Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Potem odgrzejcie mięso, dodajcie ziemniaki i macie obiad.
Adobe Stock
Newsy

Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Wystarczy odgrzać, dodać ziemniaki i obiad gotowy

Doskonały sposób na nadmiar mięsa w domu. Włóżcie do słoików, zawekujcie i korzystajcie kiedy chcecie, nawet za rok.

Po co wkładać mięso do słoików i długo przechowywać? Są takie sytuacje, gdy jest to uzasadnione. Jeśli kupicie za dużo mięsa i nie chcecie go mrozić, przygotujcie je w słoikach, gotowe do jedzenia w każdej chwili.

Jeśli wyjeżdżacie i chcecie zostawić domownikom gotowe obiady, zapakujcie mięso do słoików i bądźcie spokojni, że będą mieli co jeść. Podpowiadamy jak przygotować mięso do długiego przechowywania i szybkiego przyrządzenia?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co pasteryzować mięso?

Pasteryzowanie mięsa w słoikach i jego odmiana – wekowanie, to bardzo stary sposób na wydłużenie czasu trwałości produktów spożywczych. Autorem tej metody był Ludwik Pasteur. Francuski naukowiec odkrył, że podgrzewanie i hermetyzacja naczyń służących do przechowywania żywności, umożliwiają dłuższe przechowywanie.

Długo utrzymywana temperatura pozwala zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, czyli bakterii, zachowując jednocześnie smak i wartości odżywcze.

Zobacz także
Robert Makłowicz:" kilogram kurczaka kosztuje mniej niż kilogram selera, to niewyobrażalne" Wyjaśniamy dlaczego

Robert Makłowicz: „Kilogram kurczaka kosztuje mniej niż selera, to niewyobrażalne". Dlaczego tak jest?

Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach

Oto genialny sposób, by mięsne weki wyszły idealnie. Mięso w słoikach będzie rozpływać się w ustach

Aby żywność nie psuła się, zamyka się ją w czystych słoikach i szczelnie zakręca, a następnie poddaje działaniu temperatury pomiędzy 70 a 100 st. Celsjusza. W taki sposób możecie przechowywać surowe mięso.

Jeśli dodacie do niego zioła i przyprawy, a następnie długo wekujecie w średnio wysokiej temperaturze, mięso będzie przygotowane tak, że po otwarciu słoików, możecie je od razu jeść, a soki kurczaka zamienią się w smaczną, mięsną galaretkę.

Gdy musicie przygotować szybki obiad wystarczy, że ugotujecie ziemniaki, zrobicie surówkę i podgrzejecie mięso wyjęte ze słoika.

Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Potem odgrzejcie mięso, dodajcie ziemniaki i macie obiad.
Pinterest

Przepis na przygotowania mięsa w słoikach

Składniki:

  • 4 kg mięsa z kurczaka (najlepiej udka)
  • 4 łyżeczki soli
  • Czarny pieprz
  • Papryka mielona
  • 4 łyżki octu
  • 4 cebule
  • Pęczek pietruszki

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie słoiki na mięso. Sprawdźcie, czy są słoiki są niewyszczerbione, a nakrętki nie mają śladów rdzy, po czym umyjcie je, wyparzcie, zarówno słoiki jak i nakrętki, i odstawcie.
  2. Mięso umyjcie i osuszcie, po czym przełóżcie do miski. Dodajcie do mięsa wszystkie składniki oprócz cebuli i natki. Dokładnie wymieszajcie.
  3. Cebulę pokrójcie w plasterki, a natkę poszatkujcie
  4. Na dnie słoika połóżcie 3-4 plasterki cebuli, trochę natki, a na tym ciasno układajcie mięso, na samej górze połóżcie plasterek cebuli, trochę natki i zakręćcie słoiki.
  5. Włóżcie słoiki do większego garnka i gotujcie w wodzie niesięgającej zakrętek pod przykryciem, przez 5 godzin, na małym ogniu.
  6. Odstawcie zawekowane słoiki do wystygnięcia. Gdy mięso ostygnie w środku powinna powstać galaretka z mięsnego tłuszczu.

Tak przygotowane mięso możecie przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do 12 miesięcy.

Źródło: O2, wikipedia.pl

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!
shustriibum/Instagram
Newsy
Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!
Nie przepadacie za wątróbką z patelni? Da się ją zrobić bez smażenia – wypróbujcie ten świetny sposób prosto z Rosji.

Wspólne cechy z polską kuchnią dzieli kuchnia niemiecka, ukraińska, a także rosyjska. Rosjanie również przyrządzają pierogi (choć w swojej wersji) i na przykład wątróbkę. Przesmażona wychodzi sucha i niesmaczna, a niedopieczona smakuje jeszcze gorzej. W Rosji wymyślono genialny sposób na zrobienie wątróbki – zapieka się ją w słoiku! Doprawioną przyprawami wątróbkę, należy ułożyć w słoiku warstwami wraz z cebulą i jabłkiem. Po upieczeniu, danie pachnie obłędnie i świetnie smakuje, a mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Wypróbujcie ten prosty przepis! Przepis na wątróbkę bez smażenia Do przygotowania tej wyjątkowej wątróbki, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula 1 jabłko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranku albo oregano (co kto lubi) Pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Pół łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka masła Przygotowanie: Wątróbkę oczyśćcie, umyjcie i przełóżcie do miski. Wsypcie łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczki granulowanego czosnku oraz łyżeczkę dowolnych, ulubionych ziół. Autorka przepisu twierdzi, że sprawdzą się każde włoskie zioła, dlatego możecie poeksperymentować z oregano, bazylią lub po prostu mieszanką ziół włoskich. Następnie obierzcie cebulę i poszatkujcie drobno, a umyte jabłka przekrójcie na pół, wydrążcie środek z pestkami i pokrójcie jabłka na cienkie plasterki. Do słoika wkładajcie warstwami kolejno: cebulę, następnie plasterki jabłek i wątróbkę i od nowa cebulę, aż zapełnicie cały słoik. Najważniejsze, by ostatnią warstwę stanowiły plasterki jabłek. Gdy słoik...

Jak długo moczyć śledzie?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo należy moczyć śledzie? Niektórym wystarczy tylko 15 minut
Moczenie śledzi to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni. Niektóre z nich powinny spędzić w wodzie nawet 18 godzin, podczas gdy inne tylko 15 minut.

Jeśli często sięgacie po śledzie, ale do tej pory zawsze moczyliście je „na oko”, popełnialiście duży błąd. Aby ich smak za każdym razem był idealny, musicie poznać kilka zasad, które pomogą wam zrozumieć jak i dlaczego moczyć śledzie. Jak długo trzeba moczyć śledzie? Najkrócej moczy się matiasy, czyli bardzo młode i najmniej słone śledzie. Z reguły wystarczy im 15 minut w zimnej wodzie. Niektóre z nich wystarczy tylko przepłukać. Płaty śledziowe powinno się moczyć 1 godzinę. Jednak jeśli po upływie tego czasu sól wciąż jest bardzo mocno wyczuwalna w rybie, należy wymienić jej wodę i odstawić jeszcze na 2-3 godziny (co godzinę wymieniać wodę). Śledzie w całości wymagają najdłuższego czasu moczenia. Potrzebują aż 12-18 godzin (w tym czasie należy co najmniej 2 razy wymienić im wodę). Jeśli chcecie nieco skrócić ten czas, wypatroszcie wcześniej rybę. Przepis na śledzie z grzybami Skoro już wiecie jak moczyć rybę, teraz możecie śmiało przygotować przepyszne śledzie z marynowanymi grzybami. Smakują nieziemsko. Będziecie potrzebować: 700 gramów płatów śledziowych 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków 80 ml oleju 1 cebuli 1 natki pietruszki pieprzu Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml. Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie zimną wodę, a następnie wymoczcie w niej płaty śledziowe.  Śledzie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na średniej wielkości kawałki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i umieśćcie w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalejcie wrzątkiem i odstawcie na kilka minut. Marynowane grzybki umieśćcie na desce i pokrójcie w niewielką...