Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Potem odgrzejcie mięso, dodajcie ziemniaki i macie obiad.
Adobe Stock
Newsy

Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Wystarczy odgrzać, dodać ziemniaki i obiad gotowy

Doskonały sposób na nadmiar mięsa w domu. Włóżcie do słoików, zawekujcie i korzystajcie kiedy chcecie, nawet za rok.

Po co wkładać mięso do słoików i długo przechowywać? Są takie sytuacje, gdy jest to uzasadnione. Jeśli kupicie za dużo mięsa i nie chcecie go mrozić, przygotujcie je w słoikach, gotowe do jedzenia w każdej chwili.

Jeśli wyjeżdżacie i chcecie zostawić domownikom gotowe obiady, zapakujcie mięso do słoików i bądźcie spokojni, że będą mieli co jeść. Podpowiadamy jak przygotować mięso do długiego przechowywania i szybkiego przyrządzenia?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co pasteryzować mięso?

Pasteryzowanie mięsa w słoikach i jego odmiana – wekowanie, to bardzo stary sposób na wydłużenie czasu trwałości produktów spożywczych. Autorem tej metody był Ludwik Pasteur. Francuski naukowiec odkrył, że podgrzewanie i hermetyzacja naczyń służących do przechowywania żywności, umożliwiają dłuższe przechowywanie.

Długo utrzymywana temperatura pozwala zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, czyli bakterii, zachowując jednocześnie smak i wartości odżywcze.

Zobacz także
Robert Makłowicz:" kilogram kurczaka kosztuje mniej niż kilogram selera, to niewyobrażalne" Wyjaśniamy dlaczego

Robert Makłowicz: „Kilogram kurczaka kosztuje mniej niż selera, to niewyobrażalne". Dlaczego tak jest?

Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach

Oto genialny sposób, by mięsne weki wyszły idealnie. Mięso w słoikach będzie rozpływać się w ustach

Aby żywność nie psuła się, zamyka się ją w czystych słoikach i szczelnie zakręca, a następnie poddaje działaniu temperatury pomiędzy 70 a 100 st. Celsjusza. W taki sposób możecie przechowywać surowe mięso.

Jeśli dodacie do niego zioła i przyprawy, a następnie długo wekujecie w średnio wysokiej temperaturze, mięso będzie przygotowane tak, że po otwarciu słoików, możecie je od razu jeść, a soki kurczaka zamienią się w smaczną, mięsną galaretkę.

Gdy musicie przygotować szybki obiad wystarczy, że ugotujecie ziemniaki, zrobicie surówkę i podgrzejecie mięso wyjęte ze słoika.

Dzięki tej sztuczce kurczaka przechowacie nawet rok. Potem odgrzejcie mięso, dodajcie ziemniaki i macie obiad.
Pinterest

Przepis na przygotowania mięsa w słoikach

Składniki:

  • 4 kg mięsa z kurczaka (najlepiej udka)
  • 4 łyżeczki soli
  • Czarny pieprz
  • Papryka mielona
  • 4 łyżki octu
  • 4 cebule
  • Pęczek pietruszki

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie słoiki na mięso. Sprawdźcie, czy są słoiki są niewyszczerbione, a nakrętki nie mają śladów rdzy, po czym umyjcie je, wyparzcie, zarówno słoiki jak i nakrętki, i odstawcie.
  2. Mięso umyjcie i osuszcie, po czym przełóżcie do miski. Dodajcie do mięsa wszystkie składniki oprócz cebuli i natki. Dokładnie wymieszajcie.
  3. Cebulę pokrójcie w plasterki, a natkę poszatkujcie
  4. Na dnie słoika połóżcie 3-4 plasterki cebuli, trochę natki, a na tym ciasno układajcie mięso, na samej górze połóżcie plasterek cebuli, trochę natki i zakręćcie słoiki.
  5. Włóżcie słoiki do większego garnka i gotujcie w wodzie niesięgającej zakrętek pod przykryciem, przez 5 godzin, na małym ogniu.
  6. Odstawcie zawekowane słoiki do wystygnięcia. Gdy mięso ostygnie w środku powinna powstać galaretka z mięsnego tłuszczu.

Tak przygotowane mięso możecie przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do 12 miesięcy.

Źródło: O2, wikipedia.pl

Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Adobe Stock
Przepisy
Oto genialny sposób, by mięsne weki wyszły idealnie. Mięso w słoikach będzie rozpływać się w ustach
Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne! Co jest tajemnicą dobrych mięsnych weków? Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – o tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu. Mięso w słoikach – przepis Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym: 700 g karkówki 500 g boczku 700 g mięsa z łopatki 600 g podgardla Oraz: 7-8 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych Główkę czosnku Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody...

Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda podpowiada, jakie najlepiej wybrać mięso
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Domowa kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda podpowiada, jakie najlepiej wybrać mięso
Czy jest coś lepszego na kanapkę niż aromatyczna, domowa kiełbasa ze słoika? Sprawdźcie, jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz.

Jeżeli lubicie jeść konserwy, przygotujcie tę smaczną, domową kiełbasę ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Taka kiełbasa doskonale nadaje się na kanapki – zachwyca nie tylko wspaniałym głębokim, mięsnym smakiem, ale też aromatem ziół i czosnku. Jakie mięso najlepiej wykorzystać do zrobienia takiej kiełbasy? Ewa Wachowicz zdradza, że najlepiej sprawdzą  się tu dość tłusta łopatka i boczek. Pamiętajcie jednak o zachowaniu właściwych proporcji, aby kiełbasa była dobrze zbita i miała odpowiednio wyważony smak. Przygotujcie samodzielnie taką kiełbasę i zachwyćcie się jej niebanalnym smakiem. Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg surowego boczku 10 ząbków czosnku 2 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej Przygotowanie: Zacznijcie od wyparzenia słoików. Wymoczcie je we wrzątku, następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika na 15 minut (słoiki do domowej konserwy muszą być sterylne). Mięso osuszcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia (użyjcie grubych oczek) i przełóżcie do miski. Czosnek bardzo drobno posiekajcie lub zgnieć w prasce. Dodajcie do mięsa. Dodajcie przyprawy i wyróbcie masę tak, jak na kotlety mielone. Do słoików nakładajcie porcje mięsa tak, by między poziomem mięsa a zakrętką, były 3-4 cm wolnej przestrzeni, by wytworzyła się smaczna galaretka. Słoiki z mięsem dokładnie zakręćcie. Przygotujcie duży, szeroki garnek i jego dno wyłóżcie ściereczką (słoiki nie powinny bezpośrednio dotykać dna garnka, bo mogą popękać). Słoiki ułóżcie jeden obok drugiego tak, by nie dotykały się nawzajem. Zalejcie słoiki wodą mniej więcej do połowy ich wysokości. Gotujcie słoiki na...

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...