Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże... nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Pixabay.pl
Newsy

Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!

Jak dłużej zachować świeżość awokado? To proste! Wykorzystajcie nasz trik, a wasze awokado będzie świeże nawet rok i nigdy nie sczernieje!

Awokado to smaczne i bardzo zdrowe owoce pochodzące z wyżyn Meksyku, Gwatemali i wybrzeża Pacyfiku w Ameryce Środkowej. Awokado to w rzeczywistości jeden z najzdrowszych owoców świata. Czy wiecie, jak wiele korzystnych właściwości ono posiada?

Naukowcy odkryli, że awokado może chronić serce w podobny sposób, jak oliwa z oliwek i orzechy. Awokado jest również bogate w potas, błonnik i witaminy B, E i C. Ponadto, zawiera kilka składników odżywczych pochodzenia roślinnego, takich jak:

  • Fitosterole - związek ten znany jest z tego, że obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
  • Leutyna i zeaksantyna - to karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze i chronią zdrowe komórki, szczególnie w oczach człowieka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać awokado?

Kupiliście za dużo awokado albo wykorzystaliście tylko połowę i nie chcecie doprowadzić do sytuacji, w której owoc gnije i musicie wyrzucić go do kosza? Znamy niezawodny trik, dzięki któremu wasze awokado pozostanie świeże nawet rok!

Zacznijmy od tego, jak powinno się przechowywać awokado. Czy lepszą metodą jest trzymanie go w lodówce, czy może poza nią? To zależy od tego, jak i kiedy zamierzamy je wykorzystać do dań.

Niedojrzałe awokado, które nie zostało jeszcze użyte, warto przechowywać w... papierowej torbie. W takim środowisku awokado będzie dojrzewać około 7 dni.

Chcecie, żeby niedojrzałe awokado szybciej dojrzało? Umieśćcie je w papierowej torbie, a do środka włóżcie jabłko i banana.

Zobacz także
Jak sprawdzić szczelność lodówki? Wystarczy... kartka papieru lub banknot

Jak sprawdzić szczelność lodówki? Wystarczy... kartka papieru lub banknot

Jak sprawdzić czy jabłko jest pokryte chemicznymi substancjami? Wystarczy prosty test z wodą

Jak sprawdzić, czy jabłko jest pokryte chemicznymi substancjami? Wystarczy prosty test z wodą

Kiedy należy włożyć awokado do lodówki?

W lodówce warto trzymać awokado, które jest dojrzałe. Dzięki tej metodzie możemy je spożyć w ciągu 2-3 dni.

Przekrojony owoc także powinno się trzymać w lodówce. Wskazówka! Nie usuwajcie z niego pestki – dzięki niej awokado dłużej pozostanie świeże.

Możecie też skropić owoc sokiem z cytryny i owinąć folią spożywczą, dzięki czemu miąższ nie sczernieje.

Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Dojrzałe awokado ma głęboki, zielony kolor. Gdy delikatnie naciśniemy je palcem, lekko się odkształci i za chwilę wróci do swojego poprzedniego stanu. Niedojrzałe awokado jest bardzo twarde i pod wpływem nacisku nie widać w nim wgłębienia, z kolei przejrzały owoc ma widoczne wgniecenie pod wpływem nacisku palca i nie nadaje się już do spożycia.

Jak przedłużyć świeżość awokado? Niezawodny trik!

Blogerka Natasha Muller wpadła na świetny pomysł, jak przechowywać awokado. Kobieta miała dosyć tego, że jej owoce bardzo szybko czernieją i wpadła na genialną myśl, by... zamrozić awokado.

Do zamrożenia awokado będziecie potrzebowali:

  • ostrego noża
  • słomek kuchennych
  • worka strunowego

Jak to zrobić? Instrukcja krok po kroku

  1. Na początku należy przekroić awokado na pół (nie uszkadzając jego pestki).
  2. Następnie oddzielcie od siebie połówki i wyjmijcie ze środka pestkę.
  3. Połówki owocu włóżcie do woreczka i zamknijcie go, robiąc na końcu zamka miejsce na słomkę.
  4. Włóżcie do środka słomkę i stwórzcie uszczelnienie próżniowe (należy upewnić się, że nie ciągniecie słomki zbyt szybko!).
  5. Teraz możecie wyjąć słomkę i zakleić worek.
  6. Tak przygotowane awokado można włożyć do zamrażarki.

Jak wykorzystać awokado w kuchni?

Istnieje wiele wspaniałych przepisów z wykorzystaniem awokado. Możecie dodać je do lasagne, upiec w nich jajka, przygotować gęsty i bardzo zdrowy koktajl, zrobić smaczną sałatkę lub przygotować pastę na kanapki. Sposobów przygotowania awokado jest naprawdę mnóstwo. Wystarczy odrobina wysiłku, by cieszyć się wspaniałym i bardzo zdrowym daniem!

Czytaj także: 

Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Flickr
Newsy
Awokado nie chce dojrzeć? Zróbcie tak, a będzie miękkie w 10 minut
Jeżeli wasze awokado jest niedojrzałe, możecie poczekać kilka dni, aż będzie gotowe do spożycia. Awokado można także doprowadzić do dojrzałej postaci za pomocą triku z użyciem folii aluminiowej.

Awokado to smaczny, a przede wszystkim niezwykle cenny, pożywny  i zdrowotny owoc, który z powodzeniem może zapewnić w części inne tłuszcze w waszej diecie. Niestety w polskich sklepach spożywczych zwykle dostępne do kupienia są zazwyczaj niedojrzałe owoce. Jak sprawić, by awokado dojrzało? Tego typu okazy nie dość, że są twarde jak kamień, to w dodatku ich gorzki smak nie odpowiada nawet najbardziej zagorzałym zwolennikom diety roślinnej, czyli wegańskiej. Na usta ciśnie się więc pytanie: co z tym fantem zrobić? Twardość zakupionego awokado nie jest niczym dziwnym. Zielone lub czarne owoce mają to do siebie, że dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Czasem zdarza się, że twardawe awokado może leżeć nawet 5 dni w temperaturze pokojowej, zanim dojrzeje. Może się jednak zdarzyć, że musicie zjeść awokado, zanim nabierze ono odpowiednich właściwości. Mamy na to dwa proste sposoby z użyciem aluminiowej folii. Oto pierwszy z nich: Awokado połóżcie na aluminiowej folii. Owińcie owoc folią jak ziemniaki przygotowane na ognisku. Wstawcie niedojrzałe awokado do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C na 10 min. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu. Alternatywna metoda dojrzewania awokado: Awokado połóżcie na aluminiowej folii. Owińcie owoc folią. Połóżcie awokado na ciepły kaloryfer lub do piekarnika rozgrzanego na 50 st. C. Po ok. 3-4 godzinach awokado powinno dojrzeć. Ostudźcie awokado, a potem przetnijcie je nożem pośrodku, usuńcie pestkę i wydrążcie miąższ owocu. Dlaczego warto jeść awokado? Zielone lub czarne owoce awokado są niezwykle zdrowe i korzystne dla waszego organizmu. Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale dzięki kwasowi oleinowemu zawartemu w swoim składzie...

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Newsy
Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Do szybkiego obrania awokado potrzebujecie tylko 1 przedmiotu, który z pewnością macie w domu. Dzięki temu prostemu trikowi z łatwością oddzielicie miąższ od skórki.

Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem. Jak obrać awokado – sposób z łyżką Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado. Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem. Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę. W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado. Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa. Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości. Proste, prawda? Jak wybrać dojrzałe awokado? Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe. Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut!...

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka ? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić. Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała? Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie. Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała? Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów . Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych...

Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik a w mig dojrzeją
AdobeStock
Newsy
Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik, a w mig dojrzeją
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody. Nie zrywajcie ich jednak zbyt szybko. Dajcie im dojrzeć, aby móc w pełni wykorzystać ich potencjał.

W lasach w całej Polsce można już spotkać pierwsze jagody . Zwykle rosną one na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Kiedy trwa sezon na jagody? Sezon na te wspaniałe leśne owoce trwa dosyć krótko. Pierwsze jagody pojawiają się w lesie pod koniec czerwca i można na nie natrafić przez cały lipiec aż do sierpnia. Najlepiej jest zbierać te owoce w lipcu, ponieważ właśnie wtedy mają one najwięcej właściwości zdrowotnych. Wybraliście się do lasu i zebraliście zbyt młode, kwaśne w smaku jagody? Z łatwością możecie je uratować dzięki wykorzystaniu pewnego prostego triku. W podobny sposób możecie przyspieszyć dojrzałość awokado . Jak przyspieszyć dojrzewanie jagód? Najlepiej, gdyby jagody dojrzewały bezpośrednio na krzaku. Zrywanie niedojrzałych jagód jest kiepskim pomysłem. Jeżeli jednak zebraliście zbyt młode i niedojrzałe jeszcze jagody, znamy prosty trik, dzięki któremu szybko dojrzeją. Jeśli zebraliście kwaśne i niedojrzałe jagody, umieśćcie je w papierowej torbie i przechowujcie w chłodnym miejscu, aby pozwolić owocom dojrzeć. Jeśli dodacie do torby jabłko , banana , pomidora lub awokado, jagody dojrzeją szybciej. Produkty te wydzielają etylen. Jest to hormon roślinny, który przyspiesza procesy wzrostu i dojrzewania. Jak zebrać dojrzałe jagody? Przede wszystkim bądźcie cierpliwi i dajcie owocom dobrze dojrzeć. Z uwagi na fakt, że nawet w obrębie jednego krzaka, jagody mogą dojrzewać w różnym tempie, niektórzy polecają zjedzenie kilku jagód przed rozpoczęciem zbiorów, ale my stanowczo wam to odradzamy z uwagi na ryzyko zarażenia się groźną chorobą – bąblownicą . Najlepiej jest dobrze przyjrzeć się kolorowi jagód. Niedojrzałe jagody mają zielono-czerwony odcień, ale nawet mocno...