Schabowe
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy

Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni

Na kotletach schabowych niejedna gospodyni domowa zjadła już zęby. Co jest tajemnicą ich chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku?
Hubert Rój
styczeń 18, 2021

Odpowiedź na to pytanie nurtujące niejednego z adeptów sztuki kucharskiej zawarta jest w dwóch słowach.

Marynata i panierka. To klucz do sprawnego i umiejętnego przygotowania kotletów schabowych.

O panierce nie zapomną nawet początkujący. Ale czy stosowaliście w swoich kuchniach marynowanie mięsa schabowego?

Rozbite kotlety warto pomoczyć w mleku z dodatkiem plastrów cebuli przez dobrych kilka godzin. Taka kąpiel nada im wybitnie mięciutkiego smaku w środku.

Tego typu postępowanie z mięsem na kotlety schabowe to standard w kuchniach dobrych restauracji. Na szerszą skalę taką marynatę rozpropagowała Magda Gessler.

Jeżeli nie macie czasu na całoroczne moczenie kotletów w mlecznej marynacie, warto dłużej potrzymać je w jajku.

Zróbcie to w czasie panierowania. Po obtoczeniu mięsa w mące, zostawcie je w jajku z dodatkiem łyżki mleka na kilka minut. Nawet taka „kuracja” powinna pomóc.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na schabowe

Składniki:

  • Pokrojone na plastry mięso ze schabu wieprzowego – około 5 plastrów
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Bułka tarta do panierowania
  • Cebula
  • Pół szklanki mleka
  • Pieprz i sól
  • Olej do smażenia lub smalec

Przygotowanie:

  1. Kotlety rozbijcie na dość cienkie placki i doprawcie solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrójcie w piórka.
  3. Mięso przełóżcie do półmiska, obłóżcie cebulą i odstawcie na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin.
  4. Następnego dnia mięso należy solidnie odsączyć i przystąpić do panierowania.
  5. Najpierw zanurzcie mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  6. Smażcie schabowe na rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu na złoto-brązowy kolor.
  7. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami puree i surówką.
  8. Smacznego!
Komentarze
Schabowe Gessler
Adobe Stock, ons.pl
Newsy Przepis Magdy Gessler na idealny kotlet schabowy. Nie zgadniesz, co do niego dodaje
Schabowe to prawdziwa podstawa dla każdej pani domu. Dobre mięso, złocista panierka, ach! Aż cieknie ślinka! Magda Gessler radzi, by użyć jednego nietypowego składnika. Wtedy wyjdą jeszcze lepsze!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Kotlety schabowe wszyscy znamy i kochamy. Mało mówi się jednak o ich pochodzeniu. Wejście popularnych "schaboszczaków" w poczet klasyki polskiej kuchni odbyło się całkiem niedawno, czyli po II wojnie światowej. Kotlety schabowe sięgają swoimi korzeniami do wykwintnego austriackiego specjału, czyli sznycla wiedeńskiego. To delikatne w smaku danie składa się z cieniutko zbitego plastra cielęcego mięsa smażonego w panierce na smalcu. W lepszych restauracjach można było dostać sznycle usmażone na maśle. Dzisiaj wybieramy do naszych kotletów niemal wyłącznie mięso wieprzowe. I wcale nie oznacza to, że nasza potrawa musi być mniej smaczna. Zwłaszcza kiedy zastosujemy jeden trik, który zdradziła uczestnikom „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler. Żeby kotlety schabowe udały się i smakowały tak jak kiedyś, trzeba stosować kilka powszechnie znanych zasad, takich jak cienkie ubicie mięsa, doprawienie solą i pieprzem i smażenia w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Jak twierdzi gwiazda TVN, miękkość wewnątrz, a chrupkość na zewnątrz zapewnimy kotletom poprzez moczenie mięsa w marynacie z mleka i cebuli. Najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc. Doskonałe kotlety schabowe Składniki 50 dag schabu Szklanka mleka 1 cebula 2 duże, roztrzepane jaja Mąka pszenna – kilka łyżek Bułka tarta Sól Pieprz Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie Schab kroimy na dość grube plastry Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią nasze rozbite mięso. Zalewamy mięso z cebulą szklanką mleka i odkładamy do lodówki na noc. Nazajutrz „wyławiamy” kotlety schabowe z zalewy i dokładnie je osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w...

Przeczytaj
jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...

Przeczytaj
idealny schabowy
Autor Flickr/Pepsol P
Newsy Znamy tajemnicę perfekcyjnie soczystych i kruchych schabowych. Sekret tkwi w 1 wyjątkowym triku
Pyszny, soczysty i kruchy schabowy to ulubiony kotlet Polaków. Co zrobić, by zawsze smakował idealnie? Ten sekret wam w tym pomoże.
Magdalena Kieblesz
grudzień 04, 2020

Z czym najbardziej smakuje wam schabowy? Najczęściej podajemy go w towarzystwie ciepłej, kiszonej kapusty i ziemniaków. Obłędnie smakuje również z mizerią czy marchewką z groszkiem. Pomysłów na jego podanie jest tyle, ile gustów smakoszy. Jednak jest tylko jeden trik, by nasz kotlet po prostu rozpływał się w ustach.   Zacznijmy od początku Bardzo ważnym etapem, który prowadzi do idealnego kotleta jest wybór mięsa w sklepie. Zanim kotlety trafią na patelnię, musimy kupić dobry schab. Schab powinien być ,,chudy”. Jest wtedy duża szansa, że będzie to młoda wieprzowina i mięso będzie miękkie. Raczej unikajmy pakowanego schabu, ponieważ producenci często wkładają tam gorsze jego plastry. Miękki i pyszny By schab był miękki, dobrze zamarynować go w ulubionych przyprawach i soli na kilkanaście godzin przed smażeniem. Świeży czosnek nada mięsu niepowtarzalny charakter. Nie pożałujecie. Przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki. Tam „przegryzą” się jego smaki. Potem rozbijamy je energicznie tłuczkiem i zabieramy się za panierowanie w mące, jajku i bułce. Smażenie i ten zapach Smażenie kotletów schabowych to najlepszy moment w ich przyrządzaniu. Zapach, który wydobywa się w kuchni podczas tej czynności, rozbudza wszystkie kubki smakowe. Zgodzicie się z nami? Teraz pytanie, jaki tłuszcz wybrać? Znawcy kulinarni powiedzą, że smalec, ale spokojnie możemy użyć oleje roślinne, jak rzepakowy lub słonecznikowy. Tak wysmażony kotlet leżący na talerzu kusi by spróbować, oderwać choć kawałek. My tak mamy za każdym razem. Idealny kotlet Zdarza się czasem, że coś jednak nie wyjdzie i zamiast soczystego mięsa mamy twarde, trudne do rozgryzienia kotlety.  By temu zaradzić jest bardzo prosty trik, żeby nasze schabowe za każdym razem były miękkie....

Przeczytaj
mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Przeczytaj