienianie. W ten sposób powstają przecież nowe przepisy. Jak więc można „pobawić się” ze schabowym? Sposobów na kombinacje mamy kilka. Pierwszy jest już raczej dobrze znany – jest nim marynata z mleka i cebuli. Nocne moczenie mięsa w takim zestawie sprawi, że kotlety będą po usmażeniu bardziej chrupkie z zewnątrz, a jeszcze bardziej delikatne w środku. Jest jeszcze jeden etap przygotowania schabowych, o którym być może nie  słyszeliście. O co chodzi? Moczenie mięsa w jajku przed smażeniem. Nie, nie chodzi tu nam o klasyczny składnik panierki. Zostawcie kotlety w jajku na ok. pół godziny, odstawcie je do lodówki i dopiero po tym czasie dokończcie panierowanie. Efekty będą nieoczekiwane. Kotlet stanie się bardziej soczysty, a warstwa jajeczna panierki bardziej wyczuwalna i wyeksponowana. Kotlety schabowe – przepis Składniki Ok. 60 dag schabu wieprzowego 2 jajka 1 cebula Szklanka mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Pieprz i sól Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Schab pokrójcie na plastry i rozbijcie tłuczkiem. Użyjcie folii spożywczej lub siateczki podczas rozbijania – w ten sposób zadbacie o higienę w kuchni. Rozbite mięso włóżcie do naczynia, obłóżcie cebulą pokrojoną w piórka i zalejcie mlekiem. Odstawcie kotlety na noc do lodówki. Nazajutrz doprawcie kotlety pieprzem i solą, obtoczcie w mące, a następnie roztrzepcie jajka w talerzu. Włóżcie kotlety do jajka i...

Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić dobrą panierkę do schabowych? Dodajcie odrobinę sody oczyszczonej w tym momencie
Soda oczyszczona ma zła sławę. Kucharki sypały ją do ziemniaków bez opamiętania. Używając odrobiny sody w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety...

kotlety schabowe
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety schabowe znowu wyszły twarde? Popełniacie 1 podstawowy błąd
Mimo że kotlet schabowy z ziemniaczkami i surówką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, podczas jego przyrządzania wiele pań domu wciąż napotyka problemy. Wbrew powszechnemu myśleniu przypalone, gumowate lub twarde mięso to nie tylko wina słabej jakości schabu.

Dobrej jakości mięso to podstawa udanego obiadu. Jeśli chcecie pysznie zjeść, nigdy nie powinniście oszczędzać na tego typu produktach. Wasz schab powinien pochodzić z wieprzowiny hodowanej w odpowiednich warunkach i co najważniejsze, niefaszerowanej żadnymi antybiotykami, hormonami i szkodliwymi substancjami. Najlepiej więc kupować go bezpośrednio od sprawdzonych dostawców. Twarde mięso na schabowe Niestety, mimo dobrej jakości mięsa zdarza się, że kotlety schabowe wciąż wychodzą zbyt twarde. To efekt nieprawidłowej obróbki i przygotowania. Przyrządzanie schabowych powinniście bowiem rozpocząć od przykrycia plastrów folią spożywczą i rozbicia na grubość ok. 0,5 cm.  Często popełnianym przez Polaków błędem jest przyprawianie mięsa tysiącem różnych, zmielonych produktów, podczas gdy to potrzebuje tylko soli i pieprzu. Jeśli nie chcecie, by było twarde, koniecznie zaufajcie nam w tej kwestii. Podobnie w przypadku panierowania – pamiętajcie, by zawsze używać do tego mąki, jajek i bułki tartej. Z kolei smażyć najlepiej na smalcu. Przepis na szybkiego schabowego Składniki: 6 plastrów schabu 2 cebule 2 szklanki mleka 2 jajka Mąkę Bułkę tartą Smalec lub masło klarowane Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra, a następnie umieśćcie wraz z mięsem w szklanym naczyniu w kolejności – cebula, schab, cebula, schab. Całość zalejcie mlekiem i odstawcie najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso dokładnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oprószcie solą i pieprzem. Tak przygotowane panierujcie w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie smalec lub masło klarowane, a następnie kotlety. Smażcie z obu stron, aż do uzyskania...

kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy
Moczycie schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie te przyprawy, a kotlety zyskają niepowtarzalny smak
Tradycyjny kotlet schabowy to ulubieniec większości Polaków, jednak przygotowany z wcześniejszą marynatą i sekretną przyprawą jest zdecydowanie smaczniejszy. Gdy spróbujecie tej wersji, nigdy więcej nie wrócicie do poprzedniej!

Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni. Idealnie soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Jest serwowany zarówno na co dzień, jak i podczas wielu uroczystości. Dzięki wyjątkowemu smakowi sprawdza się w każdych warunkach. Właściwe przyprawienie mięsa, usmażenie pozwala cieszyć się świetnym aromatem potrawy. Jakie mięso wybrać na schabowe? Przed przygotowywaniem kotletów schabowych warto szczególną uwagę zwrócić na odpowiedni wybór mięsa. Najlepiej jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika. Wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso jest świeże i wysokiej jakości. Schab można również zakupić w sklepie mięsnym, gdzie sprzedawczynie mogą pokroić większy kawałek mięsa na plastry, a także jednocześnie je rozbić. Decydując się na taki zakup w markecie, szczególną uwagę należy zwrócić na datę przydatności oraz czy produkt nie zawiera zbędnych konserwantów i dodatków. Jak zrobić kotlety schabowe? Przygotowanie tradycyjnych kotletów nie należy do zbyt skomplikowanych czynności. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Schab trzeba pokroić w plastry, a następnie je lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i przyprawić solą, pieprzem. Później obtacza się je kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Schabowe powinno się smażyć najlepiej na smalcu bądź maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety idealnie wpisują się na tradycyjny obiad podany z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżą surówką czy mizerią.  W czym moczyć schabowe? Aby mięso w kotletach nie było twarde czy gumowate, a idealnie soczyste i z wierzchu z chrupiącą, rumianą panierką wystarczy zastosować podczas przygotowań pewien trik. Po...