Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże... nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Pixabay.pl
Newsy

Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!

Jak dłużej zachować świeżość awokado? To proste! Wykorzystajcie nasz trik, a wasze awokado będzie świeże nawet rok i nigdy nie sczernieje!
Anna Borkowska
maj 05, 2021

Awokado to smaczne i bardzo zdrowe owoce pochodzące z wyżyn Meksyku, Gwatemali i wybrzeża Pacyfiku w Ameryce Środkowej. Awokado to w rzeczywistości jeden z najzdrowszych owoców świata. Czy wiecie, jak wiele korzystnych właściwości ono posiada?

Naukowcy odkryli, że awokado może chronić serce w podobny sposób, jak oliwa z oliwek i orzechy. Awokado jest również bogate w potas, błonnik i witaminy B, E i C. Ponadto, zawiera kilka składników odżywczych pochodzenia roślinnego, takich jak:

  • Fitosterole - związek ten znany jest z tego, że obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
  • Leutyna i zeaksantyna - to karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze i chronią zdrowe komórki, szczególnie w oczach człowieka.
Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać awokado?

Kupiliście za dużo awokado albo wykorzystaliście tylko połowę i nie chcecie doprowadzić do sytuacji, w której owoc gnije i musicie wyrzucić go do kosza? Znamy niezawodny trik, dzięki któremu wasze awokado pozostanie świeże nawet rok!

Zacznijmy od tego, jak powinno się przechowywać awokado. Czy lepszą metodą jest trzymanie go w lodówce, czy może poza nią? To zależy od tego, jak i kiedy zamierzamy je wykorzystać do dań.

Niedojrzałe awokado, które nie zostało jeszcze użyte, warto przechowywać w... papierowej torbie. W takim środowisku awokado będzie dojrzewać około 7 dni.

Chcecie, żeby niedojrzałe awokado szybciej dojrzało? Umieśćcie je w papierowej torbie, a do środka włóżcie jabłko i banana.

Zobacz także

Kiedy należy włożyć awokado do lodówki?

W lodówce warto trzymać awokado, które jest dojrzałe. Dzięki tej metodzie możemy je spożyć w ciągu 2-3 dni.

Przekrojony owoc także powinno się trzymać w lodówce. Wskazówka! Nie usuwajcie z niego pestki – dzięki niej awokado dłużej pozostanie świeże.

Możecie też skropić owoc sokiem z cytryny i owinąć folią spożywczą, dzięki czemu miąższ nie sczernieje.

Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Dojrzałe awokado ma głęboki, zielony kolor. Gdy delikatnie naciśniemy je palcem, lekko się odkształci i za chwilę wróci do swojego poprzedniego stanu. Niedojrzałe awokado jest bardzo twarde i pod wpływem nacisku nie widać w nim wgłębienia, z kolei przejrzały owoc ma widoczne wgniecenie pod wpływem nacisku palca i nie nadaje się już do spożycia.

Jak przedłużyć świeżość awokado? Niezawodny trik!

Blogerka Natasha Muller wpadła na świetny pomysł, jak przechowywać awokado. Kobieta miała dosyć tego, że jej owoce bardzo szybko czernieją i wpadła na genialną myśl, by... zamrozić awokado.

Do zamrożenia awokado będziecie potrzebowali:

  • ostrego noża
  • słomek kuchennych
  • worka strunowego

Jak to zrobić? Instrukcja krok po kroku

  1. Na początku należy przekroić awokado na pół (nie uszkadzając jego pestki).
  2. Następnie oddzielcie od siebie połówki i wyjmijcie ze środka pestkę.
  3. Połówki owocu włóżcie do woreczka i zamknijcie go, robiąc na końcu zamka miejsce na słomkę.
  4. Włóżcie do środka słomkę i stwórzcie uszczelnienie próżniowe (należy upewnić się, że nie ciągniecie słomki zbyt szybko!).
  5. Teraz możecie wyjąć słomkę i zakleić worek.
  6. Tak przygotowane awokado można włożyć do zamrażarki.

Jak wykorzystać awokado w kuchni?

Istnieje wiele wspaniałych przepisów z wykorzystaniem awokado. Możecie dodać je do lasagne, upiec w nich jajka, przygotować gęsty i bardzo zdrowy koktajl, zrobić smaczną sałatkę lub przygotować pastę na kanapki. Sposobów przygotowania awokado jest naprawdę mnóstwo. Wystarczy odrobina wysiłku, by cieszyć się wspaniałym i bardzo zdrowym daniem!

Czytaj także: 

Komentarze
pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Przeczytaj
Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne
Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Pochodzenie  Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika.  Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina. Właściwości awokado Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca. To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Ostre cięcie Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie. Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet...

Przeczytaj
owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają
Modę na ten owoc zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że może być bardzo niebezpieczny.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę. To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych. Awokado to owoc czy warzywo? Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać. Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić. Cały problem tkwi w jego pestce. Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne. Właściwości awokado Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.   Niebezpieczna pestka awokado Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu. Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę. Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się sytuacja, w...

Przeczytaj
awokado skórka
AdobeStock
Newsy Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...

Przeczytaj